logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Gdzie podłączyć przewód zielony PS_ON w zasilaczu ATX?

matiiiiiii1 04 Lut 2024 22:35 1098 26
  • #1 20945390
    matiiiiiii1
    Poziom 4  
    Ocena: 13
    Witam serdecznie
    Mam płytkę zasilacza atx chciałem speawdzić czy działa zacząłem podłączać przewody lecz nie mogę zlokalizować miejscs gdzie ma być podłączony przewod zielony -ps on
    Z góry dziękuję za pomoc
    Płytka drukowana zasilacza ATX z widocznymi ścieżkami i elementami elektronicznymi. Zbliżenie na płytkę zasilacza ATX z podłączonymi przewodami i widocznymi oznaczeniami. Płytka zasilacza ATX z przewodami i elementami elektronicznymi.
  • #3 20945401
    Wojtek M
    Poziom 39  
    Ocena: 1127
    matiiiiiii1 napisał:
    gdzie ma być podłączony przewód zielony- ps on
    Do masy.
  • Pomocny post
    #4 20945413
    zjo
    Poziom 28  
    Ocena: 276
    Elektrolity spuchnięte tak swoją drogą, do wymiany najlepiej komplet...
  • Pomocny post
    #5 20945416
    prosiak_wej
    Poziom 39  
    Ocena: 1462
    Autorowi chyba chodziło o to, gdzie na płytce powinien być podłączony zielony przewód. Trzeba poszukać na płytce otworu pod przewód, które powinno być opisane PS_ON lub podobnie.

A czy przypadkiem drugi kondensator w prawym dolnym rogu nie jest wybrzuszony?
  • #7 20945427
    zjo
    Poziom 28  
    Ocena: 276
    Cytat:
    A czy przypadkiem drugi kondensator w prawym dolnym rogu nie jest wybrzuszony?

No właśnie jest. I nie on jeden, dwa widzę przynajmniej... Reszta wygląda zdrowo, ale byłbym sceptyczny co do pojemności.
  • #8 20945574
    matiiiiiii1
    Poziom 4  
    >>20945425
    To nie jest ta pcb? Lecz tu nie ma miejsca na przewód Zbliżenie na układ elektroniczny z widoczną płytką drukowaną oraz kondensatorem. Elementy elektroniczne na płytce PCB, w tym radiator i kondensator, bez widocznych miejsc na przewody.
  • #9 20945579
    sq3evp
    Poziom 39  
    Ocena: 908
    78db78 napisał:
    Zielony do masy.

Zawsze do masy - Google zawsze tak podawało (poza tym standrad ATX tez to podawał).
  • #10 20945585
    matiiiiiii1
    Poziom 4  

Wiem, że przewód trzeba dołączyć do masy. Problem tkwi w tym, że nie mogę znaleźć miejsca, gdzie TRZEBA WLUTOWAĆ ten przewód, gdyż nie widzę opisanego wejścia.
  • #11 20945712
    sq3evp
    Poziom 39  
    Ocena: 908
    Przewód nie łaczy się na stałe - to jest styk zwierny zwierający do masy celem załączenia.
    Przycisk załaczenia na obudowie to przycisk chwilowy zwierający do masy.

Masa jest czarna w zasilaczu - chyba ma najwięcej przewodów :)
  • #12 20945867
    mczapski
    Poziom 40  
    Ocena: 1662
    matiiiiiii1 napisał:
    Mam płytkę zasilacza atx chciałem speawdzić czy działa zacząłem podłączać przewody lecz nie mogę zlokalizować miejscs gdzie ma być podłączony przewod zielony -ps on

sq3evp napisał:
    Przewód nie łaczy się na stałe - to jest styk zwierny zwierający do masy celem załączenia.

Jak widać osoba pytająca nie dysponuje obudową i przyciskiem czyli musi takie połączenie zrealizować na stałe.
  • Pomocny post
    #13 20945974
    mariann
    Poziom 39  
    Ocena: 650
    Witam
    Na płytce zasilacza, jest napis Delta. Czy możesz podać model zasilacza z jakiego jest ta płytka? Czy to nie jest przypadkiem zasilacz AT, który nie posiada zielonego przewodu? Pytam, bo na zdjęciach widać mało szczegółów.
    PozdrawiaM.
  • Pomocny post
    #14 20946006
    W.P.
    Specjalista - zasilacze komputerowe
    Ocena: 1238
    Oprócz płytki, o której pisze Kolega WojtasJD brakuje jeszcze kilku przewodów.
    To mało prawdopodobne by z takiego zasilacza wyprowadzać napięcie 2-3 przewodami, których żyły mają niewielką domieszkę miedzi.

Czy Kolega autor zna historię tego zasilacza i mógłby się z nami podzielić wiedzą?
  • #15 20946118
    matiiiiiii1
    Poziom 4  
    Płytkę dostałem bez przewodów. Nie lutowałem pełnego okablowania gdyż narazie chce tylko sprawdzic czy działa nie lutowałem np -12 i nie lutowałem wszystkich przewodów w liczbie w jakiej powinno być gdyż to narazie tylko testy

Dodano po 1 [minuty]:

>>20945974
    Niestety nie powiadam obudowy z modelem jedyne dane jakie posiadam to te z płytki
  • Pomocny post
    #16 20946226
    jajacek44
    Poziom 26  
    Ocena: 172
    Niestety nie uda się brakuje "połowy" zasilacza.
    Na zdjęciu pod kondensatorami są otwory po wylutowanej płytce.
  • #17 20946813
    matiiiiiii1
    Poziom 4  
    Panowie, płytka się znalazła, ale pojawiły się też problemy.
    Brakuje kondensatora, tranzystora oraz potencjometrów. Potencjometry mam, ale kompletnie nie wiem, jaki powinien być tam tranzystor i kondensator. Czy ma ktoś schemat lub informacje, jakie elementy powinny tam się znaleźć? A także, który potencjometr powinien być w jakim miejscu, ponieważ dwa mają oznaczenie 101, a trzeci ma 102. Z góry dziękuję za pomoc.

Płytka elektroniczna z brakującymi komponentami i trzema potencjometrami.
    Obwód drukowany z licznymi punktami lutowniczymi bez zamontowanych elementów.
  • #19 20946907
    matiiiiiii1
    Poziom 4  
    Ja chcę się pobawić i przy okazji nauczyć:)
  • #21 20947304
    matiiiiiii1
    Poziom 4  
    Udało się zlutować elementy lecz zostały mi dwa przewody ps on to ten zielony to ogarniam lecz nie rozumiem do czego jest pg czy to jest pin od PWR w atx jako szary?
  • Pomocny post
    #22 20947317
    Mateusz_konstruktor
    Poziom 37  
    Ocena: 1113
    Przewód power-good służy przesyłaniu informacji do płyty głównej o działaniu zasilacza.
  • Pomocny post
    #23 20947457
    W.P.
    matiiiiiii1 napisał:
    Ja chcę się pobawić i przy okazji nauczyć
    To wzbudza we mnie ambiwalentne odczucia.
    Z jednej strony bowiem darzę wielkim szacunkiem ludzi, którzy chcą podnosić poziom swojej wiedzy kosztem niezliczonej ilości godzi spędzonych nad osiągnięciem wyznaczonego sobie celu.

Z drugiej zaś... Tutaj jest więcej.

• Najważniejsze to sam przedmiot, nad którym pracujesz.
    To obcowanie z układem podłączonym do sieci energetycznej. Tam jest wbrew pozorom niebezpieczne napięcie. Poza tym przypadkowe zwarcie to snop iskier i różnych, trudnych do opisania skutków. Koniecznym elementem wyposażenia warsztatu jest transformator separujący.

• Zasilacz to układ impulsowy. Warto trochę wiedzieć jak to działa.
    Wiem, że najczęściej naprawa to wymiana uszkodzonych elementów, których wymiana nie przekracza umiejętności zdolnego ośmioklasisty. I większość ludzi tak naprawia, nie ma w tym nic złego - ważny jest efekt końcowy.

• Nie nauczysz się wiele zaczynając od akurat tego egzemplarza. Zakładam się, że raczej się zniechęcisz. A to skutek odwrotny od założonego.

Pomyśl - ktoś tę płytkę wymontował (rozumiem, gdyby chciał odtworzyć schemat ideowy gdyż rzadko znalezione w sieci pasują).
    Jaki był cel usuwania potencjometrów? Rzadko ulegają awarii a każdy kto cokolwiek wie na ten temat raczej ich nie rusza wiedząc, że to elementy fabrycznie ustawione. Ustawiane by jakiś parametr wskazany przez projektanta osiągnął właściwą wartość.

Mógłbym tu jeszcze wymieniać powody ale nie chcę Ci psuć zabawy.
    Więcej nauczyłbyś się obcując ze sprawnym zasilaczem, który dziś łatwo pozyskać za symboliczną złotówkę.

Mimo wszystko bez podstawowej wiedzy i skromnie wyposażonego warsztatu, bez oscyloskopu niewiele się nauczysz. Woltomierz nie zawsze nadaje się do pomiarów w układach impulsowych.

Wiem, że dostanie mi się za ten wpis gaszący Twój zapał, ale... Sam pomyśl.
  • #24 20947751
    matiiiiiii1
    Poziom 4  
    No dobra rozumiem a do czego służą te potencjometry?
  • Pomocny post
    #25 20947827
    W.P.
    matiiiiiii1 napisał:
    do czego służą te potencjometry?
    Wobec braku schematu można opierać się jedynie na przypuszczeniach.
    Zasilacz ATX to 2 zasilacze w jednej obudowie. Jeden to zasilacz stand_by +5V, utrzymujący komputer w pogotowiu, drugi wypracowuje napięcia +12V i +5V. Trzecie z podstawowych napięć 3,3V wypracowywane jest z obwodu +5V za pomocą wzmacniacza magnetycznego.

Do czego potencjometry... Może jeden do precyzowania napięcia 3,3V, nie wiem do czego pozostałe. Trzeba by przewertować kilka schematów, poprzyglądać się. Na razie nie mam pomysłu.

Szkoda, że mała płytka jest tak upchana elementami. Kiedyś w czasach montażu opartego o elementy przewlekane wystarczyło kilka zdjęć, program graficzny i po kilku godzinach można było wydrukować mozaikę ścieżek i nanieść na wydruk flamastrem symbole elementów.
    Potem godzinka wpatrywania się i można było odtworzyć schemat. Potem jego analiza i wytyczanie ścieżki pomiarów.

Ale to było 20 lat temu, kiedy zasilacz dużo kosztował.

Dziś takie podejście można stosować do drogiego i nietypowego sprzętu, np. do naprawy zasilacza odkurzacza basenowego.
    Zielono podświetlony widok wewnętrznej części zasilacza ATX z widocznymi ścieżkami i komponentami elektronicznymi. Płytka drukowana z kompleksowym układem ścieżek i elementów elektronicznych.
  • #27 20948689
    matiiiiiii1
    Poziom 4  
    Bardzo dziękuję wszystkim za pomoc. Udało mi się złożyć zasilacz i działa.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukiwał informacji na temat podłączenia zielonego przewodu PS_ON w zasilaczu ATX. Odpowiedzi wskazywały, że przewód ten należy podłączyć do masy. W dyskusji poruszono również kwestie dotyczące kondensatorów, które mogą być uszkodzone, oraz braku niektórych elementów na płytce zasilacza. Użytkownik nie miał pełnego okablowania i chciał jedynie przetestować działanie zasilacza. W miarę postępu rozmowy, użytkownik zdołał zlutować elementy, ale miał pytania dotyczące potencjometrów oraz przewodu PG (power-good). Ostatecznie, po uzyskaniu pomocy, udało mu się złożyć zasilacz, który działa.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA