logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Ozonator powietrza - skuteczność w usuwaniu smrodu po pożarze w kotłowni-kuchni

winmap 24 Paź 2022 23:15 1821 9
REKLAMA
  • #1 20251724
    winmap
    Poziom 38  
    Ocena: 753
    Jeżeli zły dział to proszę o przeniesienie.
    Witam. Zdarzył się u mnie nieszczęśliwy wypadek. Szczęście w nieszczęściu.. Zdążyłem przygasić zanim straż przyjechała. Tak by mi dom z dymem poszedł. Kotłownie mam łączoną z kuchnią. Drzwi. Mianowicie. W wyniku zwarcia zapaliła mi się. Jest mała a leżało w niej trochę drzewa i rozpałki.. właśnie zacząłem malować mieszkanie z racji smrodu. Wietrzne, odświeżacze używane. I dalej smród.. Dlatego maluję. Boję się a raczej jestem pewien że tego smrodu i tak zostanie. Najgorzej jak się pali w piecu to się nasila bo to wiadomo ciepło. Najgorzej w kuchni, przedpokoju, łazience. W pokojach już słabo. Teraz najważniejsze pytanie. Czy taki ozonator co na portalach aukcyjnych po dwie stówki poradzi sobie z tym smrodem w razie jak będzie po malowaniu? Kilka taki zabiegów bym wykonał w kotłowni, kuchni najbardziej. No ogólnie w każdym pomieszczeniu. Mam 3 dzieci więc to bardzo szkodliwe.. Niestety taki mnie los spotkał
  • REKLAMA
  • #2 20251745
    witek17
    Poziom 24  
    Ocena: 154
    Ozon to potężny utleniacz, wiele potrafi. Co do ozonatorów z allegro się nie wypowiem, bo ich nie używałem. Jak jest potrzeba, to włączam lampę kwarcową 400 W, ściany aż świecą :) Ozon na pewno pomoże, ale trzeba to zrobić przez malowaniem. No i ważne jest podłoże. Jaki typ podłoża? Jaki farby? Bo można użyć trochę chemii, ale to zależy od odpowiedzi na pytania.
  • #3 20251779
    winmap
    Poziom 38  
    witek17 napisał:
    Ozon to potężny utleniacz, wiele potrafi. Co do ozonatorów z allegro się nie wypowiem, bo ich nie używałem. Jak jest potrzeba, to włączam lampę kwarcową 400 W, ściany aż świecą :) Ozon na pewno pomoże, ale trzeba to zrobić przez malowaniem. No i ważne jest podłoże. Jaki typ podłoża? Jaki farby? Bo można użyć trochę chemii, ale to zależy od odpowiedzi na pytania.

Ozonatora nie mam. Malowanie już się zaczęło. W domu sciany, sufity na regipsach. Podłogi. Panele w pokoju, reszta płytki. Czytałem że ten ozon to się ogólnie nie ważne czy przed czy po. Niby czyści powietrze i powirzchnie śmierdzące. Cząstki. Co te lampy robią o których mówisz? To chyb lampa uv. Ona smrodu raczej nie usunie.
  • REKLAMA
  • #4 20251873
    witek17
    Poziom 24  
    Ocena: 154
    Promieniowanie UV generuje ozon, a samo promieniowanie dodatkowo zabija bakterie, grzyby. itd. Używam, bo mam :) nie muszę osobno kupować ozonatorów.
    Ozon wiele potrafi, usuwa nawet zapach po zwłokach. Zacznij od tego pomieszczenia, gdzie był ten pożar. Przeciągi, nieszczelne drzwi i stamtąd cały czas będzie wlatywać. Jeżeli są uszczelki w drzwiach, to umyć wodą z detergentem. Po ozonowaniu mogą się szybko zestarzeć i wykruszyć.
    A dlaczego lepiej malować po ozonowaniu? Bo ozon przed malowaniem będzie miał łatwiejszy dostęp, a może też powodować przyśpieszone starzenie farby. To nie będzie delikatne ozonowanie, tu trzeba wyjść na długi spacer i nastawić urządzenie na maksymalną moc, a potem szybko otworzyć okna i znowu wyjść na spacer. Może i kilka razy trzeba będzie organizować spacery.
  • REKLAMA
  • #5 20251930
    viayner
    Poziom 43  
    Ocena: 2052
    Witam,
    zalecam ostroznosc, ozon a wiec tlen i tlen atomowy to trucizna dla zywych organizmow.
    Co do generowania tlenu atomowego przez UV to wymga to sposrych mocy i dlugosci fal <240nm co dla "kwarcowki" jest na granicy mozliwosci.
    Wszystko zalezy jaki to zapach cie drazni, zapach spalenia nie jest pojedynczy to kombinacja, sadzy, niedopalonych drobin paliwa (glownie drewna ale tez wszystkiego palnego co bylo w okolicy), oraz zwiazkow wynikajacych ze spalenia zarowno pelnego jak i czesciowego paliwa. Czesc z tych zapachow da sie latwo utlenic z reszta bedzie trudniej.
    Osobiscie polecalbym odnowienie mieszkania z uzyciem chemii przeznaczonej do takich zadan a ozonowanie uzyte w celu uzupelnienia procesu jak bedzie potrzebne.
    Jezeli przesadzisz z iloscia/moca to wygenerowany tlen atomowy zniszczy wszystko w swoim zasiegu, np. podklady wiorowe w panelach czy scianki mebli wewnatrz (zaleznie od dostepu) i zapachu sie nie pozbedziesz a tylko go sobie dolozysz.
    Ozonowani ema sens w przypadku latwo dostepnych zapachow, tych w powietrzu czy na powierzchniach np. tekstylnych ale te gleboko wnikniete czy w grubszej warstwie np. sadzy nie zostana usuniete.
    Pozdrawiam
  • #6 20251973
    LightOfWinter
    Poziom 38  
    Ocena: 934
    Witam

Jeśli chcesz użyć ozonatora należy go użyć przed malowaniem a nie po.
    Ponieważ świeżą warstwą farby ograniczasz dostęp ozonu do porów starych warstw w które wniknął dym.
  • #7 20251976
    banmar_2005
    Poziom 31  
    Ocena: 289
    Z ozonatorami mam styczność od kilku lat. Ozon jest niebezpieczny ale kto siedzi w pokoju podczas ozonowania. Ten zapach ozon usunie bez problemu, Musisz tylko dać dość dużą dawkę czyli nasycić ozonem aż będzie widoczna mgiełka. Dobrze wywietrzyć pomieszczenie co najmniej rzez 1.5godz.
    Podaj gabaryty pomieszczenie to powiem jaki ozonator i na jak długo musi się ozonować. Ozonatory z allegro 5, 10g/h czy nawet 15g/h możesz sobie darować.
    Ozonatory muszą mieć wydajność aby nasycić pomieszczenie ozonem a jak kolega wie ozon samoistnie się rozpada po 25min. Polecam ozonatory do pomieszczeń
    do 120m3 minimum 30g.h Link
  • #8 20252323
    winmap
    Poziom 38  
    Mieszkanie ma jakieś 65metrow. Dwa pokoje,kuchnia, przedpokój,lazienka i ta kotlownia ale nie wiem czy ona jest wliczona. Niestety na profesjonalny ozonator brak funduszy. Firma liczy sobie 500zl za jednorazowy zabieg. Zresztą już malowanie zaczęte.
  • REKLAMA
  • #9 20252433
    banmar_2005
    Poziom 31  
    Ocena: 289
    winmap napisał:
    Mieszkanie ma jakieś 65metrow. Dwa pokoje,kuchnia, przedpokój,lazienka i ta kotlownia ale nie wiem czy ona jest wliczona. Niestety na profesjonalny ozonator brak funduszy. Firma liczy sobie 500zl za jednorazowy zabieg. Zresztą już malowanie zaczęte.

Wiem z praktyki że jednorazowy zabieg może być za mało. Musisz to zrobić dwa razy raz ozonujesz, po tygodniu drugi raz wtedy pozbędziesz się smrodu.
    Za 500zł to dwa zabiegi 1000?, to już lepiej kup sobie ten ozonator z tego linku co podesłałem, a może się komuś ze znajomych przydać, możesz przy okazji wy ozonować sobie samochód. Ja za 140zł ale przesyłkę w dwie strony płacisz ty i wpłacasz kaucje mogę tobie wypożyczyć ozonator na tydzień. Najlepiej Ozonować pokojami i pozamykać dobrze drzwi, aby ozon wszedł głęboko w mury i przedmioty.
  • #10 20252590
    winmap
    Poziom 38  
    Teraz maluję już itak. Zobaczę jakie będą efekty za te kilka dni po remoncie. Napewno rozważę propozycje kolegi wyżej wrazie.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono skuteczność ozonatorów powietrza w usuwaniu zapachów po pożarze w kotłowni-kuchni. Użytkownik opisał sytuację po pożarze, który spalił drewno i rozpałki, co spowodowało nieprzyjemny zapach w całym domu. Uczestnicy forum zalecili użycie ozonatora przed malowaniem, aby ozon mógł dotrzeć do porów ścian i skutecznie usunąć zapach. Podkreślono, że ozon jest silnym utleniaczem, ale jego stosowanie wymaga ostrożności ze względu na toksyczność. Wskazano, że jednorazowe ozonowanie może być niewystarczające, a dla lepszych efektów zaleca się powtórzenie zabiegu. Użytkownik rozważał zakup ozonatora, ale również wspomniano o możliwościach wypożyczenia urządzenia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA