Witam, mam odkurzacz bezprzewodowy Electrolux Ergorapido, muszę wymienić w nim akumulatory li-ion jakie mogę dobrać zastępcze do tych akumulatorów? Czy w ogóle jest taka możliwość czy kupić całościowo zestaw 5 akumulatorów dedykowanych do tego odkurzacza, nie ukrywam chciałbym taniej i planowałem wymienić same baterie bez całego okablowania
A czy akumulator nie powinien mieć tych samych parametrów co ten ze zdjęcia? Mam na myśli mAh czy napięcie. Mój, po zmierzeniu miernikiem, miał 4V, a w sprzedaży są głównie o napięciu 3,7V.
Te odkurzacze przepadają za popełnianiem błędów ??? więc należy sprawdzić czy akumulatory są faktycznie zużyte. Odlutuj + od płytki rozepnij wtyk z przewodami kontrolnymi przy pomocy dwóch żarówek 12V połączonych szeregowo (będzie to zestaw 24V) rozładuj bezpośrednio pakiet o parę dziesiątych V (żeby się nie połapał) sprawdzając czy któryś akumulator nie rozładowuje się szybciej od pozostałych. Jeżeli nie to ponaciskaj przycisk włącznika i zostaw na kilka godzin by kondensatory się rozładowały. Zepnij wtyk z przewodami kontrolnymi i dopiero po tym przylutuj przewód + do płytki. Wstaw do ładowania. Po naładowaniu sprawdź działanie. Może obędzie się bez wymiany akumulatorów ???
>>20887484 Obstawiam że to akumulatory siadły, ponieważ problem jest taki że po naładowaniu całego pakietu akumulatorów i po naciśnięciu przycisku startu pracy, diody od naładowania baterii wskazują na początek 3 kreski po chwili dwie i odkurzacz chodzi zaledwie 3 min
Poszukaj akumulatorów wysokoprądowych, np SONY VTC5 Albo VTC6. Albo Samsung INR. Patrz na prąd rozładowania, ciągły w okolicach 30A.
Oryginał ze zdjęcia to: ICR18650-HB6 LG Li-Ion 1500mAh 3.6V 30A
>>20887484 Obstawiam że to akumulatory siadły, ponieważ problem jest taki że po naładowaniu całego pakietu akumulatorów i po naciśnięciu przycisku startu pracy, diody od naładowania baterii wskazują na początek 3 kreski po chwili dwie i odkurzacz chodzi zaledwie 3 min
Jeżeli wszystkie akumulatory mają 4V i odrobinę i różnica napięć między nimi około 0,02V to rozładuj je przy pomocy żarówek jak opisałem do 18V (cały pakiet) połącz i naładuj. Dodam że te pierwsze oryginalne są w innym odkurzaczu i nie ma z nimi żadnych problemów.
Widzę odrobinę wcześniejszą odpowiedź. U mnie akumulatory miały 4V po tym jak odkurzacz się wyłączył.
Rozładowałem je przy pomocy silniczka z odkurzacza, odlutoeałem + i wypiąłem wtyczkę z przewodami. tak jak wyżej wspomniałem większość akumulatorów (po rozladowaniu) miała w granicy 3.9V przylutowałem + i wpiąłem kostkę naładowałem akumulatory i bez zmian jest natychmiastowy spadek poziomu naładowania co pokazuje wskaźnik naładowania baterii
Wygląda na zużycie akumulatorów. Mam kilka takich odkurzaczy w użyciu. W tych słabych używam tylko wolnego biegu i wytrzymują kilka minut. Na szybkim kilkanaście sekund. Gdy zbyt krótki czas pracy mnie wkurza do tego stopnia, że sprzęt przestaje nieużyteczny, to wymieniam ogniwa na nowe, wysokoprądowe. Zwróć uwagę przy zakupie na dogrzane do ogniw blaszki, do których dolutujesz przewody. Bez tego możesz niepotrzebnie przegrzać ogniwa podczas lutowania przewodów.
Sprawdź spadek napięcia na ogniwach podczas pracy silnika. Pewnie będzie spory. Jeśli masz drugi taki sam, to sobie porównaj (poprzez pomiar spadków napięć) jak pracuje sprawny i o ile napięcie przysiada. W tym który pracuje krótko, spadek napięcia powinien być duży.
Rozładowałem je przy pomocy silniczka z odkurzacza, odlutoeałem + i wypiąłem wtyczkę z przewodami. tak jak wyżej wspomniałem większość akumulatorów (po rozladowaniu) miała w granicy 3.9V przylutowałem + i wpiąłem kostkę naładowałem akumulatory i bez zmian jest natychmiastowy spadek poziomu naładowania co pokazuje wskaźnik naładowania baterii
Udało mi się rozwiązać problem poprzez pomoc internautów z forum, panowie podpowiedzieli co zrobić i dali cenne wskazówki, po zdiagnozowaniu problemem okazały się akumulatory
Zarejestruj konto, Zaloguj się i bądź aktywny na forum, a wtedy reklamy nie będą się pojawiać. Otrzymaj punkty za rejestrację oraz odpowiedzi.
✨ Użytkownik poszukuje zamienników akumulatorów li-ion do odkurzacza Electrolux Ergorapido. W dyskusji podano, że akumulatory mogą być standardowymi ogniwami 18650, a ich parametry, takie jak napięcie (4V) i pojemność (mAh), powinny być zbliżone do oryginalnych. Użytkownicy sugerują sprawdzenie stanu akumulatorów poprzez pomiar napięcia przed i po rozładowaniu oraz zalecają użycie akumulatorów wysokoprądowych, takich jak Sony VTC5, VTC6 lub Samsung INR. Wskazówki dotyczące diagnostyki i wymiany akumulatorów obejmują również sprawdzenie rezystancji wewnętrznej ogniw oraz ich odpowiednie lutowanie. Użytkownik potwierdził, że problemem były zużyte akumulatory. Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.