logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Układ chłodzenia kondensatorów - dodatkowe radiatory zamiast wentylatora?

cada99 16 Mar 2025 20:54 402 9
REKLAMA
  • #1 21482877
    cada99
    Poziom 4  
    Ocena: 5
    Czy ktoś spotkał się z układem chłodzenia kondensatorów? Nie pytam oczywiście o wentylator, ale o jakieś dodatkowe radiatory.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21482952
    DJ_KLIMA
    Poziom 25  
    Ocena: 221
    Daj porządne dla przemysłu, nie kombinuj, np rubycon hgx, lub panasonic tp, dość że mega wielki lifetime to jeszcze 135*C w standardzie, z dopuszczalnymi 150*C. A jeżeli już to HV to się chłodzi olejem i przy okazji izoluje :).
  • Pomocny post
    #3 21483080
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6094
    Jakich kondensatorów?
    Istnieją kondensatory fabrycznie przystosowane do chłodzenia cieczą.

W przypadku zwykłych kondensatorów przewodzenie ciepła wewnątrz kondensatora może nie być wystarczające żeby radiator na zewnątrz miał sens.

Zazwyczaj dobrym pomysłem jest zastosowanie kondensatorów z mniejszym ESR (choć czasami może to zepsuć kompensację).
  • REKLAMA
  • #4 21483121
    cada99
    Poziom 4  
    Nie chodzi o kompensację, a o szybkie cykle ładowania i rozładowania, czyli też dużymi prądami. Miałem obawy, że nawet na takie ESR będzie to wpływać negatywnie temperaturowo.
    Dlatego pomyślałem, aby podpytać, czy ktoś coś wie o jeszcze solidniejszych rozwiązaniach. Teoretycznie mogę zastosować po prostu większą ilość mniejszych kondensatorów. Aczkolwiek to też dodatkowy koszt w montażu i obudowie.
    Z kolei wentylator będzie zbierał kurz, co bez czyszczenia da po pewnym czasie odwrotny efekt.
  • #5 21483174
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5162
    @cada99 A cóż to za tajny projekt z tymi kondensatorami? Jeżeli nie chodzi o układ WCZ np. jakiegoś pieca indukcyjnego dużej mocy, to problem chłodzenia kondensatorów jest mało istotny.
  • #6 21483327
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    cada99 napisał:
    Nie chodzi o kompensację, a o szybkie cykle ładowania i rozładowania, czyli też dużymi prądami. Miałem obawy, że nawet na takie ESR będzie to wpływać negatywnie temperaturowo. Dlatego pomyślałem, aby podpytać, czy ktoś coś wie o jeszcze solidniejszych rozwiązaniach. Teoretycznie mogę zastosować po prostu większą ilość mniejszych kondensatorów. Aczkolwiek to też dodatkowy koszt w montażu i obudowie.
    Piszesz jak humanista lub księgowy, powinieneś zatrudnić elektronika - kogoś kto umie to policzyć.

Elektronika to dziedzina ścisła, trzeba się oprzeć na obliczeniach, nie na obawach. Z ESR i prądów wylicza się moc strat, a z mocy strat przyrost temperatury, z przyrostu temperatury wylicza się o ile spadnie trwałość kondensatora. Wszystko jest w notach aplikacyjnych producentów kondensatorów,

P.S.Nie zrozumiałeś o jakiej kompensacji mowa, chodziło o kompensację pętli sprzężenia zwrotnego, jak przerobisz zaprojektowaną przez kogoś konstrukcję przetwornicy, zmieniając drastycznie ESR, to może stracić stabilność.
  • REKLAMA
  • #8 21483632
    cada99
    Poziom 4  
    Tylko weź tu precyzyjnie policz ile ciepła rozprasza taki kondensator. Bez układu pomiarowego nie ma szans. Kiedyś za czasów studiów widziałem taki dla silnika, oj nie było to byle co.

Tak więc najpierw wolałem sprawdzić czy w ogóle stosuje się takie rozwiązania z chłodzeniem kondensatorów. Jak się okazało , stosuje się chłodzenie olejem, ale nie radiatorami. I to mi w sumie odpowiada na moje pytanie. Jak coś to zalać olejem i dać pompę z radiatorem. Identycznie jak w komputerach dla nerdów.
  • Pomocny post
    #9 21483687
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    cada99 napisał:
    Tylko weź tu precyzyjnie policz ile ciepła rozprasza taki kondensator.

P=ESR*Irms^2 Nie musisz uwzględniać zależności ESR od częstotliwości, nie musisz budować specjalnych układów pomiarowych, oszacowanie z dokładnością 20-30% wystarczy

cada99 napisał:
    Tak więc najpierw wolałem sprawdzić czy w ogóle stosuje się takie rozwiązania z chłodzeniem kondensatorów.
    Czasem kondensatory przyklejone są do blachy. W każdym razie nie liczył bym na to że z chłodzeniem uda ci się pracować z prądem tętnień 10A kiedy katalog przewiduje 2A.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #10 21484827
    CosteC
    Poziom 39  
    Ocena: 1653
    cada99 napisał:
    Tylko weź tu precyzyjnie policz ile ciepła rozprasza taki kondensator. Bez układu pomiarowego nie ma szans.

Bez większych problemów to policzę. Gorzej jest sprawdzić jak bardzo nagrzewa się wnętrze kondensatora w stosunku do obudowy. I dlatego często kondensatory padają. Pseudo inżynier zmierzył temperaturę obudowy, wyszło mu poniżej 105'C napisanego na obudowie więc szczęśliwy. No tylko, że w środku było więcej i degradacja parametrów była szybka.

Próby zmuszenia kondensatora do pracy z prądami ponad nominał inaczej niż rzadka praca impulsowa są skazane na klęskę. Pytanie jak szybką klęskę.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat chłodzenia kondensatorów, z naciskiem na zastosowanie dodatkowych radiatorów zamiast wentylatorów. Użytkownicy wskazali, że kondensatory o niskim ESR mogą być bardziej efektywne, ale ich chłodzenie wymaga precyzyjnych obliczeń dotyczących strat mocy i przyrostu temperatury. Zauważono, że niektóre kondensatory są fabrycznie przystosowane do chłodzenia cieczą, a w przypadku standardowych kondensatorów, zastosowanie radiatorów może być niewystarczające. Wskazano również na możliwość chłodzenia olejem jako alternatywę. Użytkownicy podkreślili znaczenie dokładnych pomiarów temperatury wewnętrznej kondensatorów oraz ryzyko ich uszkodzenia przy pracy z prądami przekraczającymi nominalne wartości.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA