Witam. Ciekawi mnie jedna rzecz. Dlaczego niektóre stare przyłącza energetyczne do budynków miały tylko 3 druty a nie 2 lub 4?
Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamModerowany przez krzysiek7:3.1.11. Publikowanie wpisów nie zawierających merytorycznej treści, zawierających szkodliwe porady, porady nie będące próbą rozwiązania problemu oraz publikowanie identycznych wpisów następujących po sobie lub powtarzających informacje ujęte w toku dyskusji.
tymowercz napisał:Dlaczego niektóre stare przyłącza energetyczne do budynków miały tylko 3 druty a nie 2 lub 4?
tymowercz napisał:miały tylko 3 druty
krzysiek7 napisał:Mam jeszcze kilka ciekawostek być może związanych z tym tematem, z którymi się spotkałem.Osobiście się z takimi nie miałem okazji spotkać, ale podejrzewam, że chodzi o przyłącza sieci 2 x 110 V, które później przerobiono na jednofazowe 220 V.
tymowercz napisał:Jaki byłby sens prowadzenia przewodów fazowych linią napowietrzną a pod nią zakopać bednarkę?Jedna osoba mi mówiła, że to przyłącze siłowe z zakopaną bednarką zamiast N. Prawda to?
kkas12 napisał:Wtedy nie było ani IT, ani TT.
kkas12 napisał:Uziemień raczej nie było