logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak zautomatyzować sterowanie termowentylatorem w pomieszczeniu?

bolek11 19 Sty 2025 16:18 666 13
REKLAMA
  • #1 21400145
    bolek11
    Poziom 12  
    Ocena: 17
    WITAM, mam pytanie, czy można stworzyć sterowanie termowentylatorem w pomieszczeniu na zasadzie takiego schematu: temperatura podstawowa ustawiana np. 18 °C, gdy nie ma nikogo, wchodzi człowiek, włącza się termowentylator i podnosi temperaturę np. 2 - 3 °C więcej. Po opuszczeniu pomieszczenia temperatura wraca do 18 °C. Myślałem o zastosowaniu czujnika ruchu, czujnika temperatury, aplikacji na telefon, może w systemie Tuya, bo w budynku jest centralka na tym systemie. Proszę o jakieś rozwiązanie.
  • REKLAMA
  • #2 21400151
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15487
    bolek11 napisał:
    może w systemie tuya, bo w budynku jest centralka na tym systemie. Proszę o jakeś rozwiązanie

Sam sobie je podpowiedziałeś ;)
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 21400173
    bolek11
    Poziom 12  
    Nie mam aż takiego doświadczenia co z czym połączyć i co bym potrzebował do stworzenia takiego sterowania i dlatego napisałem zapytanie na forum o pomoc w skompletowaniu potrzebnych elementów . Inspiracją pomysłu był taki termowentylator z czujnikiem ruchu .
  • REKLAMA
  • #4 21400181
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15487
    W sieci jest całą masa poradników dotyczących tworzenia scen w Tuya, poza tym fajniej chyba gdyby pracownik wchodził do już nagrzanego pomieszczenia.
    Co to za termowentylator?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 21400189
    vodiczka
    Poziom 43  
    Ocena: 4299
    Termowentylator powinien być włączony na wyższą temperaturę 15-30 min przed przyjściem pracowników a gdy ich nie ma, wystarczy utrzymywać 16°C. Jeżeli macie stałe godziny pracy, wystarczy sterowanie zegarem.
  • #7 21401362
    VPSA132
    Poziom 26  
    Ocena: 183
    Dwa czujniki ruchu będą potrzebne.
    Reguły w tuya:
    1. Włącz gdy ruch pojawi się na czujniku #1 a na #2 nie ma i tak trzymaj.
    2. Wyłącz gdy ruch jest na #2 a na #1 nie ma.
    Czujnik #1 będzie na przykład wewnątrz pomieszczenia a #2 za drzwiami.
    Miejsca czujników do ustalenia doświadczalnie. Jakieś opóźnienia to samo.
    Ja mam tak zrobione w jednym miejscu odpalanie oświetlenia. Przerobiłem kilka konfiguracji i ta się najbardziej sprawdza.
  • #8 21401458
    xury
    Specjalista automatyka domowa
    Ocena: 1491
    I co w wypadku kiedy tych osób kręcących się jest np. 10? Będzie się włączać i wyłączać co chwilę?
    Do tego służą czujniki obecności człowieka, które wykrywają "ludzia" nawet kiedy się nie rusza.
    I są nawet takie dla tuya.
  • #9 21401513
    VPSA132
    Poziom 26  
    Ocena: 183
    xury napisał:
    I co w wypadku kiedy tych osób kręcących się jest np. 10?

Masz rację. Jednak nie mamy danych na ten temat. Autor nic o tym nie napisał. Przydało by się określić czy pracownicy wchodzą i wychodzą w jednej grupie czy jak kto sobie chce.
  • #10 21401661
    bolek11
    Poziom 12  
    Około 5 razy po 10min pomieszczenie jest odwiedzane na 16 godzin, i dla tego wzór pracy termowentylatora który dał mi do przemyśleń wyglądał tak, ustawiona temperatura np.20 st. gdy ktoś wszedł czujnik ruchu podnosił temperature o 2 stopnie do góry na czas ok.10 min, gdy człowiek wyszedł w tym czasie 10 min termowentylator wracał do temperatury 20 st. i tak ją utrzymywał. To wiem z przekazu od właściciela który miał taki termowentylator ale się wykończył ,a przywiózł go w Norwegi, i dlatego chce skopiować ten cykl pracy grzania termowentylatorem w moim przypadku.
  • REKLAMA
  • #11 21403066
    vodiczka
    Poziom 43  
    Podnosić temperaturę, dlatego że ktoś przebywa przez 10 minut a nie znacznie dłużej, dla mnie brzmi jak żart o ile to pomieszczenie nie jest kibelkiem a wentylator nawiewa w tym czasie chłodne powietrze z zewnątrz.
  • #13 21404324
    vodiczka
    Poziom 43  
    a niech przebywa i 30 minut, ja sądziłem że piszesz o pomieszczeniu gdzie ludzie przebywają znacznie dłużej i wykonują pracę siedzącą.
    W przypadku pracy lekkiej i wykonywanej w pomieszczeniach biurowych temperatura nie może być niższa niż +18°C, zalecana zimą to 20-23°C.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje sposobu na automatyzację sterowania termowentylatorem w pomieszczeniu, aby podnosił temperaturę o 2-3 °C po wykryciu ruchu, a następnie wracał do ustawionej temperatury podstawowej 18 °C po opuszczeniu pomieszczenia. Proponowane rozwiązania obejmują zastosowanie czujników ruchu i temperatury oraz integrację z systemem Tuya. Wskazano na potrzebę użycia dwóch czujników ruchu, aby uniknąć częstego włączania i wyłączania urządzenia, oraz na możliwość ustawienia opóźnień w działaniu. Dyskutanci podkreślają, że termowentylator powinien być włączony na wyższą temperaturę przed przybyciem pracowników, a także zwracają uwagę na różne warunki przebywania osób w pomieszczeniu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA