logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Grzałka elektryczna nie grzeje wody w wymienniku CWU

rkowalczuk52 19 Sie 2022 12:45 3591 10
REKLAMA
  • #1 20151069
    rkowalczuk52
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam. Posiadam wymiennik CWU Galmet (120l.) podłączony do pieca c.o. W tym roku dokupiłem do niego grzałkę elektryczną o mocy 2000W. Początkowo działała bez zarzutu, woda była stale gorąca. Ponieważ nie miałem w pobliżu "bojlera" gniazdka elektrycznego, grzałkę podłączyłem za pomocą przedłużacza. Po ok. trzech tygodniach grzałka przestała działać, a wtyczka przedłużacza przepaliła się. Pomyślałem więc, że problem tkwi w przedłużaczu. Po podprowadzeniu zasilania i gniazdka w pobliże zbiornika nic się nie zmieniło, grzałka nadal nie grzeje wody. Po wymontowaniu grzałki ze zbiornika i podłączeniu do sieci od razu robi się gorąca, mimo to postanowiłem ją zareklamować. Niestety serwis potwierdził, że grzałka jest w 100% sprawna i ją odesłał. Ponownie więc zamontowałem ją do zbiornika, włączyłem do sieci ale woda nie nagrzewa się. Przy przekręcaniu termostatu słychać charakterystyczne "pyknięcie" i nawet światło nieco przygasa, ale efektów w postaci ciepłej wody brak. Co może być przyczyną takiego stanu rzeczy? Będę bardzo wdzięczny za pomoc w tej kwestii.
    Ryszard
  • REKLAMA
  • #2 20151152
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6568
    Sprawdzić gdzie dochodzi napięcie sieciowe a skąd już nie ma. Usunąć problem. Nie ma wiele do sprawdzania. Cudów nie ma.
  • #3 20151169
    jack63
    Poziom 43  
    Ocena: 2789
    rkowalczuk52 napisał:
    Przy przekręcaniu termostatu słychać charakterystyczne "pyknięcie" i nawet światło nieco przygasa, ale efektów w postaci ciepłej wody brak.

Termostat jest przy/na/w grzałce? Jakieś zdjęcie, typ grzałki i termostatu itp by się przydało.
    Wróżki pojechały na wakacje. Uszkodzony może być termostat. A najgorsze jest to "przygasanie światła".
    Niestety na odległość trudno gdybać.
  • REKLAMA
  • #4 20155187
    rkowalczuk52
    Poziom 2  
    jack63 napisał:
    rkowalczuk52 napisał:
    Przy przekręcaniu termostatu słychać charakterystyczne "pyknięcie" i nawet światło nieco przygasa, ale efektów w postaci ciepłej wody brak.

Termostat jest przy/na/w grzałce? Jakieś zdjęcie, typ grzałki i termostatu itp by się przydało.
    Wróżki pojechały na wakacje. Uszkodzony może być termostat. A najgorsze jest to "przygasanie światła".
    Niestety na odległość trudno gdybać.

Grzałka typu Delfin. Termostat jest w grzałce. Serwis sprawdzał sprawność wszystkich elementów (grzałka, termostat, bezpiecznik) wszystko okazało się sprawne.
    W załączeniu zdjęcia i filmik. Grzałka elektryczna nie grzeje wody w wymienniku CWU
    Załączniki:
    • Grzałka elektryczna nie grzeje wody w wymienniku CWU 1661156549904-grzałka 2.jpg (59.73 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #5 20155231
    jack63
    Poziom 43  
    rkowalczuk52 napisał:
    Termostat jest w grzałce

Raczej na jej króćcu przyłączeniowym, ale OK.
    Do czego jest obecnie ta grzałka podłączona?
    Pasowało by zmierzyć rezystancję między kołkami wtyczki grzałki przy regulatorze przekręconym na max.
    Masz miernik? Taki za 15 zł z marketu wystarczy.
    Najlepiej było by zmierzyć prąd płynący przez grzałkę używając miernika cęgowego, ale to prawdopodbnie poza zakresem twoich możliwości.
    Chodzi o to, że grzałka może przestawać działać po wkręceniu w króciec bojlera. Ew ty wkręcając ją powodujesz jakieś uszkodzenie.
    No i ostatnia kwestia. Instalacja domowa. To przygasanie światła jest mocno podejrzane. Mogą być gdzieś problemy ze stykiem. Jednak to powinien już sprawdzić elektryk.
  • #6 20155275
    rkowalczuk52
    Poziom 2  
    jack63 napisał:
    rkowalczuk52 napisał:
    Termostat jest w grzałce

Raczej na jej króćcu przyłączeniowym, ale OK.
    Do czego jest obecnie ta grzałka podłączona?
    Pasowało by zmierzyć rezystancję między kołkami wtyczki grzałki przy regulatorze przekręconym na max.
    Masz miernik? Taki za 15 zł z marketu wystarczy.
    Najlepiej było by zmierzyć prąd płynący przez grzałkę używając miernika cęgowego, ale to prawdopodbnie poza zakresem twoich możliwości.
    Chodzi o to, że grzałka może przestawać działać po wkręceniu w króciec bojlera. Ew ty wkręcając ją powodujesz jakieś uszkodzenie.
    No i ostatnia kwestia. Instalacja domowa. To przygasanie światła jest mocno podejrzane. Mogą być gdzieś problemy ze stykiem. Jednak to powinien już sprawdzić elektryk.

To nie jest nie wiadomo jakie przygasanie światła. Po prostu przy przekręceniu termostatu 2000W powoduje swoje. Instalacja elektryczna jest nowa, robiona przez wykwalifikowanego elektryka, a obecnie grzałka podłączona jest do gniazdka, które podprowadzone jest bezpośrednio z puszki rozdzielczej.
    Miernika niestety nie mam, ale poproszę znajomego elektryka.
    Zastanawia mnie jednak fakt, że początkowo grzałka działała bez zarzutu do momentu przepalenia wtyczki w przedłużaczu, a teraz pomimo sprawdzenia jej w serwisie i stwierdzenia jej pełnej sprawności wody grzać nie chce. Po wykręceniu jej ze zbiornika działa (hydraulik się poparzył) Myślałem, że może to wina zbiornika CWU, ale hydraulik tego nie potwierdził. Ot taka zagadka......
  • #7 20155335
    jack63
    Poziom 43  
    rkowalczuk52 napisał:
    początkowo grzałka działała bez zarzutu do momentu przepalenia wtyczki w przedłużaczu,

Która wtyczka się przepaliła? A w zasadzie który koniec przedłużacza? Ten włączany do gniazda w ścianie?
    Może sama wtyczka grzałki jest uszkodzona? Pewnie zalewana i nie da się sprawdzić połączeń wewnętrznych.
    Trudno gdybać na odległość, a ty nie umiesz pomóc. Ktoś na miejscu stwierdził by co się dzieje w kilka minut.
    rkowalczuk52 napisał:
    Instalacja elektryczna jest nowa, robiona przez wykwalifikowanego elektryka,

To o niczym nie świadczy. Błędy się zdarzają. Mogła być nie dokręcona śruba w gnieździe i przedłużacz ma spaloną wtyczkę?
    Trzeba sprawdzać i grzałkę i instalację.
    A przygasanie światła świadczy o zwiększonej rezystancji. Albo zły styk albo małe przekroje przewodów.
  • REKLAMA
  • #8 20156357
    Pan.Kropa
    Poziom 35  
    Ocena: 1145
    Lekkie przygasanie światła jest normalnym zjawiskiem. Ja mam teorie że robi się jakiś obieg grawitacyjny i ciepła woda poprzez wężownice podgrzewa cały obieg CO. Są jakieś zawory na zasilaniu wężownicy? Jak są to zakręć jeden z nich i wtedy grzej wodę, i daj znać czy dało to jakiś efekt.
  • #9 20156631
    Rezystor240
    Poziom 42  
    Ocena: 1649
    rkowalczuk52 napisał:
    Miernika niestety nie mam, ale poproszę znajomego elektryka.

To niech elektryk pożyczy Ci miernik cęgowy i po zdjęciu dekielka z grzałki zmierzysz prąd płynacy przez grzałkę. A najlepiej jak go poprosisz osobiście do tego.
  • #10 20156642
    jack63
    Poziom 43  
    Rezystor240 napisał:
    To niech elektryk pożyczy Ci miernik cęgowy i po zdjęciu dekielka z grzałki zmierzysz prąd płynacy przez grzałkę. A najlepiej jak go poprosisz osobiście do tego.

To samo proponowałem wyżej. Jednak widać, że autor tematu "nie czuje bluesa".
    Można przepływ prądu przez grzałkę sprawdzić inaczej. Mniej dikładnie, ale jednak, bo 2kW to już spora moc. Można wykorzestać licznik zużycia energii elektrycznej. Wyłączyć na godzinę wszystkie odbioniki i porównać stany licznika.
    Niektóre liczniki elektroniczne udostępniały też informacje o wartości prądów fazowych. Czyli udostępniały amperomierz.
  • #11 20157085
    Rezystor240
    Poziom 42  
    Ocena: 1649
    jack63 napisał:
    Wyłączyć na godzinę wszystkie odbioniki i porównać stany licznika.

Nawet bez tego się obędzie. Przecież na liczniku jest dioda LED, i mruga ona w zależności od poboru energii elektrycznej. Po włączeniu grzałki 2kW będzie mrugać częściej. Jeśli licznik starego typu, to tarcza będzie się obracać odpowiednio szybciej.
    .

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z grzałką elektryczną o mocy 2000W, która przestała podgrzewać wodę w wymienniku CWU Galmet (120l). Początkowo grzałka działała prawidłowo, jednak po podłączeniu przez przedłużacz doszło do przepalenia wtyczki. Po sprawdzeniu w serwisie, grzałka została uznana za sprawną, ale po ponownym zamontowaniu w zbiorniku woda nadal nie nagrzewa się. Użytkownicy sugerują sprawdzenie instalacji elektrycznej, termostatu oraz rezystancji połączeń. Zauważono również, że przy włączaniu grzałki światło przygasa, co może wskazywać na problemy z instalacją lub stykiem. Proponowane są różne metody diagnozy, w tym pomiar prądu oraz sprawdzenie obiegu wody w systemie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA