logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przewód YKY 3x2,5 w rurze doprowadzającej wodę z rynien - możliwość czy ryzyko?

woofer1994 15 Lut 2022 12:27 2904 29
  • #1 19885531
    woofer1994
    Poziom 12  
    Ocena: 50
    Witam, mam pytanie odnośnie położenia przewodu pod napęd bramy a mianowicie musze puścić przewód do bramy i jedyne rozwiązanie to puszczenie przewodu w rurze doprowadzającej wode z rynien. I teraz pytanie czy puszczenie przewodu YKY 3x2,5 w arocie do rury doprowadzającej wodę z rynien to możliwe rozwiązanie czy nawet o tym nie myśleć.
  • #2 19885585
    andk1eltd
    Poziom 37  
    Ocena: 374
    "Rura doprowadzająca wodę z rynien" to nic nie mówiące określenie. Więc odpowiem jak rabin :D . Jeżeli to - wg ciebie - jedyne możliwe rozwiązanie, to po co pytać o inne. Jeżeli pytasz, to znaczy jakieś inne możliwości są. Potrzeba więcej szczegółów. Na elektrodzie jest mnóstwo wszelkiej maści instalatorów. Czasem samemu nie dostrzega się prostego i oczywistego rozwiązania.
  • #3 19885614
    woofer1994
    Poziom 12  
    Rura PCV odprowadzajaca wodę z rynien do studzienki ok 30m chodzi o to że ta rura jest pod kostką brukową i to jest jedyną droga żeby się dostać do bramy (studzienka jest obok bramy). A pytam między innymi czy takie rozwiązanie było by przynajmniej w pewnym stopniu bezpieczne
  • #4 19885637
    andk1eltd
    Poziom 37  
    O ile dla elektrycznego - odpowiedniego - kabla jako-tako, to dla tej rury nie. Mniej więcej po roku rozbiórka kostki w celu udrożnienia/wymiany zapchanej, zamulonej rury odpływowej. Kabel z arotem w mule byłby nie do wyciągnięcia. Jak mówi przysłowie szkłem pewnych czynności nie da się wykonać. Wyjmij po jednej kostce w kierunku bramy, połóż kabel, włóż kostki z powrotem. Tak to się robi, jeżeli ktoś o czymś zapomniał przed brukowaniem.
  • #5 19885695
    woofer1994
    Poziom 12  
    Kabel od kostką moim zdaniem to gorsze rozwiązanie, auta jeżdżące mogą uszkodzić przewód najeżdżając na kostkę
  • #6 19885699
    DrKubus
    Poziom 14  
    Ocena: 24

Tylko zamiast kabla arot i masz problem z głowy.
  • #7 19885726
    andk1eltd
    Poziom 37  
    woofer1994 napisał:
    Kabel od kostką moim zdaniem to gorsze rozwiązanie, auta jeżdżące mogą uszkodzić przewód najeżdżając na kostkę

Piszę o rozwiązaniu a nie technologii. Chyba nie myślałeś o przykrywaniu gołego kabla bezpośrednio kostką...
  • #8 19885764
    woofer1994
    Poziom 12  
    Nie tylko to rozwiązanie u mnie odpada ze względu na podsypke u mnie jest betonowa pod obciążenie ciężarowe więc położenie nawet arotu odpada bo poprostu pęknie
  • #9 19885854
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Ocena: 3524
    To dlaczego nie położyć rury stalowej?
  • #10 19885855
    KonradGatek
    Poziom 30  
    Ocena: 744
    Ile metrów tego kabla w rurze?
  • #11 19885886
    woofer1994
    Poziom 12  
    Ok. 30 m, rura PCV160, odprowadzenie wody deszczowej z rynny.
  • #12 19885891
    kkas12
    Poziom 43  
    Ocena: 4288
    andk1eltd napisał:
    Wyjmij po jednej kostce w kierunku bramy, połóż kabel, włóż kostki z powrotem. Tak to się robi, jeżeli ktoś o czymś zapomniał przed brukowaniem.
    Tak to robią paproki.
    woofer1994 napisał:
    ..pytam między innymi czy takie rozwiązanie było by przynajmniej w pewnym stopniu bezpieczne
    Bezpieczbe dla kogo/czego?
    Chyba tylko dla kasy.
    elpapiotr napisał:
    To dlaczego nie położyć rury stalowej?
    Bo "zbędne" wydatki w grę nie wchodzą.
  • #13 19885932
    KonradGatek
    Poziom 30  
    Ocena: 744
    woofer1994 napisał:
    musze puścić przewód do bramy i jedyne rozwiązanie to puszczenie przewodu w rurze doprowadzającej wode z rynien.

Nie jest to rozwiązanie prawidłowe, nie będę określał dosadniej.
    andk1eltd napisał:
    Jeżeli pytasz, to znaczy jakieś inne możliwości są.

Przecisk 30 m + SRS-G 50 lub nawet OPTO-40. Nie ma problemu raczej.
    Ewentualnie jeden falownik, ze dwa panele 300 W, trzy akumulatory i brama na pilota.
    Chyba, że autor potrzebuje akceptacji rozwiązania hybrydowego, ekologicznego i innowacyjnego "prąd w wodzie".
    Jest to tak zwane "panie, po co tyle wolnego miejsca w skrzynce, panie, nikt nie będzie tu nic robił, szkoda pieniędzy, mniejsza krzynka!"
  • #14 19886019
    woofer1994
    Poziom 12  
    Nie chodzi o rozwiązanie najtańsze zgodzę się na różne propozycje dlatego pytam bo wydaje mi się że arot pod kostką to nie jest dobre rozwiązanie w tym przypadku (chodzi o nacisk aut ciężarowych) dlatego pytałem czy rura oslonowa typu arot w wodzie to bezpieczne rozwiązanie rura stalowa pod kostką a w niej przewód to już lepsze rozwiązanie
  • #15 19886028
    gkwiatkowski
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 1227
    woofer1994 napisał:
    Nie chodzi o rozwiązanie najtańsze, zgodzę się na różne propozycje. Dlatego pytam, bo wydaje mi się że arot pod kostką to nie jest dobre rozwiązanie w tym przypadku (chodzi o nacisk aut ciężarowych). Dlatego pytałem czy rura osłonowa typu arot w wodzie to bezpieczne rozwiązanie. Rura stalowa pod kostką a w niej przewód to już lepsze rozwiązanie.

Ciężarówki, a więc plac firmowy. Jak już masz rozbierać kostkę i wycinać wytnij podsypkę, to połóż rurę kanalizacji teletechnicznej 160 mm, a przy bramie i pod budynkiem dwie małe studzienki telekomunikacyjne.
    Teraz wprowadzisz sobie kabel zasilający, za pół roku przypomnisz sobie o domofonie, za rok będziesz chciał mieć kamerę przed bramą.
  • #16 19886033
    marqqv
    Poziom 32  
    Ocena: 606
    Podaj średnicę rury kanalizacyjnej a rury z przewodem ? Jaka jest różnica w rozmiarze . Jakie to rury i przekrój ?
  • #17 19886147
    kkas12
    Poziom 43  
    marqqv napisał:
    Podaj średnicę rury kanalizacyjnej a rury z przewodem ? Jaka jest różnica w rozmiarze . Jakie to rury i przekrój ?
    Nie prościej zapytać w MPGK?
    Przecież na pewno stosują takie rozwiązania "2 w jednym" w swych instalacjach odprowadzających deszczówkę a może nawet i w kanalizacjach odprowadzających ścieki.
    Tylko czekać aż jakiś mądrala waszego pokroju to opatentuje :)

P.S.
    Dyskusja w większości tak samo durna jak pomysł którego autor na akceptacje oczekuje.
    Kabel wewnątrz rurociągu odprowadzającego deszczówkę.
    Nawet komuchy o czymś takim nie śnili. A takie to proste :)
  • #18 19886151
    gkwiatkowski
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 1227
    marqqv napisał:

Proszę:
    https://www.poltel.com.pl/rury-kablowe,c94.html

Dodano po 3 [minuty]:

kkas12 napisał:
    marqqv napisał:
    Przecież na pewno stosują takie rozwiązania "2 w jednym" w swych instalacjach odprowadzających deszczówkę a może nawet i w kanalizacjach odprowadzających ścieki.
    Tylko czekać aż jakiś mądrala waszego pokroju to opatentuje

Za późno. To już jest zapewne opatentowane, bo około 20 lat temu słyszałem o możliwości skorzystania z takich rozwiązań. Jednak nie jest to chyba powszechnie stosowane, bo ma kilka mankamentów.

Dodano po 7 [minuty]:

kkas12 napisał:
    marqqv napisał:
    Tylko czekać aż jakiś mądrala waszego pokroju to opatentuje :)

P.S.
    Dyskusja w większości tak samo durna jak pomysł którego autor na akceptacje oczekuje.
    Kabel wewnątrz rurociągu odprowadzającego deszczówkę.
    Nawet komuchy o czymś takim nie śnili. A takie to proste :)

Komuchom wiele rzeczy nie mieściło się w głowie.
    Pomysł na kabel w kanalizacji wodnej ma swoje plusy i zastosowania.
  • #19 19886401
    kkas12
    Poziom 43  
    gkwiatkowski napisał:
    Pomysł na kabel w kanalizacji wodnej ma swoje plusy i zastosowania.
    Podsuń pomysł Tauronowi i innym dostawcom energii.
    A może miasta wykorzystają rozwiązanie łącząc oświetlenie ulic z instalacją burzową :)
  • #20 19886593
    woofer1994
    Poziom 12  
    gkwiatkowski napisał:
    marqqv napisał:

Proszę:
    https://www.poltel.com.pl/rury-kablowe,c94.html

Średnica rury to 200mm (myślałem że 160 ale metr nie oszukuje😂) a średnica aroty to 40mm dodam że arot to rura osłonowa karbowana bo wydaje mi się że nie każdy tu pojmuje 😉
  • #21 19886611
    Łukasz-O
    Admin Elektroenergetyka
    Ocena: 4287
    Kolego, czego od nas oczekujesz? Jeśli usiłujesz szukać poparcia swojego pomysłu to tu go nie znajdziesz.
    Nikt o zdrowych zmysłach (za wyjątkiem kabli grzewczych), nie pakuje kabla do rur spustowych.

Twój cyrk i Twoje małpy.
  • #22 19886631
    woofer1994
    Poziom 12  
    Niczego nie oczekuję chciałem się tylko dowiedzieć czy ten pomysł ma sens czy nie.
    Zbędne usunąłem.[T.M]
  • #23 19886644
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6633
    woofer1994 napisał:
    bo wydaje mi się że nie każdy tu pojmuje
    A mi się wydaje, że Kolega nie pojmuje tego, co zostało napisane dotychczas.
    Nie układa się linii elektroenergetycznych wewnątrz rur wodnych, kanalizacyjnych, czy odprowadzania wód deszczowych. To są odrębne instalacje.
    Jeżeli Kolega oczekuje na poklask swojego pomysłu, to takiego tutaj nie uświadczy.
    Nie mniej to Kolegi posesja i jego własna instalacja, więc jak zrobisz, tak będziesz miał.

Od strony elektrycznej mogę tylko powiedzieć, że kabel YKY lub YKXS może być długotrwale ułożony bezpośrednio w wodzie, błocie, na dnie bagna czy innej sadzawki.
    Ułożenie wewnątrz rury, którą płyną podobne ciecze, nie jest stosowane.
    Ale może akurat Kolega będzie prekursorem tej technologii. ;)
  • #24 19886653
    woofer1994
    Poziom 12  
    zbich70 napisał:
    od strony elektrycznej mogę tylko powiedzieć, że kabel YKY lub YKXS może być długotrwale ułożony bezpośrednio w wodzie, błocie, na dnie bagna czy innej sadzawki.
    Ułożenie wewnątrz rury, którą płyną podobne ciecze, nie jest stosowane.
    Ale może akurat Kolega będzie prekursorem tej technologii. ;)

O taką odpowiedź mi chodziło, dziękuję.
  • #25 19886739
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6633
    woofer1994 napisał:
    O taką odpowiedź mi chodziło, dziękuję.
    Tylko zwróć uwagę, że inaczej jest narażony kabel zanurzony w statycznej cieczy, a inaczej podczas jej przepływu, wraz z niesionymi przez nią zanieczyszczeniami (!).
    A zwłaszcza, że przy zmniejszeniu przekroju przepływu, zwiększa się jego prędkość (prawo Bernoulliego).
    Więc nie cieszyłbym się pochopnie z tego rozwiązania, ale uznałbym jako wadliwe.
  • #26 19887249
    woofer1994
    Poziom 12  
    Nie powiedziałem że wewale kabel prosto do rury kanalizacyjnej, jak już to w rurze osłonowej.
  • #27 19887436
    Grzegorz740
    Poziom 37  
    Ocena: 552
    Wziąłeś pod uwagę fakt, że jak kabel dasz do rury osłonowej i rurę osłonową wraz z kablem dasz do rury odprowadzającej wodę deszczową z rynien to zmniejszysz jej przekrój i woda może nie spływać prawidłowo.

Nie da się blisko krawężnika rozebrać kostkę i w tym miejscu wykonać bruzdę i w mniej ułożyć kabel. To było by najlepsze wyjście.

Zanim była położona kostka to nie dało się położyć rury na kabel do bramy wjazdowej?
  • #28 19887673
    woofer1994
    Poziom 12  
    Jak by się dało, to nie było by tematu. ?
  • #30 19888193
    woofer1994
    Poziom 12  
    Nie i myślę że można już zamknąć temat

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości ułożenia przewodu YKY 3x2,5 w rurze odprowadzającej wodę deszczową z rynien. Użytkownik wskazuje, że jedynym sposobem dotarcia do bramy jest umieszczenie przewodu w rurze PCV160, co budzi obawy o bezpieczeństwo i funkcjonalność. Uczestnicy rozmowy podkreślają, że umieszczanie kabli w rurach odprowadzających wodę nie jest standardową praktyką, a takie rozwiązanie może prowadzić do problemów z przepływem wody oraz uszkodzeniem przewodu. Proponowane alternatywy obejmują użycie rury stalowej lub wykonanie nowej instalacji, aby uniknąć uszkodzeń spowodowanych obciążeniem. Wskazano również na konieczność rozważenia przyszłych potrzeb instalacyjnych, takich jak domofony czy kamery.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA