logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Silniki w wentylatorach - różnice pomiędzy domowymi a przemysłowymi

dragilla 30 Paź 2021 23:53 1449 24
REKLAMA
  • #1 19682778
    dragilla
    Poziom 12  
    Ocena: 15
    Cześć.

Czy w domowych wentylatorach są takie same silniki jak w wentylatorach przemysłowych? Czy to też są silniki indukcyjne?
    Np. w takim wentylatorze przemysłowym Ferono FKO 250 - https://allegro.pl/oferta/wentylator-osiowy-przemyslowy-wodoszczelny-fko-250-9969509226 jest do zamontowania kondensator. Czy domowe wiatraki taki kondensator mają wbudowany?
    Też mają dwa uzwojenia? Jakie są różnice?

Pozdrawiam.
    Łukasz
  • REKLAMA
  • #2 19682790
    tw84
    Poziom 17  
    Ocena: 55
    Przejrzałem oferty kilku firm i nigdzie nie widzę, żeby do FKO 250 trzeba było samemu montować kondensator - on jest zamontowany fabrycznie. To samo dotyczy każdego innego wentylatora z silnikiem jednofazowym klatkowym.

Bardzo małe wentylatory mogą mieć zwój zwarty, wówczas nie potrzebują kondensatora.

Większe wentylatory używają silników trójfazowych i kondensatora nie potrzebują.

Wentylator w tunelu aerodynamicznym Instytutu Lotnictwa używa(ł) układu Ward-Leonarda. Też nie potrzebuje kondensatora :D
  • #3 19682949
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6024
    dragilla napisał:
    Czy w domowych wentylatorach są takie same silniki jak w wentylatorach przemysłowych? Czy to też są silniki indukcyjne?
    Silniki indukcyjne są popularne dlatego że mają prostą budowę, są ciche i trwałe, te zalety są ważne zarówno w przemyśle jak i w domu. Czasem spotyka się też silniki BLDC, w przypadku niskonapięciowych jest najczęstsze rozwiązanie, w przypadku większych mocy i napięcia sieciowego stosują je kiedy potrzeba regulacji.

Ferono FKO 250 ma dziwną dokumentację, piszą o silniku bezszczotkowym przystosowanym do regulacji napięciowej, obroty ma dalekie od synchronicznych - co by potwierdzało że nie jest to indukcyjny (2200 RPM), ale obecność kondensatora i brak wejść do regulacji i jakichkolwiek danych dla mniejszych obrotów temu przeczą, w sumie nie wiadomo co tam naprawdę jest użyte, tak to jest jak dokumentację piszą osoby niekompetentne.
  • REKLAMA
  • #4 19683041
    dragilla
    Poziom 12  
    Skoro jak piszecie ma wbudowany kondensator, to po co pisze się o rozmiarze tego kondensatora w ogłoszeniach sprzedaży? :) On w ogóle jest wymienny? Po co mi ta informacja?
    PS: w jaki sposób są regulowane obroty domowych wiatraków? Chodzi mi o te, co mają kilka fizycznych przycisków, które sterują prędkością, tzw. biegi 0-1-2-3.

Pozdrawiam,
    --
    Łukasz

Dodano po 38 [minuty]:

W przypadku tego FKO zastanawia mnie też wysoka moc. Np. taki silnik BESTFAN BFD-H250 (https://allegro.pl/oferta/wentylator-kanalowy-fi-250-2100m3-h-bfd-h250-11231267112), ma podobne wymiary, taki sam przepływ, wyższe obroty )(2800 vs 2200 w FKO), a o moc o 60W niższą (100 W vs 160 W FKO).

Jaki jeszcze ew. może być typ silnika w FKO? BLDC? To musiałby rozumiem siedzieć tam jakiś prostownik i wtedy ten kondensator byłby bez sensu?

pozdrawiam,
    --
    Łukasz
  • #5 19683180
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6024
    Zawsze trzeba patrzeć w pierwszej kolejności do dokumentacji producenta, niestety współcześnie wielu "producentów" to dystrybutorzy, który o produkcji nie wiedzą nic, często nie zatrudniają nawet jednego człowieka, co by odróżniał kondensator od cewki, stąd tak częste są kiepskie dokumentacje - marnej jakości tłumaczenia tworzone przez technicznych dyletantów.

https://ferono.pl/index.php?controller=attachment?id_attachment=1491

Na schemacie z dokumentacji jest kondensator i jest podana jego wartość, jak dostaniesz taki silnik do ręki zobaczysz przyłącze to będziesz wiedział czy kondensator jest wbudowany czy trzeba go podłączyć

Dodano po 2 [minuty]:

dragilla napisał:
    Jaki jeszcze ew. może być typ silnika w FKO? BLDC? To musiałby rozumiem siedzieć tam jakiś prostownik
    I komutator elektroniczny, ale to nie problem dla współczesnej elektroniki.
    dragilla napisał:
    wtedy ten kondensator byłby bez sensu?
    tak
  • REKLAMA
  • #6 19683215
    dragilla
    Poziom 12  
    Ale czy fakt istnienia tego kondensatora świadczy o tym, ze to jest silnik indukcyjny? Czy może być jakiś inny?
  • #7 19683244
    tw84
    Poziom 17  
    jarek_lnx napisał:
    Ferono FKO 250 ma dziwną dokumentację, piszą o silniku bezszczotkowym przystosowanym do regulacji napięciowej, obroty ma dalekie od synchronicznych - co by potwierdzało że nie jest to indukcyjny (2200 RPM), ale obecność kondensatora i brak wejść do regulacji i jakichkolwiek danych dla mniejszych obrotów temu przeczą, w sumie nie wiadomo co tam naprawdę jest

A głupoty piszesz kolego. Nie każdy silnik indukcyjny to jest silnik od sieczkarni, który musi mieć 3000 - 4% RPM. Na przykład silniki klatkowe w zwalniakach hamulcowych mają 0 RPM - jak się obróci o pewien kąt to się blokuje w pozycji odhamowanej i może tak trwać przez wiele godzin bez uszkodzenia.

Zwłaszcza w wentylatorach klatkowe silniki pracują z bardzo dużym poślizgiem, bo mają relatywnie małą moc i im to nie szkodzi, w dodatku bardzo często są dostosowane do regulacji obrotów napięciem, czyli wiadomo że ten poślizg na najniższym biegu będzie bardzo duży.

Dodano po 1 [minuty]:

dragilla napisał:
    Ale czy fakt istnienia tego kondensatora świadczy o tym, ze to jest silnik indukcyjny? Czy może być jakiś inny?

No tak do końca nikt Ci nie powie bez rozebrania urządzenia, ale niemal na pewno tak - jest to indukcyjny klatkowy.
  • #8 19683481
    dragilla
    Poziom 12  
    tw84 napisał:
    No tak do końca nikt Ci nie powie bez rozebrania urządzenia, ale niemal na pewno tak - jest to indukcyjny klatkowy.

No to jeszcze jedno, kluczowe dla mnie pytanie: czy w takim silniku zadziała sterowanie obrotami poprzez "wycinanie fazy" triakiem? W taki sposób jak na obrazku: Silniki w wentylatorach - różnice pomiędzy domowymi a przemysłowymi
    W ten sposób robię to dla mojego domowego wiatraka i chciałbym robić tak samo dla tego FKO.
  • Pomocny post
    #10 19683810
    tw84
    Poziom 17  
    dragilla napisał:
    tw84 napisał:

No to jeszcze jedno, kluczowe dla mnie pytanie: czy w takim silniku zadziała sterowanie obrotami poprzez "wycinanie fazy" triakiem?

Tak. Wszystkie współczesne jednofazowe regulatory dla wentylatorów tak właśnie działają i skoro sprzedawca reklamuje, że dostosowany do regulacji obrotów napięciem, to na pewno do takiej pracy jest przystosowany. Zresztą o tym świadczy kondensator 450V - taki zapas to właśnie z myślą o pracy impulsowej.
  • #11 19683829
    Olkus
    Poziom 32  
    Ocena: 910
    dragilla napisał:
    PS: w jaki sposób są regulowane obroty domowych wiatraków? Chodzi mi o te, co mają kilka fizycznych przycisków, które sterują prędkością, tzw. biegi 0-1-2-3.

W lecie naprawiałem taki wentylator, w środku jest przekładnia i przyciski zmieniały przełożenie.
    Widziałem też taki gdzie były przyciski ale żaden nie miał wpływu na obroty wentylatora- służyły w celu marketingowym by klient myślał że ma jakąś regulacje.

Pozdrawiam,
    A.
  • #12 19684072
    tw84
    Poziom 17  
    Olkus napisał:
    dragilla napisał:

W lecie naprawiałem taki wentylator, w środku jest przekładnia i przyciski zmieniały przełożenie.

Który to wentylator tak ma? Te stojące i biurkowe mają przełączanie uzwojeń silnika za pomocą tych isostatów lub pokrętła.
  • Pomocny post
    #13 19684365
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Ocena: 9192
    Olkus napisał:
    Poproszę o zdjęcie lub link do takiego - chętnie poznałbym budowę skrzyni biegów w takim wentylatorze ze zmiana obrotów poprzez zmianę przełożenia i jakąś przekładnie... :)
    W tych wentylatorach z jakimi ja miałem do czynienia zmiana obrotów realizowana była poprzez zmianę podłączenia napięcia do do różnych uzwojeń silnika. A przekładnie... owszem były - w wentylatorach stojących do obracania ale nie śmigłem/silnikiem a całym wentylatorem. I przycisk też był - po wciśnięciu zazębiał mechanizm obracania wentylatorem i ten zaczynał dmuchać przekręcając się w płaszczyźnie poziomej, a po wyciągnięciu zatrzymywał te obroty w poziomie i wentylator nadal dmuchał ale w jedno miejsce.

Dodano po 2 [minuty]:

tw84 napisał:
    Wszystkie współczesne jednofazowe regulatory dla wentylatorów tak właśnie działają i skoro sprzedawca reklamuje, że dostosowany do regulacji obrotów napięciem, to na pewno do takiej pracy jest przystosowany.
    Nie jestem pewien jak długo wentylator potraktowany takim regulatorem będzie pracować... Z tego co wiem silniki tego typu (tak jak i transformatory) "nie lubią" napięcia o kształcie innym niż sinusoida.
  • REKLAMA
  • #14 19685476
    tw84
    Poziom 17  
    398216 Usunięty napisał:

tw84 napisał:
    Wszystkie współczesne jednofazowe regulatory dla wentylatorów tak właśnie działają i skoro sprzedawca reklamuje, że dostosowany do regulacji obrotów napięciem, to na pewno do takiej pracy jest przystosowany.
    Nie jestem pewien jak długo wentylator potraktowany takim regulatorem będzie pracować... Z tego co wiem silniki tego typu (tak jak i transformatory) "nie lubią" napięcia o kształcie innym niż sinusoida.

Oj te biedne transformatory w urządzeniach radiowych czy innych w.cz.

O silnikach mordowanych falownikami to już nawet nie wspomnę.

To był oczywiście sarkazm.
  • #15 19685551
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    tw84 napisał:
    To był oczywiście sarkazm.
    Zbędny. Nieco inaczej wygląda transformator i silnik z założenia przystosowany do zasilania z sieci, a nieco inaczej transformator impulsowy czy pracujący w falowniku.
    Starałem się tylko zwrócić uwagę, na to, ze jeżeli silnik był fabrycznie dostosowany do pracy z napięciem zmiennym 50Hz to jego zmuszanie do pracy z napięciem przypominającym szczerbatą piłę może się skończyć dla niego nieciekawie.
  • #16 19685571
    tw84
    Poziom 17  
    398216 Usunięty napisał:

Starałem się tylko zwrócić uwagę, na to, ze jeżeli silnik był fabrycznie dostosowany do pracy z napięciem zmiennym 50Hz to jego zmuszanie do pracy z napięciem przypominającym szczerbatą piłę może się skończyć dla niego nieciekawie.

Ale tylko ty tak twierdzisz, kolego. Pokaż wynik jakichś badań naukowych w tym względzie.

Twojej tezie przeczy asortyment sklepów elektrycznych, gdzie regulator obrotów wentylatora to od dawna jest "ściemniacz fazowy", a takich co mają dławik z odczepami to już dawno nie widziałem.
  • #17 19685599
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    tw84 napisał:
    Ale tylko ty tak twierdzisz, kolego.
    A po co? Weź swój jakikolwiek transformator np. TS50/26 i podłącz pod regulator fazowy. Zdziwisz się jak bardzo będzie się różnić temperatura rdzenia po kilku minutach w porównaniu do podłączenia pełnego napięcia. Osobiście się o tym przekonałem (boleśnie dla kieszeni) kilka lat temu. Chcesz być następny - bardzo proszę. Zanim jednak zaczniesz te próby zastanów się nad tym co dzieje się w rdzeniu podczas włączania napięcia w chwili maksymalnej wartości napięcia (szczyt sinusoidy). Jakim napięciem w tym momencie jest zasilone uzwojenie pierwotne?
  • #18 19685700
    dragilla
    Poziom 12  
    Dzięki Panowie za fachowe porady (bez sarkazmu). Bardzo mi pomogliście.
    A w kwestii różnic między wspomnianymi wcześniej wentylatorami? (FKO 250 vs BFD-H250) Czemu ten BestFan ma dużo niższy pobór mocy? Inna konstrukcja? Czy może ściema? :)
  • #19 19685885
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Porównaj wydajność - metry sześcienne na godzinę. Inna sprawność, inna konstrukcja...
  • #20 19685903
    dragilla
    Poziom 12  
    No właśnie chodzi o to, że wydajność jest identyczna. Wymiary podobne, obroty w tym o niższej mocy są 2800 vs 2200 w tym o mocy wyżej. Dlatego nie rozumiem. Różnica to 60W (100 vs 160)
  • #21 19685937
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Inna konstrukcja - na pewno też (ten BFD-H250 jest bardziej "siermiężny"), nie znalazłem też porównywania przy jakimś konkretnym ciśnieniu - zauważ, ze wydajność jest silnie zależna od "oporów" powietrz związanych z koniecznością uzyskania odpowiedniego ciśnienia. Na pewno wolniejsze obroty , mniej dopracowany kształt wirnika powoduje zmniejszenie tej wydajności. Podejrzewam też że taki siermiężny będzie w efekcie i głośniejszy - co czasem jest wręcz priorytetem.
  • #22 19686072
    tw84
    Poziom 17  
    398216 Usunięty napisał:
    tw84 napisał:
    Ale tylko ty tak twierdzisz, kolego.
    A po co? Weź swój jakikolwiek transformator np. TS50/26 i podłącz pod regulator fazowy.

OK, rozumiem Twój argument i mam kilka uwag:

1. Silnik od wentylatora to nie transformator typu TS. Skoro producent reklamuje, że można regulować obroty napięciem i tylko impulsowe regulatory obecnie są w sprzedaży, to znaczy, że musiał dostosować silnik do takiej pracy.

2. Regulacja fazowa związana jest z generowaniem wysokich harmonicznych. Transformator sieciowy, robiony na najtańszym rdzeniu, po prostu nie jest przystosowany - wysokie harmoniczne robią z rdzeniem to samo co ma garnek na kuchence indukcyjnej.

3. Czy Twój regulator był na pewno pełnookresowy? Bo prądu stałego to żaden transformator nie lubi.
  • #23 19687319
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    tw84 napisał:
    Silnik od wentylatora to nie transformator typu TS. Skoro producent reklamuje, że można regulować obroty napięciem i tylko impulsowe regulatory obecnie są w sprzedaży, to znaczy, że musiał dostosować silnik do takiej pracy.
    Wcale nie koniecznie. Równie dobrze może oferować swoje regulatory - dostosowane do pracy z obciążeniem indukcyjnym.
    tw84 napisał:
    Regulacja fazowa związana jest z generowaniem wysokich harmonicznych. Transformator sieciowy, robiony na najtańszym rdzeniu, po prostu nie jest przystosowany - wysokie harmoniczne robią z rdzeniem to samo co ma garnek na kuchence indukcyjnej.
    Też nie do końca tak jest. Nie wiem co rozumiesz pod pojęciem "najtańszy rdzeń"- z reguły rdzeń jest konstruowany z takich samych blach krzemowych. kwestia tylko ewentualnych transformatorów "prze watowanych" działających na progu nasycenia rdzenia. Akurat ten 50/26 jaki zaproponowałem jest bardzo dobrym transformatorem z dobrym rdzeniem (w sensie dopasowanym do mocy trafa), ale jak każdy tego typu (w silnikach indukcyjnych również takie same zasady obowiązują) sterowania fazowego BARDZO nie lubi (mowa o najprostszych regulatorach reklamowanych jako idealne do sterowania silników - na marginesie - dobrze się sprawdza taki regulator z silnikiem szeregowym , ale akurat w tych wentylatorach są silniki asynchroniczne.
    tw84 napisał:
    Czy Twój regulator był na pewno pełnookresowy? Bo prądu stałego to żaden transformator nie lubi.
    A co to znaczy pełno-okresowy? Przecież nikt chyba nie robi regulatora na pojedynczym tyrystorze, a jak już to po wyprostowaniu napięcia mostkiem. I właśnie o to napięcie stałe mi chodzi przy regulacji fazowej sinusoida jest włączana po jakimś czasie od przejścia przez zero - silnik/transformator dostaje więc "kopa" prądowego, bo (nawet uwzględniając indukcyjność) regulator "widzi" uzwojenie jako rezystancję; a ta jest dużo mniejsza od impedancji dla której silnik/transformator jest przystosowany. W efekcie taki silnik/transformator potraktowany takim regulatorem nagrzewa się zdecydowanie bardziej niż podczas normalnej pracy z pełnym napięciem.
  • #24 19688932
    tw84
    Poziom 17  
    No dobrze, a co w takim razie mają szczególnego silniki asynchroniczne pracujące z falownikami, gdzie są bez przerwy są bombardowane włączeniami i wyłączeniami prądu? O wiele bardziej niż to robi ściemniacz fazowy. One się nie przegrzewają.
  • #25 19688988
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    tw84 napisał:
    silniki asynchroniczne pracujące z falownikami, gdzie są bez przerwy są bombardowane włączeniami i wyłączeniami prądu?
    A to już raczej pytanie do znawców...falowników... :)

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono różnice między silnikami wentylatorów domowych a przemysłowych, koncentrując się na modelu Ferono FKO 250. Uczestnicy wymienili, że silniki indukcyjne są powszechnie stosowane w obu typach wentylatorów, jednak różnice mogą występować w konstrukcji i zastosowanych komponentach, takich jak kondensatory. W przypadku FKO 250, kondensator jest fabrycznie zamontowany, co budzi pytania o jego wymienność i funkcję. Uczestnicy dyskusji wskazali na możliwość regulacji obrotów w wentylatorach domowych poprzez różne metody, w tym "wycinanie fazy" triakiem. Porównano również FKO 250 z wentylatorem BESTFAN BFD-H250, zauważając różnice w mocy i obrotach, co może wynikać z innej konstrukcji silnika oraz efektywności.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA