logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Modernizacja instalacji elektrycznej w domu z lat 70 - brak uziomu

pipiter433 21 Gru 2023 10:09 579 5
  • #1 20871013
    pipiter433
    Poziom 9  
    Ocena: 11
    Mamy stary dom z lat 70 typu kostka, bliźniak w którym planujemy modernizację instalacji elektrycznej. Obecna instalacja wewnątrz budynku trójfazowa jest bezklasowa poprowadzona do gniazd i punktów oświetleniowych dwoma przewodami (L, N). Całe szczęście, że miedziana.

Według ZE w sieci zastosowano układ TN-C.

Zasilanie napowietrzne dochodzi ze słupa elektrycznego do frontowej ściany domu czterema linkami aluminiowymi (3 fazy L1, L2, L3 + PEN) o przekroju 16mm2, odległość od słupa ok 7-8m.
    Następnie zasilanie przechodzi z linek czterema przewodami izolowanymi ADY 10mm2. Przewody te wchodzą do budynku na wysokości piętra.

Z tego co udało mi się ustalić miernikiem pola elektrycznego, przewody te prowadzone są w stropie (między I piętrem a strychem), następnie dochodzą do ściany działowej wewnętrznej i schodzą w dół do skrzynki licznikowo-bezpiecznikowej znajdującej się w przedsionku domu (od frontu domu, tuż przy schodach wejściowych).

Pytania:
    1) Obecnie budynek nie posiada uziomu który jest wymagany w zmodernizowanej instalacji elektrycznej. Dlatego, że budynek jest podpiwniczony oraz ma kotłownię (rury CO metalowe) oraz wchodzą tam media (rury wodne), planuję umieścić GSW(U) w tejże piwnicy, na ścianie wewnętrznej tuż pod skrzynką licznikowo-bezpiecznikową (która znajduje się w przedsionku na parterze). Tak, żeby GSW (piwnica) było połączone jak najkrótszym przewodem DY 16mm2 z punktem podziału PEN w rozdzielnicy głównej (parter, przedsionek). Uziom planuję wykonać szpilkowy przy froncie budynku w oddaleniu >= 1m od budynku i poprowadzić linką DY 25mm2 przez frontową ścianę piwnicy do GSW.

Pytanie, czy lokalizacja uziomu jest zgodna z przepisami? Zwróćcie uwagę, że słup elektryczny znajduje się ok. 7-8m od frontu budynku, więc uziom byłby między budynkiem a słupem elektrycznym (oczywiście bliżej domu).

2) Obecne przyłącze nie spełnia przepisów jeśli chodzi o minimalny przekrój przewodu PEN (tutaj 10mm2 aluminium). Czy zamiast wykuwać stare przewody w stropie i ścianie wewnętrznej, można poprowadzić redundantny przewód PEN (o przekroju 16mm2 w aluminium) na zewnątrz prowadząc go po fasadzie budynku do rozdzelnicy? Czy jednak nie unikniemy kucia i kładzenia nowych przewodów.

Utrudnieniem jest jeszcze fakt, że dom jest typu bliźniak, a sąsiad robi wielkie problemy z wymianą przyłącza na AsXSn. Robi problemy, bo cztery haki mocujące z izolatorami są umieszczone po naszej stronie budynku, więc nie chce szpecić swojej fasady (podział, gdzie każdy ma własny kabel od słupa do własnej części budynku).
  • #2 20871039
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15487
    Dlaczego nie zostawisz tego do zrobienia elektrykowi który i tak będzie musiał to wszystko spiąć, wykonać pomiary i dopuścić do użytkowania?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • Pomocny post
    #3 20871066
    pawlik118
    Poziom 34  
    Ocena: 606
    Bo elektryk przyjdzie i powie że trzeba zburzyć dom, ewentualnie przekuć na wylot. Takie ja mam doświadczenia w powierzeniu pracy komuś.
    Dlatego warto mieć mniej więcej swój plan na prace.
  • #4 20871076
    pipiter433
    Poziom 9  
    > Dlaczego nie zostawisz tego do zrobienia elektrykowi który i tak będzie musiał to wszystko spiąć, wykonać pomiary i dopuścić do użytkowania?

To ma robić elektryk z uprawnieniami. I chciałbym aby to zrobił od A do Z, czyli projekt na papierze, fizyczne wykonanie instalacji i pomiary zakończone protokołem. Koszty nie mają tu znaczenia. Chcę aby to było po prostu wykonane poprawnie, bezpiecznie, zgodnie z przepisami.

Umieściłem ten temat tylko w celu konsultacji jak również z ciekawości (połączenia redundantne), bo niestety w moim miasteczku nie mam za dużego wyboru fachowców, a większość elektryków których poznałem to tzw. "fachmeni" od połączeń skręcanych, co na L mówią plus a na N minus. Wolę to najpierw skonsultować na ogólnym forum gdzie jest większa szansa znaleźć kompetentnego elektryka z wiedzą i doświadczeniem.

Dodano po 5 [minuty]:

Dodaję oryginale plany budynku dla piwnicy i parteru z naniesionymi lokalizacjami GSW oraz obecnej skrzyki licznikowo-bezpiecznikowej oraz jak obecnie poprowadzona jest linia zasilająca do skrzynki lincznikowo-bezpiecznikowej.

Plany budynku z lokalizacjami GSW i skrzynki licznikowo-bezpiecznikowej. Rzut techniczny budynku z oznaczeniami elektrycznymi
    Plan budynku z naniesionymi lokalizacjami elektrycznymi i trasą zasilania.
  • Pomocny post
    #5 20871358
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 20872853
    pipiter433
    Poziom 9  
    Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Temat zamykam.
REKLAMA