logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pomiary wyłączników RCD typu A: sinusoida, wyprostowane jednopołówkowo i dopuszczenie instalacji

elektronikq 25 Lis 2022 18:04 2163 23
  • #1 20303034
    elektronikq
    Poziom 25  
    Ocena: 614
    Mam kilka pytań odnośnie pomiarów tego typu wyłączników. Ostatnio przy pomiarach jeden z wyłączników RCD, mierzony MRP-200 przy sinusoidzie zadziałał prawidłowo, natomiast przy wyprostowanych jednopołówkowo lub wyprostowanych jednopołówkowo ze składową stałą wyzwolił jednak pojawił się napis rcd, sytuacja nieopisana w instrukcji. Mam do Was 4 pytania.
    1.Czy do pomiarów wyłączników A stosuje się 3 pomiary tak jak wyżej napisałem?
    2. Jeśli wyłącznik typu A działa tylko na sinusoidę a na pozostałe prądy nie działa to czy można taka instalacje warunkowo dopuścić do użytkowania? Nie przeczytałem że jest wymóg montowania wyłączników RCD typu A, montują także AC. Jest inaczej niż w Europie Zachodniej To takie skrótowe myślenie ale co o tym sądzicie.
    3. Czy protokół z pomiarów instalacji może podpisać jedna osoba która ma E i D? Czy jest jakiś akt prawny ze muszą być to dwie osoby?
    4. Czy mierzone przez Was RCD typu A często są uszkodzone?
  • Pomocny post
    #2 20303102
    Łukasz-O
    Admin Elektroenergetyka
    Ocena: 4286
    Protokół może być podpisany przez jedną osobę.
    Pomiary powinno się wykonywać we dwie osoby ale tylko z powodów BHP. Nie ma to nic wspólnego z podpisem końcowym i wydanym orzeczeniem.
  • Pomocny post
    #3 20303167
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Ocena: 3521
    Masz i czytaj : Link
  • #4 20306965
    elektronikq
    Poziom 25  
    Bardzo dziękuje za pomoc. Czy w Polsce jest nakaz montowania określonego typu wyłącznika różnicowprądowego? Czy ma być to po prostu wyłącznik różnicowprądowy np. AC

Miernik zachowuje się tak jak jest opisane w instrukcji do MRP-201. Wyłącznik zadziałał, pojawił się napis rcd - wyłącznik do wymiany, ale w MRP-200 taka sytuacja nie jest opisana.
  • #5 20325915
    elektronikq
    Poziom 25  
    Postanowiłem oddać miernik do laboratorium do sprawdzenia aby wykluczyć uszkodzenie miernika.

Jeśli mierzymy wyłącznik typu A lub B to musimy wykonać testy z dodatnią połówką i ujemną połówką ? tzn. dla typu A mam wyprostowany jednopołówkowo i wyprostowany jednopołówkowo ze składową stałą = 2 pomiary, ale jakbym chciał sprawdzić z ujemną połówką to mam 4 pomiary. Proszę o podpowiedź.
  • #6 20328591
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #7 20328711
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Tu nie o to chodzi, kolego markus-19.
    Autor pyta o wybór kształtu prądów testujących, i moim zdaniem nie ma znaczenia powtarzanie pomiarów dla dodatniej i ujemnej połówki.
    Oczywiście można sprawdzić dla każdego z nich, ale i tak liczy się próg zadziałania i czas zadziałania aparatu.
  • Pomocny post
    #8 20328826
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 20348996
    elektronikq
    Poziom 25  
    Dziękuję za wypowiedzi. Czyli u Nas w Polsce ma być wyłącznik RCD nie ważne czy AC czy A. Jeśli testujemy odwrotna połówka to tak jakby zamienić plus z minusem? Miernik odesłałem do Sonela i czekam. Co do czasu. To norma mówi nam o prądzie i o czasie czy tylko o prądzie?
  • #10 20349008
    csvrbntyu
    Poziom 30  
    Ocena: 405
    elektronikq napisał:
    Czyli u Nas w Polsce ma być wyłącznik RCD nie ważne czy AC czy A

Normy nic o tym nie mówią, a przynajmniej nie wprost. Ale zdrowy rozsądek to co innego. Ja w domach wszędzie montuję A.
  • Pomocny post
    #11 20349272
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    elektronikq napisał:
    To norma mówi nam o prądzie i o czasie czy tylko o prądzie?
    Sprawdź PN-HD 60364-6 i p. 6.4.3.7.1 dla układów TN i TT.
  • #12 20351141
    elektronikq
    Poziom 25  
    U mnie w normie Sprawdzanie zaczyna rozdział 61. Kolega nie pomylił ?
    Czy na forum można wrzucać screeny / wycinki norm?
  • #13 20351183
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Bo kolega ma arkusz z 2000 roku.
    Najnowsza to HD 2016 rok.
  • #14 20351553
    KonradGatek
    Poziom 30  
    Ocena: 743
    elektronikq napisał:
    Czy w Polsce jest nakaz montowania określonego typu wyłącznika różnicowprądowego?

Tak. W PB jest zapis o określeniu zagrożeń.
    Tak. Inwestor widzi że trzeba. To jak trzeba to najtańszy. 3f i typu AC. Wszyscy zadowoleni.
    csvrbntyu napisał:
    Ale zdrowy rozsądek to co innego. Ja w domach wszędzie montuję A.

Szacun dla Ciebie.
    Jak to między elektrykami: Pogoń go Pan, to jest naciągacz, szkoda pieniędzy. Ja zrobię taniej, lepiej i w ogóle szybciej. On się nie zna. Nie trzeba, nikt nie każe, szkoda pieniędzy.
    markus-19 napisał:
    Powinieneś natomiast dobierać pod kątem odbiorników co najczęściej oznacza typ A...

Typ B, tylko że przyjdzie tańszy elektryk i da AC.
    Skoro są "gniazda ogólne" to wszystko może być włączone. Także to, na co A nie jest czułe.
    Pozdrawiam.
    Elektryk-oszust-naciągacz.
  • #15 20351746
    csvrbntyu
    Poziom 30  
    KonradGatek napisał:
    Typ B, tylko że przyjdzie tańszy elektryk i da AC.

Po co? Jaka jest szansa, że z sieci popieści Cię prąd o wysokiej częstotliwości? To, że urządzenia taki generują, i taki faktycznie będzie płynął przez Twoje ciało nie znaczy, że taki sam prąd będzie płynął przez przewody sieciowe i RCD. Między tobą a RCD jest przetwornica, która zmienia 50Hz w 1kHz.
  • #16 20352563
    elektronikq
    Poziom 25  
    Do KonradGatek, wiadomo że trzeba montować wył. RCD ale czy określony jest jaki Typ?. Myślę że w domu to typ A to nie jest jakiś nadmiarowy wydatek. Normę jakoś nabyłem w 2012 roku więc pewnie dlatego.
  • #17 20352631
    KonradGatek
    Poziom 30  
    elektronikq napisał:
    wiadomo że trzeba montować

Tak, niestety każą. Bo jakby nie kazali, to przecież mało kto by stosował. Bo szkoda pieniędzy i nie widać.
    elektronikq napisał:
    czy określony jest jaki Typ?.

Przepisy na Kuchnię Elektryczną nie precyzują jaki. Ma być trochę, tak do smaku.
    elektronikq napisał:
    Myślę że w domu to typ A to nie jest jakiś nadmiarowy wydatek.

To ty myślisz. Inni myślą jeszcze taniej. Przyjdzie inny i powie, że AC wystarczy. Bo przecież nie jest powiedziane jaki. A skoro nie jest, to damy najtańszy.
    Szybkie przeszukanie internetów i mamy:
    https://bezel.com.pl/2018/08/01/parametry-wylacznikow-rcd/
    Pomiary wyłączników RCD typu A: sinusoida, wyprostowane jednopołówkowo i dopuszczenie instalacji
    Wcześniej czytamy:
    W zależności od typu wyzwalania (uczulenia wyłącznika różnicowoprądowego na kształt przebiegu prądu różnicowego), urządzenia ochronne różnicowoprądowe dzieli się na:
    a) urządzenia, których działanie jest zapewnione przy prądzie różnicowym przemiennym, oznaczone symbolem: AC,
    b) urządzenia, których działanie jest zapewnione przy prądzie różnicowym przemiennym i przy prądzie jednokierunkowym pulsującym o składowej stałej nie przekraczającej 6 mA, oznaczone symbolem: A,
    c) urządzenia, których działanie jest zapewnione przy prądzie różnicowym przemiennym, stałym pulsującym ze składową stałą do 6 mA i stałym o niedużym tętnieniu, oznaczone symbolem: B.
    elektronikq napisał:
    Normę jakoś nabyłem w 2012 roku więc pewnie dlatego.

Na co normę? Na sprawdzanie? Czy na RCD? Czy na zasilacz?
    csvrbntyu napisał:
    Po co? Jaka jest szansa, że z sieci popieści Cię prąd o wysokiej częstotliwości?

Obecnie większość urządzeń ma przetwornice DC. Jeżeli jest dobrze wykonana, to nie będzie problemu. Gorzej że na bazarku na A sprzedają i kupują najtańsze g. Przed nim właśnie trzeba się zabezpieczyć.
    csvrbntyu napisał:
    Po co?

Może i szkoda pieniędzy i lepiej wydać na większy telewizor?
    https://portal.abczdrowie.pl/nie-ladujcie-sma...do-ladowania-nie-robmy-tego-w-trakcie-kapieli
    Wytłumaczcie jak, skoro w łazience jest RCD, a ładowarka jest izolowana. I ma tylko 5V DC.
    Pozdrawiam.
  • #18 20352666
    csvrbntyu
    Poziom 30  
    KonradGatek napisał:
    Wytłumaczcie jak, skoro w łazience jest RCD, a ładowarka jest izolowana. I ma tylko 5V DC.
    Pozdrawiam.

5V nic Ci nie zrobi nawet jakbyś wsadził sobie wtyczkę w zadek. Do tego nie ma szans, że ładowarka byłaby nieizolowana, a już na pewno nie na taką skalę. Bo jeżeli byłaby w stanie cię porazić, to przy podłączeniu powiedzmy głośników jack do ładowanego telefonu leciałyby iskry i głośniki raczej by tego nie przeżyły.
    Także co się tam stało? Być może nic, tylko jakiś szmatławiec napisał sobie artykuł z dupy żeby utrzymać klikalność.
  • #19 20352751
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6661
    Tanie chińskie ładowarki nie są izolowane przyłóż wskaźniki neonowy zobaczysz jak się ładnie świeci.
  • #20 20352778
    csvrbntyu
    Poziom 30  
    kkknc napisał:
    Tanie chińskie ładowarki nie są izolowane przyłóż wskaźniki neonowy zobaczysz jak się ładnie świeci.

Wskaźnik neonowy będzie świecił od byle pierdoły. Zauważ, że świeci jak przyłożymy go do niepodłączonej żyły, bo żyła obok będzie pod napięciem. Tak samo z ładowarkami - między stroną pierwotną a wtórną masz wlutowany kondensator, i ta pojemność również wystarczy by zaświecić neonówkę. Ale człowiek nawet tego nie poczuje.
  • #21 20353390
    elektronikq
    Poziom 25  
    Tak Konrad tzn. w Polsce ma być RCD a jaki typ, przepis nie narzuca.
    Co inwestorów to ja zauważyłem że ludzie są trochę bardziej nastawieni na bezpieczeństwo i nie żałują PLN na uzasadnione zwiększenie swojego bezpieczeństwa. Może teraz jak będzie kryzys będą cięcia to...

Skoro ludzie umierali w wannie to musiał popłynąć jakiś prąd, czyli jakaś różnica potencjałów była. Ładowarka 5V ale kilka Amperów można wycisnąć ale to wina braku prawidłowej konstrukcji ładowarki.
  • #22 20353410
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5157
    elektronikq napisał:
    Ładowarka 5V ale kilka Amperów można wycisnąć ale to wina braku prawidłowej konstrukcji ładowarki.
    A to co za herezja ? Parametry ładowarki są zupełnie nieistotne. Istotna jest izolacja pomiędzy jej wejsciem (siecią) a wyjściem (telefonem).
  • #23 20354100
    KonradGatek
    Poziom 30  
    elektronikq napisał:
    Co inwestorów to ja zauważyłem że ludzie są trochę bardziej nastawieni na bezpieczeństwo i nie żałują PLN na uzasadnione zwiększenie swojego bezpieczeństwa.

A ja zauważyłem wprost przeciwnie. "uzasadnione zwiększenie bezpieczeństwa" to po wielokrotnym przekonywaniu że warto, chociaż 10 lat się nic nie stało, a i tak elektryk to złodziej-naciągacz-oszust:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=20299035#20299035
    Padają odpowiedzi z reguły na niezadane pytania, najśmieszniejsze jest to że u siebie w mieszkaniu na każdy sprzęt mam osobne zabezpieczenie, jedna roznicowke, WLZ trzyzylowe, i od 10 lat nic się nie spaliło, nie uszkodziło, nikt nie miał styczności z porażeniem. A tutaj czytając komentarze mam wrażenie że co drugi fachowy elektryk polecalby wybudowanie osobnego pomieszczenia dla rozdzielni, bo będzie bezpiecznie, i wystarczy miejsca na rozdzielnie "zgodna z schematem" 🙂 Temat można zamknąć, pytałem o co innego ale widzę że to forum niespełnionych krytyków i BHPowcow.

Co ciekawe, przemysł samochodowy nie ma kłopotów, żeby zamontować dwudziestą poduszkę powietrzną za 500 zł. Z lekarzem też nikt nie dyskutuje, czy ta witamina C i wydanie 50 groszy to "uzasadnione zwiększenie bezpieczeństwa", tylko mówi że "doktór mię kazoł brać i bierę".
    "uzasadnione zwiększenie bezpieczeństwa" to czym i jak uzasadnisz? Wielkość telewizora, to rozumiem, ale jakieś procenty, że się nie stanie na poziomie 0,01%?
    Może jeszcze mi powiesz, że pół wsi się nigdy nie spali, to niemożliwe. A na hydranty szkoda pieniędzy, bo i tak ich się nie używa. Tak jak szkoda pieniędzy na ściany oddzielenia p.poż.

Pozdrawiam.
  • #24 20429965
    elektronikq
    Poziom 25  
    Pytanie, które ostatnio mam w głowie..
    Miernik MIE500 producent napisał, że mierzy RCD typu AC i typu A. Miałem ten miernik sprawdzam typ A, a tam tylko pomiar wyprostowaną połówką, bez składowej stałej. Myślę sobie w MPI 502 (następca miernika) to już będzie inaczej. Miałem okazję testować miernik i też tylko wył. A jedną połówką można testować.

Producent pisze że można tym mierzyć wyłączniki RCD typu AC i A, czy pomiar A jest niepełny? Co o tym sądzicie?
    Czy jest norma, która opisuje jak mierzyć wyłączniki RCD? W sensie jakie pomiary dla danego typu wyłącznika? Np. Gdy mierzę ujemną połówką to mam inne pomiary niż dodatnią połówką.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy pomiarów wyłączników RCD typu A, w tym ich działania przy różnych kształtach prądu (sinusoida, wyprostowane jednopołówkowo). Użytkownicy poruszają kwestie dotyczące wymagań prawnych dotyczących montażu wyłączników RCD w Polsce, wskazując, że nie ma jednoznacznych przepisów narzucających konkretny typ. Pojawiają się pytania o procedury pomiarowe, w tym o konieczność wykonywania testów dla dodatniej i ujemnej połówki prądu oraz o możliwość podpisania protokołu pomiarowego przez jedną osobę. Uczestnicy dyskusji zauważają, że pomiary RCD typu A mogą być problematyczne, a ich wyniki mogą się różnić w zależności od podłączonych odbiorników. Wskazują również na normy dotyczące pomiarów oraz na różnice w podejściu do bezpieczeństwa elektrycznego w Polsce w porównaniu do Europy Zachodniej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA