logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wyłączyć przednią kamerę w Citroen C4 Picasso 2008 po przekroczeniu prędkości?

berater 18 Gru 2024 11:24 1341 33
Najlepsze odpowiedzi

Jak automatycznie wyłączać przednią kamerę samochodową po przekroczeniu około 10 km/h?

Da się to zrobić, ale najprościej wyprowadzić sygnał prędkości z ECU po CAN albo z zewnętrznego modułu GPS/prędkościomierza i na tej podstawie sterować przekaźnikiem lub małym mikrokontrolerem typu ATtiny/Arduino/ESP32 [#21354233][#21435228] Jeśli nie chcesz wchodzić w CAN, można użyć gotowego modułu „cyfrowy prędkościomierz uniwersalny” albo relay switch ustawianego na próg prędkości [#21354233][#21435228] Pomysł z sygnałem z diody blokady centralnego zamka jest możliwy, bo to prosty sygnał cyfrowy, który można połączyć z zasilaniem stacyjki przez układ logiczny AND, ale trzeba znać dokładne poziomy napięć [#21435864] W tym konkretnym aucie dioda po przekroczeniu 10 km/h świeci cały czas do zgaszenia silnika, a po wyłączeniu auta zaczyna migać, więc nie daje prostego impulsu „tylko przy 10 km/h” [#21438909] Padła też opcja przekaźnika bistabilnego sterowanego impulsem centralnego zamka, ale to bardziej obejście niż czyste rozwiązanie prędkościowe [#21435582] Po analizie wielu propozycji najpraktyczniejszy pozostaje porządnie zabudowany zwykły przełącznik, jeśli zależy Ci na prostocie i pełnej kontroli [#21438909][#21454391]
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
  • #1 21353283
    berater
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Zamontowałem kamery cofania i przednią w tytułowym pojeździe.
    Obraz z obu kamer wyświetlany jest na jednym monitorku (dwukanałowym), gdzie masterem jest kamera cofania po wbiciu wstecznego.
    Przy każdym innym położeniu dźwigni zmiany biegów wyświetlany jest obraz z przedniej kamery.
    Szukam rozwiązania, żeby obraz z kamery przedniej wyłączał się po przekroczeniu określonej prędkości pojazdu (kamera ta służyć ma tylko do manewrowania na parkingu i wjeżdżania do ciasnego garażu).

Jestem kompletnym lajkonikiem, jeśli chodzi o elektronikę i car audio. Może podpowiecie jakieś rozwiązanie.
    Myślałem, że taką rolę "przerywacza" mogłaby spełnić fabryczna funkcjonalność blokowania centralnego zamka po przekroczeniu 10 km/h.
    Ale nie wiem, skąd "wydłubać" ten sygnał i czy da się go odwrócić, tzn. żeby po przekroczeniu tej prędkości odłączał kamerę przednią.

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.
    Jeśli wybrałem zły dział, proszę o przeniesienie tematu.
  • #2 21353331
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15507
    Pokaż co zamontowałeś na początek.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 21353608
    berater
    Poziom 10  
    Mówisz i masz.
    Nie śmiejcie się z prowizorycznego wyłącznika. Jest to mam nadzieje na chwilę, aż rozwiązany zostanie problem, który podnoszę w tym temacie.
    Widok z kamery cofania samochodu pokazujący zaparkowany samochód po lewej stronie. Widok z kamery cofania samochodu na parkingu. Przyciski panelu samochodowego, w tym prowizoryczny wyłącznik z czerwoną taśmą. Logo Citroën z zamontowaną prowizoryczną kamerą pod spodem. Przednia część samochodu z widoczną prowizoryczną instalacją elektryczną.

• #4 21353825
    sosarek

Poziom 43  
    To oryginał czy dokładane, tak samo radio?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 21353843
    berater
    Poziom 10  
    W tym modelu nigdy nie było kamer fabrycznych, więc dokładane. Monitor niezależny od radia, zamontowany nad lusterkiem wstecznym, też dokładany. Wszystko ryżowe od myfriendów.
  • #6 21353868
    sosarek

Poziom 43  
    No i mamy się domyślać co kupiłeś?
    Wstaw linki, pokaż ustawienia radia/monitora itd.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 21353902
    berater
    Poziom 10  
    Nie bardzo wiem, o czym piszesz. Co ma piernik do radia? Kamery i monitor nie są sprzęgnięte z radiem fabrycznym i nie mają z nim nic wspólnego. Mogę wyjąć radio z samochodu, a kamery i monitorek będą działać dalej.
    Proponuję wrócić do pytania, które jest tematem wątku.
    Zastosowałem typowe kamerki i monitorek AHD, jakich pierdylion można wygooglać na aliexpress, także podawanie linków nie ma sensu.
    Skoro mogę wyłączyć sygnał z kamery przedniej prymitywnym przełącznikiem (jak na zdjęciu), to jako laik mogę sobie wyobrazić układ elektroniczny, który zrobi to samo automatycznie po przekroczeniu określonej prędkości samochodu, tylko nie wiem, skąd wziąć sygnał.
  • #8 21353905
    sosarek

Poziom 43  
    Zamieścisz wreszcie link do tego zestawu?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 21353910
    berater
    Poziom 10  
    Jeszcze raz.
    Nie ma linku do zestawu, bo to nie jest zestaw. Każda rzecz z innej parafii.
    Jedna kamera kupiona od Józia, druga od Franka, monitorek od Zenka, a wyłącznik znalazłem w garażu.

Widzę, że muszę inaczej zadać pytanie.
    Zapomnijmy przez chwilę o kamerach i monitorze.
    Wyobraźmy sobie, że mamy podłączoną żarówkę, pod dowolny obwód w tym samochodzie, która świeci się cały czas po zapłonie.
    Czy jest możliwe, żeby podłączyć jakiś układ elektroniczny do tego obwodu, samoróbka, albo gotowiec (wybaczcie niefachowość moim rozterek), który odłączy zasilanie tej żarówki po przekroczeniu określonej prędkości samochodu, np. 10 km/h i zaświeci ją ponownie po spadku prędkości poniżej tej wartości?
  • Pomocny post
    #10 21354233
    rs232
    Poziom 11  
    Ocena: 53
    Potrzebujesz danych o aktualnej prędkości, albo z ECU po CAN albo zewnetrzny moduł plus przekaźnik. Jeżeli zewnętrzny moduł to "CYFROWY PRĘDKOŚCIOMIERZ UNIWERSALNY" znajdziesz na popularnym portalu aukcyjnym Link

Oczywiście do tego jakis mały CPU al'a Attiny + przekaźnik i po sprawie.

Jest jeszcze opcja z czujnikiem przyspieszenia, całkując otrzymamy prędkość ale wartość obarczona błędem dość sporym, jak zależy tobie na precyzji to musi być prędkość z GPS lub z ECU.

Jeszcze taka uwaga, niektóre kamerki maja taką opcje wbudowaną jeżeli podasz co dokładnie kupiłeś, to może nie będzie potrzeby takiego "szycia". Działa to tak że nie podajesz prędkości tylko jak obraz za szybko sie zmienia to kamerka sie wygasza, to jest funkcja która się włącza w opcjach.
  • #11 21354262
    berater
    Poziom 10  
    Dzięki, dałeś jakąś nadzieję.

Kamerka to tania chińszczyzna. Wątpię, żeby miała tę funkcjonalność: https://pl.aliexpress.com/item/10050055153301...in.38.76671c24SrmEtF&gatewayAdapt=glo2pol Poza tym jeździłem z nią z różnymi przyśpieszeniami i kiszka, cały czas wyświetla obraz.

Zaniepokoiłeś mnie tym, co napisałeś:
    rs232 napisał:
    Oczywiście do tego jakiś mały CPU al'a Attiny przekaźnik i po sprawie.
    Raz, że nie wiem, o co chodzi, a dwa, nawet jakbym wiedział, to i tak bym nie potrafił tego przygotować.

Natomiast poniższe jest mocno interesujące:
    rs232 napisał:
    Jest jeszcze opcja z czujnikiem przyspieszenia, całkując otrzymamy prędkość, ale wartość obarczona błędem dość sporym, jak zależy tobie na precyzji, to musi być prędkość z GPS lub z ECU.
    Nie zależy mi na dokładności. Wystarczy, że wyłączy obraz powyżej powiedzmy 10 km/h z tolerancją - 5 km/h.

Będę wdzięczny za wszelkie rady dodatkowe.
  • #12 21354391
    adam white
    Spec od car audio
    Ocena: 327
    berater napisał:
    Będę wdzięczny za wszelkie rady dodatkowe.

Może się to Panu nie spodobać, ale dla mnie jedynym logicznym rozwiązaniem problemu jest niestety ten (zastosowany już)
    zwykły przełącznik - oczywiście można go estetyczniej zabudować.

Analizowałem od strony technicznej, ekonomicznej ale także ergonomicznej i bezpieczeństwa.
  • #13 21354426
    strucel
    Poziom 36  
    Ocena: 621
    Jeśli to manual to pod mechanizm zmiany biegów można się podpiąć ( np mały magnes przymocowany gdzieś pod osłoną do drążka i kontaktron w pobliżu) aby tylko na pierwszym biegu działało. Oczywiście nie zadowoli to fana jazdy na jedynce do odcinki....
    Samego sygnału analogowego to raczej nie znajdziesz bo C4 to już wszystko cyfrowo szyną CAN lata.
  • #14 21354451
    berater
    Poziom 10  
    Jest to półautomat, tzw. MCP. Czyli zwykła skrzynia manualna, ale sterowana robotem hydraulicznym. Wynalazek ma plusy dodatnie i plusy ujemne, ale nie da się chyba wyodrębnić jedynki. Dlatego kombinowałem (nie bijcie, jeśli bredzę) jak niżej:
    berater napisał:
    Myślałem, że taką rolę "przerywacza" mogłaby spełnić fabryczna funkcjonalność blokowania centralnego zamka po przekroczeniu 10 km/h. Ale nie wiem, skąd "wydłubać" ten sygnał i czy da się go odwrócić, tzn. żeby po przekroczeniu tej prędkości odłączał kamerę przednią.
    . Ale to dla mnie będzie za trudne.

Prosiłbym jeszcze @rs232 o rozwinięcie opcji z czujnikiem przyśpieszenia, bo może to będzie rozwiązanie. Tylko nie wiem czy się to sprawdzi w sytuacji jazdy ze stałą prędkością lub zwalnianiu, a nie przyśpieszaniu. Czy wtedy kamera się uaktywni? Byłoby bez sensu.

Musicie też pamiętać, że rozmawiacie z księgowym, a nie elektronikiem, który o tym, z której strony trzyma się lutownicę, dowiaduje się dopiero po podłączeniu jej do prądu, bo wie, że od tej chłodniejszej.
  • #15 21430873
    berater
    Poziom 10  
    Temat w dalszym ciągu aktualny.

Będę wdzięczny za jakieś solucje, albo sprowadzenie na ziemię i potwierdzenie, że pozostaje wyłącznik mechaniczny klawiszowy, podobny do tego na zdjęciu, tylko bardziej gustowny i estetycznie wkomponowany w panel pozostałych przycisków.
  • #17 21430965
    berater
    Poziom 10  
    Pisałem już wcześniej:
    berater napisał:
    Jest to półautomat, tzw. MCP. Czyli zwykła skrzynia manualna, ale sterowana robotem hydraulicznym. Wynalazek ma plusy dodatnie i plusy ujemne, ale nie da się chyba wyodrębnić jedynki.
  • #18 21431024
    ALIBABA I
    Poziom 33  
    Ocena: 535
    berater napisał:
    Obraz z obu kamer wyświetlany jest na jednym monitorku (dwukanałowym), gdzie masterem jest kamera cofania po wbiciu wstecznego
    . Ok .
    berater napisał:
    Przy każdym innym położeniu dźwigni zmiany biegów wyświetlany jest obraz z przedniej kamery
    I piszesz
    berater napisał:
    Szukam rozwiązania, żeby obraz z kamery przedniej wyłączał się po przekroczeniu określonej prędkości pojazdu
    Sądzę że za bardzo w ingerowanie w system auta jest bez sensu bo piszesz jaką masz skrzynię sądzę że na prawdę najlepszym / Najprostszym / rozwiązaniem będzie ,
    berater napisał:
    Myślałem, że taką rolę "przerywacza" mogłaby spełnić fabryczna funkcjonalność blokowania centralnego zamka po przekroczeniu 10 km/h
    więc zacząć trzeba od tego przełącznika , dalej wyczaić sygnał blokady zamków / Schemat / no i zgrać to wszystko .Dodam jeszcze , [ Musicie też pamiętać, że rozmawiacie z księgowym, a nie elektronikiem, który o tym, z której strony trzyma się lutownicę, dowiaduje się dopiero po podłączeniu jej do prądu ] No niestety sygnał obwodu ryglowania drzwi musi być oddzielony od kamerki , jak coś to jutro popatrzę jak to spiąć.
  • #19 21431184
    sanfran
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2994
    Na Ali znalazłem gadżet z takim opisem:
    HUD digital GPS Speedometer Head-up display MPH speeding alarm Multi-function speedometer Compass HD display General Motors
    U mnie się pokazuje cena ok $12. Jest tam funkcja „overspeed alarm”. Ponieważ ładnie kamerki zainstalowałeś i podłączyłeś, to możliwe, że nie będziesz miał problemu z wyciągnięciem sygnału alarmowego i użycie go jako wyłącznik kamery.
  • #20 21431213
    berater
    Poziom 10  
    ALIBABA I napisał:
    No niestety sygnał obwodu ryglowania drzwi musi być oddzielony od kamerki, jak coś to jutro popatrzę, jak to spiąć.

Będę wdzięczny.
    sanfran napisał:
    Ponieważ ładnie kamerki zainstalowałeś i podłączyłeś, to możliwe, że nie będziesz miał problemu z wyciągnięciem sygnału alarmowego i użyciem go jako wyłącznik kamery.

Napisałem "zamontowałem", ale w sensie inwestora :) Fizycznie robił to ktoś inny. Jestem totalnym lajkonikiem w sprawie elektroniki :) Ograniczyłem się do wyboru i zakupu gratów. Także tego... Reasumując, mam kogoś, kto to zrobi/zamontuje/podłączy, ale muszę dać mu koncepcyjnego gotowca.
  • #21 21435228
    artur.heise
    Poziom 33  
    Ocena: 593
    berater napisał:
    ale muszę dać mu koncepcyjnego gotowca.

Jak koncepcyjny, to nie gotowiec. :)

Generalnie to można wyciągnąć prędkość z odpowiedniej ramki danych CAN. Układ sprowadzałby się do np. arduino/ESP32/cokolwiek taniego + CAN-SPI + przekaźnik.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #22 21435433
    berater
    Poziom 10  
    Poniżej zbiorcze zestawienie wszystkich synonimów słowa "koncepcyjny":

aktywny, awangardowy, błyskotliwy, budujący, człowiek mądry, dogłębny, działający, eksperymentatorski, erudycyjny, filozoficzny, genialny, głęboki, innowacyjny, intelektualny, konstruktywny, kreacyjny, kreatorski, kreatywny, mądry, mentalny, myślowy, niebanalny, niekonwencjonalny, niepowierzchowny, niestereotypowy, nieszablonowy, niesztampowy, nietradycyjny, nowatorski, obdarzony wyobraźnią, odkrywczy, oryginalny, pionierski, poglądowy, pomysłowy, poszukujący, pouczający, przemyślany, przemyślny, racjonalny, rozumowy, ruchliwy, rzeczowy, sprytny, śmiały, światopoglądowy, świeży, teoretyczny, trzeźwy, twórczy, uczony, umysłowy, wynalazczy, z inicjatywą, zaangażowany, zmyślny, zręczny,

Gdzie tu widzisz sprzeczność? Szukam koncepcyjnego rozwiązania i chcę dać mu do realizacji/montażu gotowy projekt.
  • #23 21435582
    misiek1111
    Poziom 37  
    Ocena: 1088
    berater napisał:
    fabryczna funkcjonalność blokowania centralnego zamka po przekroczeniu 10 km/h.

W takim razie można to osiągnąć w banalny sposób.
    Wystarczy przekaźnik bistabilny (z zatrzaskiem czyli pamięcią).
    Cewkę przekaźnika (PK) podłączasz bezpośrednio pod zasilanie siłownika centralnego zamka.
    Impuls otwierający drzwi, spowoduje przełączenie styków PK i załączanie napięcia zasilającego kamerkę.
    Impuls zamykający drzwi, spowoduje przełączenie styków PK i wyłączenie napięcia zasilającego kamerkę.

Np. taki:
    https://www.tme.eu/pl/details/hf3f-l_12-1hl1t...kazniki-elektromagn-miniaturowe/hongfa-relay/
  • #24 21435670
    artur.heise
    Poziom 33  
    berater napisał:
    Gdzie tu widzisz sprzeczność? Szukam koncepcyjnego rozwiązania i chcę dać mu do realizacji/montażu gotowy projekt.

https://www.ortograf.pl/slownik/koncepcja
    https://livendo.pl/projekt-koncepcyjny/

Nie szukasz koncepcji, szukasz gotowego rozwiązania.

https://sailesmarketing.com/shop/electronic-interfaces/speed-switch-relay/
    https://www.lingenfelter.com/product/L460340004.html
    https://www.pfjones.co.uk/adjustable-speed-control-relay-avsplim001.html
    https://www.soundlabsgroup.com.au/p/Speed-RPM-Switch-SSRV02.html

misiek1111 napisał:
    Impuls otwierający drzwi, spowoduje przełączenie styków PK i załączanie napięcia zasilającego kamerkę.
    Impuls zamykający drzwi, spowoduje przełączenie styków PK i wyłączenie napięcia zasilającego kamerkę.

Przy takim rozwiązaniu będzie musiał odblokowywać drzwi przy manewrach na parkingu. Równie dobrze może pozostać przy przełączniku. :)
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • Pomocny post
    #25 21435701
    misiek1111
    Poziom 37  
    Ocena: 1088
    artur.heise napisał:
    misiek1111 napisał:

Przy takim rozwiązaniu będzie musiał odblokowywać drzwi przy manewrach na parkingu. Równie dobrze może pozostać przy przełączniku.

I bardzo dobrze.
    berater napisał:
    (kamera ta służyć ma tylko do manewrowania na parkingu i wjeżdżania do ciasnego garażu).

odblokuje sobie centralny drzwi pstryczkiem w drzwiach, gdy będzie chciał jej użyć na parkingu. Po co ma się włączać/wyłączać podczas jazdy co chwilę, np. w korku.

---
    artur.heise napisał:
    https://sailesmarketing.com/shop/electronic-interfaces/speed-switch-relay/https://www.lingenfelter.com/product/L460340004.htmlhttps://www.pfjones.co.uk/adjustable-speed-control-relay-avsplim001.htmlhttps://www.soundlabsgroup.com.au/p/Speed-RPM-Switch-SSRV02.html
    https://www.lingenfelter.com/product/L460340004.html
    https://www.pfjones.co.uk/adjustable-speed-control-relay-avsplim001.html
    https://www.soundlabsgroup.com.au/p/Speed-RPM-Switch-SSRV02.html

Można też kupić u nas. Karta w zał:
    Załączniki:
    • detektor czestotliwosci 10FZP.pdf (128.09 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #26 21435816
    berater
    Poziom 10  
    misiek1111 napisał:
    I bardzo dobrze.
    berater napisał:
    (kamera ta służyć ma tylko do manewrowania na parkingu i wjeżdżania do ciasnego garażu).

odblokuje sobie centralny drzwi pstryczkiem w drzwiach, gdy będzie chciał jej użyć na parkingu. Po co ma się włączać/wyłączać podczas jazdy co chwilę, np. w korku.

I to mi się podoba. Piwo poleciało. W tym samochodzie, co prawda nie na drzwiach, a na konsoli środkowej, jest łatwo dostępny przycisk jak na poniższej fotce.

Panel sterowania w samochodzie z przyciskiem oznaczonym jako blokada.

Tylko zastanawiam się, jak można jeszcze uprościć tryb sterowania włączaniem kamery i zrezygnować z przekaźnika bistabilnego. Jeśli bredzę, piszcie śmiało.

Na tym przycisku jest dioda, która zapala się w momencie zamknięcia centralnego, po przekroczeniu 10 km/h. Może da się odwrócić ten sygnał tak, żeby kamerka podłączona pod tę diodę otrzymywała zasilanie nie w momencie jej zapalenia, tylko w momencie, jak zgaśnie. Wybaczcie lamerskie rozterki.
  • #27 21435864
    adam white
    Spec od car audio
    Ocena: 327
    berater napisał:
    Na tym przycisku jest dioda, która zapala się w momencie zamknięcia centralnego, po przekroczeniu 10 km/h.

Szkoda, że ta informacja nie była podana wcześniej. Wywraca całą dyskusję. Jest prosty, jednoznaczny, sygnał cyfrowy który można wykorzystać do sterowania kamerą.

Moja sugestia - układ logiczny 2 wejściowy realizujący funkcję AND. Na jedno wejście podany sygnał ze stacyjki, na drugie z diody (oczywiście - dopasowanie poziomów napięciowych - ale dla nawet początkującego elektronika to nie powinno być problemem - to nie zabawa z przechwytywaniem informacji z CAN-a czy pisaniem programu dla procesora - to podstawy podstaw).
    Warunkiem wystąpienia sygnału uruchamiającego kamerę jest wystąpienie obu sygnałów. Przy ich braku lub wystąpieniu tylko jednego kamera nie będzie działać.
    Do zaprojektowania układu potrzebna jest informacja jakim sygnałem jest bezpośrednio sterowana dioda i dostępność sygnału napięciowego ze stacyjki w jej całym cyklu roboczym.

Edit:

Mamy automat (z możliwością ingerencji przyciskiem centralnego) i poza jazdą w korku z małymi prędkościami i zatrzymywaniem się (gdzie wyłączamy ewentualnie kamery przyciskiem centralnego) powinien działać tak, jak Pan chciał.

Pytanie , czy warto to tak robić.
    Ja jednak zostawiłbym sobie PEŁNĄ kontrolę, czyli zwykły przełącznik.
  • #28 21436954
    artur.heise
    Poziom 33  
    berater napisał:

Na tym przycisku jest dioda, która zapala się w momencie zamknięcia centralnego, po przekroczeniu 10 km/h. Może da się odwrócić ten sygnał tak, żeby kamerka podłączona pod tę diodę otrzymywała zasilanie nie w momencie jej zapalenia, tylko w momencie, jak zgaśnie. Wybaczcie lamerskie rozterki.

Pamiętaj, że ta dioda również miga po zablokowaniu auta, więc potrzeba jeszcze zasilania aktywnego dopiero gdzy BSI jest aktywne. Kierunek myślenia myślę, że jest OK. ;)
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #29 21437163
    berater
    Poziom 10  
    Z tego, co pamiętam (sprawdzę), dioda nie miga. Świeci lub nie, działa zero-jedynkowo.
  • #30 21437180
    artur.heise
    Poziom 33  
    berater napisał:
    Z tego co pamiętam (sprawdzę) dioda nie miga. Świeci lub nie, działa zero jedynkowo.

Sprawdź- jeśli się mylę, to masz ułatwioną sprawę. :)
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ W Citroen C4 Picasso 2008 zainstalowano dodatkowe kamery cofania i przednią, wyświetlane na niezależnym monitorze AHD. Kamera przednia ma być aktywna tylko podczas manewrów na parkingu i ma wyłączać się automatycznie po przekroczeniu określonej prędkości (np. 10 km/h). Problemem jest brak fabrycznego sygnału prędkości do sterowania kamerą oraz brak integracji z radiem czy oryginalnym systemem pojazdu. Propozycje rozwiązań obejmują: wykorzystanie sygnału z modułu CAN lub ECU do odczytu prędkości, zastosowanie zewnętrznego uniwersalnego cyfrowego prędkościomierza GPS z wyjściem alarmu prędkości, użycie czujnika przyspieszenia z integracją mikroprocesora (np. Attiny, Arduino, ESP32) i przekaźnika do sterowania zasilaniem kamery. Alternatywnie rozważano manualny przełącznik wyłączający kamerę, który jest prosty i niezawodny. W pojeździe jest półautomatyczna skrzynia MCP, co utrudnia wykrycie konkretnego biegu do sterowania kamerą. Dodatkowo rozważano wykorzystanie sygnału z diody na przycisku centralnego zamka, która zapala się po przekroczeniu 10 km/h i zamknięciu zamków, jako prosty sygnał cyfrowy do sterowania kamerą przez układ logiczny AND wraz z sygnałem ze stacyjki. Dioda ta jednak miga w trybie alarmu, co wymaga dodatkowej logiki. Ostatecznie rekomendowane jest rozwiązanie z przekaźnikiem bistabilnym sterowanym sygnałem centralnego zamka i manualnym przełącznikiem, co zapewnia prostotę i niezawodność bez konieczności ingerencji w system CAN pojazdu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA