logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wymiana butli w aucie z instalacją gazową - kiedy dokonać? Przegląd w 2022 czy 2023?

rafal31871 06 Kwi 2022 18:59 17220 34
REKLAMA
  • #1 19967147
    rafal31871
    Poziom 5  
    Ocena: 25
    witam. mam pytanie co do przeglądu w aucie z instalacją gazową. przegląd konczy mi się w maju 2022r, a instalacje mam do 2022r i pytanie brzmi czy w tym roku jeszcze nie musze wymieniac butli czy skoro kolejny przegląd bedzie w maju 2023 dlatego musze wymienic w 2022?
  • REKLAMA
  • #2 19967196
    vodiczka
    Poziom 43  
    Ocena: 4287
    Niejasno pytasz.
    Jeżeli legalizacja butli kończy ci się w grudniu 2022 to nie możesz czekać do następnego przeglądu instalacji, robionego razem z przeglądem auta. Butlę powinieneś wymienić lub oddać do kolejnej legalizacji nie później niż z upływem terminu poprzedniej.
  • #3 19967220
    rafal31871
    Poziom 5  
    czyli mam rozumieć, że butla jest ważna również do określonego miesiąca w danym roku? sorry, ale jestem na wyjezdzie, a papiery mam w domu i tak mi sie przypomniało o tym
  • #5 19967289
    diablo23248
    Poziom 28  
    Ocena: 612
    Homologacja na zbiornik, ma być ważna w dniu badania technicznego pojazdu. Pełną datę homologacji masz na dokumencie TDT wydanym do zbiornika.
  • #6 19968257
    rafal31871
    Poziom 5  
    butla jest ważna do 12.11.2022 a przegląd techniczny do 05.05.2022 czyli rozumiem, ze bez problemu ostatni rok na niej moge jezdzic, prawda? :)
  • REKLAMA
  • #7 19974813
    rafal31871
    Poziom 5  
    co o tym panowie myśliscie?
  • #9 19974855
    vodiczka
    Poziom 43  
    enhanced napisał:
    No jak ważnośc butli dłuższa niz przegląd to przejdzie przegląd.
    Ale nowy przegląd będzie ważny do 12.11.2022 a nie do 05.05.2023.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #10 19975157
    diablo23248
    Poziom 28  
    @vodiczka Niestety jesteś w błędzie. Badanie techniczne będzie ważne do maja 2023, bo na dzień badania samochód spełnia wymogi. Podobnie jest z tachografami czy taksometrami. W dniu badania technicznego mają mieć ważną legalizację.
  • #11 19977130
    rafal31871
    Poziom 5  
    @diablo23248 czyli rozumiem, ze butle mam wymienic za rok, skoro na dzień badania technicznego butla ma ważność, a, że po badaniu skonczy sie jej okres nie ma to zadnego znaczenia :)

Dodano po 2 [minuty]:

@diablo23248 masz kolego racje, zadzwoniłem na stację diagnostyczną i BUTLA MA BYĆ WAŻNA W DNIU BADANIA co się dzieje pozniej diagnostę nie interesuje
  • #12 19977140
    vorlog
    Poziom 40  
    Ocena: 2581
    rafal31871 napisał:
    BUTLA MA BYĆ WAŻNA W DNIU BADANIA co się dzieje pozniej diagnostę nie interesuje

Ale zapewne jak policja podczas kontroli drogowej się doczepi po upływie terminu ważności butli to zabierze DR, bo tak czy inaczej butlę pasuje wymienić- mylę się?
    V.
  • #14 19977176
    anchilos
    Poziom 39  
    Ocena: 957
    vorlog napisał:
    Ale zapewne jak policja podczas kontroli drogowej się doczepi

Jest tu ktoś, komu zaglądali do butli?

Mnie przez ćwierć wieku - nie.

Pozdrawiam.
  • #16 19977202
    anchilos
    Poziom 39  
    Ocena: 957
    vorlog napisał:
    po upływie terminu ważności butli to zabierze DR, bo tak czy inaczej butlę pasuje wymienić- mylę się?

Diagnosta powinien chyba o tym poinformować, lub wpisać ważność przeglądu zgodnie z terminem legalizacji.

Robiłem w ostatnim tygodniu legalizacji i nic mi nie mówił.
    enhanced napisał:
    A od czego system jest i miesiąc legalizacji butli?

Tak było kiedyś.

Teraz musisz mieć papier.(za każdym razem - co rok).
  • #18 19978770
    diablo23248
    Poziom 28  
    Każdorazowo przystępując do badania technicznego masz mieć poza dowodem rejestracyjnym protokół TDT dotyczący zbiornika LPG. Biorę od Ciebie ten protokół i porównuję numery butli z protokołu ze stanem faktycznym, przy okazji sprawdzając szczelność połączeń :)
    Dane zbiornika nie są gromadzone w jakimś centralnym systemie. Dlatego za każdym razem papierek potrzebny.
  • #19 19978835
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6409
    Dużo zależy od stacji, tam gdzie jeżdżę, to papier potrzebowali tylko za 1-szym razem, teraz już mają w swoim systemie i o niego nie proszą.
  • #20 19978863
    Jacdiag
    Poziom 29  
    Ocena: 370
    Na dzień badania pojazd ma mieć ważny dokument z dozoru. Termin ważności to sprawa właściciela/posiadacza pojazdu.

§ 6
    7. W przypadku badania technicznego pojazdu z zamontowanym urządzeniem technicznym, o którym mowa w art. 81 ust. 12 ustawy, uprawniony diagnosta w rejestrze zamieszcza informację o dopuszczeniu urządzenia technicznego do eksploatacji, podając numer i datę wystawienia protokołu oraz decyzji dopuszczającej urządzenie do eksploatacji wydanej przez właściwy organ dozoru technicznego. Dla zbiorników gazu LPG, dla których nie określono numeru protokołu lub numeru decyzji wydanej przez właściwy organ dozoru technicznego, zamieszcza się numer zbiornika oraz datę ważności decyzji wydanej przez ten organ.

Art. 81
    12. Badanie techniczne pojazdu z zamontowanym urządzeniem technicznym podlegającym dozorowi technicznemu może być przeprowadzone po przedstawieniu dokumentu wydanego przez właściwy organ dozoru technicznego, stwierdzającego sprawność urządzenia technicznego.

vodiczka napisał:
    Piszesz bzdury :!: Będzie ważny na rok od daty badania (z wyjątkiem autobusów - co 6 miesięcy, c. rolnicze i motorowery co 2 lata)

Jedyny przypadek, gdy po badaniu ustalony termin będzie krótszy to badanie "poprawkowe"

6.²³) Badania technicznego pojazdu polegającego na ponownym sprawdzeniu zespołów i układów, w którym stwierdzono usterki, dokonuje się w zakresie ich usunięcia, jeżeli w terminie nie dłuższym niż 14 dni od dnia badania sprawdzenia dokonuje stacja, w której te usterki stwierdzono. Po wykonaniu badania polegającego na ponownym sprawdzeniu zespołów i układów uprawniony diagnosta, po stwierdzeniu, że wszystkie usterki istotne oraz usterki stwarzające zagrożenie zostały usunięte, wpisuje do dowodu rejestracyjnego kolejny termin okresowego badania technicznego. Termin ten jest liczony, począwszy od daty przeprowadzenia badania, w którym stwierdzono te usterki.
  • #21 19978877
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6610
    vodiczka napisał:
    enhanced napisał:
    No jak ważnośc butli dłuższa niz przegląd to przejdzie przegląd.

Bzdura. Jakiś przepis na to? Nie szukaj nie znajdziesz.

Dodano po 3 [minuty]:

vorlog napisał:
    rafal31871 napisał:
    BUTLA MA BYĆ WAŻNA W DNIU BADANIA co się dzieje pozniej diagnostę nie interesuje

Ale zapewne jak policja podczas kontroli drogowej się doczepi po upływie terminu ważności butli to zabierze DR, bo tak czy inaczej butlę pasuje wymienić- mylę się?
    V.

Oczywiście że się mylisz. Jakaś podstawa prawna na to? Nie szukaj nie znajdziesz.

Auto że w dniu badania technicznego z butlą ma mieć ważną legalizacje. może się skończyć nawet dzień później. Ale w dniu badania ma być ważna i dostajesz przedłużenie na kolejny rok. Ale kolejnego przeglądu bez ważnej butli już ci nie przejdzie musisz ją wymienić przed kolejnym przeglądem technicznym.
  • #22 19978891
    vodiczka
    Poziom 43  
    Jacdiag napisał:
    Piszesz bzdury
    Grzeczniej nie potrafisz :?: :D
    Na to, że nie mam racji, zwrócono uwagę w poście #10 czyli bezpośrednio pod moim.
    diablo23248 napisał:
    @vodiczka Niestety jesteś w błędzie. Badanie techniczne będzie ważne do maja 2023, bo na dzień badania samochód spełnia wymogi.

Prawo jest prawem ale dla mnie nie jest to logiczne bo przy złej woli użytkownik wymieni butlę (lub ją zalegalizuje) np. 3 dni przed następnym przeglądem, zamiast przed 12 listopada 2022.
  • #23 19978894
    kkknc
    Poziom 43  
    No to teraz się dobrze zastanów nad swoją logiką. 11 grudnia o godzinie 23:59:59 jest dobra i sprawną, a 2s później już nie. Więc gdzie ta twoja logika powiedz mi?
  • #24 19978913
    vodiczka
    Poziom 43  
    kkknc napisał:
    No to teraz się dobrze zastanów nad swoją logiką. 11 grudnia o godzinie 23:59:59 jest dobra i sprawną, a 2s później już nie. Więc gdzie ta twoja logika powiedz mi?
    Może być sprawna ale utraciła legalizację :idea: Poprawiłem w poprzednim poście datę legalizacji na podaną przez autora tematu.
    Auto z którym spóźniono się na przegląd o 1 dzień albo o 1 miesiąc też może być sprawne.
    Skoro policjant może w czasie kontroli drogowej sprawdzić bieżnik opony to prawdopodobnie może również sprawdzić butlę.
    Bzdurę napisali czy prawdę :?: Jednocześnie bez ważnej homologacji butli LPG nie mamy prawa poruszać się samochodem po drogach.
    W razie kontroli drogowej możemy zostać ukarani mandatem, bądź policja może zakazać nam dalszej jazdy i odholować auto na koszt właściciela.
    /cytat z poniższego linku/
    https://rankomat.pl/samochod/homologacja-butli-lpg-co-musisz-wiedziec
  • #25 19978939
    kkknc
    Poziom 43  
    Fajny ten link no a teraz sprawdźmy. Przede wszystkim do legalizacji zbiornika trzeba wyciągnąć. W jeden dzień tego nie zrobią. Kosztuje to w tej chwili niecałe 200 zł ale nie dostaniesz na 10 lat tylko zrobiłem ci na rok może jak poprosisz na 2 albo 3 ale nie więcej. Więc większościowych wypadków jeżeli nie masz jakiejś CNG lub innego wynalazku to jest nieopłacalne. Policja sprawdza wpis w cepiku auto ma ważne badanie techniczne może się przyczepić do stanu technicznego. I teoretycznie papiery od butli powinnaś wozić ze sobą w samochodzie tak w razie kontroli okazać o policjantowi ale jakoś przez tyle lat nigdy nie musiałem tych papierów okazywać.
  • REKLAMA
  • #27 19978955
    vodiczka
    Poziom 43  
    kkknc napisał:
    ale jakoś przez tyle lat nigdy nie musiałem tych papierów okazywać.
    Możliwe, że nikt z "zagazowanych" nie musiał ale nie odpowiedziałeś czy ten fajny link to twoim zdaniem ściema (w zakresie, który zacytowałem) czy prawda.
    Wszak wcześniej napisałeś:
    kkknc napisał:
    vorlog napisał:
    rafal31871 napisał:

V.

Oczywiście że się mylisz. Jakaś podstawa prawna na to? Nie szukaj nie znajdziesz.
  • #28 19978964
    kkknc
    Poziom 43  
    Ależ odpowiedziałem nie czytałeś?
    Ściema. Przepis jest ale martwy.
  • #29 19978983
    vodiczka
    Poziom 43  
    kkknc napisał:
    ale nie dostaniesz na 10 lat tylko zrobiłem ci na rok może jak poprosisz na 2 albo 3 ale nie więcej
    To też moim zdaniem złe prawo. Za duża dowolność w ocenie. Powinno być minimum na 3 lata a kryteria dlaczego 3 a nie 5 lub 6 (teoretycznie na 10 też można dostać) powinny być przejrzyste i jawne.
    Najlepiej aby był stały okres, choćby i 3 lata. Przechodzi badanie - dostajesz na 3, nie przechodzi - złomujesz.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestie związane z wymianą butli gazowej w samochodach z instalacją LPG oraz terminami przeglądów technicznych. Użytkownik zapytał, czy może jeździć na butli ważnej do listopada 2022 roku, mimo że przegląd techniczny kończy się w maju 2022. Odpowiedzi wskazują, że butla musi być ważna w dniu przeglądu technicznego, co oznacza, że użytkownik może korzystać z butli do jej daty ważności, ale powinien ją wymienić lub zlecić legalizację przed kolejnym przeglądem. Wiele osób podkreśla, że brak ważnej homologacji butli może skutkować problemami podczas kontroli drogowej. Wskazano również, że dokumenty dotyczące legalizacji butli powinny być dostępne podczas przeglądów technicznych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA