logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Skoda Fabia III 1,0 TSI/95Km Podwyższone obroty biegu jałowego

Nix 31 Gru 2023 20:13 8766 12
REKLAMA
  • #1 20885641
    Nix
    Poziom 21  
    Ocena: 188
    Mam taką przypadłość w nowo zakupionej Fabii III 1.0 TSI/95Km (2019r, 160.000km):

Po starcie na zimno jak i na ciepło obroty biegu jałowego są znacząco wyższe niż powinny być- wynoszą ok. 1450rpm. Po ok 70 sekundach od zimnego startu spadają, ale tylko do ok 1200rpm. W czasie rozgrzewania silnika i po rozgrzaniu ( na zegarach 90 stopni C) obroty dalej wynoszą ok. 1200rpm, nieraz ok.1000 rpm - nigdy, ale to nigdy nie spadają poniżej granicy 1000rpm !

Obroty nie falują, są stabilne, w trakcje jazdy kiedy wciśnie się sprzegło, obroty są na w/w poziomach czyli ( losowo) albo 1000 rpm , albo 1200 rpm.

Zamieszczam fotki z zimnego startu po nocy, temp.zewnętrzna 4,5 stopni C.

Pierwsza fotka - 1450rpm do ok. 70 sekundy po starcie- obroty 1450rpm.
    Druga fotka - 1200rpm od ok 70 sekundy
    Deska rozdzielcza samochodu Skoda Fabia III z obrotomierzem wskazującym 1450 obrotów na minutę.
    Deska rozdzielcza samochodu pokazująca obroty silnika na poziomie 1100 rpm i temperaturę zewnętrzną 4,5°C.

Nie ma żadnych błędów- mam VCDS i skanowałem auto, nie palą się żadne ostrzegawcze kontrolki, auto normalnie zapala, jeździ, przyśpiesza ok, nie gaśnie, obroty nie falują, zużycie paliwa w normie (długodystansowo ok 5,6L/100km)

Co to może być, co mógłbym sprawdzić ?
  • REKLAMA
  • #2 20885669
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6654
    A jaki ma być błąd na podwyższone obroty?
    Zrób adaptację przepustnicy sprawdź czy ktoś nie przeprogramował obroty. I jak wygląda szczelność dolotu.
  • REKLAMA
  • #3 21004419
    Nix
    Poziom 21  
    Długo mnie nie było, ale miałem ważne zajęcia...

Wracam do tematu podwyższonych obrotów. Sprawdziłem za pomocą VCDS adaptację przepustnicy( to w tej wersji silnika/sterownika trwa tylko ok 3 sekundy !), jednak to nic nie dało, dalej obroty jałowe utrzymują się najczęsciej w okolicach 1000rpm.

Sprawdziłem blok pomiarowy - VCDS wskazuje ok. 945-955rpm ( nagrzany silnik)
    Zauważyłem jednak nieznaczne, ale jednak wahania obrotów jałowych.

Dolotu to sam jednak prosto nie sprawdzę, czy zatem warto jechać do mechanika na taki pomiar, czy może wykonać czyszczenie przepustnicy i powtórną adaptację ?

pzdr Nix
  • REKLAMA
  • #4 21004460
    Nix
    Poziom 21  
    Widzę istotną różnicę, ale pewnie punkt widzenia zależy od punktu siedzenia :)

Ruszyłem ze sprawą:
    Okazuje się, że po podłączeniu VCDS "napięcie na szynie 30" jest niskie i "skacze" (na biegu jałowym jak i podczas jazdy- jakby bez ładowania, albo ze słabym ładowaniem). Zrobiłem małą trasę z interfejsem i napięcie to wahało się od ok. 12,7V do 13,7V - nigdy nie było to nawet 14V !

Następnego dnia zrobiłem drugą jazdę, napiecie zacisku 30 wahało się od ok. 12,2V do 14,4V i to zmieniało się dosłownie co sekundę, losowo.
    Porównanie wyników pomiarów napięcia i parametrów silnika za pomocą VCDS

Następnie sprawdziłem i wyczyściłem klemy aku, masę do karoserii, oraz
    całą skrzynkę bezpiecznikową i bezpieczniki bezpośrednio przy aku.
    ( chciałem jeszcze sprawdzić masę na silnik, ale nie widzę nigdzie takiej masy)

Rezultat jakiś jest- ale też nie do końca, teraz VCDS pokazuje napięcie na biegu jałowym jak i w trasie w zakresie od ok. 13,5V do 14,4V, ( losowo to się zmienia)
    Teraz już nie ma wskazań po 12,7V, minimum to te 13,5V, takie same napięcie jak wskazania VCDS jest na zaciskach aku.

Obroty jednak jak były podwyższone, tak są dalej ( VCDS wskazuje ok 950rpm na nagrzanym silniku).

Czy te niestabilne ładowanie to właściwy trop w tej sprawie? A może aku jest
    "podejrzane" bo ma 5 lat ( czyli od nowości) a auto ma start/stop...
  • #5 21091535
    alkatras27
    Poziom 2  
    Ocena: 4
    W moim przypadku obroty utrzymywały się na poziomie 1400. Długo nie mogłem dojść co jest nie tak a okazało się że winowajcą jest alternator. Napięcie ładowania na biegu jałowym było 13,3V po naprawie alternatora obroty spadają poniżej 1000.
  • #6 21091541
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Ocena: 3378
    Nix napisał:
    a auto ma start/stop...

Komputer "widzi" słaby akumulator i podwyższonymi obrotami chce go doładować.
    Podstaw nowy/pewny akumulator i zobaczymy. Częsta "usterka" w Vag'ach.

Co dziwne to ten sam akumulator po przełożeniu do normalnego samochodu (bez S&S) kręci rozrusznikiem aż miło.
  • #7 21091565
    alkatras27
    Poziom 2  
    Ocena: 4

Auto ma start/stop. Po naładowaniu akumulatora obroty spadły. Po naprawie alternatora napięcie ładowania jest 14,7 V i problem ustąpił. Akumulatora nie wymieniałem.
  • #8 21148362
    Nix
    Poziom 21  
    Nie jest to sprawa aku.

Podmieniłem na prawie nowy, jezdziłem i testowałem 3 dni -bez zmian
    ( robiłem nawet kodowanie nowego aku)

BTW, to VCDS pokazuje także rezystancję wewnętrzną aku, była ona w obu moich akumulatorach bardzo niska- oba akumulatory ok.

Dopatrzyłem się ostatnio tylko pewnej innej sprawy:
    Przy czyszczeniu przepustnicy wyszło na jaw, że w pozycji spoczynkowej=zamkniętej przepustnicy( czyli takiej, w jakiej po wyłączeniu silnika zostaje), da się ją docisnąć i domknąć jeszcze ok. 3mm (ręcznie, palcem) - muszę sprawdzić czy po włączeniu silnika na tak dociśniętej przepustnicy obroty przypadkiem nie spadną...

To wygląda na "mechaniczną" sprawę w samej przekładni (silnika) przepustnicy.

Dodano po 5 [minuty]:

alkatras27 napisał:
    Auto ma start/stop. Po naładowaniu akumulatora obroty spadły. Po naprawie alternatora napięcie ładowania jest 14,7 V i problem ustąpił. Akumulatora nie wymieniałem.

Ok, to proszę o szczegóły:
    Jaka fabia, jaki silnik, przebieg, stan itp
    Obroty spadły z ilu do ilu ?
    Napięcie ładowania w Fabii 2019 nigdy nie jest stabilne=14,7V i zależy od (nieznanego bliżej) algorytmu ładowania.

Czy fabia zachowywała się jak opisano w wątku ?

pzdr
  • #9 21392482
    dregh997
    Poziom 1  
    Czy udało się odnaleźć przyczynę tych podwyższonych obrotów ?

Mam rapida z tym samym silnikiem i identyczne objawy. Na biegu jałowym obroty 1200. Akumulator nowy, ładowanie ok. Po podłączeniu do komputera żadnych błędów.

Już mi ręce opadają...

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #11 21514971
    kubusfr28
    Poziom 1  
    >>21392482 Kolega ma Fabię III z tym silnikiem i mechanik wynalazł mu, dlaczego obroty są podwyższone. Okazało się, że winny jest jakiś simering na turbinie, ale jak on to powiedział, szkoda tego robić, bo po 10-15 tys. km problem powróci. Trochę roboty jest, on się zdecydował jednak i po przejechaniu około 15 tys. km faktycznie problem wrócił. Jakąś wadę na turbinie jest prawdopodobnie..

Moderowany przez gulson:

3.1.11. Raportowano, jako szkodliwa porada

• #12 21515482
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6654
    Wiesz, na turbinie brak simeringu. Więc równie dobrze leży bumbulator.
  • #13 21868737
    mariuszzawada80
    Poziom 1  
    Witam, ja również przez pewien czas borykałem się z podwyższonymi obrotami silnika w mojej Skodzie Fabii 1.0 TSI. Naczytałem się różnych rad co to może być, bo po rozgrzaniu silnika do prawidłowej temperatury 90 stopni obroty nie spadały.
    Cały czas były na poziomie 1400 obr., mój kolega troszkę się naszukał przyczyny, a na szczęście ją znalazł. Winowajcą był filtr cząstek stałych GPF, który był zapchany. Silnik próbował go wypalić, stąd te podniesione obroty. Myślę, że paru osobom pomogłem na przyszłość
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ W Skodzie Fabii III 1.0 TSI/95KM (2019, 160 tys. km) występuje problem podwyższonych obrotów biegu jałowego, które po zimnym starcie utrzymują się na poziomie około 1450 rpm, a po rozgrzaniu silnika nie spadają poniżej 1000 rpm. Diagnostyka VCDS nie wykazała błędów, a adaptacja przepustnicy nie przyniosła poprawy. Zauważono niestabilne napięcie ładowania akumulatora (wahało się od około 12,2V do 14,7V), co sugerowało możliwą usterkę alternatora lub akumulatora, jednak wymiana i testy akumulatora nie rozwiązały problemu. Czyszczenie przepustnicy ujawniło możliwość mechanicznego niedomknięcia przepustnicy, co może wpływać na obroty. Inne przypadki wskazują na alternator jako przyczynę podwyższonych obrotów, gdzie po jego naprawie obroty spadały do prawidłowego poziomu. W niektórych sytuacjach winowajcą okazał się zapchany filtr cząstek stałych GPF, który powodował podwyższone obroty podczas próby wypalenia filtra. Wskazano również na możliwe problemy z uszczelnieniem turbiny (simering) lub elementem zwanym bumbulatorem, jednak te rozwiązania są mniej potwierdzone. Podsumowując, przyczynami podwyższonych obrotów mogą być: problemy z alternatorem i ładowaniem, mechaniczne niedomknięcie przepustnicy, zapchany filtr GPF oraz ewentualne usterki turbiny.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA