logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Stary polski stereofoniczny tuner Unitra ZRK FM-AM T7010 - schemat, dokumentacja, galeria

p.kaczmarek2 05 Kwi 2024 10:16 3063 6
REKLAMA
📢 Słuchaj (AI):
  • Czarny tuner Unitra ZRK T-7010 z wyświetlaczem i przyciskami na panelu przednim.

Tym razem w dziale "Wnętrza urządzeń" oglądamy nieco ciekawszy sprzęt produkcji ZRK - tuner T-7010, będący częścią zestawu SlimLine ZM-7000, pozwalający na odbiór fal długich, średnich oraz UKF, zdolny do zapamiętania trzech stacji, wyposażony dodatkowo w antenę ferrytową umieszczoną poza jego obudową.
    Zakresy odbieranych częstotliwości:
    Długie150÷305 kHz
    Średnie525÷1605 kHz
    Krótkie 49 m5,95÷6,2 MHz
    Krótkie 41 m7,15÷7,3 MHz
    Krótkie 31 m9,5÷9,775 MHz
    Krótkie 25 m11,7÷11,975 MHz
    Krótkie 19 m15,1÷15,45 MHz
    Krótkie 16 m17,7÷17,9 MHz
    Krótkie 13 m21,45÷21,75 MHz
    UKF65,5÷74 MHz

Częstotliwość pośrednia AM to 465 kHz, FM to 10,7 MHz. Zasilanie sieciowe 220 V, 50 Hz, moc 15 W.
    Do tego zestawu należał jeszcze wzmacniacz stereofoniczny PW-7010, PW-7011, PW-7020 oraz magnetofon kasetowy M-7008, M-7009, M-7010, M-7011, M-7012, M-7013 lub M-7020, ale do mnie trafił tylko tuner.

Zatem obejrzyjmy co udało mi się dostać. Przy okazji będziemy wspierać się manualem. Oto przedni panel wraz z przyciskami do wyboru zakresu, gałką strojenia, jak również ze wskaźnikami mocy i dostrojenia odbieranego sygnału:

Tuner UNITRA ZRK T-7010 z panelem przednim

Szczegółowy opis:

Dokumentacja z rysunkiem rozmieszczenia komponentów tunera ZRK.

Z drugiej strony - tylny panel:

Tylni panel tunera ZRK T-7010 z wyciągniętą anteną ferrytową i przewodem.
    Schemat tylnych paneli odbiornika ZRK T-7010

Ten tajemniczy wystający element to zewnętrzna antena ferrytowa:

Tylna część tunera ZRK T-7010 z podłączoną zewnętrzną anteną ferrytową.

Wnętrze antenki:

Zewnętrzna antena ferrytowa tunera ZRK T-7010 z widocznymi przewodami i mocowaniami.

Tabliczka znamionowa:

Widok na tylny panel tunera ZRK T-7010 z widoczną tabliczką znamionową i anteną ferrytową.

W celu zdjęcia pokrywy należy odkręcić śrubki po bokach:

Widok na spód obudowy tunera ZRK T-7010 SlimLine ZM-7000.

Pierwszy rzut oka do wnętrza, widać osobne PCB-moduły, włącznik sieciowy, ekranowany transformator:

Widok wnętrza tunera T-7010 z otwartą pokrywą boczną, ukazujący elektronikę oraz podzespoły.
    Wnętrze tunera ZRK T-7010.
    Wnętrze tunera ZRK T-7010 z ukazanymi podzespołami elektronicznymi

Przyciski isostat wraz z cewkami od wyboru zakresów (patrz schemat na końcu tematu):

Wnętrze tunera ZRK T-7010 z widocznymi płytkami drukowanymi i komponentami elektronicznymi.
    Wnętrze tunera ZRK T-7010 ukazujące elementy elektroniczne i przyciski isostat.
    Wnętrze tunera ZRK T-7010 z widocznymi elementami elektronicznymi. Wnętrze tunera ZRK T-7010 z widocznymi elementami elektronicznymi i cewkami.

BB104, dioda pojemnościowa:

Płytka drukowana z elementami elektronicznymi na tylnym panelu tunera T-7010.

UL1200, układ wzmacniacza p.cz.:

Widok wnętrza tunera ZRK T-7010 z widocznymi kondensatorami i układem UL1200.
    Schemat układu wzmacniacza UL1200N

UL1621, dekoder sygnału stereofonicznego z pętlą PLL:

Wnętrze tunera ZRK T-7010 z widocznymi podzespołami elektronicznymi.
    Wnętrze tunera ZRK T-7010 z widocznymi podzespołami elektronicznymi i przewodami.
    Strona z dokumentacji układu UL1621N z parametrami technicznymi i diagramem wyprowadzeń.

UL1203, odbiornik AM, odpowiednik TCA440.

Wnętrze tunera radiowego ZRK T-7010 z widocznymi elementami elektronicznymi.
    Dane techniczne układu TCA 440/T na schemacie technicznym.

Złącza na obudowie są lutowane do PCB, więc jeśli chcemy wyjąć płytki całkiem to trzeba je odlutować:

Wnętrze tunera ZRK T-7010 z widocznymi komponentami elektronicznymi i okablowaniem.

Kondensator nastawny od strojenia wraz z linką i sprężynką ją naciągającą:

Wnętrze tunera T-7010 z widocznymi komponentami elektronicznymi. Fragment wnętrza tunera T-7010 z widocznymi elementami elektronicznymi i okablowaniem.

Spód, ze spodu można odkręcić pokrywę by dostać się do ścieżek:

Dolna część obudowy tunera ZRK T-7010 z widocznymi śrubkami i kablem zasilającym.

Oczywiście ścieżki z tego typu produktów mają swój urok, pocynowane, prowadzone nieco inaczej niż w dzisiejszych produktach.

Wnętrze tunera ZRK T-7010 pokazujące płytki PCB i gniazda lutowane.
    Wnętrze przetwornika tunera ZRK T-7010 z płytkami PCB i ścieżkami.

Tylko w celach poglądowych, uwolnijmy transformator z ekranu:

Widok wnętrza tunera T-7010 z widocznymi elementami elektronicznymi i odłączonym transformatorem.
    Transformator TS8/32 Unitra Zatra z ekranu
    Transformator TS8/32 Unitra Zatra z widocznymi uzwojeniami i połączeniami elektrycznymi.

Transformator to TS8/32 Unitra Zatra, transformator o trzech uzwojeniach wtórnych, szczegóły na schemacie (pod koniec tematu).

Teraz troszkę informacji z dokumentacji, dane techniczne:

Strona z danymi technicznymi tunera ZRK T-7010 Tabela parametrów technicznych tunera T-7010. Tabela techniczna dotycząca właściwości radia ZRK T-7010. Strona manuala urządzenia T-7010 z tabelą techniczną.

Spis rysunków i rysunki/schematy:

Strona z dokumentacji zawierająca spis rysunków. Schemat tylnego panelu tunera ZRK T-7010 z opisem gniazd i anteny ferrytowej. Diagram konstrukcji tunera ZRK T-7010 Widok ścieżek drukowanych na płytce drukowanej tunera T7010. Schemat płytki drukowanej tunera T-7010 Schemat płytek drukowanych do tunera T-7010 Schemat blokowy tunera T-7010 Schemat elektryczny tunera ZRK T-7010. Schemat elektryczny tunera ZRK T-7010.

Pełen pdf dostępny do pobrania:
    unitra_t_..10.pdf (5.79 MB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie
    7010-tki nie odpalałem i nie mam do niej osprzętu, więc sam jej działania nie ocenię, natomiast z chęcią zobaczę czy ktoś z czytających ma coś podobnego w swoich zbiorach? Zapraszam do podzielenia się zdjęciami swoich zestawów.

Fajne? Ranking DIY
    Pomogłem? Kup mi kawę.
    O autorze
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    Inżynier programista z wieloletnim doświadczeniem embedded i full stack developer.
    Specjalizuje się w: embedded, Full-Stack Developer
    p.kaczmarek2 napisał 14454 postów o ocenie 12449, pomógł 650 razy. Jest z nami od 2014 roku.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 21033686
    szeryf3
    Poziom 30  
    Ocena: 672
    Czy myłeś środek przed robieniem zdjęć? Bo ładnie wygląda.
    Bardzo fajnie wydana instrukcja.
  • REKLAMA
  • #4 21034192
    pawlik118
    Poziom 33  
    Ocena: 596
    Mam ten tuner. Bardzo dobry, selektywny odbiór w porównaniu do innych tunerów Unitry.
  • REKLAMA
  • #5 21034441
    Mateusz_konstruktor
    Poziom 37  
    Ocena: 1100
    p.kaczmarek2 napisał:
    Oto przedni panel wraz z przyciskami do wyboru zakresu, gałką strojenia, jak również ze wskaźnikami mocy i dostrojenia odbieranego sygnału:

Gałki strojenia, a właściwie to pokrętła, jest na tym zdjęciu brak.

p.kaczmarek2 napisał:
    7010-tki nie odpalałem i nie mam do niej osprzętu

Na tylnej ściance znajdują się gniazda chinch z sygnałem zgodnym ze standardem "line"/"AUX", nie ma problemu z podłączeniem do praktycznie każdego urządzenia posiadającego wejście chinch.

Za prezentację klikam Koledze "pomocny post".
  • #6 21037218
    James596
    Poziom 29  
    Ocena: 507
    Przyznam, że wykonanie i wygląd paneli przednich w rodzimych urządzeniach serii 7xxx/8xxx woła o pomstę do nieba. Panel i napisy na nim wyglądają jak ręcznie wykonywane rzemiosło niezbyt wysokich lotów, co egzemplarz to inaczej. Ilość rys i odprysków też nie dziwi - ostatnio miałem okazję lakierować obudowę wzmacniacza PW8010, przy szlifowaniu byłem bardzo mocno zdziwiony, jak cienką warstwą lakieru były one pokrywane.

Szkoda, bo urządzenia technicznie niegłupie, a najczęściej wyglądające jak psu z gardła wyjęte.
  • #7 21046391
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Ocena: 9212
    James596 napisał:
    przy szlifowaniu byłem bardzo mocno zdziwiony, jak cienką warstwą lakieru były one pokrywane.
    Z dwóch powodów:
    1/ Lakier (czarny mat do malowania aluminium) był wówczas kupowany za dewizy, a wiadomo że czego jak czego ale dolarów za wiele żaden zakład państwowy nie dostawał. Były przecież ważniejsze wydatki za które trzeba było płacić walutą... ;)
    2/ Wbrew pozorom ten lakier bardzo dobrze krył - jedna cienka warstwa wystarczała by nie było widać prześwitu płyty malowanej.

A co ciekawe - wówczas już była dostępna farba idealna wręcz do malowania aluminium i świetnie kryjąca, Problem że najlepiej było ja nakładać pistoletem (teoretycznie można było pędzlem - tak zalecał producent - ale powstawały nierówności powierzchni). Ta farba to była ftalowa farba do tablic szkolnych... Jedyny problem w tym, że po pomalowaniu tą farbą trzeba było ją pokryć dodatkowo warstwą (jedną lub dwiema) lakieru bezbarwnego półmatowego... Dlaczego? Bo farba do tablic po wyschnięciu (a schła długo ale za to na kamień) była bardzo szorstka i łapała przez to każdy brud, kurz itp. W wypadfku tablicy szkolnej gdzie na co dzień była mazana kredą to akurat zaleta, ale jako pokrycie płyty czołowej już nie. Natomiast lakier półmat załatwiał sprawę, bo powierzchnia była gładka a jednocześnie zachowywał mat i nie odbijały się refleksy świetlne. Sam wpadłem na tę farbę do tablic kilkadziesiąt lat temu i mogę powiedzieć, że świetnie się spisywała (w takiej technologii jak wyżej) na panele czołowe. Malowałem nią kilkadziesiąt paneli wzmacniaczy, itp sprzętu DiY - wzmacniacze do dziś pracują z oryginalną powloką i o ile nie zostały zarysowane jakimś gwoździem nie ma żadnych ubytków tej farby.
    Dodatkowy plus to to, ze po naniesieniu opisów (letraset) i zabezpieczeniu lakierem półmatowym efekt był lepszy niż fabryczny...
📢 Słuchaj (AI):

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy tunera stereofonicznego Unitra ZRK FM-AM T7010, który jest częścią zestawu SlimLine ZM-7000. Użytkownicy wymieniają się informacjami na temat jego funkcji, takich jak możliwość odbioru fal długich, średnich oraz UKF, a także zdolność do zapamiętywania trzech stacji. Wskazują na dobrą jakość odbioru w porównaniu do innych tunerów Unitry. Pojawiają się również uwagi dotyczące estetyki wykonania paneli przednich oraz jakości lakieru, co wpływa na ogólne wrażenie wizualne urządzenia. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami związanymi z konserwacją i estetyką sprzętu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA