AVE...
cirrostrato napisał: Urgon napisał: Jak będę budował, to raczej coś na bazie SN1534, ale ze sterowaniem cyfrowym i cyfrowym pomiarem na bazie 12-bitowych ADC i DAC...
O gustach się nie dyskutuje ale 12 bitów przetwornik do pomiaru napięcia i prądu w zasilaczu zastępującym zasilanie bateryjne........Pozdrawiam.
A co Ci się nie podoba? Mi rozdzielczość ustawień i pomiaru do 2mV/500µA w zupełności wystarczy. Nie ma też problemu, by do pomiaru prądu użyć ADC 14-bitowego, co da rozdzielczość 125µA, albo nawet 16-bitowego by mieć rozdzielczość 31,25µA. Ja jednak prędzej użyję przetworników 12-bitowych i wzmacniacza programowalnego, bo przy poborze ~1A rozdzielczość do 31,25µA nie jest mi do niczego praktycznego potrzebna. Dlatego dodając na przykład MCP6G01 mogę mieć rozdzielczość 500µA dla prądu do 2,048A, 50µA do 204,8mA i 10µA do 4,096mA. I tak precyzja tego zasilacza będzie ograniczona przez jakość i dryft napięcia odniesienia, błędy i dryfty wzmacniaczy operacyjnych oraz przetworników ADC i DAC...
Wracając do tematu, to kolega
@Dawid1346 nie potrzebuje zasilacza 10A. Ja bym radził kupić coś rozsądnego z typowymi wartościami 30V/5A, może nawet dwie sztuki, albo drugi zasilacz o wartości 15V/3A. Do tego w miarę rozsądny multimetr, jak Aneng AN870, i będzie kolega zadowolony.
Pytanie zasadnicze brzmi: do czego konkretnie koledze zasilacz, i czego od niego oczekuje?