logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Golf 5 1.6 2005 - czerwona kontrolka oleju przy zimnym silniku

Wladca Cien 21 Sty 2025 10:02 1512 24
REKLAMA
  • #1 21402772
    Wladca Cien
    Poziom 3  
    Ocena: 14
    Dobry wszystkim.
    Na weekend umówiony jestem na serwis olejowo filtrowy. W niedzielę miałem taka sytuacje ze zaświeciła mi się ikonka czerwona o oleju,po sprawdzeniu rzeczywiście bylo minimum więc dolałem i na bagnecie pokazywało połowę. Podczas jazdy nic się nie świeciło i było wszystko ok. Natomiast wczoraj rano po odpaleniu auta i przejechaniu około 300 może 400 metrów zaświeciło mi się znowu ikonka oleju z napisem öldruck aus. Po zgaszeniu silnika chwile odczekałem i już się nie zapaliło więcej. Dziś rano wyjechałem do pracy i znowu to samo sie zapaliło. Wyłączyłem silnik na chwile,zapaliłem i jakoś do pracy dojechalem.
    Dodam że wcześniej nie miałem takiej sytuacji nigdy,ale od kilku dni u nas są przymrozki i w nocy temperatura spada do minus kilku stopni. Przez chwilę myslalem ze może coś fisiuje przez te mrozy bo kilka dni temu padł mi akumulator i też musiałem wymienic na nowy. I właśnie ta ikonka pojawia się jak motor jest zimny a jak przejadę trochę i się nagrzeje to jak by nigdy nic,motor dziala normalnie i nic nie pokazuje ani nie słychać aby coś się działo.
    Auto to Golf 5 1.6 benzyna 115ps z 2005 roku.
    Poradźcie co robić i czy mogę się przebujac jeszcze kilka dni dopóki w weekend serwisu nie zrobię.
  • REKLAMA
  • #2 21402855
    LightOfWinter
    Poziom 38  
    Ocena: 924
    Wladca Cien napisał:
    Na weekend umówiony jestem na serwis olejowo filtrowy.

Wladca Cien napisał:
    Poradźcie co robić i czy mogę się przebujac jeszcze kilka dni dopóki w weekend serwisu nie zrobię.

Podstawowe pytanie co serwis olejowo filtrowy miałby pomóc z Twoim problemem?
    Masz jakąś usterkę i ubytki oleju. Możliwe że masz też zabrudzony czujnik poziomu oleju - ale to tylko przypuszenia.
    Moim zdaniem auto trzeba dać do warsztatu a nie na serwis olejowo filtrowy.
  • REKLAMA
  • #3 21402880
    Wladca Cien
    Poziom 3  
    A możliwe że cos z rozrządem może być bo jest na łańcuchu lub może miska juz jest cała zabrudzona i przez to też czujnik może szwankować??
    Czyli najlepiej autem juz nie jeździć tak czy idzie abym do domu dojechał,mam 20km??
  • #4 21402902
    LightOfWinter
    Poziom 38  
    Wladca Cien napisał:
    Czyli najlepiej autem juz nie jeździć tak czy idzie abym do domu dojechał,mam 20km??

To Twoje auto, sam zawsze musisz odpowiedzieć sobie na takie pytanie. To Ty też poniesiesz koszty naprawy.
    Ja w swoim samochodzie sprawdził bym poziom oleju i jeśli byłby poprawny spokojnie wrócił bym do domu.
    Generalnie we współczesnych "eko" samochodach w silniku gromadzi się nagar i jest możliwe że zapcha on czujnik. Ale to tylko zgadywanie. Nie wiadomo co jest u Ciebie.
  • REKLAMA
  • #5 21402906
    Wladca Cien
    Poziom 3  
    Poziom oleju mam ponad połowę na bagnecie. Będę musial zadzwonić do mechanika i zapytać o jak najszybszy termin.
  • #6 21402922
    roznicowka
    Poziom 19  
    Ocena: 122
    Wladca Cien napisał:
    Poziom oleju mam ponad połowę na bagnecie. Będę musial zadzwonić do mechanika i zapytać o jak najszybszy termin.

Jeśli masz jakiś interfejs do diagnostyki auta to sprawdź w parametrach silnika, ciśnienie oleju.
  • #7 21402945
    Wladca Cien
    Poziom 3  
    >>21402922
    Niestety nie mam nic i nawet jak go sprawdzić. Umówiłem się do mechanika ale na jutro dopiero.
  • #8 21405908
    Wladca Cien
    Poziom 3  
    Witam Panowie,
    Dziś w nocy miałem niestety sytuację, że musiałem podjechać autem na pogotowie z dzieckiem około godziny 2 w nocy. Musiałem wziąć auto, żonę z dzieckiem zostawiłem, a przed 4 pojechałem po nich. To około 2 km w dwie strony, więc razem zrobiłem 4 km. Przed chwilą znowu przejechałem się około 2 km w koło komina i żadna lampka mi się nie zapaliła. W ogóle nic, jakby żadnego problemu nie było.

Nie wiem, czy to ma jakiś wpływ, ale przez ostatnie 2 tygodnie były u nas mrozy, około -7 stopni (jak wcześniej pisałem). Może to nie ma żadnego znaczenia, ale wspominam o tym. Miałem problemy z elektryką, np. z radiem, o czym również pisałem tutaj na forum. Wczoraj również chwilę się przejechałem, dosłownie 200 m, i kontrolka się zapaliła. Dziś, gdy w nocy było już na plusie, raptem nic się nie zapala. 🤔 Nie wiem, o co chodzi. Jak były minusowe temperatury, to wyskakiwała kontrolka, a jak jest już na plusie, to jak ręką odjął.

Dodano po 11 minutach:

Aha, przez te mrozy musiałem wymienić akumulator na nowy, bo stary całkowicie padł. Byłem u znajomego, podłączył komputer i wykazało dużo błędów, nawet takie, które to auto nie posiada. Na przykład: problemy ze sterowaniem z kierownicy (a mój model ma gołą kierownicę, bez żadnych przycisków), problemy z elektryką szyb, centralnego zamka, poduszkami powietrznymi i wiele innych błędów. Znajomy od razu zapytał, czy był problem z akumulatorem lub coś innego, bo to nie było normalne. Wtedy powiedziałem, że akumulator był wymieniany na nowy i również pokazywało jakieś błędy na desce rozdzielczej, ale po kilku kilometrach poznikały. Część błędów znajomy usunął.

Mówił, że może to być również przez to, że elektryka szwankowała, i stąd pojawiał się problem z ciśnieniem oleju. Sam już nie wiem, co się dzieje, ale logicznie patrząc: były mrozy, problemy z elektryką i wymiana akumulatora. Teraz na plusie jest kilka stopni i wszystko działa. Nie mam pojęcia.

Moderowany przez CameR:

Poprawiłem pisownię, usunąłem zbędne wulgaryzmy
    Reg. 3.1.13. Publikowanie wpisów naruszających zasady pisowni języka polskiego, niedbałych i niezrozumiałych.

• #9 21405926
    andrzej20001
    Poziom 43  
    Ocena: 6649
    Wymień olej, filtr i czujnik ciśnienia. I obserwuj.
  • #10 21405933
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6661
    Wiesz w tym aucie ciśnienie oleju nie jest monitorowany do 2000 obrotów na minutę więc jak odpalisz i nie masz ciśnienia oleju to nic o tym nie wiesz dopiero jak ruszysz i przekroczysz tą granicę to dopiero będziesz wiedział a może już być za późno i po silniku.
  • #11 21405946
    Wladca Cien
    Poziom 3  
    Auto idzie do mechanika w niedziele i powiedział ze na początku wymieni olej,filtr i czujnik i wtedy zobaczymy czy będzie się cos działo.
    Mimo tego że auto nic nie pokazuje to lepiej nim nie jezdzic tak??
  • #12 21405988
    roznicowka
    Poziom 19  
    Ocena: 122
    Wladca Cien napisał:
    mial od zajeba błędów nawet takie które te auto nie posiada czyli np problemy ze sterowaniem z kierownicy a mój model ma gołą kierownice,żadnych przycisków

To naprawde niezwykłe że pokazywało błędy od funkcji których nie masz w swoim aucie. Masz od nowości to auto? Kontrolki zazwyczaj nie zapalaja sie bez powodu , wiec lepiej niech mechanik sprawdzi co się dzieje by uniknąć poważniejszych skutków
  • #13 21406338
    LightOfWinter
    Poziom 38  
    roznicowka napisał:
    To naprawde niezwykłe że pokazywało błędy od funkcji których nie masz w swoim aucie.

Nie ma w tym nic szczególnego - wynika z niedopracowanego oprogramowania. Czasem w samochodach tak się zdarza.
  • REKLAMA
  • #14 21406779
    Wladca Cien
    Poziom 3  
    Mimo tego że kontrolka niby jakimś cudem już się nie zapala to lepiej nie jezdzic tym autem czy jednak można??? Juz sam zwariowałem 🤦‍♂️
  • #15 21407303
    LightOfWinter
    Poziom 38  
    Wladca Cien napisał:
    Mimo tego że kontrolka niby jakimś cudem już się nie zapala to lepiej nie jezdzic tym autem czy jednak można??? Juz sam zwariowałem 🤦‍♂️

Napisałęm już że to Twoja decyzja i w razie awarii ewentualne koszty.
    Niestety nie da się postawić diagnozy na odległość. Serwisant musi poszukać i dojść co było przyczyną awarii.

Możliwości jest sporo. Np. nagar zatykający czujnik.
    Jakiś zwierzak pogryzł kable. Może słaba masa, albo skorodowana wiązka itd, itd.
  • #16 21407416
    Wladca Cien
    Poziom 3  
    Ok dzięki,nie będę ryzykował i jezdzic nie zamierzam. Zobaczymy co mechanik powie.
  • #17 21407502
    kkknc
    Poziom 43  
    Wladca Cien napisał:
    . Zobaczymy co mechanik powie.

Jeździć obserwować. 😜
  • #18 21414447
    Wladca Cien
    Poziom 3  
    Autko dzis odebrane od mechanika. A więc tak czujnik cisnienia,olej i filtr wymieniony,zrobiona pukanka silnika od razu. Mechanik powiedzial ze filtr oleju był caly zawalony ze nie miało prawa działać poprawnie i wskazuje przyczynę w tym.
    Podłączony pod komputer zadnego błędu nie pokazuje,przejechane kilkanaście km i nic się nie zapala. Mam nadzieję ze to co zrobił to pomogło i będzie po problemie.
  • #19 21414502
    kkknc
    Poziom 43  
    Każdy filtr ma zawór bypass bo lepiej smarować nawet brudnym olejem niż nie smarować wcale. Komputer nie pokaże braku ciśnienia tylko mechaniczny manometr.
  • #20 21415044
    LightOfWinter
    Poziom 38  
    Wladca Cien napisał:
    Autko dzis odebrane od mechanika. A więc tak czujnik cisnienia,olej i filtr wymieniony,zrobiona pukanka silnika od razu. Mechanik powiedzial ze filtr oleju był caly zawalony ze nie miało prawa działać poprawnie i wskazuje przyczynę w tym.

Pytanie pozostaje dlaczego filtr oleju był przytkany - jak wskazał mechanik.
    Jeśli robisz rególarne wymiany / serwis olejowy - powiedzmy raz na rok/ co 15-20 tyś km, co wystąpi pierwsze, olej lejesz zgodnie ze specyfikacją producenta nie powinno być takich problemów.
  • #21 21415069
    user64
    Poziom 36  
    Ocena: 695
    Pod warunkiem, że ten olej i filtr był faktycznie wymieniany, z tym różnie bywa. Sam kupiłem kiedyś auto że stosem faktur z ASO, gość co rok jeździł do ASO na wszelkie serwisy. Auto rok 2001, kupiłem je w 2020. Na bagnecie oleju były jakieś gluty, więc wymieniłem olej i przyglądałem się filtrowi, data produkcji na nim 2007 rok. Mimo, że koleś dał mi faktury, gdzie była wymiana oleju i kompletu filtrów, to nikt filtra nie zmienił przez 13 lat. Był trudny dostęp, ale kasę za to brali.
    Także, różnie bywa.
  • #22 21415107
    LightOfWinter
    Poziom 38  
    user64 napisał:
    Auto rok 2001, kupiłem je w 2020. Na bagnecie oleju były jakieś gluty, więc wymieniłem olej i przyglądałem się filtrowi, data produkcji na nim 2007 rok. Mimo, że koleś dał mi faktury, gdzie była wymiana oleju i kompletu filtrów, to nikt filtra nie zmienił przez 13 lat. Był trudny dostęp, ale kasę za to brali.

Ciekawa historia. Przyznam że oleje i filtry wymieniam samodzielnie. Nie jest to trudne a lubię kontrolować co leję do auta i dbać żeby filtry zawsze były drożne.
  • #23 21415112
    user64
    Poziom 36  
    Ocena: 695
    Ja też robię to sam, ale są ludzie którzy jadą do ASO, bo tam są fachowcy.
  • #24 21415120
    andrzej20001
    Poziom 43  
    Ocena: 6649
    Tez znam kilka takich przypadków. Papiery były serwisu nie było. Auto do Polski w stanie ogólnym igła ,naprawdę ładne ,,a motor i turbo zajechane jak sandały pielgrzyma.
  • #25 21415153
    Wladca Cien
    Poziom 3  
    Jak go kupilem to był po serwisie niby,plakietke miał ze stemplem i nastepny serwis miał miec we wrześniu 24 więc spóźniłem się 4 miesiące ale mechanik powiedzial ze to nie jest jakiś wielki problem ale uwaza że ten filter był bardzo długo nie wymieniany. Wiec moral jest taki że olej może wymienili ale filter nie koniecznie ale kasę zawinęli do kieszeni 😤😤😡😡😡
    Teraz już wiem na przyszłość zeby samemu to robić bo to żadna magia a będzie pewność że jest wszystko wymienione na czas.

Dodano po 11 [godziny] 16 [minuty]:

Na razie tematu nie zamykam bo chce pojeździć pare dni i zobaczyć czy wszystko gra i trąbi.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z kontrolką oleju w Golfie 5 1.6 z 2005 roku, która zapala się przy zimnym silniku. Po dolaniu oleju kontrolka zgasła, ale po przejechaniu kilku kilometrów ponownie się zapaliła. Użytkownik zauważył, że problem występuje w niskich temperaturach. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie poziomu oleju, czujnika ciśnienia oleju oraz wymianę oleju i filtra. Po wizycie u mechanika wymieniono czujnik, olej i filtr, co rozwiązało problem. Użytkownik podkreślił, że filtr był zanieczyszczony, co mogło wpływać na działanie silnika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA