logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy zasilacz halogenowy nadaje się do żarówek LED? 12V vs 230V bez zasilacza

nie1983 20 Maj 2024 20:35 2577 9
REKLAMA
  • #1 21089851
    nie1983
    Poziom 2  
    Mam podłączone 2 żarówki led pod zasilacz halogenowy bo wczesniej byly tam halogeny i nic sie nie dzieje. Po prostu nie dostalem sie do zasilacza w okapie.
    Zastanawiam sie czy nie zrobic tak z reszta, choc to juz pewnie inna bajka bo oswietlenie sufitowe.
    Wiem ze to nie stale napiecie w zasilaczu typowo do led ale jakby dzialalo to znaczy dziala na innym, halogenowej instalacji.
    Jeszcze kwestia 12v kontra 230v czyli bez zasilacza. Czy wtedy bedzie lepiej i czy cos jest potrzebne pomiedzy zarowka a instalacja?
    Dzieki
  • REKLAMA
  • #2 21089873
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ocena: 2545
    Zasilacz do halogenów wymaga dużego obciążenia. Ledówki pobierają za mało mocy. To do niektórych przetwornic się odnosi. Kolejna sprawa zasilacz daje napięcie stałe vzy przemienne? Ledówki na napięcie przemienne zadziałają z transformatorem sieciowym, ale nie z przetwornicą, bo jest za szybka dla diod prostowniczych.
    Lampy na 230 V nie potrzebują elementów pośredniczących między nimi a instalacją. Zostały zaprojektowane jako zamienniki żarówek (żarówka ma żarnik i stąd jej nazwa) i nawet skalkowano dla nich angielską nazwę (LED bulb). I niech tak zostanie. żadne tam żarówki tylko bulb. Nie trzeba będzie uczyć się języka obcego.
  • REKLAMA
  • #3 21091598
    Mateusz_konstruktor
    Poziom 37  
    Ocena: 1102
    nie1983 napisał:
    Jeszcze kwestia 12v kontra 230v czyli bez zasilacza. Czy wtedy bedzie lepiej i czy cos jest potrzebne pomiedzy zarowka a instalacja?

Ta kwestia wymaga głębszego spojrzenia na cały pomysł zamiany zasilania.
    Po pierwsze: nie w każdym przypadku może być stosowane napięcie wynoszące 230V. Związane jest to z miejscami o dużej wilgotności i zapobieganiu możliwości porażenia prądem elektrycznym. Zasilanie napięciem 12V mogło być zastosowane z konkretnych powodów.
    Po drugie: same oprawki dzielą się na typy niskonapięciowe oraz dla zasilania bezpośrednio z sieci 230V. Tutaj trzeba sprawdzić obecnie zainstalowane egzemplarze, istnieje ewentualność konieczności wymiany oprawek.

Jak wygląda cała sytuacja? Jest to jakiegoś rodzaju przebudowa istniejącej instalacji?
  • #4 21091609
    kazikszach
    Poziom 39  
    Ocena: 1098
    LEDówki napisał:
    Kolejna sprawa zasilacz daje napięcie stałe vzy przemienne? Ledówki na napięcie przemienne zadziałają z transformatorem sieciowym, ale nie z przetwornicą, bo jest za szybka dla diod prostowniczych.

To tzw. transformatory elektroniczne, z nimi " żarówki" LED AC nie zadziałają, bo po jakimś czasie ugotują się diody prostownika.
    Temat był poruszany na forum.
  • REKLAMA
  • #5 21092170
    nie1983
    Poziom 2  

Mam takie coś w kuchni

http://www.perfektserwis.com/index.php?p1132,...etlówek-t8-1x36w-lub-zamiennik-helvar-philips

nie wiem czy gdzie indziej też bo nie mogę dostać się do gotowej instalacji, zabudowie sufitowej. Dlatego pomysł żeby LED założyć w istniejącą instalację.
    Wszędzie te same halogeny MR16 w okolicach 30W.
    Tak jak pisałem w okapie mi działa ale pewnie to co innego.
    Tam gdzie się da myślę żeby jednak podłączyć żarówki bezpośrednio czyli wersję 230V MR16.
    Nie znam się :|
  • REKLAMA
  • #6 21092175
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ocena: 2545
    Co tu się znać? Masz lampy na 230V, to robisz 230V, bo tak najprościej. Jeśli jest przerwa w okablowaniu, to trzeba ją usunąć. Bez grzebania w zabudowie można wymienić lampy i ewentualnie coś co jest na wierzchu. Kombinacje ze zmianą napięcia nic nie dadzą. Nośnikiem energii elektrycznej są kable.
  • #7 21092893
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ocena: 4199
    Przykładowo "transformator elektroniczny" do zasilania halogenów może dawać napięcie 24V*sin(50Hz)*sin(50kHz) - napięcie RMS dla takiego przebiegu jest 12V i do żarówki halogenowej na 12V ono jak najbardziej się nadaje. Ale LED na 12V potrzebuje raczej 12V napięcia stałego, o określonej polaryzacji - a tu jest przemienne; można je wyprostować (zwykłe diody prostownicze raczej nie, bo 50kHz to dla nich za dużo, a bywa, że ta częstotliwość jest większa, w nowszych może być np. 500kHz - wypada użyć diod Schottky, one sobie z tym poradzą), ale będą duże tętnienia; można dodać kondensator filtrujący, ale wyjdzie z tego napięcie prawie 24V...

Być może w jakiejś instalacji do zasilania lampy halogenowej użyto zasilacza dającego 12V o parametrach nadających się do LED-ów. Ale inny zasilacz używany do takich samych lamp może dawać co innego - lampie halogenowej to wszystko jedno, LED-om nie. A to oznacza, że zanim się podłączy LED-y, trzeba sprawdzić, jaki zasilacz tam jest, i być może wymienić.
  • #8 21092937
    kazikszach
    Poziom 39  
    Ocena: 1098
    _jta_ napisał:
    Przykładowo "transformator elektroniczny" do zasilania halogenów może dawać napięcie 24V*sin(50Hz)*sin(50kHz) - napięcie RMS dla takiego przebiegu jest 12V i do żarówki halogenowej na 12V ono jak najbardziej się nadaje

Wytłumacz, co miałeś na myśli pisząc to.
    Nie spotkałem "transformatora elektronicznego" do halogenów dającego na wyjściu sinus 50 Hz, te które spotkałem miały na wyjściu prostokąt około 50 kHz.
  • #10 21092958
    klamocik
    Poziom 36  
    Ocena: 718
    Transformator elektroniczny nie ma elektrolitów po stronie pierwotnej więc na wyjściu mamy częstotliwość ok 50 kHz ale modulowaną 50 Hz. Jak pisałem to jeszcze wcześniejszego wpisu nie było.

Podsumowanie tematu

✨ Zasilacze halogenowe, szczególnie te elektroniczne, mogą nie być odpowiednie do zasilania żarówek LED, ponieważ LED-y wymagają stabilnego napięcia stałego, a zasilacze halogenowe często dostarczają napięcie przemienne o wysokiej częstotliwości. W przypadku instalacji 12V, LED-y mogą działać, ale z ryzykiem uszkodzenia diod prostowniczych. Z kolei żarówki LED na 230V mogą być podłączane bezpośrednio do instalacji, co jest prostszym rozwiązaniem. Ważne jest, aby sprawdzić typ zasilacza oraz oprawki, ponieważ mogą wymagać wymiany w przypadku niskonapięciowych instalacji. W kontekście bezpieczeństwa, zasilanie 230V nie jest zalecane w miejscach o dużej wilgotności.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA