logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Pobór prądu przez falownik Foxess T6 - czy 180 kWh miesięcznie to norma?

Dolce 28 Lis 2021 10:16 15327 32
REKLAMA
  • #1 19733240
    Dolce
    Poziom 22  
    Ocena: 175
    Witam.
    Mam założoną instalację pv, falownik to Foxess T6 trzyfazowy. Falownik od strony ac został przyłączony bezpośrednio za licznikiem. Za nim są bezpieczniki "wewnętrzne" rozdzielające poszczególne fazy na 3 piętra w domu. Chciałem sprawdzić czy po wyjęciu bezpieczników nie będzie żadnego poboru prądu. Wykręciłem wszystkie ale licznik nadal wskazywał pobór prądu, ok. 10 sygnalizacji diodą na minutę co w przybliżeniu daje zużycie 1kWh co 4 godziny. Odłączyłem falownik i okazało się, że licznik przestał pokazywać pobór prądu.
    Nie wiem czy to jest normalne, że podłączenie falownika powoduje tak duży pobór prądu ale mnie ta sytuacja wydaje się nie do zakceptowania. To wychodzi ok 6kWh na dobę co w rozliczni miesięcznym daje pobór ok 180KWh czyli kwotę do zapłaty ok. 120zł a rocznie 1400zł. To kompletnie bez sensu. Oczywiście biorę pod uwagę, że tego poboru prądu może nie być, gdy panele nie będą dawały prądu i falownik się wyłączy (jeszcze nie miałem okazji tego sprawdzić) oraz to, że podczas pracy, gdy moc produkowana przez pv zrównoważy ten pobór.
    Dodatkowo, gdy falownik się załączy rankiem bo napięcie wyniesie już te 180V ale praktycznie jeszcze nie produkuje to od strony ac aplikacja pokazuje zawsze 0,4A na każdej fazie. To nie jest produkcja falownika ale właśnie nie wiem co. Czyli co, jego "autokonsumpcja" czyli to co pobiera z sieci?
    A w taki dzień jak dzisiaj czyli pochmurny i ponury, gdy instalacja zacznie produkować na takie minimum, aplikacja foxess pokaże, że produkcja wynosi po stronie ac 0,5A na każdej fazie. No ok ale co dokładniej to pokazuje? Te pobrane przez falownik z sieci 0,4A + 0,1A produkcji czyli dalej mamy pobór z sieci 0,3A? A jeśli cały tydzień będzie pochmurny to co?
    Z tego co wyczytałem, falownik jest zasilany napięciem dc więc nie powinien pobierać prądu z sieci.
    Nie rozumiem więc dlaczego tak się dzieje dlatego postanowiłem Was poprosić o wyjaśnienie opisanej sytuacji.
    Czy u Was jest podobnie? Z czego może wynikać pobór prądu, gdy do licznika podłączony jest tylko falownik? Czy to normalne działanie czy też coś jest u mnie źle podłączone albo falownik jest wadliwy lub też występuje jakiś inny problem?
    Będę wdzięczny za podpowiedzi, pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 19733261
    ignac80
    Poziom 20  
    Ocena: 164
    Może to nie jest pobór tylko produkcja. W liczniku powinna być strzałka która pokazuje w którą stronę licznik zlicza.
    Gdyby falownik pobierał 0,25 kW mocy to by się nagrzewał.
  • #3 19733276
    Dolce
    Poziom 22  
    To nie jest produkcja tylko pobór. Na liczniku miga diodą poboru mocy czynnej (biernej zdaje się też) a to taki odpowiednik tarczy w licznikach analogowych. Tak więc występuje pobór mocy czynnej związany z podłączeniem falownika i to niemały. Przewody od falownika do licznika mam poprowadzone bezpośrednio więc odpada pobór przez jakieś inne urządzenie. Zresztą odłączenie falownika powoduje zaprzestanie poboru mocy więc sprawa jest jasna - falownik ten pobór generuje. Pytanie jest czy to normalne, czy tak samo jest u innych osób posiadających instalację pv.
  • Pomocny post
    #4 19733283
    Adam-T
    Poziom 41  
    Ocena: 1091
    Dolce napisał:
    To wychodzi ok 6kWh na dobę co w rozliczni miesięcznym daje pobór ok 180KWh

A co pokazuje liczydło/a w liczniku? Nie wiem jaki masz licznik ale można tam odczytać liczydła/liczniki energii czynnej oddanej jak i pobranej, energii biernej oddanej i pobranej.
    Dolce napisał:
    nadal wskazywał pobór prądu

Może to energia bierna? 🤔
  • #5 19733293
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 19733294
    Dolce
    Poziom 22  
    Adam-T:
    Licznik to Norax3 Apatora.
    Musiałbym wszystko odłączyć w domu, by sprawdzić czy "nabija" energię pobraną przez sam falownik. Jednak nie ma się co łudzić, jeśli jest sygnalizacja diodą to jest i pobór. Zresztą po odłączeniu falownika licznik "zamiera" czyli nie pulsują strzałki nad fazami ilustrujące pobór mocy.
    Oczywiście mruga diodą pobieranej mocy czynnej.

Maverick73:
    Nie wiem czy to miałoby sens, by producent zakładał pobór mocy przez falownik z sieci bo w taki pochmurny dzień jak dziś dopłacało by się do "produkcji". A jeśli taki byłby cały tydzień? Oczywiście różne rzeczy już w życiu widziałem więc i taka sytuacja by mnie nie zadziwiła. Po co jednak ustawiać falownik na start przy tak niskich parametrach pogodowych, że musi żłopać z sieci tak dużo prądu?
  • Pomocny post
    #7 19733308
    galica01
    Poziom 16  
    Ocena: 47
    Tak być nie powinno jeśli faktycznie pobiera 6kW na dobę to falownik jest uszkodzony ale zanim go zareklamujesz sprawdz wszystko dokładnie czy tak jest bo to jest mało prawdopodobne by falownik pobierał taki prąd
  • REKLAMA
  • #8 19733325
    Dolce
    Poziom 22  
    To co podałemto fakt czyli rano, gdy nie było pewnie jeszcze produkcji a falownik się załączył żłopał prąd z sieci. Sprawdzę za chwilę czy żłopie dalej, w tej chwili aplikacja pokazuje produkcję po stronie ac 0,4kW a na fazach L1, 2, 3 po 0,7A. Teraz mamy godzinę 11:11, dzień pochmurny.
  • #9 19733334
    Mierzejewski46
    Poziom 37  
    Ocena: 1060
    Jaki pobór pradu przez falownik jest w instrukcji.
  • Pomocny post
    #10 19733336
    kosmos99
    Poziom 38  
    Ocena: 816
    Może jeszcze coś oprócz tego falownika jest zasilane z tego obwodu?
  • #11 19733342
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6552
    galica01 napisał:
    Tak być nie powinno jeśli faktycznie pobiera 6kW na dobę to falownik jest uszkodzony

Moc 6 kW to niezły grzejnik. W sam raz na zimę i mieszkanie ogrzeje. Po drugie (już poważnie) nie ma takiej jednostki 6kW na dobę. Jeżeli już to 6kW (moc odbiornika) lub 6 kWh (pobrana energia) ewentualnie 6 kWh na dobę (pobrana energia w ciągu doby). Zdecyduj się i nie podawaj bzdurnych nieistniejących jednostek.
  • #12 19733427
    Dolce
    Poziom 22  
    O tym 6kW to nie do mnie było.
    Pomijając to każdy może się pomylić a chodzi o rozwiązanie problemu. Kolega, który wpisał błędnie parametr chciał pomóc i za to mu dziękuję.
    Problemem jest albo falownik albo licznik. Z czasem się okaże.
  • #13 19733446
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6552
    Dolce napisał:
    O tym 6kW to nie do mnie było.
    ...

Oczywiście, że nie do Ciebie.
    Pobór prądu przez falownik Foxess T6 - czy 180 kWh miesięcznie to norma?
  • REKLAMA
  • #15 19733515
    Dolce
    Poziom 22  
    Dziękuję za odpowiedzi.
    Nie mam takiego miernika. Póki co muszę sprawdzić czy faktycznie sygnalizowanie diodą poboru mocy na liczniku przekłada się na większe wskazania licznika poboru mocy. Jeśli tak to bieda. Nie wiem jeszcze jak to zrobić ale pewnie w momencie, gdy na zewnątrz zacznie być już "szarawo" i falownik nie będzie oddawał mocy do instalacji ac a jednocześnie będzie aktywny.
  • Pomocny post
    #16 19733572
    MichałS
    Poziom 35  
    Ocena: 672
    W falowniku goodwe u kolegi prądy były podobne i okazało się ze miał włączona kompensację mocy biernej. Może i Ty poprawiasz jakość prądu w całym osiedlu?
  • #17 19733685
    KonradGatek
    Poziom 30  
    Ocena: 741
    A co na to przedstawiciel handlowy firma montująca? Przecież Wziął pieniądze za podpisanie umowy w postaci prowizji,
  • Pomocny post
    #18 19733702
    anaba255
    Poziom 27  
    Ocena: 259
    Dolce napisał:
    10 sygnalizacji diodą na minutę co w przybliżeniu daje zużycie 1kWh co 4 godziny.

To 250W poboru energii, część tej energii gdzieś się musi rozproszyć, zobacz czy radiator/obudowa będzie ciepła.
  • #19 19734078
    Dolce
    Poziom 22  
    Chwilę mnie nie było, robiłem "testy".

Jak napisałem wcześniej, mam założony licznik dwukierunkowy Norax3 (Apator), taki:
    Pobór prądu przez falownik Foxess T6 - czy 180 kWh miesięcznie to norma?

Zastanawiam się nad dwoma sytuacjami. Pierwsza to ta, o której napisał kolega MichałS czyli włączona kompensacja mocy biernej.

Natomiast druga następująca - czy to możliwe, że dioda miga również w takiej sytuacji, gdy moc jest oddawana do sieci?
    Założyłem, być może błędnie, że miga jedynie w momencie poboru prądu. Szybkość migania diody, sugerująca pobór ok. 0,25kWh wydawała mi się na tyle duża, że nie sądziłem, że to może być oddawanie mocy. To znaczy to nie jest znowu tak dużo ale dzień był kiepski a nie mam jeszcze wyczucia ile ta moja instalacja może wyprodukować w taką pogodę. Tak czy inaczej należy brać pod uwagę, że mogła być w momencie sprawdzania na poziomie tych 0,25kWh.

Czy faktycznie dioda po prawej stronie wyświetlacza tego licznika może wskazywać zarówno pobór jak i oddawanie mocy czynnej (poniżej jest dioda informująca o poborze mocy biernej - wnioskuję to po jednostce imp/kvarh)?

Zrobiłem dodatkowe "testy", mianowicie po południu wykręciłem bezpieczniki. Dioda oczywiście mrugała ale okazało się, że licznik nie "nabił" poboru mocy ale wręcz moc oddaną (instalacja pv pracowała). Co prawda tylko 0,1kWh w kilkadziesiąt minut ale zawsze to na plus dla prosumenta... To w sumie dobra wiadomość ale założyłem, że może być taka sytuacja, iż pobór był mniejszy niż produkcja więc nie był to test do końca wiarygodny.

Postanowiłem jeszcze raz dokonać pomiaru o "szarej godzinie", kiedy instalacja będzie pracowała już z minimalną mocą. Założenie było takie (wydaje mi się, że słuszne), iż tej sytuacji nie dojdzie do zakłamania spowodowanego większą produkcją niż tym ewentualnym poborem. Niestety spóźniłem się nieco i falownik już nie produkował praktycznie prądu. Pokazywał jakieś tam oddawanie mocy do sieci poniżej 50W. Natomiast nie stwierdziłem, że występuje pobór mocy. Dioda "łypnęła" raz czy dwa ale to wszystko.

Może faktycznie jest tak, że ta dioda pokazuje również oddawanie mocy o sieci. Jeśli tak to trochę dziwne rozwiązanie, choć pewnie możliwe. W takiej sytuacji mogli wstawić dwie diody, nie było by takich niejasności.
  • Pomocny post
    #20 19734134
    prose
    Poziom 36  
    Ocena: 846
    Dolce napisał:
    Może faktycznie jest tak, że ta dioda pokazuje również oddawanie mocy o sieci.
    Dioda pokazuje impulsy energi oddanej jaki pobranej.
  • #21 19734166
    Dolce
    Poziom 22  
    To bardzo dobra wiadomość bo jest bardzo prawdopodobne, że nie mam tego poboru mocy przez falownik, którego się obawiałem a dioda sygnalizowała po prostu oddawanie mocy do sieci przez falownik.

Takie pytanie, czy aby się upewnić, że faktycznie nie następuje pobór mocy przez falownik można po odłączeniu wszystkich odbiorników prądu w domu (falownik pozostaje oczywiście podłączony) sugerować się odczytem kodów 1.7.0 oraz 2.7.0 (aktualna moc pobierana oraz oddawana)?
    Czy to będzie wiarygodny sprawdzian? A może warto jeszcze dodatkowo sprawdzić czy nie następuje zliczanie mocy pobranej w momencie małej produkcji przez instalację pv w sytuacji, gdy odłączone są wszystkie odbiorniki mocy w domu?
  • Pomocny post
    #22 19734253
    Adam-T
    Poziom 41  
    Dolce napisał:
    kodów 1.7.0 oraz 2.7.0 (aktualna moc pobierana oraz oddawana)?

A nie przypadkiem 1.8.0 i 2.8.0?
    Dolce napisał:
    czy aby się upewnić, że faktycznie nie następuje pobór mocy przez falownik można po odłączeniu wszystkich odbiorników prądu w domu (falownik pozostaje oczywiście podłączony) sugerować się odczytem ......... (aktualna moc pobierana oraz oddawana)?

Ja najbardziej tak.
    Dolce napisał:
    Czy to będzie wiarygodny sprawdzian?

Tak.
  • Pomocny post
    #23 19734267
    prose
    Poziom 36  
    Ocena: 846
    Dolce napisał:
    To bardzo dobra wiadomość bo jest bardzo prawdopodobne, że nie mam tego poboru mocy przez falownik
    Falowniki na wyjściu mają przekążniki i po zakączeniu produkcji się rozłączają L i N, niektóre mają opcję włączenia np: Fronius tryb nocny w tedy możesz ustawić go wieczrem będzie pobierał około10 do20 Wh.
  • #24 19734300
    ignac80
    Poziom 20  
    Ocena: 164
    prose napisał:
    Falowniki na wyjściu mają przekążniki i po zakączeniu produkcji się rozłączają L i N, niektóre mają opcję włączenia np: Fronius tryb nocny w tedy możesz ustawić go wieczrem będzie pobierał około10 do20 Wh.

Mój Solax działa z samych paneli jak i z samej sieci. W instrukcji jest napisane, że w nocy pobiera z sieci poniżej 2 W.
    Drugi Growatt po zmierzchu wyłącza się całkowicie, zasilają go tylko PV.
  • #25 19734504
    Dolce
    Poziom 22  
    Adam-T napisał:
    Dolce napisał:
    kodów 1.7.0 oraz 2.7.0 (aktualna moc pobierana oraz oddawana)?

A nie przypadkiem 1.8.0 i 2.8.0?

Nie jestem oczywiście pewny ale założyłem, że lepiej było by w celu sprawdzenia czy falownik nie pobiera mocy, po odłączeniu wszystkich odbiorników sprawdzić to za pomocą kodów 1.7.0 oraz 2.7.0. One pokazują wartości chwilowe czyli to co jest aktualnie pobierane lub oddawane i o jakiej wartości. W takiej sytuacji, jeśli falownik nie pobiera mocy kod 1.7.0 powinien pokazywać wartość 0 a 2.7.0 to co produkuje instalacja pv.
    Kody 1.8.0 oraz 2.8.0 pokazują energię czynną pobraną/oddaną, sumę.
    Link

Jaki sposób sprawdzenia jest sensowniejszy?
  • Pomocny post
    #26 19734594
    Adam-T
    Poziom 41  
    Dolce napisał:
    W takiej sytuacji, jeśli falownik nie pobiera mocy kod 1.7.0 powinien pokazywać wartość 0 a 2.7.0 to co produkuje instalacja pv.

Ok jeśli jest możliwość podejrzeć te kody to jak najbardziej, nie zawsze jest dostęp do tych kodów z poziomu wyświetlacza licznika.
  • REKLAMA
  • #27 19734676
    Dolce
    Poziom 22  
    Dziękuję.
    W takim razie jutro posprawdzam co jest grane.

Mam jeszcze pytanie odnośnie mocy biernej. Załóżmy, że diody licznika w opisywanej przeze mnie sytuacji mrugały faktycznie w związku z przekazywaniem mocy przez instalację pv do sieci a nie przez jej pobór poprzez falownik. Czy wówczas dioda mocy biernej licznika może mrugać wskazując na jej generowanie przez falownik? Taka sytuacja jest możliwa czy raczej nie powinna mieć w ogóle miejsca?
  • #28 19735057
    wello
    Poziom 20  
    Ocena: 103
    Może ale nie musi, nie mniej to jest falownik, więc zawsze będzie moc bierna przy pobieraniu/wysyłaniu gdy będzie on załączony.
  • #29 19735152
    galica01
    Poziom 16  
    Ocena: 47
    Dolce napisał:
    Dziękuję.
    W takim razie jutro posprawdzam co jest grane.

Mam jeszcze pytanie odnośnie mocy biernej. Załóżmy, że diody licznika w opisywanej przeze mnie sytuacji mrugały faktycznie w związku z przekazywaniem mocy przez instalację pv do sieci a nie przez jej pobór poprzez falownik. Czy wówczas dioda mocy biernej licznika może mrugać wskazując na jej generowanie przez falownik? Taka sytuacja jest możliwa czy raczej nie powinna mieć w ogóle miejsca?

Jeśli masz taryfę g to mocą bierną nie zawracaj sobie głowy bo ona nie jest liczona na fakturze dla gospodarstw domowych

Wiele urządzeń w domu produkuje moc bierną w tym falownik również ale to jest temat szeroki
  • #30 19738245
    Dolce
    Poziom 22  
    Rozumiem.
    Parę late temu PGE Białystok naliczyło prosumentom opłatę za pobór energii biernej ale się z tego wycofało. Natomiast, żeby prosumenci nie czuli się tak zupełnie swobodnie pozostawiono w ustawie zapis, że dopuszcza się obciążenie tzw. opłatą sankcyjną prosumenta, jeśli przekroczy pewien stosunek pobranej mocy biernej w stosunku do czynnej. Upraszczają to jakieś 20-40%, w zależności od operatora.
    Póki co tego nie naliczają i dobrze.

Falownik raczej nie powinien produkować mocy biernej, chyba że się mu ustawi taką opcję. Można to robić w pewnych okolicznościach, np gdy napięcie sieci jest wysokie - wówczas równoważy się np. moc bierną pojemnościową ustawiając "produkcję" mocy biernej indukcyjnej. Najlepiej jednak, gdy pracuje tak, by wytwarzał jedynie moc czynną.

A wracając do tematu sprawa się wyjaśniła. Sprawdziłem kody 1.7.0. oraz 2.7.0.
    Faktycznie dioda mojego licznika (zresztą może i każdego dwukierunkowego) sygnalizuje również moc oddawaną tak więc mój falownik nie pobiera energii tylko ją produkuje. I oby tak zostało :)

Dziękuje wszystkim za pomoc,
    pozdrawiam serdecznie.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zainstalował system fotowoltaiczny z falownikiem Foxess T6 i zauważył, że licznik energii wskazuje pobór prądu, nawet po odłączeniu bezpieczników. Po odłączeniu falownika licznik przestał pokazywać pobór, co sugeruje, że falownik generuje ten pobór. Dyskusja dotyczyła normalności takiego poboru energii przez falownik, z uwagą na możliwość, że może to być związane z kompensacją mocy biernej. Użytkownicy podkreślili, że falowniki potrzebują energii do działania, a także zasugerowali sprawdzenie kodów w liczniku, aby ustalić, czy falownik rzeczywiście pobiera energię. W końcu ustalono, że dioda na liczniku może sygnalizować zarówno pobór, jak i oddawanie energii do sieci.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA