Zapraszam na krótką prezentację wnętrza dwóch telefonów stacjonarnych z lat 90 ubiegłego wieku. Będą to modele Proton T1332 i Cyfral C 928 T/P. Obie sztuki złomowałem na szybko po zalaniu, ale jako że to sprzęty którym niedługo wybiłoby 30 lat, to postanowiłem zrobić zdjęcia.
Zacznijmy od Proton T1332.
Pierwszy egzemplarz to czyste retro i czysty minimalizm.
Oprócz klawiatury numerycznej mamy tutaj tylko cztery dodatkowe przyciski:
- mute - wyciszenie
- P->T - Pulse->Tone (zmiana wybierania impulsowego na tonowe)
- Flash - do krótkiego rozłączenia się z bieżącego połączenia bez odkładania słuchawki, np. do przełączenia rozmowy
- Redial - wybiera ponownie ostatni wybrany numer
Słuchawka ma nawet miejsce na wpisanie numeru własnego.
I charakterystyczny spiralny kabelek - 4p4c - jest wypinana:
Pod miejscem na numer jest śrubka:
W środku jest mikrofon, głośniczek i dodatkowo ciężarek.
Na spodzie jest przełącznik P/T (już wyjaśnione skrót), przycisk RESET, regulacja poziomu głosu dzwonka (z boku):
Zaglądamy do środka. Tak, telefon jest po powodzi:
Klawiatura membranowa:
Ciężarek:
Płytka w środku jest bardzo prosta, jednostronna, montaż przewlekany, na spodzie jest tylko ten wspomniany już przełącznik P/T. Jest też miejsce na drugi przełącznik, ale od czego?
Wstępnie przemyta PCB:
Pomarańczowe przewody to, zgodnie z opisem na PCB, podłączenie buzzera. Na PCB są trzy układy scalone.
- W91314A - Tone / Pulse Dialer With Redial Function - ten układ obsługuje oba typy wybierania oraz też klawiaturę 4x4 oraz funkcję ponownego wybrania numeru (do 32 cyfr)
- BA6566 - tzw "speech network", bierze udział w odbieraniu i wysyłaniu sygnału audio, odpowiednia go wzmacnia wraz z autoregulacją wzmocnienia (AGC):
- 31002P (TA31002P) - tu miałem nieco wątpliwości, ale wyszukiwanie i lokacja układu przy buzzerze wskazuje, że to po prostu wzmacniacz
Można jeszcze spojrzeć na klawiaturkę po wymontowaniu:
Cyfral C 928 T/P
Teraz pora na bardziej zaawansowany telefon - wraz z wyświetlaczem i m. in. funkcją pamięci oraz powtórzenia ostatniego wybieranego numeru.
Słuchawka, jak wcześniej:
Świadectwo homologacji, data 1996:
Tu z boku znów mamy przełącznik między wybieraniem impulsowym a tonowym, oprócz tego są regulacje poziomu głosu.
Zaglądamy do środka. Tutaj mamy dodatkowy moduł z wyświetlaczem i to do niego podłączona jest klawiatura.
Na płytce z LCD jest układ Winbond W91550AF, dedykowany układ dla telefonów. Wspiera klawiaturę aż 4x7.
Schemat wewnętrzny:
Mapa klawiatury matrycowej:
Sposób podłączenia LCD (LCD nie ma osobnego sterownika):
Zostało drugie PCB, montaż w pełni przewlekany. Widoczny układ TEA1062 i MC34119P:
- MC34119P - wzmacniacz audio:
- TEA1062 - niskonapięciowy układ transmisji:
Opis sygnałów idących do drugiej płytki:
I to będzie na razie tyle. Nie jest to pierwszy raz, kiedy ktoś wrzuca w jakiejś formie telefony do działu "Wnętrza urządzeń", były już tematy o telefonach IP:
Telefon Cisco IP Phone CP-7940G/CP-7942G
Telefon Call Center IP Phone MRD-618
Sam też już coś publikowałem:
Stary polski telefon analogowy Cyfral C810 - wnętrze, częściowy schemat
Mimo wszystko liczę, że może kogoś tą krótką galerią zaciekawiłem i zainspirowałem do głębszego zainteresowania się starszymi telefonami stacjonarnymi.
Od jakiego modelu telefonu Wy zaczynaliście?
Fajne? Ranking DIY Pomogłem? Kup mi kawę.