logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel Meriva A 1.6 BP - asymetryczne działanie wspomagania kierownicy

Śniący 03 Lut 2024 20:50 1881 15
REKLAMA
  • #1 20638155
    Śniący
    Poziom 19  
    Ocena: 51

Witam,
    Od momentu zakupu auta słychać denerwujące stukanie na nierównościach w kolumnie kierowniczej. Ktoś poradził mi, abym sprawdził, czy jest smar na wieloklinie, pomiędzy silnikiem a resztą przekładni. Smar był, może mało, ale zauważyłem, że to stukanie jest na tym "ślimaku" (tak to nazwę), który jest wewnątrz obudowy. Zaznaczyłem na czerwono miejsce, o które mi chodzi. Czy to się rozbiera, regeneruje, a może tam brakuje smaru?
    Opel Meriva A 1.6 BP - asymetryczne działanie wspomagania kierownicy
  • REKLAMA
  • #2 20638292
    piachu1994
    Poziom 39  
    Ocena: 1150
    Z mojego doświadczenia, taniej wyjdzie Tobie kupić drugie wspomaganie i wymienić uszkodzone elementy.

W skrócie z dwóch zrobić jedno.
  • REKLAMA
  • #3 20943371
    Śniący
    Poziom 19  
    Witam,
    Opel Meriva A 1.6 BP. Od zakupu auta wspomaganie działa poprawnie tylko podczas skręcenia w lewo, kierownicą kręci się bardzo lekko, bym powiedział nawet tak jakby koła wisiały w powietrzu. W prawo jest duży opór, czuje jakbym walczył z kierownicą, ja chce skręcać a kierownica się prostuje. Brak błędów w sterowniku wspomagania. Podczas kręcenia kierownicą przy uniesionych kołach niema żadnej różnicy, ale oporu też wtedy nie ma. Co można sprawdzić? Dodam że występuje też stukanie z przekładni na nierównościach, na forach piszą o nasmarowaniu połączenia silnika wspomagania z kolumną ale u mnie to nic nie pomogło, wyraźne stukanie jest gdzieś dalej i domyślam się że w tym miejscu zaznaczonym na czerwono (foto z internetu).
    Zbliżenie na mechanizm przekładni kierowniczej z zaznaczonym czerwonym obszarem.
  • #4 20943408
    MikeC
    Poziom 32  
    Ocena: 969
    Poruszaj drążkami kierowniczymi góra dół przy wyjściu z przekładni czy nie ma luzu ( często wytarte tuleje w przekładni kierowniczej ) . Jeśli chodzi o nierówne wspomaganie to prawdopodobnie problem w czujniku skrętu .
  • #5 21287091
    Śniący
    Poziom 19  
    Czy te tuleje da się wymienić? Sprawdzałem czujnik kąta skrętu kierownicy i podczas kręcenia nie widać anomalii. Płynnie przechodzi z - na +. Da się to jeszcze jakoś diagnozować?
    Byłem u kilku mechaników ale oni chcą na pałę wymieniać wszystko jak leci...
  • #6 21287442
    marszałekkom
    Poziom 31  
    Ocena: 505
    Kąt skrętu działa płynnie, a moment skrętu? Z doświadczenia najczęściej psują się w nich czujniki momentu skrętu.
  • REKLAMA
  • #7 21291087
    Śniący
    Poziom 19  
    Moment skrętu też działa ok. Spróbowałem ponownie przeprowadzić kalibarację, znalazłem jakiś film na yt. Kalibracja przeszła i aktualnie wspomaganie działa z jednakową siłą w obie strony. Także fackup po mojej stronie bo kiedyś już tą kalibrację robiłem i chyba coś nie pykło bo wtedy nic się nie zmieniło. Trochę ciężko to wspomaganie chodzi, szkoda że nie ma jakiejś opcji wzmocnienia tego wspomagania w opcom. Jeden problem z głowy, choć to w sumie kosmetyka. Czy możesz doradzić w kwestii tych luzów pomiędzy silnikiem a tym dużym kołem zębatym, czy kupić drugi zestaw i próbować złożyć 1 z 2?
  • REKLAMA
  • #9 21293817
    Śniący
    Poziom 19  
    Film

• #10 21294038
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  
    Ocena: 6384
    Jesli wam ciagnie w jedna strone to czujnik do kalibracji komputerem.
  • #11 21304664
    Śniący
    Poziom 19  
    >>21294038
    Kupiłem drugą kompletną kolumnę. Sprawdzałem luzy i w sumie ich nie ma w porównaniu do mojej. Pytanie moje brzmi, czy wystarczy przełożyć całą kolumnę (komplet=silnik, sterownik, czujnik) i zrobić kalibrację czy trzeba coś kodować?
  • #12 21338220
    Śniący
    Poziom 19  
    Zakupiona kolumna miała uszkodzony czujnik skrętu. Za to nie miała luzów. Odesłałem do sprzedawcy. Jeśli chodzi o podmianę to nie trzeba nic kodować, wszystko działa od razu o ile wszystko jest sprawne.
    Kupiłem regenerowaną kolumnę, na gwarancji z nowym czujnikiem skrętu i co?
    Kolumna ma taki sam albo i większy luz na tym ślimaku który zaznaczyłem w pierwszym poście. Będę to reklamował bo firma chwali się że przeprowadzają kompleksową regenerację.
  • #13 21338226
    Poziom 43  
    Napisz pierwsze 2 litery nazwy firmy lub lokalize by ktoś się nie wkopał i nie stracił czasu i pieniędzy na badziew...
  • #14 21338457
    MikeC
    Poziom 32  
    Ocena: 969
    Śniący napisał:
    Będę to reklamował bo firma chwali się że przeprowadzają kompleksową regenerację.
    Obecnie te wszystkie regeneracje są nic nie warte , trzeba to potem klientowi ponownie na gwarancji robić. Ja się z gratów regenerowanych wyleczyłem.
  • #15 21340209
    Poziom 43  
    ALe w czym problem kupujesz nowy czujnik w gliwicach montujesz i działą....
  • #16 21364803
    Śniący
    Poziom 19  
    Aktualizacja sytuacji na froncie, pierwszą, regenerowaną kolumnę reklamowałem, dostałem od sprzedawcy kolejną, regenerowaną. Ta kolejna okazała się być sprawna, bez luzów. Nic nie stuka podczas jazdy. Regenerowałem też wałek z krzyżakami (bo mój miał ledwo wyczuwalny luz na dolnym krzyżaku), teraz jest petarda. Firma która sprzedała mi tą uszkodzoną (stukającą) kolumnę (która była po regeneracji) jest EPS Gliwice. Załączam paragon na dowód oraz dwie kolumny z tej firmy. Chciałbym wierzyć że to przypadek, ale jestem wręcz pewien że tak miało być, może klient się nie kapnie...
    Kosztowało mnie to dodatkowe pieniądze dla mechanika i zmarnowany czas. Mechanik od razu mówił że te regeneracje są g@#@o warte i miał rację tak jak kolega "MikeC".
    Dla potomnych, jak komuś przeszkadza stukanie kolumny kierowniczej na nierównościach to niech nie marnuje czasu na uzupełnianie smaru, u mnie stukała kolumna (na tym ślimaku z foto wyżej) oraz był ledwo wyczuwalny luz na dolnym krzyżaku wałka kolumny kierowniczej. Luz ledwo wyczuwalny w rękach ale stukanie było słychać bardzo wyraźnie (kręcenie na postoju, z WYłączonym silnikiem lewo/prawo).
    Dwie regenerowane kolumny kierownicze EPS na podłodze.
    Paragon za zregenerowaną kolumnę Meriva z EPS Gliwice.

Podsumowanie tematu

✨ W Opel Meriva A 1.6 BP występowały problemy z asymetrycznym działaniem wspomagania kierownicy – lekkość skrętu w lewo i duży opór w prawo, a także stukanie w kolumnie kierowniczej na nierównościach, szczególnie w obszarze tzw. "ślimaka" wewnątrz obudowy przekładni. Początkowe próby smarowania wielokliny i kalibracji czujnika kąta skrętu nie przyniosły trwałej poprawy. Diagnostyka wykluczyła usterki czujnika kąta i momentu skrętu. Po ponownej kalibracji wspomaganie zaczęło działać symetrycznie, lecz problem luzów i stukania pozostał. Wymiana tulei i elementów wałka kolumny kierowniczej była rozważana, jednak mechanicy często proponowali wymianę całej kolumny. Zakup i montaż regenerowanej kolumny kierowniczej z nowym czujnikiem skrętu nie rozwiązały problemu luzów i stukania, co wskazywało na niską jakość regeneracji. Ostatecznie zakupiono drugą, sprawną kolumnę z firmy EPS Gliwice, która nie miała luzów ani stukania. Dodatkowo zregenerowano wałek z krzyżakami, co wyeliminowało luzy i stukanie. Wnioskiem jest, że uzupełnianie smaru nie rozwiązuje problemu, a regeneracje kolumn kierowniczych bywają nieskuteczne, dlatego lepszym rozwiązaniem jest wymiana na sprawny, kompletny zestaw wraz z kalibracją bez konieczności dodatkowego kodowania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA