logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Brama do magazynu Wiśniowski dwu skrzydłowa jak zabezpieczyć? Elektro rygle?

twdevelop 30 Cze 2021 17:14 645 16
REKLAMA
  • #1 19501327
    twdevelop
    Poziom 9  
    Ocena: 10
    Witam.

Tak jak w temacie, wynająłem magazyn i właściciel zamontował mi nową bramę wjazdową Wiśniowskiego A2200 dwu skrzydłową, szeroką na 235 cm i teraz mam problem, jak to mogę zabezpieczyć? Bo ten oryginalny zamek na 4 skoble góra, dół to jest porażka. A towar będzie dość drogi, bo głównie elektronika.

Myślałem już żeby iść już na grubo, przewiercić ścianę po lewej i prawej na wylot, do tego płaskownik z dospawanymi uszami no i wkładany profil stalowy wzmocniony w środku płaskownikiem. Do tego dwie dobre kłódki zakryte, tzw. barykada. Tylko problem jest taki, że są to drzwi główne wejściowe i musiałbym to zamontować od zewnątrz i tu jest lipa. Myślałem też jeszcze żeby zamontować dodatkowo po 4 elektromagnetyczne rygle na każde skrzydło? Czy ktoś z was może robił coś takiego?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 19501513
    Mierzejewski46
    Poziom 37  
    Ocena: 1060
    Jak drogi towar to ubezpieczenie i monitoring z alarmem pod firmę ochroniarską. Na wszelkiej maści sztaby szkoda czasu i pieniędzy.
  • REKLAMA
  • #3 19501725
    twdevelop
    Poziom 9  
    Tak monitoring i alarm już mam będą na dniach montowane z powiadomieniem firmy ochroniarskiej też tylko dużo ludzi mi mówi że większość firm ochroniarskich płaci tym pracownikom grosze i nie chcą za bardzo się narażać przy interwencji :D :)

z drugiej strony to jak już ktoś widzi że jest monitoring i alarm to już mniej chętnie podchodzi do tego bo taki zwykły tzw. żulik nie będzie się narażał żeby się włamać i mieć na flaszkę wódki, a jak już ktoś będzie chciał zrobić porządniejszy włam to tak czy siak się włamie :)
  • Pomocny post
    #4 19501992
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3601
    A jakby wzmocnić tylko mocowania rygli do ramy (nakładki z grubej blachy mocowane na nitonakrętki zamiast blachowkrętów) a od zawiasów dorzucić kołkowe blokady antywyważeniowe. Oraz, jeśli wbudowanu zamek to mizeria - dać konkretny markowy bębenek z wkładką antywłamaniową.

W takich drzwiach (w końcu to blaszka niecały milimetr na ramie z profila) idzie głownie o to aby uniemożliwić cichy włam. W/w zestaw zagwarantuje, że bez całkowitej (i baaardzo głośnej) demolki drzwi nie da sie ich otworzyć.
  • #5 19503323
    twdevelop
    Poziom 9  
    Bardzo ciekawe rozwiązanie, jutro będę na magazynie to sprawdzę jak to wygląda ze wzmocnieniem tych słabych punktów.

Ogólnie jak właściciel mi powiedział że zrobi bramę na zamówienie to myślałem że faktycznie będzie mocna porządna a ten wiśniowski to lipa straszna,

A jak by jeszcze dodatkowo zrobić od środka ramę na drzwiach z płaskownika? bo faktycznie te profile to jak gazeta :lol: jak by się człowiek bardziej rozpędził to by wleciał z bramą do środka. :lol:

Tak się tylko zastanawiam kto w ogóle projektuje takie bramy przecież to jest nic nie warte może się nadawać do szopki w ogrodzie lub coś ale nie do magazynu w którym są wartościowe rzeczy a jak zadzwoniłem do producenta bo chciałem zapytać jak to mogę wzmocnić to mi powiedział że można wkładkę wymienić na jakąś bardziej firmową i w sumie to tyle :lol:
  • REKLAMA
  • #6 19503363
    kood
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 443
    Mierzejewski46 napisał:
    Na wszelkiej maści sztaby szkoda czasu i pieniędzy.

Właśnie dokładnie na odwrót, "współpraca" zabezpieczeń mechanicznych i elektronicznych tworzy najlepsze zabezpieczenie. Jedne zabierają intruzom czas potrzebny do wejścia na obiekt a drugie powiadamiają odpowiednie osoby które aby dotrzeć na miejsce potrzebują tego czasu.
  • Pomocny post
    #7 19512645
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 19512681
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3601
    Po to są blokady kołkowe we framudze , żeby cięcie zawiasów nic nie dało. A próbować ciąć widiowe kołki akumulatorową kątówką - życzę szczęścia.
    Jesli zaczną piłować pół godziny - właśnie o to chodzi, żeby narobili jak najwięcej hałasu przez jak najdłuższy czas.
  • REKLAMA
  • #9 19512695
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15479
    Można zastosować barierę zewnętrzną i pilota w celu wywołania zwłoki na wejście, są czujniki inercyjne...
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #10 19512869
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 19512903
    adwlodar
    Poziom 28  
    Ocena: 245
    Jarzabek666 napisał:
    Tylko firma ochroniarska

Ty tak serio?
    Jaki jest gwarantowany czas reakcji takiej ekipy?
    W pewnym miejscu w małopolsce 20 minut.
    1 załoga na kilka gmin.
    Na monitoringu widać jak siedzą w aucie chwilę i odjeżdżają.
    Zaryzykujesz?
    Agencje bym traktował jako zło konieczne - uzupełnienie mechaniki i elektroniki.

Chyba, że mówisz o pracowniku stacjonarnym na miejscu, ale to zdaje się inne koszta.
  • #12 19512917
    kood
    Jarzabek666 napisał:
    były alarmy

No to mamy 2 możliwości:

1 nie był to alarm tylko atrapa
    2 właściciel olał powiadomienia albo wcale nie uzbroił alarmu.
  • #13 19512947
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #14 19512953
    kood
    Jarzabek666 napisał:
    A inni pewnie spali twardo i powiadomienie nie obudziło...

Czyli to co napisałem wyżej:

kood napisał:
    właściciel olał powiadomienia
  • #15 19512971
    bhtom
    Poziom 39  
    Ocena: 601
    Witam,

Jarzabek666 napisał:
    kolega dostał powiadomienie o 3 w nocy ale był w pracy pod ziemią gdzie nie nosi się telefonów bo i tak nie ma zasięgu.

Od siebie dorzucę tylko tyle, że powiadomień nie konfiguruje się tylko na jeden numer telefonu i tylko do jednej osoby...

Pozdrawiam.
  • #16 19513054
    Marek J.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 948
    Rozwiązań jest wiele. Zabezpieczenia mechaniczne , elektroniczne , ochrona stacjonarna czy grupa interwencyjna...
    Brama otwiera się na zewnątrz więc od środka możesz założyć roletę czy kratę rolowaną z zamkiem baskwilowym w listwie dolnej a koszty negocjować z właścicielem obiektu lub wpisać sobie w KUP. Dodatkowo można ubezpieczyć ale tutaj uważaj bo TU w przypadku szkody będą szukały wszelkich sposobów aby roszczenia nie uznać. Jeżeli wymagają tylko patentowych zamków czy wkładek to nie wychylaj się że jest też alarm czy roleta. Zażądaj przy podpisywaniu umowy od ubezpieczyciela protokołu poprawności działania i montażu zgłoszonych zabezpieczeń.
    Czasem warto jest też zastanowić się czy zbyt wiele zabezpieczeń nie wzbudzi takiego zaangażowania przestępców że z lufą przy skroni sam nie otworzysz im szeroko drzwi...
  • #17 19642662
    twdevelop
    Poziom 9  
    Zostały zamontowane porządne kraty od środka także tamat zamknięty dziękuję za pomoc

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem zabezpieczenia dwu skrzydłowej bramy wjazdowej Wiśniowskiego A2200, zamontowanej w magazynie, w kontekście przechowywania drogich towarów, głównie elektroniki. Użytkownik wskazał na niewystarczające zabezpieczenia oryginalnego zamka i rozważał różne metody wzmocnienia, takie jak przewiercenie ścian i montaż stalowych profili oraz kłódek. Uczestnicy dyskusji sugerowali zastosowanie dodatkowych rygli elektromagnetycznych, wzmocnienie mocowań rygli, blokady kołkowe oraz wymianę zamka na model antywłamaniowy. Podkreślono również znaczenie współpracy zabezpieczeń mechanicznych i elektronicznych, takich jak monitoring i alarmy, oraz konieczność ubezpieczenia. W końcu użytkownik poinformował, że zamontowano solidne kraty od wewnątrz.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA