logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wysyp awarii w maszynie CNC 5-osiowej na sterowaniu Osai - przyczyny i poszukiwanie rozwiązań

jkapyl 26 Wrz 2023 21:32 1611 26
REKLAMA
  • #1 20748555
    jkapyl
    Poziom 10  
    Dzień dobry,
    Zdecydowałem się zapytać na forum - skończyły mi się pomysły na rozwiązanie problemu.

Problem ogólnie dotyczy sterowania maszyny CNC, ale samo sterowanie nie ma większego znaczenia - problem występuje na układach zasilającyh. Spotkała mnie seria awarii, która musi mieć jakąś przyczynę, bo ilość awarii jest zbyt duża żeby była to po prostu losowość.
    Dla ścisłości jest to stara maszyna 5cio osiowa na sterowaniu Osai (serwonapędy to baumuller). maszyna jest tak skonstruowana, że ma 2 przyłącza - jedno 3F - i z niego idzie zasilanie AC3F do każdego z serwonapędów _ falownka wrzeciona + jakieś drobiazgi, oraz 1F, oddzielnym przyłączem które zasila sterownia (z założenia można tu wstawić UPS w przypadku zaniku zasilania)..

maszynę mam od 2019 i od maja mam wysyp awarii......, dodam, że maszyna bardzo mało pracuje.
    1. w maju lub kwietniu - awaria falownika wrzeciona - kupiłem używany, podmieniłem, a ten oddałem do naprawy (nadal w naprawie) - nie wiem dokładnie co sie uszkodziło, ale słyszałem typowe strzał w momencie awarii..
    . . po tej wymianie maszyna dosyc popracowała- tak z 50 godzin w ciągu 1 tygodnia (co jest dla niej bardzo duzą intensywnoscią, bo potrafi przez miesiąc nie być włączna)
    2. w czerwcu 1sza awaria serwonapędu - jak mi się wydawało wtedy - dziwna awaria - strzał, maszyna zatrzymała się, bezpiecznik 3f w Rozdzielnicy wyskoczył. ok, otworzyłem napdęd (jest tam płyta sterująca i prądowa), na płycie prądowej w okolicy mostka prostowniczego 3F wypaliło ścieżkę jednej fazy - wyglądało jak przeskok iskry na nogę (-) DC - ok, to naprawiłem, sam mostek był ok, - złożyłem to i ok, działało...
    3. Przy którymś tam włączeiu - powiedzmy 3-4 (maszyna powiedzmy przepracowała od poprzeniej awari 8h) - podobna sprawa - awaria - teraz napęd serwa o mniejszej mocy (ma to znaczenie bo ma ona IGHT razem z mostkiem prostowniczym w 1 obudowie). niestety tutaj gorzej - bo poszło przez IGBT i uszkodziło sam IGBT, jak i jego sterowanie. OK podmieniłem płytę - działało
    4. podziałało łącznie z kilka godzin - ponownie awaria w innym serwo - tym razem - znowu przeskok iskry z DC - AC - tym razem przeskok iskry spowodował problem z płytą logiki w serwo - problem z czescią enkoderową. Długo dosyc szukałem płyty na podmiankę, w koncu po miesiącu czekania dostałem ją, zamontowałme - działa - zająłem się konfiguracją serwa.
    Jeszcze w miedzy czasie czekając na tą część - zauważyłem, że izolacja kabli zasilajączych serwa ma tendencję do pękania - no nie wróży to dobrze - wiec duża robota - wymieniłem wszystkie kable do napędów, oraz wrzeciona.... Jako że jedno ze zwarć spowodowało sklejenie jednego ze ztyczników - przejrzłaem styki styczników i wyłączników nadmiarowych...
    Wszystko jest w zamkniętej szafie z klimą- pełne czyszczenie szafy zrobilismy, jak i samego klimatyzatora. Tak na wszelki wypadek, bo same płytki na któych był problem nie były zabrudzone, może delkatnie, ale ta na której problem wystąpił ponownie - była dopiero co dokładnie czyszczona IPA
    5. konfiguracja napędu - czyli dzisiaj - do konfiguracji wystarczy włączone zasilanie 1F, 3F w ogóle nie włączyłem, serwa mają zasilanie 24V...
    zaszła konieczność wyłączenia i włącznia maszyny jeszcze raz - wyłączyłem 1F, odczekalem z 10s i włączyłem - i strzał, bezpiecznik 16A w r1F w rozdzielnicy wyskoczył. w samej maszynie wyskoczył również 10A, na którym podłącznie było samo sterowanie (komputer). wyjałem ten zasilacz - ma spalony bezpiecznik 4A 250V, oraz widoczne jest miejsce przeskoku iskry z obwodu DC na obudowę metalową filtra wejsciowego AC...

Czy ma ktoś jakiś pomysł?
    co powoduje takie przeskoki iskry?? - dodam jeszcze że:
    to w serwach to było na zasilaniu 3f, to teraz to na zasilaniu 1F.. wszystko czyste, Dla pewności sprawdziliśmy PE, wszytko podłączone.
    do tej samej rozdzielni podłączone są inne maszyny, falowniki, serwa, ect - awarii nie ma (drobne, okazjonalnie).
    każda sugesita na wagę złota, bo obawiam się że jak uporam się z zasilaczem sterownika, to padnie znowu coś i ponownie to bedzie przeskok z DC na AC
  • REKLAMA
  • #2 20748588
    bambus94
    Poziom 34  
    Ocena: 716
    jkapyl napisał:
    sprawdziliśmy PE, wszytko podłączone.

Jaka wartość rezystancji uziomu?
    Jaki układ sieci? TT czy któraś wersja TN? A może mało spotykane IT?

Co obrabia ta maszyna? Elektrostatyka wchodzi w grę?
  • #3 20748596
    brofran
    Poziom 41  
    Ocena: 1405
    jkapyl napisał:
    przeskok z DC na AC
    Maszyna nie pracuje czasem w pomieszczeniu o podwyższonej wilgotności ? Jeżeli wilgotność jest wykluczona , to sugerowałbym pokrycie lakierem izolacyjnym miejsca graniczące z obwodami AC/DC.
  • #4 20748682
    jkapyl
    Poziom 10  
    Układ jest TNS - dzisiaj dokładnie sprawdziliśmy połączenia, całe przyłącze do rozdzielnic - wszystko ok.
    Jak wspomniałem, sterowanie jest zasilane 1F - jest to oddzielne u mnie zasilanie z rozdzielni z własnym 1F bezpiecznikiem, a wcześniejsze przypadki to na zasilaniu 3F....
    Wilgotność nie wchodzi w grę - jest sucho - maszyna znajduje się w hali ogrzewanej lub klimatyzowanej.
    Frezuję piankę i płyty z poliuretanu - ilości są małe, przez 3 lata nic i nagle taki wysyp problemów - mało prawdopodobne.
    Całe sterowanie zamknięte w szafie klimatyzowanej z zamkniętym obiegiem powietrza - jest tam naprawdę czysto i sucho.
    Poza tym, na przykład dzisiaj ten przeskok nastąpił w momencie ponownego włączenia zasilania, nic nie było frezowane od prawie 2 miesięcy, w maszynie nic nie ma (czysto) - nie ma co się elektryzować, więc to odpada.
    Próbuję zrozumieć, co się zmieniło i może powodować takie problemy. Na pewnym etapie myślałem, że to może fotowoltaika, ale dlaczego tylko ta jedna maszyna? Zresztą dzisiaj to było po zachodzie słońca. Jest też zainstalowany kompensator mocy biernej (aktywny) - ale znowu - dlaczego problem byłby tylko z tą maszyną...
    A schemat problemu wygląda na bardzo podobny - łuk elektryczny skądś w obrębie mostka prostowniczego.
    Polakierowanie co prawda nie usunie przyczyn (nie wiadomo jakie), ale ma sens, bo zawsze ten przeskok jest w miejscu "gołym".
  • REKLAMA
  • #5 20748703
    tos18
    Poziom 42  
    Ocena: 1867
    Ciekawa sprawa. Aby przebić 5mm odstęp między nogami mostka trzeba kilku(nastu) kV
    Można fotki szafy i zasilacza prosić ?
    Serwa są zasilane bezpośrednio 3x400 (szyna dc 560V) czy przez transformator 3x230 (szyna dc 310V) ?
  • REKLAMA
  • #6 20748789
    Andrzej42
    Poziom 32  
    Ocena: 322
    Jeżeli przebija między DC a AC To może monitorować napięcie między szyną DC a PE? Ogólnie, to powinien być jakiś warystor czy coś aby ograniczyś te napięcie - najczęściej w zasilaczu.
  • REKLAMA
  • #7 20748803
    jkapyl
    Poziom 10  
    szafa elektryczna jest 2 stronna,
    z jednej strony raczej układy niskoprądowe (komputer, zasilacze 24v, PLC, złącza wejś/wyjść) - zdjecie nr 1 (na tym zdjęciu wyjęta "karta" zasilacza ze sterownika
    druga strona to falownik od wrzeciona, oraz serwa. zdjecie nr2

nie mam zdjęć wszystkich przypadków - poniżej zdjęcia 3i4 pokazują pierwsze wypalenie ścieżki przy mostku - to jest mostek 3F. na zdjeciu 4 w dolnym rogu to to samo co nr 3 ale po wyczyszczeniu. Po zdrutowaniu ścieżek ten działa - nie było innych uszkodzeń

zdjęcie 5i6 to aktualny problem (zasilacz komputera) - widac jak przeskoczyła iskra z DC na obudowę filtra, na zdjeciu 5 flamastrem domalowałem przebieg ściezki - to był przeskok pomiedzy przelotką a obudową filtra. Możliwe, że zasilacz działa, na spokojnie sprawdzę dzisiaj..

Tak - tego właśnie nie rozumie - skąd takie napięcie - i to wydaje się po stronie DC

nr 1
    Dwustronna szafa elektryczna z układami niskoprądowymi
    nr2
    Widok na wnętrze szafy elektrycznej z różnymi komponentami.
    nr3
    Spalona ścieżka na płytce drukowanej.
    nr4
    Widok płyty drukowanej z widocznymi ścieżkami i elementami elektronicznymi oraz śladami naprawy.
    nr5
    Płytka drukowana z osmalonym śladem, kondensatorami i filtrem.
    nr6
    Zbliżenie na płytkę drukowaną z widocznym przebiciem iskry na obudowę filtra.
  • #8 20748819
    Andrzej42
    Poziom 32  
    Ocena: 322
    Odparowujące ścieżki to często zwarcie i za duży prąd.
  • #9 20748837
    jkapyl
    Poziom 10  
    Tak - na tym zdjęciu ścieżka odparowała w cąłości, zrobię jeszcze jedno zdjęcie innej płyty (z innego serwo), gdzie zdecydowanie był przeskok - mam na myśli, że w przypadku za dużego prądu ścieżkę przepala do końca, a to co prześlę to ściezka pozostala w całości, i ta płyta też dalej działa, ale za to uszkodziło płytkę sterującą (i są problemy z wejsciem enkodera).
    Nie potrafię zrozumieć zależności - serwa zasilane są z tego kabla 3F, a sterowanie z 1F, poza tym dziwne rzeczy dzieją się jakby po stronie DC,
    ilość awarii w tak krotkim czasie niby jest możliwa - chociaż malo prawdopodobna, bo dlaczego to nie nastepuje w innych maszynach/sprzętach

jakub
  • #10 20748936
    Janusz_kk
    Poziom 39  
    Ocena: 1477
    jkapyl napisał:
    Frezuję piankę i płyty z poliuretanu - ilości są małe, przez 3 lata nic i nagle taki wysyp problemów - mało prawdopodobne.

Jakieś uziemienie słabo kontaktuje albo wilgotność spadła, wystarczy że jedno okno czy drzwi są częściej otwarte.
    Te uszkodzenia to elektrostatyka.
    jkapyl napisał:
    Poza tym, na przykład dzisiaj ten przeskok nastąpił w momencie ponownego włączenia zasilania, nic nie było frezowane od prawie 2 miesięcy, w maszynie nic nie ma (czysto) - nie ma co się elektryzować, więc to odpada.

No kiedy że nie, sam ruch powietrza wystarczy żeby elektryzować tworzywo, poza tym może być inne, wystarczy brak jednego dodatku żeby się elektryzowało.
  • #11 20749001
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2364
    Witam.

Piszesz:

Wilgotność nie wchodzi w grę - jest sucho - maszyna znajduje się w hali ogrzewanej lub klimatyzowanej.

Jak dla mnie, to całe te uszkodzenia są spowodowane osadzającą się wilgocią na płytach drukowanych.

Czy szafa jest klimatyzowana lub posiada wentylację?
    Zamontuj wewnątrz miernik wilgotności - jeżeli nie jest cały czas szafa włączona do prądu to możliwe, że jednak coś się osadza, dlatego strzeliło przy włączeniu.
    Jeżeli miałbyś zawyżone napięcie na wejściu od paneli to miałbyś uszkodzone warystory na modułach.
  • #12 20749184
    jkapyl
    Poziom 10  
    Szafa jest klimatyzowana - obieg zamknięty wewnątrz. wiec wentylacji nie ma(wymiany powietrza z otoczeniem
    Co do wilgotnosci - ustawiłem miernik - obecnie szafa nie jest włączona, nie był również włączona wczoraj , zatem uruchamiając ją wczoraj była w normalne temp pokojowej, a drzwi miałem otwarte. Dodatkowo klimatyzator zasilany jest z 3F a go nawet nie załączyłem wczoraj.
    Sprawdzę wilgotność, ale nie spodziewam się powyżej 50% - obecnie na szybo pokazuje 33% ale temp. musi się ustabilizować.
    na tą chwile mam plan wszystkie płyty zabezpieczyć lakierem - jedyny związek to to, że wszystkie urządzenia są w jednej szafie....
    jakub
  • #13 20749223
    Telo
    Serwisant RTV
    Wiesz, też miałem klienta, gdzie strzelały simodrive Siemensa w szafie i okazało się, że szafa też była sporadycznie włączana i miała klimatyzację. Po naprawie była propozycja, aby podnieść temperaturę wewnątrz i nie wyłączać jej, i od tej pory zero uszkodzeń.

Było wszystko wymontowane, przejrzane, przelutowane, profilaktycznie elementy, które się starzeją, wymienione. Na koniec mycie w myjce ultradźwiękowej oraz zabezpieczenie odpowiednim lakierem obszarów DC wysokiego napięcia.

Tam wilgoć krążyła po ścieżkach na laminacie, były takie pajączki.
  • #14 20749317
    jarekgol
    Poziom 40  
    Ocena: 1146
    A jakiś odpływ skroplin z klimy masz?
    jkapyl napisał:
    ale ta na której problem wystąpił ponownie - była dopiero co dokładnie czyszczona IPA

Czyszczona przed problemem czy po problemie? Bo to rzeczywiście wygląda na wilgoć lub syf osadzający się na laminacie.
    Przyrost napięcia na szynie DC zdarza się przy hamowaniu silników, ale normalnie napędy się odcinają wtedy i wywalają błąd.
    Mierzyłeś napięcie zasilania ;) ? Masz swoje warystory "odgromówki" ? Aczkolwiek tak jak @Telo pisał przy za wysokim zasilaniu powinno także przebić te w urządzeniach.
    Rozważ może testowe podłaczenie tradycyjnych żarówek do zasilania, a może też ze 3x szeregowo 25W do szyn DC. Być może albo zobaczysz rozbłyski i cię na coś naprowadzi albo żarówki wezmą na siebie energię szpilek i w pewnym sensie rozwiążą problem, a rozwiązanie tańsze niż analizatory, oscyloskopy i można w wiele miejsc upchnąć na raz.
    Ewentualnie jak Ci żarówka nie błyśnie, a znów elektronikę szlak trafi to jest trop na tą wilgoć. Zastanawiam się też czy nie można by zmierzyć gołego laminatu (tych przerw izolacyjnych) miernikiem izolacji na 1000V, ale nigdy takich testów nie robiłem. Natomiast bawiałem się WNem z jakiś cewek, powielaczy i po brudzie, na powierzchni materiałów powszechnie uważanych za izolacyjne, lubi sobie łuk pełzać znacznie dalej.
  • #15 20749426
    pafciowaw
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 365
    Może być problem z ciągłością przewodu N i na aparatach zasilanych jednofazowo ale różnymi fazami pojawia się 400V zamiast 230V.
  • #16 20749730
    12robert12
    Poziom 29  
    Ocena: 179
    Cześć

czyli rozumiem tak:
    - widzę, że w szafie masz ochronnik przepięciowy - nie zadziałał?

- zasilacz CNC zasilany z 230V przeskok iskry z filtra wejściowego na zasilaniu podczas włączania sterowania?

- wymieniłeś przewody od falowników do silników - te pomarańczowe?
    - czemu ekrany nad falownikami nie są podłączone do zbiorczej szyny nad nimi zaciskami sprężynowymi? jak były stare przewody mocowane?

- upalone ścieżki na falowniku baumuller na mostku prostowniczym?
    - do czego był ten mostek podpięty? hamulec czy zasilanie 3x400V
    - jaki typ falownika baumuller?
    - czy silniki mają hamulce?

Proponuje Ci:
    - nie oglądamy na oko połączeń PE i N - trzeba wykonać pomiar impedancji do N i PE,
    - możliwa asymetria napięć podczas zmiany obciążenia na obwodach 1faz - jak wyżej pomiar Impedancji
    - kontrola poprawności ekranowania przewodów silnikowych przy falowniku i dławiku silnika, tam się naprawdę potrafi "iskrzyć"
    - zanieczyszczenia i wilgotność - jak najbardziej należy brać pod uwagę, ale ze zdjeć szafa wygląda naprawdę czysto.
    - starość modułów i poszła seria :)

potrzebujesz kogoś doświadczonego, skąd jesteś i ile płacisz :)
  • #17 20750992
    jkapyl
    Poziom 10  
    Pracuję nad tym,

Tzn, zasilacz działa - generalnie nic mu nie dolegało od tego przepięcia - czyi taka sam sytuacja jak z Serwo - też działa jest ślad po przeskoku iskry (to jest zdjęcie jakiego jeszcze nie wrzuciłem - jutro zrobię.
    Co prawda w zasilaczu był jeszcze jeden mankament - ale usunięty - tzn kontrolka led zasilania (zasilanie 230V) jest podłączona przez przez układ mostek + rezystor - no i ten rezystor to właściwie był zwęglony (ale działał) - grzał się bardzo. dodatkowo pozostała mi przy okazji wymiana akumulatorka NiCd - jutro wymienię.
    Ekrany są podpięte jest to nieco w innym miejscu - załączam zdjęcie -zgodnie z oryginałem i schematem.
    Przy pracy klimy właściwie nie ma skroplin - raz widziałem z rurki wypływające parę kropel...
    tylko oś Z ma hamulec, tak ten falownik uległ awarii - jako pierwszy, ale to samo spotkało oś C. Hamulec funkcjonuje poprwnie, Rezystory hamujące w serwach - sprawdzone połącznia, itd - wszystko ok.
    nazwa tych serwonapędów to Osai DAM60 - ale jest to dokładnie to samo co Baumuller BUM60
    powiedziałbym, że maszyna nie ma szyny DC, każde serwo zasilane jest 400V AC dalej mostek prostowniczy -> dalej IGBT->dalej już na silniki. We wszystkich sterownikach jest ta sam płyta sterująca i w zależności od mocy różne płyty prądowe. Te o większej mocy maja mostek prostowniczy w osobnej obudowie i dalej IGBT, te mniejszej - jest to jeden układ.
    Te zdjęcia zasilacza to przed czyszczeniem, nie jest to tak, że nie ma kompletnie kurzu, super sterylne - jest go tam odrobinka i w zasadzie ku tej przyczynie się skłaniam, bo nie widzę innego związku.
    Przeczyściliśmy dokładnie klimatyzator - tzn. rozebrany, i oba wentylatory i wszystko dokładnie wyczyszczone. Wentylator obiegu wewnętrznego nie był idealnie czysty.... bez dramatu (zasilacz PC po roku wygląda dużo gorzej) - ale to utwierdza mnie że to kwestia kurzu.
    I właśnie zajmuję się pokrywaniem lakierem. Przy odrobinie szczęścia w sobotę będę pewny czy wszystko działa (jak jeszcze ogarnę programowanie serwonapędów) - pliki wsadowe mam ale to trochę archaiczne sterowanie :)
    Trochę zastanawiam się - czy może ten sprzęt tak po prosu ma, że się psuje - bo na 5 takich serw tylko jedno jest raczej nie naprawiane/rusznane. maja naklejone naklejki, że były w serwisie, inne serwo zastąpiono wersją o większej mocy, itd.
    jakub

jakub Panel sterowania z wewnętrznymi przewodami elektrycznymi.

Pomarańczowe kable i inne przewody w środku urządzenia elektrycznego, zamocowane na metalowym uchwycie.
  • #18 20751091
    12robert12
    Poziom 29  
    Ocena: 179
    Ja widzę jedną zależność:

1) 230V od zasilacza elektroniki i problemy, wypalony rezystor Led jakby napięcie było za duże

2) baumullery maja zasilanie elektroniki osobno podawane 230VAC lub 24VDC - u Ciebie widać że to chyba 230V na X5 z sekcji elektroniki,
    Nadpalona ścieżka w falowniku chyba właśnie od zacisków X5, może zadziałał warystor jak jest i wypaliło ścieżkę. Do czego była połączona wypalona ścieżka? Bo oznaczenie AC wskazuje na zasilanie z X5

Hamulec jest na 230V czy 24V?

A od czego jest transformator sieciowy w górnym lewym rogu szafy?

Tak jak pisane było wcześniej, mogą się wachać mocno napięcia plus to, że maszyna jest "skonfigurowana" pod 220V a jest 240V/250V lub więcej
  • #19 20751331
    Telo
    Serwisant RTV
    Żeby na 100% się przekonać, od czego są te awarie, trzeba by włączyć na jakiś czas rejestrator na liniach zasilających.

Rezystor od diody LED spalony - zapewne było zawyżone napięcie zasilania.
  • #20 20754683
    jkapyl
    Poziom 10  
    Trochę to czasochłonne - zajmie mi jeszcze 1 dzien.
    Załączam zdjęcie o którym wspominałem wcześniej.
    Zbliżenie na płytkę drukowaną z podłączonymi przewodami.

Ponadto napotkałem trochę problem przy konfiguracji napędów - w zasadzie to BUM60 tylko od Osai - konkretnie chodzi o płyty zasilające serwo - PSU.
    Zgodnie z instrukcją jest tak :
    osie X, Y, Z maja serwo o oznaczeniu 12/24A
    C i B to serwo o oznaczeniu 3/6 - czylyi 3/6A
    wydawałoby się, że zasilacze do 12/14 maja inną płytę zasilacza niż te o 12/24 i tak też myślałem - że płyty zasilacza o oznaczeniu 3.9489, to płyty do 24A, a 3.0041 to płyty mniejszej mocy. Ale raczej tak nie jest bo u mnie różnie są pomontowane.
    Do napędu podłączam sie korzystając z programu Winbass - i niektóre ( 4szt) płyty identyfikuje jako z max prądem 24A, 1 szt jako 6A.
    Niestety nie mogę wyszukać informacji w internecie jak to jest z tymi płytami, czym różni się 3.0041, od 3.9489 (że budową to widać) i od czego zależy max I dla danej płyty (bo chyba samemu nie da się go ustawić (paramaetre P113?). Czy ktoś może nieco pomóc?
    jakub
  • #21 20758423
    jkapyl
    Poziom 10  
    ...CD

brnę dalej z tematem...
    Do tej pory przyjąłem że problemem to kurz + kable i jakoś to tłumaczyło problem.
    Zabrałem się za konfiguracje osi - mam tutaj nadal prolemy z 1 dna osią - ale myślę, że do rozwiązania prędzej czy później.
    Jednej z osi nie mogłem ruszyć sprawdzałem kable, kolejność faz, itd. finalnie - niby fazy były, jednak ostatecznie zmierzyłem napiecie po stronie AC bezpośrednio serwa - i tutaj bardzo dziwna sprawa - multimetr klasy 50 pln zaczął pokazywać dziwne odczyty - typu 400V, 600V i konczyła się skala... , wiec pomiar bezpośrednio na za stycznikiem załączającym prąd na te serwa - i tam ładne około 418-420 V.
    - po drodze jest jeszcze .....filtr przeciwzakłóceniowy. wytężając słuch - było słychać lekkie "cykanie " z niego.
    po odłączeniu zasilania serw (czyli całkowity brak jakiegokolwiek obciążenia za tym filtrem) - cykał jeszcze głośniej.
    - wymontowałem go - otworzyłem - optycznie wszystko ok
    no to cykanie nie może być niczym innym niż kondensatorem
    Jest ich w środku łącznie 9 szt - wszystkie na 275V, a filtr to schaffner 3x480V 30A. (maszyna z 2001, może 2002 roku)
    Dla porównania sprawdziłem inną maszynę - co prawda inny filtr, ale na 3x520V (maszyna z okolo 2008 roku).
    Nie mam doświadczenia tutaj, ale wydaje mi się, że to może być przyczyna problemu - kondensatorom może zmniejszyła się trochę wartość napięcia przebicia + napięcie w sieci wyższe i cały filtr generuje zakłócenia. ma ktoś może jakieś doświadczenia?
    PS.
    multimetr lepszej klasy nie "wariował" za filtrem i pokazywał normalne napięcie jak przed filtrem...
  • #22 20758473
    CosteC
    Poziom 39  
    Ocena: 1667
    1) kup dobry multimetr. Tym za 50 zł nie ma co ufać.
    2) kondensatory foliowe się degenerują z czasem od przepięć. Występują w środku częściowe przebicia i odparowania metalizacji. Widać to w zmniejszającej się pojemności. Może też masz tam zużyte warystory. Filtry po tylu latach niestety mogą spokojnie zdechnąć.
  • #23 20762093
    jkapyl
    Poziom 10  
    lekki update.
    - przyczyna dziwnych skoków napiecia nie był filtr - owszem stary miał już niższe parametry, ale to nie on powodował skoki napiecia
    - przyczyną był zasilacz w jednym z serw - po jego podmianie problem rozwiązany.
    Potrzebowałbym jednak lekkiej podpowiedzi z tymi napędami baumuller.
    na tą chwilę spotkałem się z 2 rodzajami płyt zasilacza - o numerze 3.9489 , oraz 3.0041 niestety nie mogę trafić na informację, czy są one stosowane zamiennie? ponad to maja one po numerze oznaczenieliterowe - np C,E,F -zakładam że to rewizja - ale czy ma ona wpływ na kompatybilność?
    z góry dziękuję za pomoc

pozdrawiam
    jakub
  • #24 20762096
    CosteC
    Poziom 39  
    Te serwa mają hamowanie na rezystor?
  • #25 20762106
    jkapyl
    Poziom 10  
    tak,
    W obudowie serwa jest rezystor wewnętrzny, istnieje możliwość podłączenia rezystora zewnętrzengo. w takim wypadku wyjmuje się na zewnątrz serwa mostek ze złącza i wpina rezystor zewnętrzny - tak jest w przypadku obu typów płyt zasilacza, ja na wszystkich osiach mam rezystor wew.

pozdrawiam
    jakub
  • #26 20762148
    CosteC
    Poziom 39  
    I wszystkie działają poprawnie? Bo ich awaria daje fajne przepięcia na szynie DC.
  • #27 20762542
    jkapyl
    Poziom 10  
    Tak działają poprawnie.
    Na tą chwile właściwie wszystko działa poprawnie - można tak powiezdziec.
    Wyeliminowałem ten napęd co na szynie AC dawał Piki, wiec muszę uzupełnić 1 zasilacz. dokładnie 3.0041C, ale sa tu pewne problemy bo oryginał był 3.0041F i trudno mi stwierdzic czy ten 3.0041C jest popsuty czy nie.
    Ale na tą chwilę wydaje mi się że jest nieźle i po prostu mogę wysłać czesci do serwisu.
    Podsumowując ma takie przemyślenia:
    1. uszkodzenie falownika wrzeciona sprzed kilku miesiecy nie ma związku z napędami - falownik jes na innej gałęzi AC, ma własny filtr. - kurz mógł ,u pomóc
    2. Serwa - nie jestem w stanie stwierdzić dokładnie jednoznacznie, ale wygląda mi to tak, - możliwe zwarcie na kablu do silnika (obecnie wymienione) + kurz + w następstwie poprzednich uszkodzony serwonapęd który zakłócał inne napędy, dodatkowo filtr o niższych parametrach.

Te płyty zasilaczy nawet o tym samym oznaczeniu rózną sie, niektóre posiadają wlutowane kondensatory przeciwzakłuceniowe, niektóre nie- myslę, że to również miało wpływ na to dlaczego niektóre ulegały awarii - inne nie....

pozdrawiam
    jakub

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy problemów z awariami w maszynie CNC 5-osiowej na sterowaniu Osai, z serwonapędami Baumüller. Użytkownik zgłasza liczne awarie, które występują głównie w układach zasilających, mimo że maszyna pracuje sporadycznie. Wskazano na możliwe przyczyny, takie jak niewłaściwe uziemienie, wilgotność, a także problemy z napięciem zasilania. Uczestnicy forum sugerują różne rozwiązania, w tym monitorowanie napięcia, zabezpieczenie obwodów lakierem izolacyjnym oraz sprawdzenie kondensatorów i warystorów. Użytkownik zauważa, że po wymianie zasilacza w jednym z serw problemy ustąpiły, co sugeruje, że wcześniejsze awarie mogły być związane z uszkodzeniami w zasilaczach i filtrach.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA