logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Obowiązki elektryka po zakończeniu prac i zgłoszenie nieprawidłowości bez umowy

zuzannasakowska 04 Mar 2025 13:24 1704 43
Najlepsze odpowiedzi

Czy po ustnej umowie elektryk ma obowiązek przekazać protokół pomiarów i czy można go gdzieś zgłosić, jeśli nie naprawi błędów?

Jeśli protokół pomiarów i oświadczenie nie były wyraźnie objęte ustaleniami, w wątku uznano je za usługę dodatkową, a dodatkowo taki dokument może wymagać uprawnień do badań, których sam monter może nie mieć [#21465683][#21465854][#21466042] Przy samej ustnej umowie i dowodach typu świadkowie, zdjęcia i podliczenie kosztów najrealniej zostaje negocjacja z wykonawcą albo sprawa cywilna; „straszenie” urzędem skarbowym padło jako ewentualny nacisk, ale z ryzykiem, że sprawa odbije się też na Tobie [#21465794][#21465683][#21466042] Jeśli potrzebujesz papieru dla ubezpieczyciela, odpowiedź z wątku była taka, żeby zlecić pomiary i protokół innemu elektrykowi [#21465854][#21466042]
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
  • #1 21465618
    zuzannasakowska
    Poziom 3  
    Ocena: 1
    Cześć, jestem osoba fizyczną, nie prowadze dzialalnosci gospodarczej. Elektryk z uprawnieniami i firmą wykonał dla mnie rozbudowę instalacji elektrycznej. Zrobił mi wycenę, a w trakcie prac okazało się, że jesli chcę fakture to cena bedzie wyższa. Zaplacilam uzgodniona wczesniej kwote, nie dostalam faktury. Po skończeniu prac nie dał mi żadnego zaświadczenia ani protokołu, legendę miał dosłać i nie dosłał, miał podjechać na montaż elektrycznych podgrzewaczy, które już były opłacone i się nie pojawił. Do tego jeden z ludzi, z którymi pracował, powiedział mi, że są zamontowane za małe bezpieczniki, zabezpieczenia i kable w rozdzielni do mocy, która będzie przez nią przechodzić (po skonfrontowaniu elektryk mówi, że zamontował wszystko do mocy takiej, jaką zastał w domu, ignoruje argumentację, że mówiliśmy o modernizacji domu i sam zrobił mi dwa wyjścia siłowe na dodatkowe podgrzewacze plus trzecie na indukcję i ze wielokrotnie zapewnial ze zrobil zabezpieczenia z gorka zeby starczylo na nowe warunki przylaczeniowe jakie by one nie były). W związku z sytuacją mam dwa pytania:
    1. Czy po skończeniu prac elektryk ma obowiązek dostarczyć protokół odbioru z pomiarami poświadczającymi bezpieczeństwo i poprawność instalacji, czy jest to usługa dodatkowo płatna?
    2. Czy jeśli mam tylko umowę ustną, świadków, jego zdjęcie przy pracy, jego końcowe podliczenie do zaplaty to jeśli nie będzie chciał naprawić ani pokryć finansowo swoich błędów, to czy jestem w stanie gdzieś go zgłosić, żeby poniósł konsekwencje swojego postępowania?
  • #3 21465636
    Adam Walko
    Poziom 35  
    Ocena: 447
    zuzannasakowska napisał:
    okazało się że wycena dotyczyła kwot na czarno, z fakturą było droże

zuzannasakowska napisał:
    . Czy po skończeniu prac elektryk ma obowiązek dostarczyć protokoł dawczy z pomiarami poświadczającymi bezpieczeństwo i poprowność instalacji czy jest to usługa dodatkowo płatna?

Sam przystałeś na wykonanie prac na czarno. Formalnie to jego nie było na modernizacji i nie będzie teraz się podkładał!
    zuzannasakowska napisał:
    Czy bez umowy, jeśli nie będzie chciał naprawić ani pokryć finansowo swoich błędów to czy jestem w stanie gdzieś go zgłosić, żeby poniósł konsekwencje swojego postępowania?

Sprawa cywilna w sądzie.
  • #5 21465660
    zuzannasakowska
    Poziom 3  
    Są świadkowie, mam jego zdjęcia przy pracy, podliczenie kosztów, które mi wysłał, oczywiście wolałabym uniknąć sprawy w sądzie, dlatego pytam się o jakieś straszaki.
  • #6 21465683
    Plumpi
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 2628
    Problem jest złożony.
    Sama zgodziłaś się na pracę na czarno, czyli dokonałaś przestępstwa podatkowego, czym się chwalisz publicznie.
    Teraz chcesz uzyskać od niego dokumenty potwierdzające, że on tam wykonywał prace.
    Dokumenty, które Ty zapewne potrzebujesz dostarczyć do inspektoratu nadzoru budowlanego, aby załatwić odbiór budynku.

ad.1 To czy ma obowiązek dostarczyć protokoły lub oświadczenie o stanie instalacji to zależy od umowy. Czy było to w tej umowie zawarte. Jeżeli w umowie było, ze cena dotyczy usługi wykonania instalacji i wystawienia papierów to tak.
    Ale jeżeli nie było tego w umowie to z automatu jest to usługa dodatkowo płatna. Ponadto może nie ma Uprawnień Budowlanych do wystawienia takiego oświadczenia, a posiada tylko i wyłącznie Świadectwa Kwalifikacyjne elektryczne.

ad. 2 Pójdziesz do Urzędu Skarbowego i powiesz, że ten elektryk nie chce Ci wystawić protokołu, bo się z nim umówiłaś, że zrobi robotę bez wystawiania rachunku/faktury?
    Przecież w pierwszej kolejności przetrzepaliby Ciebie. Sprawdzili wszystkie Twoje dochody, konta bankowe, wydatki, a jak by coś znalazł np. że wydałaś złotówkę więcej niż zarobiłaś to dostałabyś taki domiar, że musiałbyś się zapożyczyć w szemranych firmach, aby spłacić kary. Na pożyczkę w banku nawet nie byłoby szans, bo Urząd poblokowałby Ci konta i zdolność kredytową.

Funkcjonariusze policji skarbowej byliby bardzo zaangażowani, bo za takiego oszusta podatkowego dostaliby spore premie, a roboty mieliby niewiele, bo sama się do wszystkiego przyznałaś publicznie.
    Myślisz, że jak sobie nadasz ksywę to policja Cię nie znajdzie?
    Choć prawdopodobnie jesteś aż tak lekkomyślna, że publicznie przyznajesz się do przestępstwa gospodarczego pod swoim imieniem i nazwiskiem :)

Chcesz załatwić temat to gadaj z tym elektrykiem. Dopłać ten podatek i niech Ci wystawi rachunek/fakturę.
    Dogadaj się, aby dokonał przeróbek oraz wystawił oświadczenie.
    Zwiększenie mocy a tym samym zwiększenie zabezpieczeń wymaga uzyskania nowych warunków przyłącza od zakładu energetycznego. Bez tych warunków, elektryk nie może samodzielnie zwiększać zabezpieczeń.
    Masz taki dokument od energetyki o warunkach przyłącza?
    Pokazałaś go elektrykowi?
    Jeżeli nie to elektryk ma prawo do wynagrodzenia za przeróbkę tejże instalacji.
    Jeżeli masz taki dokument i przedstawiłaś go elektrykowi to powinien dokonać przeróbki nieodpłatnie. Ty natomiast tylko pokrywasz różnicę w koszcie wymienianych podzespołów (zabezpieczeń).

Jeżeli we wcześniejszej umowie nie było wyraźnie określone, że usługa obejmuje badania instalacji oraz wystawienie protokołu badań i oświadczenia o stanie instalacji to jest to usługa dodatkowo płatna.
    I tu nie ma się o co dochodzić.
  • #7 21465698
    zuzannasakowska
    Poziom 3  
    Dokumenty potrzebuję, żeby mieć dokument potwierdzający bezpieczeństwo instalacji, np. dla ubezpieczalni w razie jakiegoś pożaru. To nie jest nowy dom, nie potrzebuję ich dostarczać do inspektoratu. Chodziło mi o praktykę, jak jest przyjęte, czy to jest wymóg na zakończenie prac, czy dodatkowo płatna czynność.
    Wniosek o nowe warunki został zgłoszony po wymianie instalacji, w trakcie było wiadome, że będę go składać.
  • #8 21465708
    Plumpi
    P.S.
    Masz jakieś poświadczenie zapłaty za tę robotę?
    Przecież elektryk równie dobrze może iść do sądu i powiedzieć, że umowa była na taką i taką kwotę.
    Ba.. Nawet wystawi rachunek czy fakturę, odprowadzi podatek i powie w sądzie, że Ty nie chcesz mu zapłacić za wykonaną usługę, a poza tym to namawiałaś go, aby wykonał robotę na czarno, ale on nie chciał robić na czarno.
    Do tego powie, że dostałaś od niego taki dokument, a co z nim zrobiłaś to on tego nie wie :)

Pamiętaj, kij ma dwa końce. O wiele lepiej jest się dogadać i sprawę załatwić bez kłótni i wymuszania.

Dodano po 3 [minuty]:

zuzannasakowska napisał:
    Dokumenty potrzebuję; żeby mieć dokument potwierdzający bezpieczeństwo instalacji np dla ubezpieczalni w razie jakiegoś pożaru, to nie jest nowy dom, nie potrzebuję ich dostarczać do inspektoratu, chodziło mi o praktykę jak jest przyjęte czy to jest wymóg na zakończenie prac czy dodatkowo płatna czynność.
    Wniosek o nowe warunki został zgloszony po eymianie instalacji, w trakcie było wiadome że będę go składać.

Praktyka jest taka, że obejmuje to co było w umowie.
    Czyli:
    Była umowa, że wystawi protokół to powinien wystawić.
    Nie było takiej umowy - usługa dodatkowo płatna.

Nie było wcześniej warunków przyłącza to zainstalował zabezpieczenia zgodne ze stanem faktycznym. Nie mógł też przewidzieć czy energetyka ma możliwości zwiększenia przydziału mocy.
    Zatem przeróbka obecnie jest dodatkowo płatna.
  • #9 21465714
    zuzannasakowska
    Poziom 3  
    Mam tylko wyliczenie, które mi przesłał. Jakbym mogła się z nim dogadać, to by nie było tego tematu, w którym pytam, czy można go jakoś zdopingować do wywiązania się z umowy typu dokończenie pracy; przesłanie legendy rozdzielni. A czy teraz, po zakończeniu prac, może mi odmówić zawarcia z nim umowy, jeśli będę chciała dopłacić różnicę w podatku?
  • #10 21465732
    Plumpi
    zuzannasakowska napisał:
    Mam tylko wyliczenie które mi przesłał. Jakbym mogła się z nim dogadać to by nie było tego tematu, w którym pytam czu można go jakoś zdopingować do wywiązania się z umowy typu dokończenie pracy; przesłanie legendy rozdzielni. A czy teraz po zakończeniu prac może mi odmówić zawarcia z nim umowy jeśli będę chciała dopłacić różnice w podatku?

To raczej są pytania do tego elektryka.
    To czy się z nim dogadasz to zależy od tego jak z nim gadasz. Jak naskoczyłaś na gościa wytykając mu, że powinien to czy tamto, że to on wszystkiemu jest winien to też chłop nie chce dalej mieć do czynienia z takim klientem.

Dodano po 14 [minuty]:

Wiesz duża różnica jest jak zaczniesz:
    Panie Stasiu, boś pan spierniczył instalację i teraz są za małe zabezpieczenia, chcę aby pan je wymienił w ramach tamtego zlecenia. Wziąłeś pan pieniądze to musisz pan to zrobić.

A można zacząć:
    Panie Stasiu, udało mi się otrzymać warunki przyłącza na zwieszenie mocy. Może byś pan wpadł do mnie na kawkę i dobre ciasteczko, a przy okazji parę groszy byś pan zarobił wymieniając te zabezpieczenia na większe?

Tak przy okazji radzę się tak nie chwalić publicznie, że się umówiło z wykonawcą na robotę na czarno.

Naprawdę bardzo się dziwię co obecnie kieruje kobietami i niektórymi facetami też, że z taką łatwością dzielą się takimi informacjami?
    Potrafią np. codziennie przez 2-3 godziny nawijać przez telefon opowiadać wszystko co zaszło danego dnia wydzwaniając do mamusi, do siostrzyczki, do koleżanki. "Mamusia, wiesz, bo ja sobie dzisiaj załatwiłam robotę dodatkową. Wiesz co prawda bez umowy gość mi płaci, ale całe dwie dychy za godzinę". Albo uzgadnia przez telefon: "To ile będzie kosztować taka usługa? A ile by kosztował bez faktury?".
    Po prostu ręce opadają jak ludzie potrafią być naiwni. Nie zdają sobie sprawy, że obecnie wszystkie numery telefonów muszą być rejestrowane, aby wszystkie służby mogły inwigilować każdego obywatela. Niestety obecnie nie ma anonimowości, ani przez telefon, ani w internecie, a służby mogą obecnie inwigilować bez nakazu prokuratury.
  • #11 21465773
    zuzannasakowska
    Poziom 3  
    Czy ktoś ma merytoryczne rady, bardziej niż kawa i ciasteczko, i błaganie, żeby elektryk po dwóch miesiącach od skończenia pracy dosłał legendę?
  • #12 21465794
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6605
    Plumpi napisał:
    Sama zgodziłaś się na pracę na czarno, czyli dokonałaś przestępstwa podatkowego, czym się chwalisz publicznie.

Umowa ustna nie jest przestępstwem ani nawet wykroczeniem. Zapłata bez pokwitowania nie jest wykroczeniem płacącego. Każdy może płacić za co chce i nie prosić o rachunek. To biorący zapłatę za wykonanie usługi ma ja zarejestrować jako przychód i ewentualnie odprowadzić podatki (VAT, dochodowy, ZUS zdrowotne) niezależnie czy wystawił fakturę czy nie. Oczywiście obowiązkiem sprzedawcy usługi jest wystawienie dokumentu sprzedaży osobie fizycznej nie prowadzącej działalności gospodarczej (paragonu bez upomnienia się lub fakturę z dopiętym paragonem do własnej kopii faktury w przypadku gdy usługobiorcy życzy ją sobie) w przypadku posiadania kasy fiskalnej. Kupujący towar lub usługę nie ma obowiązku brania dokumentu sprzedaży.
    Plumpi napisał:
    ad. 2 Pójdziesz do Urzędu Skarbowego i powiesz, że ten elektryk nie chce Ci wystawić protokołu, bo się z nim umówiłaś, że zrobi robotę bez wystawiania rachunku/faktury?
    Przecież w pierwszej kolejności przetrzepaliby Ciebie. Sprawdzili wszystkie Twoje dochody, konta bankowe, wydatki, a jak by coś znalazł np. że wydałaś złotówkę więcej niż zarobiłaś to dostałabyś taki domiar, że musiałbyś się zapożyczyć w szemranych firmach, aby spłacić kary. Na pożyczkę w banku nawet nie byłoby szans, bo Urząd poblokowałby Ci konta i zdolność kredytową.

Bzdury które trudno komentować. W pierwszej kolejności to sprawdzony byłby ten własnie elektryk biorący inne kwoty z kwitem a inne bez. To jest już przestępstwo podatkowe dużego kalibru. "Sygnalista" byłby pochwalony ale trzeba się liczyć z różnymi obowiązkami z tytułu bycia świadkiem w postępowaniu przeciwko temu elektrykowi.
    Do autorki.
    Postraszenie US-em powinno przynieść skutek. Z osoba fizyczną umówiona cena jest ceną do zapłaty a nie na czarno. Ceny netto w umowie mogą występować miedzy firmami i to ma być poinformowane o rodzaju ceny. Jeżeli nie ma informacji o rodzaju ceny to są to ceny brutto (do zapłaty).
  • #13 21465805
    Plumpi
    Bardziej merytoryczne już dostałaś:
    78db78 napisał:
    Od. 2 straszysz go US że nie wystawił faktury i przyjedzie poprawiać.

Ale tu jest ryzyko, że US może Cię dokładnie przetrzepać.

Adam Walko napisał:
    Sprawa cywilna w sądzie.

Tutaj jest ryzyko, że możesz zostać ukarana Ty i/lub Twoi świadkowie za składanie fałszywych zeznań, a po ujawnieniu przestępstwa gospodarczego, sprawa może zostać przekazana do policji skarbowej.

Możesz iść na udry z niewiadomym efektem i skutkiem, a przy tym samej sobie narobić problemów lub rozegrać to polubownie w sposób psychologiczny.
    No chyba, że Twoje ego nie pozwala Ci traktować fachowców w inny sposób niż "z góry"?

Nie rozumiem czego jeszcze oczekujesz?
    Że ktoś Ci zaproponuje "kup karabin i postrasz elektryka, że go zastrzelisz jak nie spełni Twoich żądań"?
    Przecież to byłoby podżeganie do popełnienia przestępstwa, za które grozi nawet dożywocie.

W chwili obecnej nie ma innych możliwości poza Urzędem Skarbowym, Sądem i ugodą.
  • #14 21465818
    zuzannasakowska
    Poziom 3  
    >>21465794 Dzięki za normalną i rzeczową odpowiedź :).
  • #15 21465825
    clubber84
    Poziom 39  
    Ocena: 1729
    Witam,
    @zuzannasakowska
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4101350.html#21405308
    teraz wytłumacz nam, jakim cudem (prowadząc działalność gospodarczą) podpisałaś umowę na wykonanie niekompletnej usługi?
    I ten elektryk i ty wykonujecie usługi bez odprowadzania podatku?

Niestety, teraz zostaje ci tylko błaganie elektryka, żeby wykonał usługę dodatkowo płatną lub skorzystanie z usługi innego elektryka (też płatną).
    Zwłaszcza, że potrzebujesz protokół z pomiarów dla ubezpieczyciela.

Pozdrawiam
  • #16 21465826
    Plumpi
    DiZMar napisał:
    Umowa ustna nie jest przestępstwem ani nawet wykroczeniem.

Tyle, że nikt tam nie kwestionował umowy ustnej, lecz przyznanie się do zmowy z wykonawcą na wykonanie usługi na czarno.

Gdyby autorka napisała:
    Umówiłam się na wykonanie roboty za taką i taką kwotę, a teraz wykonawca chce podnieść cenę twierdząc, że to była oferta za robotę na czarno, co mogę z tym zrobić? To byłaby prosta i łatwa sprawa.

Potrafisz dostrzec różnicę?

DiZMar napisał:
    Bzdury które trudno komentować. W pierwszej kolejności to sprawdzony byłby ten własnie elektryk biorący inne kwoty z kwitem a inne bez.

Bzdury to sam teraz piszesz, bo wtedy zaczynają się kontrole krzyżowe.
    Ponadto znów nie przeczytałeś o czym jest mowa, a mowa była, ze udałaby się do US i poinformowałaby, że zgodziła się na wykonanie roboty na czarno.
    Sygnalistą to można być jak samemu się nie pakujesz w odpowiedzialność karną.

Dodano po 2 [minuty]:

clubber84 napisał:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4101350.html#21405308
    Teraz wytłumacz nam, jakim cudem podpisałaś umowę na wykonanie niekompletnej usługi?

Czyli umowa P2P
    Wykonawca miał prawo operować kwotami netto :)
  • #17 21465842
    qropatwa
    Poziom 22  
    Ocena: 227
    Plumpi napisał:
    poinformowałaby, że zgodziła się na wykonanie roboty na czarno.

A kiedy się zgodziła na wykonanie roboty na czarno? Przecież ma jakiś dokument z wyceną - został zaakceptowany bo i usługa została wykonana. Umowy na piśmie sporządzać nie musieli - ustna jest warta tyle samo.

Oczywiście może być problem aby zmusić go do wykonania pomiarów, bo może twierdzić że nie było to częścią umowy, ale zmuszając go do wystawienia dokumentu sprzedaży i odprowadzenia VAT można go 'ukarać' i uszczuplić jego dochód.
  • #18 21465848
    zuzannasakowska
    Poziom 3  
    >>21465794 Dzięki za normalną i rzeczową odpowiedź :)>>21465825
    Jestem osobą fizyczną, nie mam działalności, protokół chcę mieć dla siebie, bo wiem, że w przypadku szkody ubezpieczalnia będzie szukać wszystkiego, czego może się przyczepić, żeby nie wypłacić pieniędzy.
  • #19 21465854
    clubber84
    Poziom 39  
    W takim razie, niczym nie zmusisz elektryka do wykonania pomiarów i wystawienia protokołu z tychże, skoro w umowie nie ma o tym ani słowa.
    Możliwe też, że ten elektryk nie może wykonywać pomiarów, bo w jego ŚK (świadectwie kwalifikacji) nie ma tej pozycji, tylko montaż.
    A jeśli dojdzie do sytuacji, kiedy będziesz zmuszona skorzystać z warunków ubezpieczenia, ubezpieczyciel sprawdzi nawet papiery tego elektryka, który mimo braku uprawnień wykonał pomiary i podpisał protokół.
    Pozostaje podpisać umowę na wykonanie pomiarów z innym elektrykiem, który może takie wykonywać oraz, jeśli oboje omówicie, to i doprowadzenie instalacji do końca (pewnie jeszcze jakieś pierdoły zostały do dokończenia, a być może jeszcze coś wyjdzie w trakcie wizyty "pomiarowca").

Pozdrawiam
  • #20 21465876
    Plumpi
    qropatwa napisał:
    Oczywiście może być problem aby zmusić go do wykonania pomiarów, bo może twierdzić że nie było to częścią umowy, ale zmuszając go do wystawienia dokumentu sprzedaży i odprowadzenia VAT można go 'ukarać' i uszczuplić jego dochód.

Wszystko ładnie pięknie tylko zwróć uwagę, że Pani autorka prowadzi agroturystykę. Oczywiście jako rolnik nie jest zobowiązana do prowadzenia DG. Ale możliwe, że prowadzi taką DG. Jeżeli tak to wykonawca miał prawo przygotować ofertę netto.
    Brutto obowiązuje tylko w stosunku do konsumentów nie prowadzących działalności gospodarczej.

Dlatego poleciłem autorce, aby mimo wszystko się dogadała z wykonawcą, bo idąc w udry może nic nie zyskać, a jeszcze stracić. Jeżeli prowadzi DG to z automatu zgłoszenie do US spowoduje przeprowadzenie krzyżowej, kontroli skarbowej.
    Pani zamiast sobie to przemyśleć, to się podnieca wypowiedziami osób, którym tylko coś się wydaje, a jedynie potrafią krytykować wypowiedzi innych.
    Ponadto jeżeli jest przedsiębiorcą to niczego nie uszczupli wykonawcy, bo wykonawca wystawi FV podwyższoną o ten VAT.

W obecnej chwili, sprawa jest nieco zagmatwana i myślę, że najlepiej jest się dogadać, aby "nie strzelać sobie w stopę".
    Tyle, że Pani się zafiksowała na tym, żeby iść na udry i wymusić od wykonawcy to co ona chce, a od osób na Elektrodzie oczekuje tylko pomysłu jak tu przycisnąć wykonawcę.
  • #21 21465886
    zuzannasakowska
    Poziom 3  
    >>21465854 Nie podpisywałam z nim umowy, zawierałam ją ustnie.
  • #22 21465894
    clubber84
    Poziom 39  
    zuzannasakowska napisał:
    nie podpisywałam z nim umowy, zawieralam ja ustnie

Ok, więc jeśli ten elektryk w ŚK nie ma punktu, który pozwala mu na wykonywanie pomiarów, to go do tego niczym nie zmusisz.
    Być może on, przy uzgadnianiu wykonywania "kompleksowych usług" miał na myśli to, co on może wykonać, czyli tylko montaż, a że robi to od lat, to z racji rutyny zapomniał dodać, że pomiarów nie robi.
    I jeśli cena za usługę była bez pomiarów, to trudno tutaj mówić o reklamacji.

Pozdrawiam
  • #23 21465895
    zuzannasakowska
    Poziom 3  
    >>21465876 widzę, że ma Pan słabe pojęcie o kobietach, nie będę Pana wyprowadzać z błędu. Nie prowadzę działalności, od dwóch miesięcy próbuję się dogadać polubownie, także taka rada jest już po prostu nie do wykorzystania w tej sytuacji. Dla mnie sytuacja jest jasna, jako osoba fizyczna umówiłam się na wymianę instalacji, w trakcie dowiedziałam się, że cena będzie wyższa niż umówiona, jeśli chcę fakturę, w sumie nigdy nie powiedziałam, że nie chcę, ale jej nie dostałam fizycznie i zapłaciłam wcześniej umówioną cenę, mam problem z wyegzekwowaniem małych rzeczy polubownie, dlatego szukam argumentów, które mogą przekonać nieuczciwego wykonawcę.

Dodano po 1 [minuty]:

Dlatego pytałam się, czy to trzeba dodatkowo uzgadniać, czy to jest zawsze w cenie. Sporne pozostaje kilka rzeczy, które miał zrobić, a nie zrobił i które zrobił źle.
  • #24 21465902
    clubber84
    Poziom 39  
    zuzannasakowska napisał:
    Wniosek o nowe warunki został zgłoszony po wymianie instalacji, w trakcie było wiadome, że będę go składać.

O, tu jeszcze jeden argument za tym, że elektryk nie jest winien wartości zabezpieczeń, jakie zastosował, bo na czas, kiedy instalacja była gotowa nie było nowych warunków przyłączeniowych od ZE. Gdyby takie ZE przysłał przed wystartowaniem prac instalacyjnych, to elektryk po okazaniu mu takiego dokumentu wiedziałby co i jak robić, żeby dostosować instalację i zabezpieczenia do "warunków przyłączenia instalacji".

Zatem, skoro już tyle czasu minęło, a pomieszczenia jeszcze nie są używane, to najwyższy czas zaprosić innego elektryka i doprowadzenie instalacji do użytku oraz wykonanie pomiarów. Najwyższy czas, bo klientela zaraz zacznie dzwonić i umawiać się na terminy.

A, czekaj... jeszcze jedno:
    Pisałaś koleżanko o tym, że elektryk był z firmy, która oferuje usługi elektryczne, czy kompleksowe: budowlanka, hydraulika, elektryka?

Pozdrawiam
  • #25 21465939
    tyqva
    Poziom 36  
    Ocena: 1150
    zuzannasakowska napisał:
    ...
    1. Czy po skończeniu prac elektryk ma obowiązek dostarczyć protokół odbioru z pomiarami poświadczającymi bezpieczeństwo i poprawność instalacji, czy jest to usługa dodatkowo płatna?

Oczywiście, musi dostarczyć protokół z pomiarami lub oświadczenie poprawności wykonania. Jeśli tego nie zrobi, to jak wykaże, że instalacja jest wykonana zgodnie z zasadami i jest bezpieczna.
    Opinia, że to jest dodatkowo płatna usługa, to mit z poprzedniej epoki.

Plumpi napisał:
    ...
    ad.1 To czy ma obowiązek dostarczyć protokoły lub oświadczenie o stanie instalacji to zależy od umowy. Czy było to w tej umowie zawarte. Jeżeli w umowie było, ze cena dotyczy usługi wykonania instalacji i wystawienia papierów to tak....

W tym przypadku braku umowy pisemnej można domniemywać, że takie dokumenty zostaną dostarczone później.

Plumpi napisał:
    ...ad. 2 Pójdziesz do Urzędu Skarbowego i powiesz, że ten elektryk nie chce Ci wystawić protokołu, bo się z nim umówiłaś, że zrobi robotę bez wystawiania rachunku/faktury?

Funkcjonariusze policji skarbowej byliby bardzo zaangażowani, bo za takiego oszusta podatkowego dostaliby spore premie, a roboty mieliby niewiele, bo sama się do wszystkiego przyznałaś publicznie.
    Ale fantastyka finansowo-skarbowa. Brakuje karnego krzesła elektrycznego.
    zuzannasakowska napisał:
    ...
    2. Czy bez umowy, jeśli nie będzie chciał naprawić ani pokryć finansowo swoich błędów, to czy jestem w stanie gdzieś go zgłosić, żeby poniósł konsekwencje swojego postępowania?
    Zlecający nie musi mieć umowy, faktury, paragonu na wykonaną usługę. To jego nie obchodzi. Jet jedynie kłopotem z udowodnieniem, że konkretna firma wykonywała taka usługę.
    Nie poniesie też żadnych konsekwencji. A trzepacze z US? Wolne żarty. Wystarczy powiedzieć, że miała być dostarczona faktura i gość się nie zjawił.
  • #26 21465946
    Plumpi
    To w tej sytuacji trzeba przekonać wykonawcę, że ustalona kwota, powinna być kwotą brutto, bo tak mówi Prawo Konsumenta.
    Oczywiście o ile na tej ofercie nie ma wyraźnego zaznaczenia w ofercie, że jest to kwota netto i należy doliczyć VAT. I tu wykonawca może zaproponować naliczenie pełnego VAT-u 23% np. dla firmy lub VAT-u 8% jako usługa dla konsumenta.
    Jeżeli na ofercie nie było wyraźnego zastrzeżenia, że jest to kwota netto to jest to jakaś karta przetargowa.
    Tylko publiczne przyznawanie się do zawarcia umowy "na niższą cenę" wobec informacji, że niższa cena to bez faktury jest nieco śliskie.
    Ale umówmy się, że chodziło w tej wypowiedzi o to, że "zdecydowałam się na niższą cenę z fakturą, bo taka była w ofercie, a jako konsument powinnam ofertę dostać w kwotach brutto, czyli z doliczonym VAT-em".
    Powiedzmy jest to jakoś do ugryzienia.
    Pytanie teraz czy w umowie było wykonanie pomiarów czy nie?
    Jeżeli nie to usługa dodatkowo płatna lub w ramach tamtej usługi, ale tylko w przypadku dobrej woli wykonawcy.
    Oczywiście wymiana zabezpieczeń raczej nie wchodzi w grę, aby jej dokonać w ramach tamtej wyceny, ponieważ elektryk nie otrzymał wcześniej warunków przyłącza i nie mógł zainstalować innych zabezpieczeń, niż takie, jakie były w tej instalacji.

Jak egzekwować?
    Tak jak już było napisane wcześniej.
    Albo.

Ja kiedyś kupowałem piłę łańcuchową w prywatnym sklepie. Sprzedawca stwierdził, że ma awarię komputera i w chwili obecnej nie może wystawić żadnego dokumentu zakupu, ale żebym podjechał po niedzieli to będzie miał wystawiony taki dokument.
    Niestety jak przyjechałem do domu to się okazało, że policzył mi cenę za wyższy model, a sprzedał mi model, który miał w ofercie prawie o połowę taniej. Zadzwoniłem do niego, ale nie zdążyłbym przed zamknięciem sklepu, aby wymienić. Sprawdził, że faktycznie wydał mi inny model i obiecał, że mi wymieni ten sprzęt na ten wyższy model.
    Ponieważ w weekend sprzęt musiałem użyć to pogodziłem się z tym faktem, że będę miał niższy model. Po niedzieli pojechałem, ale był inny sprzedawca. Kazał mi przyjść następnego dnia jak będzie tamten. W końcu trafiłem tego, który mi sprzedawał. Poprosiłem o paragon i pokazałem mu, że sprzedał mi ten niższy model, a policzył cenę za wyższy.
    Mówię, że musiałem jednak użyć sprzętu i niech już będzie ten sprzęt, a tylko niech zwróci mi różnicę ceny i wystawi paragon.
    Zaczął kombinować i nie chciał mi zwrócić tej różnicy ani wydać paragonu.
    No to wyjąłem telefon i mówię do niego: "Dobrze, nie ma sprawy, nie musi mi pan wydawać tego paragonu. Podjadę sobie do Urzędu Skarbowego to tam mi z całą pewnością wystawią ten paragon. Zapewne także ich bardzo zainteresują nasze rozmowy telefoniczne i ta obecna rozmowa, bo mam je nagrane, ale wolałbym panu nie robić kłopotów".
    Gość bez słowa wypłacił kasę i wydał paragon :)
  • #27 21465962
    zuzannasakowska
    Poziom 3  
    >>21465902 Elektryk ma firmę zajmującą się tylko elektryką. Co do wartości zabezpieczeń to sam elektryk mi polecił złożenie wniosku o zwiększenie mocy przyłączeniowej i powiedział, że "do przodu" włożył bardzo wysokie zabezpieczenia, które wystarczać będą na co tylko będzie chciała mieć, to samo powtarzał, gdy powiedziałam mu, o jakie zwiększenie mocy występuję, że wszystko jest dobrze. Finalnie okazało się, że wszystko jest za małe i że kable poprowadzone w rozdzielni są za słabe. Teraz mówi, że w momencie zawierania umowy ustnej mówiłam mu, że chcę mieć wszystko tak, jak jest, co nie jest prawdą, bo od początku mocno zależało mi, by podnieść wydajność sieci.
  • #28 21465977
    Plumpi
    A możesz napisać o jaką moc wystąpiłaś, jakie zabezpieczenia zalecił ZE, jakie faktycznie zainstalował elektryk i jakie przekroje przewodów zastosował?
    Bo tak to dyskutujemy o niczym.
  • #29 21465987
    zuzannasakowska
    Poziom 3  
    >>21465977 Wystąpiłam o 35 kW, a miałam 16. Zabezpieczenie przedlicznikowe to teraz ok. 63 A. Już mam to poprawione przez innego elektryka. Teraz chciałam się z nim dogadać, żeby zwrócił mi za robociznę, za co zapłaciłam dwa razy, no i żeby odkupił rzeczy, które wyleciały z rozdzielni i nie były użytkowane. Niestety nie mam informacji, co dokładnie było i na co jest wymienione.
  • #30 21466042
    clubber84
    Poziom 39  
    Ja się nie dziwię temu panu, że robił jak uważał, skoro wszystko było "na gębę" zamiast "na piśmie".
    Tylko autorko nie pisz, że robota miała być jak najszybciej, do tego jak najtaniej, bo na takich mówi się: "chytry dwa razy traci".
    Teraz nic wielkiego nie ugrasz, a masz nauczkę na przyszłość, mimo że teraz jesteś sfrustowana postawą tego pana. Przejdzie ci.

Więc za pamięci, dla potomności, po pojawieniu się wykonawcy na obiekcie należy:
    - poprosić wykonawcę o okazanie uprawnień do wykonywania zawodu (świadectwo kwalifikacji),
    - skonsultować wszystkie szczegóły prac (wraz z planem sytuacyjnym lub schematem),
    - wykonać ich kosztorys (wraz z materiałem) i kosztorys dołączyć do umowy,
    - przeczytać umowę i niezrozumiałe sformułowania jeszcze raz omówić z wykonawcą,
    - podpisać umowę, w której zawarty jest także ostateczny termin oddania instalacji do użytkowania (po wykonaniu pomiarów),
    - do umowy powinien być także dołączony protokół z pomiarów oraz rachunek/FV za całość.
    Wszystko to powyższe ma też uwarunkowania prawne - odpowiedzialność gwarancyjna wykonawcy.
    Teraz nawet poprawek lub napraw w ramach gwarancji nie możesz od tego pana wyegzekwować, bo nie ma prawnych podstaw.

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemów związanych z wykonaniem prac elektrycznych przez elektryka, który nie dostarczył wymaganych dokumentów po zakończeniu modernizacji instalacji elektrycznej. Użytkowniczka, jako osoba fizyczna, nie prowadząca działalności gospodarczej, zapłaciła umówioną kwotę, ale nie otrzymała faktury ani protokołu z pomiarów, co jest istotne dla ubezpieczyciela. W odpowiedziach podkreślono, że brak umowy pisemnej może utrudniać egzekwowanie praw, a elektryk może nie mieć uprawnień do wystawienia protokołu. Użytkowniczka rozważa zgłoszenie sprawy do Urzędu Skarbowego oraz poszukiwanie innego elektryka do wykonania wymaganych pomiarów.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA