Czy ktoś spotkał się z układem chłodzenia kondensatorów? Nie pytam oczywiście o wentylator, ale o jakieś dodatkowe radiatory.
Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamcada99 napisał:Piszesz jak humanista lub księgowy, powinieneś zatrudnić elektronika - kogoś kto umie to policzyć.Nie chodzi o kompensację, a o szybkie cykle ładowania i rozładowania, czyli też dużymi prądami. Miałem obawy, że nawet na takie ESR będzie to wpływać negatywnie temperaturowo. Dlatego pomyślałem, aby podpytać, czy ktoś coś wie o jeszcze solidniejszych rozwiązaniach. Teoretycznie mogę zastosować po prostu większą ilość mniejszych kondensatorów. Aczkolwiek to też dodatkowy koszt w montażu i obudowie.
Krzysztof Kamienski napisał:A cóż to za tajny projekt z tymi kondensatorami?
cada99 napisał:Tylko weź tu precyzyjnie policz ile ciepła rozprasza taki kondensator.
cada99 napisał:Czasem kondensatory przyklejone są do blachy. W każdym razie nie liczył bym na to że z chłodzeniem uda ci się pracować z prądem tętnień 10A kiedy katalog przewiduje 2A.Tak więc najpierw wolałem sprawdzić czy w ogóle stosuje się takie rozwiązania z chłodzeniem kondensatorów.
cada99 napisał:Tylko weź tu precyzyjnie policz ile ciepła rozprasza taki kondensator. Bez układu pomiarowego nie ma szans.