logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Co spowodowało spalenie zera w skrzynce elektrycznej?

filipjasieniecki777 06 Kwi 2024 23:17 2553 49
Najlepsze odpowiedzi

Co mogło spowodować upalenie przewodu neutralnego w skrzynce elektrycznej i czy mogło to być spowodowane przez urządzenie w mieszkaniu?

Najbardziej prawdopodobną przyczyną było słabe albo luźne połączenie na zacisku/listwie, ewentualnie jego skorodowanie od wilgoci i gruzu, co zwiększa rezystancję, powoduje grzanie i w końcu upalenie przewodu neutralnego [#21035596][#21036004][#21036769] Kilku forumowiczów wskazało też na zły docisk śrub, uszkodzone podkładki samokontrujące oraz ogólnie złą jakość lub zabrudzenie złącza, które mogły pogorszyć styk [#21035506][#21035504] Padła również opinia, że to wygląda na problem części wspólnej instalacji, a nie skutek pracy jakiegoś urządzenia w mieszkaniu [#21035937][#21036009] Jeśli to pion/WLZ poza lokalem, odpowiedzialność zwykle leży po stronie spółdzielni jako właściciela tej części instalacji [#21035937][#21036009] Do roszczenia warto mieć zdjęcia, żądać protokołu przeglądów i w razie potrzeby zlecić niezależną ekspertyzę przed złożeniem pisma do spółdzielni [#21035969][#21035967]
Wygenerowane przez model językowy.
  • #1 21035500
    filipjasieniecki777
    Poziom 5  
    Ocena: 3
    Witam

Mam pewien problem, nie znam się na instalacjach elektrycznych, ale czy ktoś z Was może mi powiedzieć, od czego mogło się upalić "zero" tak jak na załączonym zdjęciu?
    Czy może być to wina jakiegoś urządzenia w domu, czy bardziej jest to wina instalacji, na przykład tego gruzu, który leciał z góry na te przewody?
    Czy mogę mieć roszczenia z tego tytułu do Spółdzielni Mieszkaniowej za uszkodzone sprzęty w domu?
    Spalona instalacja elektryczna w skrzynce z widocznym uszkodzeniem przewodów. Spalona instalacja elektryczna z widocznymi kablami i zaciskami.
  • #2 21035504
    radex324
    Poziom 24  
    Ocena: 206
    Syf i słaby styk, możesz zgłosić tą sytuacje i powinni to rozwiązać.
  • #3 21035506
    Ture11
    Poziom 39  
    Ocena: 1116
    Może i gruz złapał trochę wilgoci, ale raczej doszukiwałbym się problemu w luźnych połączeniach - połowa śrub ma poniszczone podkładki samokontrujące, czy co to tam jest - w życiu nie dociskają równomiernie...

Niemniej, upalenie chyba miało początek od temperatury przy prawej dolnej śrubie tego toru - czy tam nie było jakiegoś cienkiego kabelka jeszcze? (tak jak po lewej stronie - dodany niebieski przewód-drut)?
  • #4 21035510
    filipjasieniecki777
    Poziom 5  
    Nie mam pojęcia, bo był elektryk ze Spółdzielni i on to otworzył dopiero. Ja chciałbym się dowiedzieć, czy ja mogłem się jakimś sprzętem przyczynić do tego spalenia? Bo chcę wnieść do Spółdzielni wniosek o odszkodowanie za spalone sprzęty. Laptopy, zasilacze, listwy się normalnie spaliły.

I elektryk ze Spółdzielni nie chciał powiedzieć, co może być przyczyną.

Dodano po 38 [minuty]:

Załączam film jak to jest podłączone teraz i ile jest gruzu na tych przewodach.

A czy Spółdzielnia nie jest zobowiązana do robienia jakichś przeglądów instalacji?

• #5 21035566
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3454
    Czy zapłacą, zależy od tego kto ostatni się do tego dotykał.

Temat awarii "tzw. zera" ciągle pojawia się na forum.
    ( taka sytuacje miałem 3 -krotnie)
  • #6 21035596
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6570
    filipjasieniecki777 napisał:
    od czego mogło się upalić "zero" tak jak na załączonym zdjęciu?
    Z reguły z dwóch albo trzech przyczyn:
    1. Za słabe dokręcenie śrub dociskowych, co spowodowało z czasem zwiększoną rezystancję - podwyższoną temperaturę - przyspieszoną korozję - jeszcze większą rezystancję i temperaturę -> w efekcie to co widać na fotkach.
    2. Zbyt mocne dokręcenie śrub powodujące zerwanie gwintu. Śruba klasy 8.8 nie jest jakoś szczególnie wytrzymała i bez większego wysiłku, przy użyciu odpowiedniego ramienia (lub wkrętarki z odpowiednimi Nm, nie mówiąc o udarowej) można ją zerwać. Efekt taki sam jak w punkcie 1.
    3. Sama jakość tych listew ogólnie - wspomniano wyżej o rozgiętych i wręcz zmasakrowanych podkładkach sprężynowych. Przy normalnym połączeniu śrubowym stalowa podkładka sprężynowa (o ile jest z właściwego materiału) nie powinna tak się zachowywać i wyłazić spod łba śruby.

A czy Spółdzielnia nie jest zobowiązana do robienia jakichś przeglądów instalacji?
    A przegląd swojej instalacji w swoim lokalu (czyli tej nie będącej w jurysdykcji SM tylko twojej), to kiedy ostatnio wykonałeś/zleciłeś?
  • #7 21035760
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Ocena: 2808

Czy mogę mieć roszczenia z tego tytułu do Spółdzielni Mieszkaniowej za uszkodzone sprzęty w domu?

Wg mnie jak najbardziej możesz mieć roszczenia do spółdzielni. Wypalenie jest na tzw pionie, poza tym ten gruz też tam nie powinien się znaleźć. Dobrze ze masz dokumentację w postaci zdjęć.
  • #8 21035781
    Rezystor240
    Poziom 42  
    Ocena: 1647
    Żadnego odszkodowania nie dostanie. Bo z jakiej racji? Kiedy był przegląd instalacji, protokół z przeglądu jest?
  • #9 21035790
    waski78
    Poziom 20  
    Ocena: 88
    Rezystor240 napisał:
    Żadnego odszkodowania nie dostanie.

A czyje jest to złącze widoczne na fotkach? Skoro żeby je otworzyć musiał przyjść elektryk ze spółdzielni można domniemywać, że to złącze poza lokalem autora. Jeśli tak to wina tylko spółdzielni i to nie lokator odpowiada za jego przegląd.
  • #10 21035792
    filipjasieniecki777
    Poziom 5  
    Ale jaki przegląd ja nie mam dostępu do tej skrzynki bo jest zaplombowana.
    Mi chodzi o to kto za to odpowiada? Czy jest to ja w Polsce sfera niczyja? Moim zdaniem to spółdzielnia chociaż raz na jakiś czas powinna zobaczyć czy jest ok po remontach które robili ostatnio dach np i leciało wszystko przez ten pion.
  • #11 21035794
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Rezystor240 napisał:
    Żadnego odszkodowania nie dostanie. Bo z jakiej racji? Kiedy był przegląd instalacji, protokół z przeglądu jest?

Nie byłbym tego taki pewien. Uszkodzenie jest na części wspólnej należącej do spółdzielni. Przeglądem, a raczej jego brakiem to nie strasz. Przegląd instalacji odbiorczej był prawdopodobnie zalecany przez spółdzielnię niedalej niż 5 lat temu.
    Jaki związek przyczynowo-skutkowy mógłby mieć w tym przypadku brak aktualnego przeglądu u Autora jeśli chodzi o roszczenia w sytuacji gdzie jest osmolony przewód z pionu a nie przewód idący do mieszkania?
  • #12 21035796
    filipjasieniecki777
    Poziom 5  

Przecież ta skrzynka jest zamknięta i zaplombowana, to jak ja mam się tam dostać
  • #13 21035803
    Rezystor240
    Poziom 42  
    No dobrze, ja to rozumiem. Ale na protokole jest pomiar IPZ i to by zweryfikowało niedokręcony przewód. To chyba jest proste? Raz na 5 lat trzeba zrobić pomiary elektryczne. Kiedy były robione pomiary elektryczne. Protokół jest?
  • #14 21035807
    filipjasieniecki777
    Poziom 5  

Ale przegląd sieci przez Spółdzielnię? Czy przegląd u mnie w mieszkaniu?
  • #15 21035813
    Rezystor240
    Poziom 42  
    W mieszkaniu robisz pomiar, i siłą rzeczy mierzy się wszystko po drodze
  • #16 21035819
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Rezystor240 napisał:
    No dobrze, ja to rozumiem. Ale na protokole jest pomiar IPZ i to by zweryfikowało niedokręcony przewód. To chyba jest proste? Raz na 5 lat trzeba zrobić pomiary elektryczne. Kiedy były robione pomiary elektryczne. Protokół jest?

Dokładnie, nawet przegląd okrojony ze spółdzielni to wykryje. Natomiast przegląd nie jest dany na zawsze tylko na 5 lat. Przez te 5 lat może się wszystko zdarzyć, nawet jeśli przegląd będzie bez zastrzeżeń. Może na przykład złącze zostać zalane zaprawą tak jak na zdjęciu.
    Jak dla mnie, to po uszkodzeniach, zwłaszcza że jest to część plombowana to właściciel mieszkania ani trochę nie przyczynił się do powstałej usterki i uszkodzeń sprzętu.

Dodano po 7 [minuty]:

Ale przegląd sieci przez Spółdzielnię? Czy przegląd u mnie w mieszkaniu?

Spółdzielnia zleca przegląd w mieszkaniach raz na 5 lat. Jeśli go nie zleciła to masz kolejnego asa w rękawie, jeśli gdzieś go zgubiłeś to się nie martw, i tak nie miałeś wpływu na zapobieżeniu usterki.
    Siłą rzeczy przeglądu części wspólnej nie będziesz miał. Może go mieć spółdzielnia. Ale nawet pozytywnym przeglądem bym się nie martwił jak już wspomniałem, przez 5 lat wszystko może się zdarzyć, łącznie z zalaniem połączeń zaprawą. Ty nie zalałeś tego zaprawą tylko ktoś ze spółdzielni lub wynajęty przez nią.
  • #17 21035841
    filipjasieniecki777
    Poziom 5  
    Ja nie pamiętam żeby robili przegląd instalacji. Ten gość że Spółdzielni co był wczoraj to ewidentnie unikał tematu próbując mi wcisnąć że to może być moja wina np przez płytę indukcyjna...

Dodano po 5 [minuty]:

Przecież to jest wina Spółdzielni ona za to odpowiada bierze kasę na fundusze i inne cele więc ich zadaniem jest zadbanie czy w budynku jest bezpiecznie. Przecież dobrze że ktoś był w domu bo listwa zasilająca wraz z routerem to się normalnie spaliła.

Dodano po 14 [minuty]:

Moim zdaniem to Spółdzielnia jest winna takiego stanu rzeczy to ich budynek i oni powinni o Niego dbać, w moim lokalu to się nie stało w ogóle w tej skrzynce to jest taki syf puszki gruz elementy starych przewodów tak nie powinno być i teraz to ona powinna pokryć straty.
  • #18 21035893
    zbich70
    Poziom 43  
    Moim zdaniem to Spółdzielnia jest winna takiego stanu rzeczy
    Zatem swoje roszczenia kieruj do SM a nie na forum Elektroda.pl
  • #19 21035897
    filipjasieniecki777
    Poziom 5  
    Ale jakie ja tu roszczenia kieruje. Ja poprostu chciałem się dowiedzieć co to spowodowało a od tego jest forum czy nie?
  • #20 21035911
    zbich70
    Poziom 43  
    Ja poprostu chciałem się dowiedzieć co to spowodowało a od tego jest forum czy nie?
    To już ci napisałem w #6. Albo błąd ludzki albo zmęczenie materiału.
    Obie możliwości są jednakowo prawdopodobne.
  • #21 21035914
    Adam Walko
    Poziom 35  
    Ocena: 430

Jeżeli mieszkanie jest własnością spółdzielni - tak! Jeżeli jest Twoje - nie!
    Powodów może być wiele. Np luźny przewód w zacisku, nadmiernie obciążona - poza dopuszczalną wartość instalacja, wadliwe zabezpieczenie, utleniony zacisk i wiele innych.

Moderowany przez ArturAVS:

3.1.11. Publikowanie wpisów nie zawierających merytorycznej treści, zawierających szkodliwe porady, porady nie będące próbą rozwiązania problemu oraz publikowanie identycznych wpisów następujących po sobie lub powtarzających informacje ujęte w toku dyskusji.

• #22 21035918
    filipjasieniecki777
    Poziom 5  

No mi o to chodziło, że jest to instalacja Spółdzielni i tyle, i ona o to powinna dbać, nie ja, za ten syf co jest w tej całej skrzynce. Jak to zobaczyłem ten gruz na przewodach itd., to byłem załamany, plus to że zaczęło się palić w domu, każdy by się wkur... i masa spalonego sprzętu, więc ja nie chcę być stratny przez to, że ktoś czegoś np. zaniedbał.
  • #23 21035927
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Ten elektryk ze spółdzielni to skończył swoją pracę, czy powiedział że jest to prowizorka i że zrobi to porządnie?

Dodano po 2 [minuty]:

Adam Walko napisał:

Co ma własność mieszkania? Uszkodzeniu uległa cześć wspólna tzw. pion, który jest poza tym zaplombowany.
  • #24 21035934
    filipjasieniecki777
    Poziom 5  
    Tak właśnie powiedział że do Poniedziałku musi wytrzymać i że jest to na sztukę
  • #25 21035937
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7724
    Ja poprostu chciałem się dowiedzieć co to spowodowało

To co wyjaśniono Ci w #6, dodatkowo, za większość WLZ/pionów odpowiada SM jako właściciel tychże.

Załączam film jak to jest podłączone teraz i ile jest gruzu na tych przewodach.

Jeśli to robił elektryk z SM, to powinien stracić pracę. Wymienia się całą listwę zaciskową a nie sztukuje aby prąd był. To co pokazałeś na filmie, grozi powtórką w krótkim czasie.

Adam Walko napisał:

Nie wymyślaj teorii, WLZ/pion jest własnością SM i stan prawny (własności) lokalu nie ma tu znaczenia. To SM odpowiada za właściwe utrzymanie.
  • #26 21035942
    zbich70
    Poziom 43  
    ja nie chcę być stratny przez to że ktoś czegoś np zaniedbał.
    To załóż sprawę cywilną w właściwym sądzie. Oczekujesz, że społeczność elektroda.pl będzie cię tam reprezentować?
  • #27 21035947
    filipjasieniecki777
    Poziom 5  
    Ale ja nie miałem na to wpływu, ja nie mam tam dostępu, sieć nie była obciążona, nie wiadomo jak, czyli ten syf na listwie. Rozumiem, dla niektórych to normalka? I że jakby się mieszkanie spaliło, to miałbym mieć pretensje do siebie?

Dodano po 1 [minuty]:

Nie ma mnie reprezentować tylko poradzić co mógłbyc przyczyną i co mam dalej zrobić nikt nie musi mnie reprezentować.
  • #28 21035967
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7724
    Tłumaczono Ci już, że za to odpowiada SM. Więc jaki masz problem? Zgłosić się, zażądać protokołu ostatniego przeglądu (kopii) i cisnąć dalej. Ewentualnie zewnętrzną firmę która to oceni i wtedy walczyć o Swoje przed sądem. Z doświadczenia Ci powiem że to trudna walka, kiedyś jak mieszkałem w bloku, była wymiana WLZ. Firma wykonująca, zamieniła fazę z N w mojej klatce. Cały bus uszkodzonego sprzętu poszedł na złom, u mnie na szczęście tylko żarówki eksplodowały. Sąsiedzi po około dwóch latach dostali odszkodowania (koniec lat 90-tych).
  • #29 21035969
    kozi966
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1283
    Moim zdaniem sprawa jest dość prosta. Z tymi zdjęciami łatwo wykonać niezależną ekspertyzę.
    Przygotować pismo z roszczeniem odszkodowawczym do spółdzielni.
    Jak odmówią, wejść na drogę sądową.

Sprawa potencjalnie łatwa do wygrania.
  • #30 21035980
    kombo
    Poziom 14  
    Ocena: 39
    Na fotce widać że kostka jest przypalona a przewód (izolacja) nie, nie możliwe przy przegrzaniu złącza.
    Przewód jak i zacisk jest tylko okopcony.
    Na zacisku nie widać przegrzania tylko samo okopcenie (nie ma odbarwień powierzchni cynkowej).
    Wyklucza to luźny styk.
    Wygląda to jak przypalenie zapalniczką.
    Po co ? Nie wiem.
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem spalenia przewodu "zero" w skrzynce elektrycznej, co mogło być spowodowane luźnymi połączeniami, korozją, a także obecnością gruzu i wilgoci. Użytkownik zastanawia się nad odpowiedzialnością Spółdzielni Mieszkaniowej za uszkodzenia sprzętu w jego mieszkaniu, w tym laptopów i zasilaczy. Wiele odpowiedzi wskazuje na to, że Spółdzielnia odpowiada za stan instalacji, a brak przeglądów może być przyczyną awarii. Użytkownik został poinformowany, że może ubiegać się o odszkodowanie, ale musi dostarczyć dowody na zaniedbania ze strony Spółdzielni. Wskazano również na konieczność przeprowadzenia niezależnej ekspertyzy oraz dokumentacji stanu instalacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA