Witam. Posiadam wymiennik CWU Galmet (120l.) podłączony do pieca c.o. W tym roku dokupiłem do niego grzałkę elektryczną o mocy 2000W. Początkowo działała bez zarzutu, woda była stale gorąca. Ponieważ nie miałem w pobliżu "bojlera" gniazdka elektrycznego, grzałkę podłączyłem za pomocą przedłużacza. Po ok. trzech tygodniach grzałka przestała działać, a wtyczka przedłużacza przepaliła się. Pomyślałem więc, że problem tkwi w przedłużaczu. Po podprowadzeniu zasilania i gniazdka w pobliże zbiornika nic się nie zmieniło, grzałka nadal nie grzeje wody. Po wymontowaniu grzałki ze zbiornika i podłączeniu do sieci od razu robi się gorąca, mimo to postanowiłem ją zareklamować. Niestety serwis potwierdził, że grzałka jest w 100% sprawna i ją odesłał. Ponownie więc zamontowałem ją do zbiornika, włączyłem do sieci ale woda nie nagrzewa się. Przy przekręcaniu termostatu słychać charakterystyczne "pyknięcie" i nawet światło nieco przygasa, ale efektów w postaci ciepłej wody brak. Co może być przyczyną takiego stanu rzeczy? Będę bardzo wdzięczny za pomoc w tej kwestii.
Ryszard
Ryszard