logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dwufunkcyjny kocioł gazowy do starej instalacji - Niedźwiedź 20 KLZ czy kondensacyjny?

AQuatro 15 Mar 2021 23:53 10566 52
Najlepsze odpowiedzi

Czy do starej instalacji z żeliwnymi grzejnikami i stalowymi rurami lepiej wybrać kocioł kondensacyjny czy starszy niekondensacyjny model typu Niedźwiedź 20 KLZ?

Do takiej starej, pojemnościowej instalacji lepiej wybrać kocioł kondensacyjny z automatyką pogodową, bo będzie pracował długo na niższych temperaturach i wtedy kondensacja ma sens [#19321450] Stary Niedźwiedź 20 KLZ jest już niedostępny; zamiast niego wskazywano Niedźwiedzia Condens jako kocioł modernizacyjny, ale do CWU wymaga osobnego zasobnika [#19321590][#19323726] Jeśli instalacja ma zostać otwarta, w wątku podano, że Niedźwiedź Condens jest dopuszczony przez producenta do układów zamkniętych, a do otwartych lepiej pasują ACV Kompakt Solo HRE 18 kW albo Thermagen Solo 18 kW [#19325003][#19325078] Niezależnie od wyboru warto wypłukać instalację i założyć dobry filtr magnetyczny [#19331539]
Wygenerowane przez model językowy.
  • #1 19321111
    AQuatro
    Poziom 10  
    Ocena: 20
    Witam. Potrzebuję rady jaki kocioł gazowy wybrać.
    Stara instalacja, grube żeliwne grzejniki, grube stalowe rury.
    Dwie łazienki, dwie kuchnie.
    Chciałem jednym kotłem załatwić CO oraz ogrzewanie wody.
    Myślałem o takim rozwiązaniu jak ma Niedźwiedź 20 KLZ. Czyli dwufunkcyjny z zasobnikiem. Jednak on znowu nie jest kondensacyjny. Pytanie czy byłby oszczędny.
    W sieci ich prawie nie widać, więc też moja obawa, że nie są popularne. Pełno jest kondensacyjnych.
    Znowu o kondensacyjnych piszą, że się zapychają syfem z rur, którego u mnie pewnie nie zabraknie. I że jak temperatura w grzejnikach wysoka, to kondensacja nie działa?...
    CO byście doradzili? Są jakieś fajne dwufunkcyjne kotły? Czy raczej wziąć zwykły i bawić się w te zawory, pompki itd?
    Czy opłaca się brać kondensacyjny w moim przypadku?
    Czy opłaci się brać wg was wspomniany przeze mnie model Niedźwiedzia, który mimo, że nie jest kondensacyjny też trochę kosztuje...
    Jakie są wasze opinie?
  • Pomocny post
    #2 19321367
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ocena: 2525
    Kolega wyliczy sobie zapotrzebowanie na moc kotła, na stronie cieplowlasiciwie.pl jest odpowiedni kalkulator Link
    Na stronie czysteogrzewanie.pl są informacje o tym jak wygląda sprawność cieplna kotła w funkcji mocy. Takie informacje powinny też być w dokumentacji technicznej kotła.
  • Pomocny post
    #3 19321450
    GBW
    Poziom 31  
    Ocena: 292
    Skoro masz układ z dużą ilością wody to koniecznie piec ze sterowaniem pogodowym, pracuje długo ale na niższych temperaturach więc kondensat jak najbardziej. Oczywiście sprawdź serwis w twojej okolicy, aby w zimie nie trzeba było czekać długo na naprawę.
  • #4 19321554
    AQuatro
    Poziom 10  
    Czyli wy kupując piec zakładacie, że się będzie psuł?
    Niedobrze. :-)
    Jakieś modele, które najczęściej się psują i których powinienem unikać?
  • Pomocny post
    #5 19321570
    Wojewoda82
    Poziom 29  
    Ocena: 390
    Nie, po prostu lepiej dmuchać na zimne. Są kotły co 15 lat pracują, i tylko serwis coroczny, a ten sam model u innego może się zepsuć płyta główna, pompa, zawór trójdrożny.

Druga sprawa, serwis blisko, to nie dopłacasz dużo do dojazdu serwisanta raz na rok.

Kocioł gazowy to po prostu bardziej skomplikowane urządzenie niż kocioł zasypowy na węgiel i jest więcej elementów, które mogą, ale nie muszą zawieść. Do tego nie naprawi tego Pan Miecio, bo jednak trzeba trochę więcej wiedzy niż obsługa młotka i przecinaka, aby zdiagnozować ewentualny problem i go zlikwidować. Plus trzeba mieć części zamienne jak coś.
  • Pomocny post
    #6 19321590
    ewoo
    Poziom 30  
    Ocena: 409
    Niedzwiedz 20 KLZ już raczej nie kupisz, teraz tylko kondensaty. Teraz to Niedzwiedz Condens ale zasobnik cwu musi być obok.
  • #7 19321602
    AQuatro
    Poziom 10  
    OK. Dzięki za pomoc!
  • Pomocny post
    #8 19323726
    ls_77
    Poziom 38  
    Ocena: 944
    Ja bardzo często w takich przypadkach stosuję Saunier Duval - Niedźwiedź Condens. Tych starych Niedźwiedzi KLZ już dawno nie ma i nie wolno produkować i sprzedawać w UE.
    Niedźwiedź Condens jest tzw. kotłem "modernizacyjnym" i został stworzony szczególnie pod modernizacje starych instalacji CO czy to w zamian za kocioł gazowy, olejowy czy stałopalny. Tutaj masz link do ciekawego artykułu na ten temat: Link
    Ten kocioł jest tak prosty, że tam nie ma prawie co się zepsuć, tzn. ma wymiennik ciepła (ale to jest wielki gar ~80L. z "zatopionym w nim" paleniskiem i wymiennikiem spalin z grubych rur), armaturę gazową, wentylator, płytę główną i parę czujników i to wszystko. Nie ma elementów hydraulicznych specjalnie dedykowanych do tego kotła jak: zawór bezpieczeństwa, zawór przełączający, pompa, naczynie przeponowe - je wszystkie trzeba zabudować na instalacji CO. Być może jakieś elementy tej układanki już masz w swojej instalacji i nie trzeba ich kupować. Ale te wszystkie elementy są ogólnie dostępne w każdym sklepie hydraulicznym i kosztują "normalne pieniądze" w stosunku do elementów specjalnie projektowanych i dedykowanych do konkretnego modelu kotła wiszącego i które dostępne są tylko w serwisie i kosztują 3-5 razy tyle.

Jest na elektrodzie parę wątków o tych kotłach więc wiele rzeczy można wyczytać.

Oczywiście jak chcesz grzać CWU tym kotłem to musisz zastosować osobny zasobnik CWU - to też może być zaletą w stosunku do zasobnika zabudowanego w kotle (np. KLZ) bo jest tańszy i w razie awarii będzie tańszy w wymianie. Poza tym do osobnego zasobnika CWU możesz dołożyć grzałkę elektryczną i podłączyć pod fotowoltaikę jeśli będziesz chciał.
  • Pomocny post
    #9 19324365
    _CM_
    Poziom 7  
    Ocena: 8
    Kup Thermagen Solo i będziesz zadowolony.
  • Pomocny post
    #10 19324501
    anchilos
    Poziom 39  
    Ocena: 957
    Porównanie Saunier Duval Niedźwiedź Condens 18 ] vs ACV Kompakt HR eco 24 Solo

Który do starej instalacji otwartej C.O.?

Związane z pytaniem Autora, ale też jestem zainteresowany.
  • Pomocny post
    #11 19324641
    ls_77
    Poziom 38  
    Niedźwiedź Condens musi pracować w instalacji zamkniętej. Inaczej bez gwarancji.
  • Pomocny post
    #12 19324685
    anchilos
    Poziom 39  
    ls_77 napisał:
    Niedźwiedź Condens musi pracować w instalacji zamkniętej.

Nie pomylił Kolega z zamkniętą komorą spalania?

Pozdrawiam

Dodano po 27 [minuty]:

ls_77 napisał:
    Inaczej bez gwarancji.

Może jednak być podłączony do otwartej.

Z jakiej przyczyny brak gwarancji?

Będę wdzięczny za wyjaśnienie jakie mogą być problemy przy instalacji otwartej.
  • Pomocny post
    #13 19324862
    ls_77
    Poziom 38  
    Chodzi o instalację CO typu zamkniętego z przeponowym naczyniem wzbiorczym. Tak jest napisane w instrukcji - dlatego napisałem że bez gwarancji jeśli będzie w układzie otwartym CO.

Tak na marginesie - to gwarancja jest na 2 lata. Przez te dwa lata nie powinno się nic stać z kotłem - nawet jak będzie pracował w instalacji CO otwartej. Jedynie za niski poziom słupa wody może powodować wchodzenie kotła w awarię z powodu zbyt niskiego ciśnienia, ale jak mówił szkoleniowiec - po odpięciu czujnika ciśnienia kocioł nie zgłasza awarii.

Przy otwartej instalacji wodę mamy cały czas napowietrzoną i "korozyjną" - może dojść do wcześniejszego skorodowania kotła. Ale to samo dotyczy wszystkich kotłów pracujących w układzie otwartym.
  • Pomocny post
    #14 19324901
    ewoo
    Poziom 30  
    Układ zamknięty wymagany jest jeszcze z jednego powodu, czujnik STB zadziała dopiero przy temp. 107 st C, a w układzie otwartym nie "złapie" takiej temperatury. Sam noszę się z zamiarem montażu takiego kotła (za groszkowca) bo brak pewnych elementów jest tu zaletą. Mam obieg grzejnikowy (piętro) i podłogówki (parter na mieszaczu) więc wymiana łeb za łeb bez kombinacji w instalacji (sprzęgło) i problemem byłoby zamknąć układ. Znajomy serwisant mówi że prostota tego kotła zapewnia bezproblemową eksploatację i nic mu się nie dzieje w ukł otwartym.
  • Pomocny post
    #15 19324953
    anchilos
    Poziom 39  
    ewoo napisał:
    Układ zamknięty wymagany jest jeszcze z jednego powodu, czujnik STB zadziała dopiero przy temp. 107 st C, a w układzie otwartym nie "złapie" takiej temperatury

Może dodatkowe zabezpieczenie-

termostat wyłączający zasilanie elektryczne przy temperaturze w okolicy wrzenia?

Zapewne wtedy się wyłączy?
  • Pomocny post
    #16 19325003
    Plumpi
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 2590
    anchilos napisał:
    Porównanie Saunier Duval Niedźwiedź Condens 18 ] vs ACV Kompakt HR eco 24 Solo

Który do starej instalacji otwartej C.O.?

Związane z pytaniem Autora, ale też jestem zainteresowany.

Jeden dobry i drugi dobry, ale tylko ACV i Thermagen są dopuszczone do układów otwartych.
    ACV Kompakt i Thermagen to są prawie te same kotły. Thermagem w porównaniu do ACV ma wbudowany w płytę elektroniki bramkę radiową do bezpośredniego sparowania z radiowym regulatorem pokojowym firmy Honeywell z protokołem OpenTherm. W przypadku ACV potrzebny jest dodatkowy moduł radiowy.
    Niedźwiedź - kocioł stojący, większy gabarytowo, dopuszczony przez producenta do układów zamkniętych, choć fizycznie ma możliwość pracy w układach otwartych. Podłączając go do układu otwartego na własne ryzyko wiąże się z utratą gwarancji.
    ACV/Thermagen - małe kotły wiszące, o wiele prostsze w konstrukcji i dużo łatwiejsze w serwisowaniu.

Najlepiej wybrać ten, który ma lepszy serwis w okolicy.
  • Pomocny post
    #17 19325012
    ewoo
    Poziom 30  
    Stb zabezpiecza kocioł przed przekroczeniem temp. maksymalnej np. przy awarii elektroniki. Czy są sytuacje i jak często, żeby STB musiało zadziałać? Nie wiem.
    anchilos napisał:

termostat wyłączający zasilanie elektryczne przy temperaturze w okolicy wrzenia?

Idąc tym tropem byłbym za wyłączeniem gazu do urządzenia niż zasilania elektrycznego. Gazex miałby coś w ofercie.

Dodano po 7 [minuty]:

Plumpi napisał:
    Jeden dobry i drugi dobry, ale tylko ACV i Thermagen są dopuszczone do układów otwartych.

Który ACV byłby jak Niedzwiedz ok 18kW? Jak wychodzą cenowo?
  • Pomocny post
    #18 19325078
    Plumpi
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 2590
    ewoo napisał:
    Który ACV byłby jak Niedzwiedz ok 18kW?

ACV Kompakt Solo HRE 18kW
    Thermagen Solo 18kW

ewoo napisał:
    Jak wychodzą cenowo?

Podobnie jak Niedźwiedź.
  • #19 19325098
    anchilos
    Poziom 39  
    ewoo napisał:
    Idąc tym tropem byłbym za wyłączeniem gazu do urządzenia niż zasilania elektrycznego

Czy zawór "puszczający" gaz w kotle nie jest sterowany - otwierany elektrycznie?
    Czy nie powinien zamknąć się przy zaniku zasilania?

Dodano po 34 [sekundy]:

Plumpi napisał:
    Thermagen Solo 18kW

Jakie różnice w wymiennikach między Niedźwiedziem, oraz komplikacja w montażu?
  • #20 19325112
    ewoo
    Poziom 30  
    Plumpi napisał:

ewoo napisał:
    Który ACV byłby jak Niedzwiedz ok 18kW?

Thermagen Solo 18kW

Czy kolega się nie pomylił? To całkiem inne konstrukcje,.
  • #21 19325127
    ls_77
    Poziom 38  
    anchilos napisał:
    Czy zawór "puszczający" gaz w kotle nie jest sterowany - otwierany elektrycznie?

Tak - zamknie się bez napięcia.
  • #22 19325137
    ewoo
    Poziom 30  
    anchilos napisał:

ewoo napisał:
    Idąc tym tropem byłbym za wyłączeniem gazu do urządzenia niż zasilania elektrycznego

Kolega nie czyta ze zrozumieniem.

anchilos napisał:

odpowiedziałem
    ewoo napisał:
    byłbym za wyłączeniem gazu do urządzenia niż zasilania elektrycznego.

a dlatego, że chce kolega zastąpić STB tak jak napisał wyżej a STB zabezpiecza przed sytuacją odwrotną do tej.
    anchilos napisał:
  • #23 19325157
    anchilos
    Poziom 39  
    ewoo napisał:
    a dlatego, że chce kolega zastąpić STB tak jak napisał wyżej a STB zabezpiecza przed sytuacją odwrotną do tej.
    anchilos napisał:

Nic nie rozumiem.

Jeszcze raz.

Chcę zamknąć gaz przy przegrzaniu, zaworem w kotle przez odłączenie zasilania (całego kotła).
  • #24 19325226
    ewoo
    Poziom 30  
    Przepraszam, mam właśnie covida i mgła mózgowa robi swoje. To nie żart.

Czyli; mamy niedzwiedzia w układzie otwartym, czyli brak możliwości zadziałania STB w razie awarii bo gotując się nie osiągnie 107*C
    Kolega pisze by zastosować termostat który np. przy 95 stopniach wyłączy zasilanie. To powinno jednak wystarczyć.
    Dużo napisałem i skasowałem bo doszedłaem do tego ze nic nie da więcej wyłączenie gazu niż zasilania elektrycznego. Inaczej było w atmosferykach ale kondensat ma inaczej. Przepraszam.
  • Pomocny post
    #25 19327774
    zlotaronczka
    Poziom 20  
    Ocena: 101
    anchilos napisał:
    ewoo napisał:
    anchilos napisał:

Nic nie rozumiem.

Jeszcze raz.

Chcę zamknąć gaz przy przegrzaniu, zaworem w kotle przez odłączenie zasilania (całego kotła).

Bardzo zły pomysł.
    Wystarczy wstawić w szereg z oryginalnym czujnikiem STB swój termostat - nie rżniemy kabelków a dokładamy wtyczusie!!!
    Wyłączenie całego zasilania uniemożliwi działanie kilku funkcji anty.
  • #26 19327815
    anchilos
    Poziom 39  
    zlotaronczka napisał:
    Wyłączenie całego zasilania uniemożliwi działanie kilku funkcji anty.

Rozwiń proszę.

Co się dzieje przy normalnym zaniku zasilania - czy musi być Ups ?

Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #27 19327851
    zlotaronczka
    Poziom 20  
    Przy kotle gazowym kondensacyjnym to niewielki problem. Problem dotyczy instalacji gdy brak potrwa czas dłuższy a na zewnątrz temperatury poniżej zera. We wpisach jest wspominany Niedźwiedź - to kocioł żeliwny. Wyłączenie pompy np. przy dogrzewaniu cwu gdy woda kotłowa miała ( przy normalnej pracy kotła ) temperaturę powyżej 80 stopni, powodowało dogrzanie do prawie 115 C ( na termometrze kotła). Jako, że to kocioł z palnikiem atmosferycznym dodatkowo istnieje możliwość zejścia kominem mroźnego powietrza -- a pompa wyłączona.

Jest też dobra wiadomość.
    Na rachunku za energię elektryczną jest oświadczenie jak długo może prądu nie być.
  • #28 19328233
    ls_77
    Poziom 38  
    zlotaronczka napisał:
    We wpisach jest wspominany Niedźwiedź - to kocioł żeliwny.

Ten żeliwny to stary Niedźwiedź KLO czy KLZ, a te już wyeliminowaliśmy bo nie są dostępne/produkowane.
    W wątku chodzi o nowy Niedźwiedź Condens KKS - a ten jest "stalowy".
    Przy normalnie pracującym kotle temp. max wody to ~80°C przy grzaniu CWU, przy grzaniu CO fabrycznie jest ustawion na max 75°C, a można zmienić na max 85°C. Temperatura spalin to max 70/75/80/85°C (w zależności od modelu kotła) przy parametrach CO 80/60°C.
    Tak że naprawdę trudno jest osiągnąć 105°C na kotle.

Zawsze można podłączyć do płyty głównej pod wejście Burner Off jakiś termostat na rurę lub zanurzeniowy z nastawą ~90-95°C, który blokuje pracę palnika na CO i CWU.
  • Pomocny post
    #29 19328257
    zlotaronczka
    Poziom 20  
    Ja wiem, że nie są już produkowane ale są jeszcze użytkowane.
    Cała ta akademicka dyskusja jest w temacie: czy można zamontować obecnie dostępne w ofertach firm, kotły kondensacyjne, do instalacji CO z przelewowym naczyniem wzbiorczym ????
    Ja uważam, że bez wymiennika separującego ( np. płytówka ) nie wolno tego robić.
    No chyba, że producent w dokumentacji w sposób nie budzący wątpliwości dopuszcza taki montaż.
    I tyle.
    A na pytanie " Jaki kocioł gazowy wybrać do starej instalacji " - odpowiem, że ten dylemat powinien rozstrzygać intalator który weźmie kasę i odpowiedzialność za fachowo wykonany montaż.
    I tyle.
  • #30 19328268
    anchilos
    Poziom 39  
    zlotaronczka napisał:
    A na pytanie " Jaki kocioł gazowy wybrać do starej instalacji " - odpowiem, że ten dylemat powinien rozstrzygać intalator który weźmie kasę i odpowiedzialność za fachowo wykonany montaż.
    I tyle.

Kolego, dziękuje za Twój wkład w dyskusję.

Dodano po 2 [minuty]:

zlotaronczka napisał:
    przy dogrzewaniu cwu gdy woda kotłowa miała ( przy normalnej pracy kotła ) temperaturę powyżej 80 stopni, powodowało dogrzanie do prawie 115 C ( na termometrze kotła).

Dla mnie to jest szok!

Może objaśnisz?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru dwufunkcyjnego kotła gazowego do starej instalacji CO z żeliwnymi grzejnikami i grubymi stalowymi rurami, z uwzględnieniem ogrzewania wody użytkowej. Rozważany był model Niedźwiedź 20 KLZ, który nie jest kotłem kondensacyjnym, co budziło wątpliwości co do oszczędności i dostępności serwisu. Uczestnicy wskazali, że obecnie modele Niedźwiedź KLZ nie są już produkowane, a ich miejsce zajęły kotły kondensacyjne, np. Niedźwiedź Condens, które wymagają instalacji zamkniętej z przeponowym naczyniem wzbiorczym. Dyskutowano o problemach z montażem kotłów kondensacyjnych w starych instalacjach otwartych, zwłaszcza ryzyku zapychania wymienników i korozji spowodowanej napowietrzeniem wody. Podkreślono konieczność stosowania sterowania pogodowego dla efektywnej pracy kotła kondensacyjnego przy niskich temperaturach zasilania, co umożliwia kondensację spalin i oszczędności. Wskazano, że kotły takie jak ACV Kompakt HR eco Solo i Thermagen Solo są dopuszczone do pracy w instalacjach otwartych i mają prostszą konstrukcję oraz łatwiejszy serwis niż Niedźwiedź Condens, który jest kotłem stojącym i większym gabarytowo. Poruszono kwestie zabezpieczeń kotła, w tym działania czujnika STB i możliwości stosowania dodatkowych termostatów zabezpieczających przed przegrzaniem. Zwrócono uwagę, że wyłączanie całkowite zasilania kotła w sytuacji awaryjnej jest niezalecane, gdyż uniemożliwia pracę pompy schładzającej wymiennik. W dyskusji pojawiły się także uwagi dotyczące trwałości wymienników ze stali nierdzewnej w warunkach starej instalacji, gdzie obecność zanieczyszczeń i korozji może uszkadzać warstwę pasywną stali. Na koniec omówiono praktyczne doświadczenia użytkowników z kotłem Niedźwiedź Condens, w tym charakterystykę pracy pompy CO w trybie eco i komfort oraz wpływ ustawień na pracę kotła.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA