Mam kilka pytań odnośnie pomiarów tego typu wyłączników. Ostatnio przy pomiarach jeden z wyłączników RCD, mierzony MRP-200 przy sinusoidzie zadziałał prawidłowo, natomiast przy wyprostowanych jednopołówkowo lub wyprostowanych jednopołówkowo ze składową stałą wyzwolił jednak pojawił się napis rcd, sytuacja nieopisana w instrukcji. Mam do Was 4 pytania.
1.Czy do pomiarów wyłączników A stosuje się 3 pomiary tak jak wyżej napisałem?
2. Jeśli wyłącznik typu A działa tylko na sinusoidę a na pozostałe prądy nie działa to czy można taka instalacje warunkowo dopuścić do użytkowania? Nie przeczytałem że jest wymóg montowania wyłączników RCD typu A, montują także AC. Jest inaczej niż w Europie Zachodniej To takie skrótowe myślenie ale co o tym sądzicie.
3. Czy protokół z pomiarów instalacji może podpisać jedna osoba która ma E i D? Czy jest jakiś akt prawny ze muszą być to dwie osoby?
4. Czy mierzone przez Was RCD typu A często są uszkodzone?
1.Czy do pomiarów wyłączników A stosuje się 3 pomiary tak jak wyżej napisałem?
2. Jeśli wyłącznik typu A działa tylko na sinusoidę a na pozostałe prądy nie działa to czy można taka instalacje warunkowo dopuścić do użytkowania? Nie przeczytałem że jest wymóg montowania wyłączników RCD typu A, montują także AC. Jest inaczej niż w Europie Zachodniej To takie skrótowe myślenie ale co o tym sądzicie.
3. Czy protokół z pomiarów instalacji może podpisać jedna osoba która ma E i D? Czy jest jakiś akt prawny ze muszą być to dwie osoby?
4. Czy mierzone przez Was RCD typu A często są uszkodzone?