logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Moduł wejściowy miksera MX-6A znanej polskiej firmy nagłośnieniowej

osnapus 27 Maj 2024 13:50 675 14
REKLAMA
  • #1 21097492
    osnapus
    Poziom 19  
    Ocena: 37
    Witam wszystkich forumowiczów,

dostałem do naprawy mikser znanej polskiej firmy nagłośniającej kościoły.
    Model MX-6A model z roku ~2006. (nowsze wyglądają już zupełnie inaczej więc jest to trochę schemat historyczny ;) Jest to mikser monofoniczny, 5 wejść mikrofon/linia symetryczne, regulacja bas sopran czułość głośność wskaźnik SIGNA i PEAK. Dodatkowo posiada wejście magnetofon/cd wyjście słuchawkowe i wyjście symetryczne na linię mikrofonową oraz wskaźnik wysterowania.

Podjąłem próbę zrysowania schematu jednego kanału wejściowego. Być może uda mi się kiedyś jeszcze zrysować schemat sumatora i wskaźnika wysterowania ale akurat płytka wejściowa wydaje się najbardziej przydatna bo może posłużyć jako uniwersalne wejście do końcówki mocy. Nie byłem w stanie zbadać poziomu wyjściowego z płytki, ale po wykonaniu prototypu postaram się zaktualizować temat. Do wykorzystania jest jeszcze jeden wzmacniacz ze scalaka, dlatego na nim w razie potrzeby można by podbić jeszcze sygnał.

Mam tylko jedną prośbę do szanownego grona o zerknięcie na schemat, ewentualnie sprawdzenie poprawności i wyjaśnienie sposobu włączenia wzmacniacza różnicowego na tranzystorach w obwód sprzężenia zwrotnego wzmacniaczy operacyjnych. Kilka razy sprawdzałem w czasie zrysowywania i wygląda to tak jak widać na schemacie który dołączam choć się nie zarzekam bo mam wątpliwości co do wyżej wymienionego stopnia różnicowego.
    Przy okazji może komuś się przyda w razie naprawy takiego modelu.

Schemat elektryczny kanału wejściowego miksera MX-6A z roku 2006

W razie umieszczenia w złym dziale przepraszam i proszę o przeniesienie do właściwego.

Pozdrawiam
    Piotr
  • REKLAMA
  • #2 21097947
    yahooyahoo
    Poziom 24  
    Ocena: 138
    Dzięki za Twoją pracę.
    Schematu nie ocenię, ale zastanawia mnie ta tajemnica poliszynela związana z nazwą firmy. Czy to ma jakiś związek z prawami autorskimi czy jest jakiś inny konkretny powód nie wymieniania nazwy producenta. Pytam z czystej ciekawości.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21102156
    W.P.
    Specjalista - zasilacze komputerowe
    Ocena: 1215
    osnapus napisał:
    Mam tylko jedną prośbę do szanownego grona o zerknięcie na schemat
    Podałeś nazwę firmy, więc nie musiałem się zbyt długo mobilizować, zwłaszcza, że niedawno podczas naprawy wzmacniacza do nagłośnień tej firmy też musiałem zacząć od odtworzenia schematu. Widząc niektóre rozwiązania tam zastosowane przecierałem oczy ze zdumienia kilkakrotnie przyglądając się płytce.

Co do schematu przedwzmacniacza to wygląda poprawnie. Ciekawe to rozwiązanie ze wzmacniaczem różnicowym na tranzystorach. Mimo wszystko zastanawiam się, czy nie ma obawy o wzbudzenie, gdyż układ jest symetryczny do wejść U1A.
    Jednak potem sygnały sprzężenia zwrotnego brane są z dwóch wyjść wzmacniaczy. Co do fazy wszystko się zgadza i dla składowej stałej jest symetria.

Jednak każdy wzmacniacz ma jakiś czas propagacji, zatem sygnał docierający do emitera T2 dojdzie szybciej niż analogiczny sygnał do emitera T1.
    Być może dmucham na zimne, w końcu na pewno ktoś to sprawdził w zakresie do 40-50KHz i układ wszedł do produkcji.

Nie działa mi układ U3B. Dla ułatwienia przyjmuję impedancję C19 i R24 jako Z1. Pomijam także spadek napięcia na diodach D9 i D8.

Dla wartości dodatnich na wyjściu U2A wzmacniacz U3A ma wzmocnienie ok. 1,5 (R27/Z1). Potencjał wyjścia U3A będzie ujemny, zatem dioda D10 będzie spolaryzowana zaporowo.

Dla wartości ujemnych na wyjściu U2A wzmacniacz U3A ma wzmocnienie ponad 150 (R26/Z1). Na jego wyjściu pojawi się napięcie dodatnie wobec czego dioda D9 będzie zaporowo. W tym stanie na anodzie D10 będzie 0V (dopóki U3A będzie w stanie aktywnym).

Wynika z tego, że D11 nie zaświeci nigdy.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 21102932
    W.P.
    Przyjrzałem się uważniej ostatniej części układu dotyczącej diody przesterowania.
    Schemat układu elektronicznego z diodą D10, kondensatorem C20 i wzmacniaczem U3B TL072.
    Przecież w takim układzie ta dioda nigdy nie zaświeci.

Z polaryzacji kondensatora C20 i kierunku diody D10 wynika, że na wejściu (-) U3B pojawi się dodatnie napięcie, wobec czego jego wyjście przyjmie poziom dolnego nasycenia po przekroczeniu kilkunastu µV na wejściu.
    Spolaryzowana zaporowo D11 na pewno nie zaświeci.
  • #7 21114527
    osnapus
    Poziom 19  
    Kolego W.P. bardzo serdecznie dziękuję za tą analizę. Przyjrzałem się jeszcze raz zdjęciom płytki i miałeś rację. Zamiast diody D10 1N4148 jest dioda Zennera BZX55C.
    Poprawiony schemat już zmieniłem w pierwszym poście. Dodatkowo odczytałem, że diody użyte w przedwzmacniaczu to nie 1N4148 a BAV21.

Jak wiele zmienia obecność diody zennera w tym miejscu. Kierunek jej włączenia jest tak jak narysowałem...

Schemat z diodą Zenera BZX55C i wzmacniaczem operacyjnym TL072

Rozumiem, że poprzedni człon z diodą SYGNAŁ wygląda ok?

Będę próbował wykonać taki moduł, sam jestem ciekaw czy i jak to zagra bo nie mam już fizycznego dostępu do tego modelu z którego płytkę zrysowywałem.
  • #8 21115044
    SlawekKedra
    Poziom 43  
    Ocena: 1928
    osnapus napisał:
    Kierunek jej włączenia jest tak jak narysowałem...

Jeśli kierunek włączenia jest taki, to będzie to działać tak jak z diodą 1n4148
  • #9 21115274
    W.P.
    Nie będzie działać, gdyż dodatni potencjał na wejściu odwracającym spowoduje przejście do dolnego nasycenia, a wówczas dioda LED będzie spolaryzowana zaporowo.
  • REKLAMA
  • #10 21118612
    osnapus
    Poziom 19  
    To spróbuję może tak, nie zarzekam się, że zrobiłem to idelanie, ale dołączam zdjęcia tego fragmentu płytki od strony ścieżek i od strony elementów. Myślę, że spokojnie zobaczycie ten fragment obwodu o którym mowa...

Płytka drukowana z różnymi komponentami elektronicznymi, trzymana przez osobę. Zdjęcie fragmentu płytki drukowanej z widocznymi ścieżkami i podpisanymi elementami sygnałowymi.

Jeśli jest mało czytelnie mogę opisać elementy zgodnie ze schematem
  • #11 21118662
    W.P.
    Trochę czas mnie goni. Przyjrzę się wieczorem.
  • #12 21120271
    W.P.
    Tak na szybko: z (1) TL072 idą 2 diody połączone szeregowo (bez rozgałęzień) do (6). Inaczej niż w podanym przez Ciebie schemacie.
  • Pomocny post
    #14 21121533
    W.P.
    Przepraszam, dopiero w dużym powiększeniu zauważyłem ścieżkę.
    Moduł wejściowy miksera MX-6A znanej polskiej firmy nagłośnieniowej Układ jest odwzorowany poprawnie.

Jeśli D10 to dioda Zenera, zatem można spodziewać się pracy w III ćwiartce charakterystyki I=f(U). Wynika z tego, że C20 będzie ładowany odwrotnie, czyli napięciem ujemnym na (+). Może został niewłaściwie zamontowany. W każdym razie przy ujemnym sygnale na wejściu (-) D11 będzie świeciła.
  • #15 21121723
    osnapus
    Poziom 19  
    Pozostaje mi zatem narysować płytkę, wysłać do wykonania i złożyć. Jak tylko uda mi się uruchomić układ podzielę się wnioskami i spostrzeżeniami. Dziękuję za zainteresowanie kolego W.P.

Edit 30.07.2025r

Drogie Koleżanki i Koledzy,
    udało mi się w końcu narysować i zamówić płytkę u naszych orientalnych wytwórców. Nie obyło się bez jednej acz kluczowej pomyłki - błędnie podanie sygnału z tranzystorowego stopnia różnicowego na wejście wzmacniacza operacyjnego. Poniżej zamieszczam poprawiony schemat, ze zmienionymi kilkoma elementami a także z dodanym jednym kondensatorem. Układ uruchomiony, działa, wszystko się ładnie reguluje. Jedyne co mi nie odpowiada to regulacja barwy dźwięku, która jest dobrana chyba specjalnie pod mikrofony. Pozostaje przetestować inne wartości rezystorów w korektorze barwy tak aby układ można było wykorzystać jako wejście symetryczne do np. samodzielnej końcówki mocy.

Pozdrawiam
    Piotr

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy naprawy modułu wejściowego miksera MX-6A, produkowanego przez polską firmę Rduch. Użytkownik przedstawił schemat jednego kanału wejściowego, który zawiera pięć symetrycznych wejść mikrofonowych/linowych oraz dodatkowe funkcje, takie jak regulacja basu, sopranu, czułości i głośności. Forumowicze analizują schemat, wskazując na potencjalne problemy z diodą przesterowania oraz poprawność zastosowanych komponentów, takich jak diody Zenera i tranzystory. Użytkownik planuje wykonać prototyp modułu oraz podzielić się wynikami testów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA