logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór Webasto do Citroena Jumpera 2016 - oryginał czy używane? Koszty montażu?

tomitoo22 06 Lis 2024 20:24 1206 17
REKLAMA
  • #1 21292265
    tomitoo22
    Poziom 3  
    Ocena: 3
    Cześć, już 2. rok przymierzam się do założenia Webasto i w końcu muszę to zrobić, bo mam dość trzęsienia się w busie, zanim dostanie temperatury, nie mówiąc o skrobaniu szyb. Chciałbym zamontować ogrzewanie Webasto w busie, Citroen Jumper 2016 r., czy polecacie jakiś sprzęt? Czy szukać oryginału/używanego? Dedykowanego pod Jumpera? Jaki w ogóle jest koszt montażu takiego ogrzewania u mechanika? Opłaca się za to brać?

pozdrówka
  • REKLAMA
  • #2 21292669
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7833
    Kup chińczyka np. https://www.vevor.pl/nagrzewnica-na-olej-nape...iem-10l-lcd-pilotem-tlumikiem--p_010954551225 Mają tylko jedną wadę, kiepskie pompki paliwa.
  • REKLAMA
  • #3 21292871
    andrzej20001
    Poziom 43  
    Ocena: 6669
    A pompkę z czego od razu zamontować?
  • #4 21292891
    ArturAVS
    Moderator
    @andrzej20001 Padły mi trzy w trakcie jednego sezonu, trafiła się oryginalna Eberspachera na 12V. Już trzeci sezon wszystko działa na Eberspacherze. Jedna nowa, chińska, leży w "zapasie".
    A tym "piecem" ogrzewam warsztat, tak że około 400l paliwa poszło na sezon... Za cenę ori pompki Eberspachera, kupisz kompletnego chińczyka. I bardzo ważny plus, nie ma blokady sterownika przy przegrzaniu.
  • #6 21294647
    ArturAVS
    Moderator
    Różnica to cena.

tomitoo22 napisał:
    Zależy mi, aby był moduł w webasto odpalania ze smartfona, czy w chińczyku też jest taka opcja ?

Być może są takie wersje, nie szukałem. Mi wystarcza pilot i programator czasowy.
  • #7 21294676
    misiek1111
    Poziom 37  
    Ocena: 1100
    tomitoo22 napisał:
    czy polecacie jakiś sprzęt?

Najpierw musisz zdecydować, czy chcesz ogrz. mokre, czy suche. Do auta lepiej mokre.
    tomitoo22 napisał:
    Jaki w ogóle jest koszt montażu takiego ogrzewania u mechanika?

Cóż, za luksusy trzeba płacić. + jest taki, że w takim klocku jest dużo miejsca do instalacji, przez co idzie łatwiej i szybciej.
    tomitoo22 napisał:
    Opłaca się za to brać?

Zdecydowanie tak. W zimie poczujesz się przynajmniej tak, jak wiceminister :]
    tomitoo22 napisał:
    Zależy mi, aby był moduł w webasto odpalania ze smartfona

Przy zdalnym odpalaniu, istotne jest, aby mieć komunikację dwustronną, czyli zostaniesz poinformowany, że ogrz. odpaliło. A już super, jeśli będziesz miał pokazaną temperaturę płynu z silnika (przy mokrym).
    Piloty działają nawet do 1500m.
  • REKLAMA
  • #8 21295563
    tomitoo22
    Poziom 3  
    Skoro twierdzisz, że mokre lepsze to może coś polecisz dobrego ? Nie musi to być marka top. aby nie był to chińczyk który będzie psuł się 3 x w miesiącu, uważam, że lepiej dopłacić od razu do czegoś lepszego i nie wku.. się potem. Druga sprawa, odnośnie tego pilota, piszesz, że zasięg ma 1500 m, to w zupełności mi wystarczy, ale mam pytanie. Czy aby, odpalić te webasto z pilota, muszę mieć w polu widzenia busa ? Bo często jest zaparkowany, tak, że nie mam go w zasięgu wzroku.
  • #9 21296820
    misiek1111
    Poziom 37  
    tomitoo22 napisał:
    Skoro twierdzisz, że mokre lepsze to może coś polecisz dobrego ?

Głównie jest dwóch producentów Webasto i Eberspacher. Ja miałem do czynienie tylko z Webasto Termo Top C i był to świadomy wybór, ze względu na dostępność softu, ogólną dostępność wiedzy i brak celowych działań producenta utrudniających życie.

Do dużych silników, potrzebujesz piec o mocy >5kW.
    Jeśli chcesz kupić piec używany, niezależnie od licznika godzin pracy i stanu wizualnego, należy w nim zrobić remont kapitalny, czyli:
    - rozebrać wszystko w drobny mak,
    - wymienić wszystkie uszczelki,
    - sprawdzić stan świecy zapłonowej (wymiana),
    - ocenić stan palnika (wymiana/naprawa),
    - wymienić łożyska w wentylatorze,
    - sprawdzić szczotki w wentylatorze (wymiana),
    - otworzyć klapkę elektroniki i sprawdzić stan uszczelki i elementów uszczelniających (wymiana/konserwacja),
    - sprawdzić stan wtyczek/gniazdek/konektorów (wymiana/naprawa),
    - sprawdzić stan wszystkich rurek (wymiana),
    - wymienić oryginalną pompkę Webasto, która jest czystej wody niemieckim chłamem, na np. pompkę od Audi,

Dlaczego trzeba powyższe wykonać? bo wolałbym pokłócić się z własną babą 5 razy, niż diagnozować usterki w tych piecach.

Części i serwis są drogie, a w sezonie - czyli teraz - jeszcze droższe :]

tomitoo22 napisał:
    Druga sprawa, odnośnie tego pilota, piszesz, że zasięg ma 1500 m

Do 1500m, oznacza zasięg w terenie otwartym, gdzie urządzenia widzą się i nie ma zewnętrznych zakłóceń. W rzeczywistości w mieście to 50-200m.
    Aby mieć pewność, stosuje się piloty dwukierunkowe, które poinformują Cię, że piec został włączony/wyłączony.
    Obaj producenci mają swoje piloty, ale są drogie.
  • #10 21297114
    ArturAVS
    Moderator
    tomitoo22 napisał:
    mokre lepsze to może coś polecisz dobrego

Raczej nic lepszego względem suchego nie ma.
    misiek1111 napisał:
    Do dużych silników, potrzebujesz piec o mocy >5kW.

Zaraz zaraz, to moc pieca dobiera się do mocy silnika? Przecież to użytkownik ma mieć ciepło a nie silnik.
    Mokre to prawie same problemy;
    Dużo większy pobór prądu (oprócz dmuchawy pieca, pracuje pompa obiegowa płynu oraz dmuchawa pojazdu).
    Większy stopień komplikacji i droższe podzespoły.
    Większe zużycie paliwa.

Jedynym plusem, jest to że przy dużych mrozach zagrzejemy płyn a tym samym silnik, co powinno ułatwić rozruch ale trzeba mieć sprawny akumulator.
  • #11 21297277
    misiek1111
    Poziom 37  
    No, to napisałem, że:
    misiek1111 napisał:
    Najpierw musisz zdecydować, czy chcesz ogrz. mokre, czy suche. Do auta lepiej mokre.

Klient wybrał mokre :]

Tak, jest skomplikowane, droższe, silnik >2.0l,więc moc pieca najlepiej >5kW, aby nie czekać pół godziny.
    Większego zużycia paliwa nie ma specjalnie więcej, bo ciepły silnik spala mniej niż zimny na ssaniu.
    misiek1111 napisał:
    Cóż, za luksusy trzeba płacić.
  • #12 21297306
    ArturAVS
    Moderator
    @misiek1111 kilkanaście lat serwisowałem ogrzewania postojowe, różne, suche, mokre, gazowe. Mokre, szczególnie poniżej 7-9 kW mocy grzewczej w osobowych to same problemy.
  • #13 21297342
    misiek1111
    Poziom 37  
    Dlatego napisałem w #9, co trzeba zrobić po zakupie używki.
    Ja tak zrobiłem ze swoją używką i problemów od wielu lat nie mam. Sam instalowałem zgodnie z instrukcją i wymienionymi oryginalnymi częściami (nawet cybanty ori :) ). Może działa dobrze dlatego, że to benzyna?
    Oczywiście to nic nie znaczy. Usterki zdarzają się wszędzie.
  • #14 21297387
    tomitoo22
    Poziom 3  
    Panowie, ja totalnie się nie znam na tym, dla mnie może być i mokre i suche, nie ma to znaczenia. Warunek jest jeden, aby w samochodzie rano było ciepło, nic więcej.
    Piszecie, że suche jest tańsze i mniej problematyczne, to może być i suche. Żaden problem, używane nie wchodzi w grę bo nie ufam takim ofertom, chcę coś nowego.
    Co do mocy, to ile w końcu tego KW potrzeba w kabinie busa ? Żeby to dobrze grzało ?
  • REKLAMA
  • #15 21297468
    M.R-V4
    Poziom 24  
    Ocena: 164
    Do takiego klocka jak Jumper to tylko suche bym montował, w ogóle w busach super sprawa, nagrzewa się to kilkanaście minut max. Miejsca na montaż wszędzie od groma. W osobówkach trzeba kombinować, przerabiać itp bo miejsca jak na lekarstwo no i wejść z taką rurą z ciepłym też nie bardzo jest gdzie. Jedyny duży plus mokrego, to jak już wspomniał @ArturAVS podgrzanie płynu w silniku.

Dodano po 14 [minuty]:

tomitoo22 napisał:
    Co do mocy, to ile w końcu tego KW potrzeba w kabinie busa ? Żeby to dobrze grzało ?

Taki Air Top 2000 2kW pewnie z powodzeniem nagrzeje kabinę nawet typu "brygadówka" w 15 minut. Wnoszę po używaniu chińczyka w garażu ;)
  • #16 21297508
    ArturAVS
    Moderator
    Do dużych busów AT2000 jest nieco za małe, szczególnie z nieocieploną paką. AT3500 może by dało radę. Szwagier ma w VW T4 Multivan AT2000, i jak jest na zewnątrz niżej -10 to też nie zaciekawie się robi. Jeśli chcesz grzać tylko szoferkę to ok. Znajomemu "kwiaciarzowi" montowałem na Ducato z izotermą 6m długości chińczyka 8kW i prawie saunę można zrobić (świeże kwiaty nie marzną w trakcie transportu).
  • #17 21298589
    tomitoo22
    Poziom 3  
    ArturAVS napisał:
    Do dużych busów AT2000 jest nieco za małe, szczególnie z nieocieploną paką. AT3500 może by dało radę. Szwagier ma w VW T4 Multivan AT2000, i jak jest na zewnątrz niżej -10 to też nie zaciekawie się robi. Jeśli chcesz grzać tylko szoferkę to ok. Znajomemu "kwiaciarzowi" montowałem na Ducato z izotermą 6m długości chińczyka 8kW i prawie saunę można zrobić (świeże kwiaty nie marzną w trakcie transportu).

Ogrzewanie potrzebne jest mi tylko do kabiny, paka niech żyje swoją temperaturą. Czyli wg. Was te 2 kW, starczą w zupełności, ok.
    A miał ktoś z Was, styczność z firmą autoterm ? Mają wspomniane suche ogrzewanie, za ok 2800 zł, model Air 2D 2 kW.
  • #18 21298651
    ArturAVS
    Moderator
    tomitoo22 napisał:
    Air 2D 2 kW.

To kolejny wschodni wypust udający Eberspachera D2. Nowy oryginał to wydatek 3-4k; http://ogrzewania.net.pl/shop/product/eberspaecher-airtronic-d2-12v 2 kilowatowe agregaty są typowo montowane w kabinach ciężarówek, coraz częściej montowane są wersje 4 kW, Eberspacher D4 (Scania) i D4S (MAN), Volvo to AT2000ST/STC i w najnowszych Evo, DAF D2. Oryginalne Webasto i Eberspacher mają jednak dużo opcji dodatkowych (za odpowiednią opłatą). Chińskiego klona Eberspachera D4 opisywałem tu; https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3741351.html#19004624.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownicy dyskutują na temat wyboru ogrzewania Webasto do Citroena Jumpera z 2016 roku, zastanawiając się nad opcjami oryginalnymi i używanymi. Wskazują na różnice między ogrzewaniem mokrym a suchym, z zaleceniem montażu suchego w busach ze względu na prostotę instalacji i mniejsze problemy eksploatacyjne. Wskazują na marki Webasto i Eberspacher jako wiodące producentów, z rekomendacjami dla modeli o mocy powyżej 2 kW. Użytkownicy podkreślają znaczenie jakości pompki oraz możliwości zdalnego uruchamiania. Koszty montażu wahają się od 2800 zł do 4000 zł w zależności od wybranego modelu i producenta.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA