logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TOYOTA Auris 1.4 diesel 2014 r. - problem z odpalem i elektyką/elektroniką?

elki 17 Lut 2024 14:14 1494 7
REKLAMA
  • #1 20965406
    elki
    Poziom 2  
    Witam, mam kilka problemów i napiszę tak jak potrafię i to co obserwuje:

Toyota Auris 1.4 diesel 2014 r.
    E15UT(A)
    NDE180(W)

Na wstępie napisze że byłem już w certyfikowanym serwisie TOYOTA i u 2 mechaników i niestety nie dali rady, nie ukrywam że jestem trochę zdesperowany, szukam już wszędzie możliwości porad... w Toyocie powiedziano mi że komputer wykrywa uszkodzony rozrusznik i że jest problem z dpf o którym wiem bo był w tzw. "praniu" ale po kasacji błędów po kilku jazdach pojawia się ponownie, rozrusznik wyjąłem samodzielnie i zawiozłem do regeneracji i na miejscu przy mnie go sprawdzono, gość od naprawy wsadził go w jakieś imadło, podpiął pod urządzenie i tak uruchomił go kilka razy, powiedział że jest w pełni sprawny, no to wmontowałem go z powrotem przy okazji oczyściłem te wszystkie kable od masy, śruba która jest przymocowana do blachy itp. U jednego mechanika samochód stał miesiąc! czasu i w końcu zadzwonił do mnie żebym go odebrał bo nie jest w stanie tego zrobić, na szczęście nic ode mnie nie chciał. Drugi mechanik był pewny że to alternator ale jak go przy mnie sprawdzał miernikiem to że ładowanie jest i po ponad 2 tygodniach powiedział że nie ma na niego czasu żebym go zabrał do jakiegoś magika elektronika/elektryka.

Dodaje filmik z lipca 2023 r. z pierwszymi problemami z którymi w pierwszej kolejności pojechałem do serwisu toyota który nie podołał, niby pokasowali błędy posprawdzali elektrykę itp. itd. ale problemy cały czas są:

Kolejny nowy już problem z uruchomieniem samochodu, świeci się kontrolka od "wspomagania kierownicy" i przy próbie odpalenia samochodu słyszę jak kręci się rozrusznik ale silnik nie odpala. Ale! zauważyłem że jak pokręcę kierownicą i w tym samym czasie przekręcę kluczyk to samochód odpali bez problemu i jest to powtarzalne.

Pozdrawiam i proszę o pomoc, albo może gdzie się udać do tego "Magika"? Jestem z Mazowieckiego.
  • REKLAMA
  • #2 20966204
    Czarny4994
    Poziom 27  
    Ocena: 253
    Spróbować podłożyć inny akumulator. Piki napięciowe robią cyrki w elektronice . Jeżeli występuje to tylko przy odpaleniu i za każdym razem, jeżeli jest to skrzynia ręczna, na własną odpowiedzialność można sprawdzić jak odpala podczas jazdy z biegu bez używania rozrusznika. Zdążały się przypadki uszkodzonego akumulatora który powodował podobne jak i takie objawy
  • REKLAMA
  • #3 20966486
    elki
    Poziom 2  
    Akumulator wymieniony i żałuje że to zrobiłem bo wydałem kasę a to nic nie dało nie wspomnę ile razy podpinany był do tego samochodu komputer i jedynie co wykrywał to tego dpf który po wyjęciu i wysłaniu do "prania" i rozrusznika wygląda na oryginalny (TOYOTA 28100-0N110 12V Denso Japan, na wszelki zrobiłem zdjęcie) który sam wyjąłem i okazał się sprawny to reszta problemów pozostała. Rozrusznik samochodowy Denso 12V z numerem Toyota 28100-0N110 na stole.
  • #4 20966497
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6654
    Pierwszy to sprawdzenie szafy. Drugie to sprawdzenie wskazań i wartości bieżących. Błędy to w żłobku można sprawdzić.
  • REKLAMA
  • #5 20966533
    ociz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3475
    Na pewno masy masz sprawdzone? Pierwsza ta między akumulatorem a karoserią, druga na skrzyni biegów, te 2 śrubki zawsze gniły.
  • #6 21396621
    daimlerfun
    Poziom 3  
    Dzień dobry.
    Mam ten sam problem. Podczas jazdy zapaliła się kontrolka ładowania akumulatora, check engine wspomagania, ABS, poduszki, przestał działać prędkościomierz, obrotomierz, licznik kilometrów. Stało się to za granicą. Zmierzyłem ładowanie (14,2 V), czyli w porządku i postanowiłem kontynuować podróż. Po powrocie do domu (800 km) zdjąłem zacisk z akumulatora, założyłem ponownie i oprócz check engine wszystko wróciło do normy. Po pewnym czasie zgasła również kontrolka check engine. Występują sporadyczne problemy z rozruchem. Objaw wskazuje na uszkodzenie sprzęgiełka rozrusznika, rozrusznik kręci, lecz nie obraca wału korbowego. Po kilkukrotnym przekręceniu kluczyka w stacyjce udaje się uruchomić silnik. Czy problem u pana został rozwiązany?
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #7 21402621
    daimlerfun
    Poziom 3  
    @elki

Dzień dobry.
    Czy problem został rozwiązany? U mnie (Auris 2012) występują identyczne objawy. Jeżeli można, to prosiłbym o wskazówki. Zaczynam podejrzewać sterownik.
    Pozdrawiam, J.M
  • #8 21419659
    daimlerfun
    Poziom 3  
    @elki

Dzień dobry. Czy udało się rozwiązać problem? U mnie występują identyczne objawy.

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Toyota Auris 1.4 diesel z 2014 roku (silnik E15UT(A), kod NDE180(W)) ma problemy z rozruchem i elektroniką. Diagnostyka w autoryzowanym serwisie wykazała uszkodzony rozrusznik oraz błędy związane z filtrem DPF, który był poddany regeneracji ("praniu"), jednak po kasacji błędów problem powraca. Rozrusznik oryginalny (TOYOTA 28100-0N110 12V Denso Japan) został samodzielnie wyjęty, sprawdzony i uznany za sprawny. Wymiana akumulatora nie rozwiązała problemu. Wskazano na konieczność sprawdzenia mas uziemiających (między akumulatorem a karoserią oraz na skrzyni biegów), które często ulegają korozji. Pojawiły się sugestie, by zweryfikować wartości napięć i odczyty z komputera pokładowego oraz ewentualnie sprawdzić sterownik. Inni użytkownicy zgłaszają podobne objawy, takie jak zapalające się kontrolki ładowania, check engine, ABS, problemy z prędkościomierzem i rozruchem, co może wskazywać na uszkodzenie sprzęgiełka rozrusznika lub sterownika. Problem pozostaje nierozwiązany, a diagnoza wymaga dalszej, szczegółowej analizy układu elektrycznego i elektronicznego pojazdu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA