logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

WSK 125 gaśnie po 10 sekundach - regulowany zapłon i czyszczony gaźnik

wojtaz132 20 Mar 2021 19:41 1593 28
REKLAMA
  • #1 19330784
    wojtaz132
    Poziom 10  
    Ocena: 88
    witam
    mam problem z moją wsk 125 motorek odpal z pierwszego kopa wkręca się na obroty ale pochodzi max 10 sekund i gaśnie po czym znowu odpala z pierwszego i gaśnie
    zapłon regulowany iskra piękna niebieska gaźnik też niby czyszczony
  • REKLAMA
  • #3 19330805
    wojtaz132
    Poziom 10  
    ok spróbuję go po przepychać drucikiem bo dmuchanie kompresorem nic nie daję
  • #4 19330809
    sunrise84
    Poziom 42  
    Ocena: 874
    Gaźnik na stół , rozebrać w drobny mak robiąc sobie zdjęcia aby to potem poskładać.
    Poczyścić wszystko , poskładać według opisów na Internecie .
    I skoro: paliwko jest , iska jest , to z kopa i musi palić.
  • REKLAMA
  • #5 19330893
    wojtaz132
    Poziom 10  
    gaźnik jest tak prosty że nie można się pomylić tak że dam sobie rade
    tyle że sprężarka nie daje rady spróbuję go przepchać drucikiem
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 19331014
    oldking
    Poziom 33  
    Ocena: 522
    Zbyt niski poziom paliwa w komorze pływakowej - wyregulować zgodnie z instrukcja.
  • #9 19331150
    popromienny
    Poziom 25  
    Ocena: 160
    Witam, jak znam zycie i gazniki G 16 i G 20 od ponad 40 lat - to takie objawy swiadcza o : 'paproszku' lub kropli wody pod sama dysza gaznika, w tzw. 'studzience'...Czyli - odkrecasz duza / aluminiowa nakretke - srube, ktora trzyma komore plywakowa przy korpusie gaznika i czyscisz pedzelkiem lub miekka szmatka wnetrze tej 'sruby / nakretki / studzienki' - bo tam wlasnie zbiera sie woda i paprochy / osady z komory plywakowej. Jak benzyna przecieknie przez warstwe osadow / wode - to motocykl odpala na kilka sekund, a pozniej - 'zdycha', bo benzyna nie zdazy doplynac pod dysze...
    Wyczysc takze komore plywakowa na dnie, pod plywakiem - bo tam zbieraja sie osady, 'gluty / woda' ze zbiornika paliwa i jak sie zrobi ich 'grubsza warstwa' - to nie chca przepuszczac benzyny pod dysze glowna lub plyna razem z nia i zatykaja dysze...
    Moze byc jeszcze zatkany paprochami / rdza, itp. kranik paliwa - przez co benzyna bardzo wolna sie przesacza przez niego i jak sie odpali, to silnik spala w kilka sekund benzyne z dna komory plywakowej, a swieza benzyna nie zdazy doplynac przez przytkany kranik - warto kranik udroznic, zeby leciala 2-3mm srednicy 'strumyczkiem' po otwarciu..
    Pozdrawiam.
  • #10 19334429
    wojtaz132
    Poziom 10  
    gaźnik przeczyszczony bardzo dokładnie delikatnie podłubałem w nim drucikiem po czym przedmuchałem
    i nic dalej to samo 🙁

Dodano po 39 [sekundy]:

tyle że teraz chodzi około 1-1,5 min

Dodano po 45 [sekundy]:

kranik jest drożny
  • #12 19334476
    wojtaz132
    Poziom 10  
    paliwo świeże 1:30
    kompresja jest zresztą przecież pali od kopa
    kondensator już drugi i dalej to samo
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #13 19334600
    oldking
    Poziom 33  
    Ocena: 522
    Jeszcze raz - Zbyt niski poziom paliwa w komorze pływakowej - wyregulować zgodnie z instrukcja.
    Silnik szybciej je spala niż zdąży do komory pływakowej wpłynąć i dlatego gaśnie.

Podnieś stan paliwa w komorze pływakowej, nie wiem jak to jest zrobione w tym gaźniku, pływak - iglica dogięcie blaszki.
  • #14 19334749
    popromienny
    Poziom 25  
    Witam, to jeszcze świeca wchodzi w grę - wkręć "gorętszą", czyli np. wg starych oznaczę "Bosch-a": W 145 - to jest odpowiednik "Iskry F 50", bo może ta, którą masz teraz zamontowaną - jest "za zimna", ma zbyt wysokie oznaczenia i nie spala nagaru, który tworzy się na świecy - bo świeca nie zdąży się nagrzać do temperatury pracy? Świece muszą być dobierane do stopnia sprężania i obrotów silnika, do WSK 125 była bodajże świeca "Iskra F 70", a że jest dość zimno - być może lepiej będzie chodzić na "F 50", czyli na "W 145" wg "Bosch-a" takiej - jak dawno temu były stosowane do "VW Garbus/powietrzak". Kilka razy różne "bryczki" nie chciały mnie i znajomym palić/jeździć i najlepsze okazywały się do nich świece "Bosch" W 145 właśnie, nawet znalezione na złomie i oczyszczone - zarówno silniczek "K-O" do roweru, jak i WSK 125, WFM, Komar/Ryś, itp. - wszystko paliło i jeździło idealnie na tych świecach W 145 "Bosch" z gładkim izolatorem i dwoma zielonymi paseczkami, no chyba nie ma lepszych świec do "starych sprzętów"? I to często są świece na złomie jeszcze z lat 40/50/60-tych max, bo później już miały izolator z "żeberkami/karbowany"... Pozdrawiam.
  • #15 19335348
    wojtaz132
    Poziom 10  
    kolejne czyszczenie gaźnika nic nie dało
    ale pomogło ograniczenie paliwa tak jak tylko pozwalają regulacje w gaźniku motor teraz jest w stanie przejechać 300-400 m po czym gaśnie i albo odpala z pierwszego albo lekko się przylewa ale odpala i jedzie dalej
    mi to wygląda na przytkane kanały powietrzne w gaźniku ale nie mam pomysłu jak go wyczyścić. a i to nie jest jakiś stary osad tylko jakiś paproch bo gaźnik to nowy duells który od roku spisywał się na medal
  • #17 19335355
    wojtaz132
    Poziom 10  
    tak bez skutecznie 🙁
  • #19 19335364
    wojtaz132
    Poziom 10  
    nie to zwykłe G-20
  • #20 19335468
    MoniTOX
    Poziom 27  
    Ocena: 320
    Sprawdzić uszczelniacze wału korbowego, klin wału/zapłon.
  • #21 19335495
    wojtaz132
    Poziom 10  
    klin i zapłon ok uszczelniacze też
  • #22 19337685
    wojtaz132
    Poziom 10  
    Gaźnik aktualnie zażywa "kąpieli"
  • #23 19338944
    wojtaz132
    Poziom 10  
    aktualnie mam w nosie ten motor wstawie go do szopy i niech rdzewieje
  • #24 19339119
    popromienny
    Poziom 25  
    Ta 'awaria' jest najprawdopodobniej tak banalna, ze az nieprawdopodobna - w jednej WSK 125 tez bardzo dlugo dochodzilismy do zlokalizowania 'uszkodzenia' - az okazalo sie, ze poprzedni wlasciciel tak bardzo chcial 'obnizyc spalanie', ze az wbil rurke doplywu paliwa do komory chyba ze 3-4mm od pozycji fabrycznej w odlew pokryweczki komory i przez to obnizyl poziom w komorze o te 3-4mm. WSK praktycznie nie chiala zapalic w ogole - dociazalismy plywak podkladkami M 4, zeby byl bardziej zatopiony i reagowal na doplywajaca benzyne z opoznieniem, itp., itd. W koncu - trzeba bylo znalezc stary gaznik od innej i wg niego - wypchnac delikatnie rurke doplywu z powrotem 'w gore' pokrywki, no i motorek zaczal palic idealnie. Przy poziomie paliwa ma nawet znaczenie - czy sie zalozy 1 czy 2 uszczelki papierowe pod pokrywke komory - bo juz sie zwieksza poziom paliwa o 0,5mm, gdzies tak...A drugie podobne 'uszkodzenie' - to byl zatkany otworek odpowietrzajacy zbiornik paliwa - brudem, farba i rdza, ten w korku paliwa - przez co benzyna leciala bardzo wolno z kranika i jak sie jezdzilo, to tez - po pol minucie silnik spalal to, co doplynelo do gaznika, gasl i trzeba bylo zaczekac z 15-20 sekund, az naleciala nastepna porcja benzyny do gaznika, odpalal bez problemu i mozna bylo ujechac z 500m i od nowa - czekanie az naleci benzyna do gaznika...
    Pozdr.
  • #25 19339169
    wojtaz132
    Poziom 10  
    Mam stary gaźnik tyle że ma złamaną tą jakby prowadnice przepustnicy spróbuję cofnąć tą rurkę
  • #26 19339389
    popromienny
    Poziom 25  
    Problem może być jeszcze w tym nowym gaźniku taki, że paliwo bardzo wolno się przesącza przez rurkę dopływową do komory - mogą w niej siedzieć np. wióry mosiądzu po obróbce lub ma bardzo wąską szczelinę wokół samej iglicy, itp.? Wystarczy sprawdzić: zdjąć pokrywkę komory i nad słoiczkiem - otworzyć kranik i sprawdzić, jak szybko benzyna przepływa przez tą rurkę z iglicą? Iglica powinna się w niej przesuwać w miarę lekko, ale bez nadmiernych luzów na boki.
    Pozdr.
  • #27 19339510
    wojtaz132
    Poziom 10  
    Podniosłem poziom paliwa i motor niby chodzi
    Co prawda nie jeździłem nigdzie po drodze, tylko po podwórku, ale zrobiłem z 200 metrów i póki co jest dobrze
    Chociaż to dziwne, bo motor zgasł nagle i zaczęły się te cyrki.
    Jutro przejadę się gdzieś dalej i dam znać.

Dodano po 1 [minuty]:

A i gaźnik nie ma iglicy tylko zawór z kulką, ale to bez różnicy.
  • #28 19339845
    jarekstryszawa
    Poziom 23  
    Ocena: 477
    Zerknij jeszcze pod siedzenie czy jakaś szmata nie blokuje wlotu powietrza do filtra... Kiedyś mnie tak przećwiczyło ;-)
  • #29 19339859
    ^ToM^
    Poziom 42  
    Ocena: 2930
    wojtaz132 napisał:
    witam
    mam problem z moją wsk 125 motorek odpal z pierwszego kopa wkręca się na obroty ale pochodzi max 10 sekund i gaśnie po czym znowu odpala z pierwszego i gaśnie
    zapłon regulowany iskra piękna niebieska gaźnik też niby czyszczony

Wyżej wymienione objawy wskazują na niedobór paliwa. Wystarczy np. niedrożność kranika albo zmniejszony przepływ. Zatem sprawdź w pierwszej kolejności instalację zasilania.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z motocyklem WSK 125, który odpala, ale gaśnie po około 10-90 sekundach. Pomimo regulacji zapłonu i czyszczenia gaźnika, problem nadal występuje. Uczestnicy dyskusji sugerują różne przyczyny, takie jak zbyt niski poziom paliwa w komorze pływakowej, zanieczyszczenia w gaźniku, problemy z kranikiem paliwa oraz niewłaściwy dobór świecy zapłonowej. Po kilku próbach czyszczenia gaźnika i regulacji poziomu paliwa, motocykl zaczął działać lepiej, ale nadal występują problemy z jego działaniem. Użytkownik planuje dalsze testy i poszukiwania przyczyny problemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA