logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Blinkee City 3,1 kW 34,8 Ah - odblokowanie skutera, sposoby na zwiększenie prędk

blinkee 24 Cze 2021 14:32 9258 29
REKLAMA
  • #1 19492784
    blinkee
    Poziom 2  
    Witam.
    Posiadam skuter elektryczny Blinkee City 3,1 kW 34,8 Ah lit-on rok 2019r. Skuter rozpędza się do ok 48 km/h. Może ktoś na forum potrafi wyciągnąć coś więcej z tego skutera. Skuter pochodzi z wypożyczalni, wiec zakładam że prędkość max została ograniczona. Podobne skutery to Zipp volteno lux.
  • REKLAMA
  • #2 19492809
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15492
    Prędkość jest ograniczona przepisami, do tego pojazd nie jest Twój a Ty chcesz w nim grzebać?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 19492836
    blinkee
    Poziom 2  
    sosarek napisał:
    Prędkość jest ograniczona przepisami, do tego pojazd nie jest Twój a Ty chcesz w nim grzebać?

Skuter pochodzi z wypożyczalnie Blinkee faktycznie nie da się tego skutera kupić nowego w takiej konfiguracji. Ja go kupiłem z banku który go leasingował to w kwestii własności.
    Wiem że są ograniczenia prawne co do prędkości max dlatego, ten skuter posiada blokady. Tym bardziej że Blinkee jako franczyzodawca mógłby mieć spore problemy gdyby po wypadku ktoś udowodnił że jechał znacznie szybciej niż na to pozwalają przepisy. Ja szukam porady konkretnych osób.
    Na tym forum są pasjonaci i fachowcy wiec mam nadzieję ze się odezwa.
  • #4 19494323
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6657
    Wymieniasz sterownik na inny. Pokaż ten co masz. Ma przełącznik regulacji trybu pracy.
  • #5 19585514
    NATIOLES
    Poziom 5  
    Ocena: 3
    Witam, mam dokładnie taki sam skuter i dokładnie takie samo pytanie. Czy jest szansa na odblokowanie prędkości? Zrobiłem zdjęcia kontrolera 60 v, 35 A. Typ kontrolera zwk072035. Zrobiłem małe poszukiwania, oczywiście na chińskich stronach są podobne kontrolery, na przykład do skuterów niu. Prawdopodobnie mają 50 A lub nawet 57 A. Teraz pytanie czy rzeczywiście ktoś w Polsce te kontrolery z innych skuterów montował do Blinkee.
    Bo pytanie jest takie, czy to wszystko będzie kompatybilne, czy będzie działało, czy sterownik baterii nie musi być wymieniony?
    Ciekawy jestem czy ktoś to tutaj robił, jeśli tak, to niech da znać, się odezwie, bo chętnie zapłacę nawet za usługę, żeby tylko fajnie to działało i żeby nic nie s........ć.

Blinkee City 3,1 kW 34,8 Ah - odblokowanie skutera, sposoby na zwiększenie prędk Blinkee City 3,1 kW 34,8 Ah - odblokowanie skutera, sposoby na zwiększenie prędk Blinkee City 3,1 kW 34,8 Ah - odblokowanie skutera, sposoby na zwiększenie prędk Blinkee City 3,1 kW 34,8 Ah - odblokowanie skutera, sposoby na zwiększenie prędk Blinkee City 3,1 kW 34,8 Ah - odblokowanie skutera, sposoby na zwiększenie prędk Blinkee City 3,1 kW 34,8 Ah - odblokowanie skutera, sposoby na zwiększenie prędk
  • #6 19611999
    piter_79
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    i jak , próbowałeś coś zrobić ?
  • #7 19612077
    NATIOLES
    Poziom 5  
    piter_79 napisał:

Nie zaryzykuję. Koszt sterownika to 1200zl więc tak żeby wydać w błoto to trochę szkoda.

Może jest jakiś spec który ma w tym doświadczenie?
  • #8 19616094
    KrzysztofFerfecki
    Poziom 2  
    Witam, a może jest ktoś w stanie mi tutaj pomóc. Kupiłem skuter BLINKEE E-CRUISE MDPA01 i po przejechaniu 100km znikły na wyświetlaczu biegi, przełożyłem sterownik z drugiego skutera jakiś czas pojeździłem i znów biegi znikły. Czy ktoś wie co mogłoby się stać
    Sterownik 1 ZNEN 12C-260-QS typ ZWK060050-B-A2 prąd 50A
    Sterownik 2 ZNEN 12C-260-QS typ ZWK060035-B-A2 prąd 35A
  • #9 19616104
    NATIOLES
    Poziom 5  
    nie pomogę ale widzę że ten pierwszy sterownik miał 50 amper czy na nim skuter jechał szybciej niż na tym drugim sterowniku?
  • #10 19616166
    kkknc
    Poziom 43  
    Wiązka do sprawdzenia. Może być przetarta.
  • #11 19617249
    KrzysztofFerfecki
    Poziom 2  
    prędkość na jednym i na drugim max 55, znalazłem ciekawy sterownik na allegro w cenie 460 zł 55A tylko problem byłby z rozwiązaniem okablowania, ale ma dodatkową wtyczkę na 4 bieg jako wsteczny, wyświetlacz skutera wyświetla 4 biegi więc podejrzewam że jest to do ogarnięcia tylko trzeba mieć o tym pojęcie którego nie mam. Teraz pytanie czy 4 bieg może być użyty do przodu, czy tylko jako wsteczny bo pewnie zamiana któryś z kabli włączyłaby odwrotne obroty silnika
  • #12 19885316
    drzewahuby
    Poziom 1  
    NATIOLES napisał:
    piter_79 napisał:

Nie zaryzykuję. Koszt sterownika to 1200zl więc tak żeby wydać w błoto to trochę szkoda.

Może jest jakiś spec który ma w tym doświadczenie?

Hej - Podbijam - z tym samym pytaniem. Wlasnie kupilem poleasingowy skuter - idealnie bylo by jezdzic nim 60km/h a nie 50
    jesli chodzi o ryzyko sterownika - to chetnie przyjme - 1200pln mnie nie przeraza - ale nie poradze sobie z przepieciem .Wiec jesli ktos chcialby sponsora pod experymentowanie. To moze sie odezwac do mnie :)

a
  • #13 19967542
    arturdolecki
    Poziom 3  
    Hej, może mi podpowiecie , kupiłem skuter po wypożyczalni blinkee eCruise 2017, nie działa przełącznik biegów i skuter jedzie max 33km/h wg GPS. Macie pomysł od czego zacząć poszukiwania?
  • #14 19967683
    kkknc
    Poziom 43  
    Od tego przełącznika i wiązki.
  • REKLAMA
  • #15 19986797
    arturdolecki
    Poziom 3  
    Po sprawdzeniu wiązki, przewód od przełącznika biegów kończy się kostką w reflektorze, brak dalszej części instalacji. Czy można jakoś zmostkowac przy sterowniku na stałe aby była maksymalna prędkość? Ma ktoś może jakiś schemat?
  • #16 20004162
    carsoncars
    Poziom 12  
    Ocena: 13
    arturdolecki napisał:
    Hej, może mi podpowiecie , kupiłem skuter po wypożyczalni blinkee eCruise 2017, nie działa przełącznik biegów i skuter jedzie max 33km/h wg GPS. Macie pomysł od czego zacząć poszukiwania?

Jeśli nie dasz sobie rady przy elektryce to mogę ci ogarnąć sam sterownik tak żeby przynajmniej ten jeden bieg zawierał w sobie cechy najszybszego biegu.
    Nastawa prędkości na typowe 53-55km/h lub na życzenie jej nieznaczne zwiększenie do powiedzmy ok 57km/h.
    Dodatkowo istnieje możliwość zwiększenia momentu o 35-40% dla komfortowego pokonywania wzniesień tak ażeby nieprzerwanie i wciąż liniowo nań przyśpieszał.
    Czy ogólnie wyraźne poprawienie przyśpieszenia. Informacje jak samodzielnie podłączyć sobie wsteczny itp.
    Szczegóły - zadzwoń.
  • #17 21081371
    piotr0813
    Poziom 7  
    A gdyby tak oszukać sterownik z prędkością - skoro ma limit to może niech sterownik na wejściu widzi mniejszą prędkość i będzie przyspieszał dalej ...
  • #18 21198030
    KarolBukowski
    Poziom 1  
    Ocena: 2
    @carsoncars Witam, byłbym zainteresowany ”podkręceniem” mojego sterownika w Blinkee. Można się z tobą jakoś zdzwonić i dowiedzieć więcej?
  • #19 21208699
    ArturTylman
    Poziom 6  
    Pan carsoncars niestety jest niewydolny i go nie polecam
  • #20 21474364
    andrzejo3006
    Poziom 2  
    >>20004162 Witaj. Czy jestes wstanie pomoc przy przerobieniu tego sterownika? Mam programator i dostep do programu, ktory umozliwia modyfikacje.
  • #21 21474414
    slawko_k
    Poziom 35  
    Ocena: 234
    Jak masz interfejs i program to w czym problem?

Akurat Blinkee nie miałem ale robiłem sporo chińczyków i niestety ale nie były zablokowane. Ta prędkość to kres ich możliwości.
    Może z Blinkee jest inaczej. nie wiem próbuj.

Najprostszy test czy jest zablokowany to porównać prędkość na naładowanej i rozładowanej baterii. Jeśli jedzie coraz wolniej to znaczy że nic nie jest zablokowane.
  • REKLAMA
  • #22 21474520
    andrzejo3006
    Poziom 2  
    >>21474414 wraz z bardziej rozładowaną baterią jeździ coraz wolniej. Raczej chodzi mi o to, że nie wiem, które parametry zmienić, żeby jeździł szybciej.
  • #23 21474647
    slawko_k
    Poziom 35  
    Jeżeli wraz z rozładowywaniem baterii jedzie coraz wolniej to nie jest blokada. może i coś jest nałożone ale to tylko przy full baterii pomoże. Ja w swoim wszystko na full dałem to z kołem w powietrzu z 48 na 51 wzrosło.
    Albo przewinięcie silnika albo wyższe zasilanie.
    Ja zamierzam się za przewinięcie silnika zabrać.
  • #24 21502552
    carsoncars
    Poziom 12  
    >>21474647 Przewinięcie silnika indukcyjnego tego pokroju? No nie mogę... Zresztą na cóż, skoro możliwości tego silnika w realiach są takie, że bez dotykania się doń, przy odpowiednio spreparowanym bądź wymienionym sterowniku oraz po wymianie baterii generuje blisko drugie tyle mocy. Ponadto można wtenczas również niemalże podwoić prędkość maksymalną - wciąż bez ryzyka uszkodzenia napędu. Tyle że dla przeciętnego Kowalskiego jest to gra finansowo zupełnie nieopłacalna.
  • #25 21502845
    slawko_k
    Poziom 35  
    Indukcyjnego???
    Dobre.

Zdradź jak można podwoić prędkość takiego silnika.
  • #26 21502885
    carsoncars
    Poziom 12  
    >>21502845 Nie pisałem o prędkości silnika, a o podwojeniu prędkości maksymalnej, a to nie to samo. Prędkość bez obciążenia licznikowo można nawet i ze 140 zrobić, ale nie ma to zupełnie przełożenia pod obciążeniem na drodze. Napisałem przecież - wymiana sterownika oraz baterii na tę o wyższym napięciu. Czynię te rzeczy komercyjne, stąd za wiele się ode mnie na tych łamach nie dowiesz. Tel w stopce. Podczas gdy modyfikacja seryjnego sterownika to może i jest jakieś tam wyzwanie, ale już wspomniane podmianki komponentów są nieskomplikowane, może jedynie trochę kosztowne.
  • #27 21534357
    piotr0813
    Poziom 7  
    To jak poprawić prędkość Blinkee, bo się zgubiłem? Wystarczyłoby te 57, dzisiaj jest to 48 na naładowanej baterii. Jeśli bateria <50%, to już słabo jedzie 30-40.
  • #28 21534881
    slawko_k
    Poziom 35  
    Ja zabrałem się za silnik w swoim tylko ja mam innego chińczyka ale podobne problemy z prędkością.
    Zamierzałem go przewinąć ale na razie zmiana konfiguracji uzwojeń poszła w ruch. Teraz prędkość lekko ponad 70 ale jest znacznie bardziej ospały.
  • #29 21700077
    KamilKapinos
    Poziom 2  
    Witam. Podpinam się z tematem.
    Kupiłem 2 dni temu i przerejestrowałem z Holandii skuter elektryczny LIFAN E3 1200 W. Prędkość max 30 km/h. Był tam zablokowany, by można nim jeździć bez kasku. Tutaj w PL jest zarejestrowany jako motorower do tych 45. Przydałoby się te 45 50 max. 2018 r.
  • #30 21714870
    KamilKapinos
    Poziom 2  
    >>21474520 Witam. Kolega podłączył się pc do tego sterownika ZWK060035?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy odblokowania prędkości maksymalnej skutera elektrycznego Blinkee City 3,1 kW 34,8 Ah z 2019 roku, który pochodzi z wypożyczalni i ma ograniczenie prędkości do około 48 km/h. Użytkownicy wskazują, że ograniczenia wynikają z przepisów oraz blokad nałożonych przez producenta lub franczyzodawcę. Proponowane metody zwiększenia prędkości obejmują wymianę sterownika na model o wyższej wartości prądu (np. z 35 A na 50 A lub 55 A), modyfikację oprogramowania sterownika za pomocą programatora i interfejsu, a także wymianę lub modyfikację baterii na wyższą napięciowo. Wymiana sterownika wiąże się z problemami kompatybilności, zwłaszcza z wiązką i sterownikiem baterii. Niektórzy użytkownicy rozważają także przewinięcie silnika lub zmianę konfiguracji uzwojeń, co może zwiększyć prędkość, ale jest kosztowne i skomplikowane. Wskazano, że spadek prędkości wraz z rozładowaniem baterii świadczy o braku blokady elektronicznej. Pojawiły się także pytania o uszkodzenia sterownika i problemy z przełącznikiem biegów. Propozycje obejmują także stałe zmostkowanie przełącznika biegów w celu uzyskania maksymalnej prędkości. W dyskusji pojawiły się oferty pomocy w modyfikacji sterownika oraz uwagi o ryzyku i kosztach takich przeróbek. Poruszono również temat innych modeli podobnych skuterów, takich jak Zipp Volteno Lux i Lifan E3 1200W, z podobnymi problemami ograniczenia prędkości.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA