logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] D718 2sc5200 problemy ze wzmacniaczem własnej konstrukcji

wineckibiuro 03 Kwi 2025 11:01 777 21
  • #1 21505576
    wineckibiuro
    Poziom 3  
    Witam. Zbudowałem taki wzmacniacz na układach D718 x2 na kolumny stereo oraz 2SC5200 na subwoofer. W schemacie rezystory ceramiczne to 15W 15RJ. Z powodu braku tego typu w sklepie założyłem równolegle 10W 33R (zakładam 16,5 Ω 20W). Bardzo grzeją się podczas podania zasilania. Po około 30-40 sekundach są już gorące. Zasilanie z zasilacza komputerowego. Wg. naklejki 12V 46A 552W. Czy grzanie się tych rezystorów może być spowodowane siłą zasilacza, czy należy je wymienić na jakieś inne? Nie mogłem też dostać tranzystorów 2SD468, więc zastąpiłem 2SD1207 jako uzupełnienie dla D718. Z moich improwizacji podwójny potencjometr B50k zastąpiłem liniowym A50k, bo akurat taki miałem. Ogólnie cała sekcja góry stereo w sumie działa poza tymi grzejącymi rezystorami. Sub nie gra w ogóle. Tutaj jedyna różnica od wzoru to kondensator 0,047 µF. Na zdjęciach był zielony, duży foliowy. Pan w sklepie jako "to samo" dał mi taki malutki kondensatorek 472. Postaram się ładnie sfotografować wszystko, wygląd zamierzony. Chciałbym zrobić całą serię w takim stylu do garażu. Inspirowałem się tym filmem https://www.youtube.com/watch?v=RXn6OXe4_NM
    Etykieta zasilacza Chieftec GPS-600A8 z danymi technicznymi.
    Zestaw głośników stereo i subwoofera z przewodami i elektronarzędziem na podłodze.
    Zbliżenie na ręcznie zbudowany wzmacniacz z widocznymi komponentami elektronicznymi.
    DIY wzmacniacz na drewnianej podstawie z widocznymi rezystorami i kondensatorami.
    Wzmacniacz audio zbudowany na radiatorze z komponentami elektronicznymi
    Amatorski wzmacniacz na drewnianej podstawie z użyciem różnych elementów elektronicznych.
    Amatorski wzmacniacz audio z elementami elektronicznymi na drewnianej podstawie
    Zbliżenie na ręcznie zbudowany wzmacniacz audio z zamontowanymi tranzystorami i radiatorami.
    Domowej roboty wzmacniacz z elementami elektronicznymi na drewnianej desce.
    Wzmacniacz audio z elementami elektronicznymi na drewnianej podstawie.
    Samodzielnie zbudowany wzmacniacz z elementami elektronicznymi na drewnianej podstawie.
    Samodzielnie zbudowany wzmacniacz audio na drewnianej płytce ze skomplikowanym podłączeniem przewodów i komponentów elektronicznych.
  • #3 21505583
    wineckibiuro
    Poziom 3  
    >>21505581 mogę spróbować narysować... link do filmu to mój schemat...
  • Pomocny post
    #4 21505591
    aksakal
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2996
    Kondensator 0,047 uF =473=47n = 47000pF , 472=0,0047uF =4n7= 4700pF.
  • Pomocny post
    #5 21505606
    miecho18
    Spec od komputerów
    Ocena: 2776
    wineckibiuro napisał:
    mogę spróbować narysować

Bez tego ani rusz.
  • #6 21505816
    wineckibiuro
    Poziom 3  
    Wymieniłem ten kondensator na 2A473J, Sub ożył, choć wydaje mi się, że nie ma takiego kopa, jakiego oczekiwałem....
    Układ elektroniczny z radiatorami oraz kondensatorem w warsztacie.
    Zdjęcie układu elektronicznego z rysunkiem schematu elektrycznego obok.
    Schemat elektroniczny na kartce papieru otoczony narzędziami do lutowania. ... Po wymianie kondensatora i podłączeniu zasilacza 12V 3.0A 36W zielone ceramiki nadal się mocno grzeją, choć jakby wolniej. Narysowałem również schemat. Wydaje mi się, że dobrze. Nie potrafiłem narysować potencjometru, więc na schemacie to taki kwadracik z literką p (podwójny, dolne kreseczki na rysunku to górne nóżki, patrząc na potencjometr tak, jak jest przymocowany). P1 - potencjometr pojedynczy. Orientacja na rysunku jak w rzeczywistości. Zauważyłem, że na filmie facet pokazuje kondensatory 2200 µF, a podpis jest, że 1000 µF (z podpisów spisałem części). Jaki ma to wpływ, wymienić je?
  • #7 21505902
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6074
    Autor filmu, zamieścił schemat (co jest nietypowe w tego typu filmach)
    Schemat wzmacniacza 2.1 Ultra Bass Class A z oznaczeniami komponentów i połączeń.
    U ciebie widzę błąd przy podłączeniu wyjścia. A u autora przy podłączeniu wejścia.

To jest najbardziej prymitywny wzmacniacz jaki może być, amatorzy w PL 50 lat temu budowali lepsze. To jest elektronika z krajów trzeciego świata, należy się cieszyć że jest na tyle poprawny, ze nie uszkodzi głośnika, zasilacza, ani tranzystorów. (o ile nie zrobi się zwarcie)

Wadą tego układu jest mała moc, kiepska sprawność, (duże straty) i duże zniekształcenia

Dodano po 28 [minuty]:

Sprawdziłem w symulacji, że układ (ten z rezystorem 10Ω) może oddać do głośnika maksymalnie 0,5W przy zniekształceniach 6%. Układ pobiera przy tym 10W.
    Czyli osiąga sprawność 5%. Elektronika z trzeciego świata jest niesamowita.
  • #8 21505930
    wineckibiuro
    Poziom 3  
    Ok... Co można zrobić, żeby ten konkretnie układ usprawnić? Chodzi o lepszą wydajność i dynamikę. Czy podanie wyższego napięcia niż 12... np. 14-18 V poprawi jego osiągi i czy to w ogóle możliwe dla takiego układu? Natomiast jeśli chodzi o błąd na wyjściu... Czy chodzi może o miejsce, w którym jest zamiennik za 2SD468? Jeśli nie, to czy mógłbyś wskazać mi miejsce, w którym się pomyliłem? Szukałem jedynie na układzie dwóch głośników. To by wyjaśniało grzanie się rezystorów... Dobrze myślę?
  • Pomocny post
    #9 21505931
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7779
    @wineckibiuro Nic.
  • #10 21505939
    wineckibiuro
    Poziom 3  
    Ok... Więc rozwiążmy jeszcze tylko kwestię grzejących się rezystorów... ;)
  • Pomocny post
    #11 21505962
    miecho18
    Spec od komputerów
    Rezystory będą się grzać i to jest całkowicie normalne dla tego prymitywnego układu.
  • Pomocny post
    #12 21505964
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    wineckibiuro napisał:
    Ok... Co można zrobić żeby ten konkretnie układ usprawnić? Chodzi o lepszą wydajność i dynamikę. Czy podanie wyższego napięcia niż 12... np.14-18V poprawi jego osiągi i czy to w ogóle możliwe dla takiego układu?
    Hindus osiągnął 0,5W mocy wyjściowej z 10W mocy z zasilania. Po zoptymalizowaniu tego układu można by wyciągnąć do 1W, przy dużych zniekształceniach.
    Można by podnieść napięcie zasilania (kilkukrotnie), dać kilka razy więcej rezystorów i przy stratach 100W dostarczyć 10W do głośnika
    Gdyby zastąpić rezystory źródłem prądowym dało by się osiągnąć sprawność 25%

Błąd który zauważyłem
    Schemat ręcznie rysowanego wzmacniacza audio z oznaczeniami elementów.

Niektórzy budują takie układy jak ten, z przekonaniem że to coś dobrego bo się naczytali że klasa A "single ended" ma jakieś wyjątkowe właściwości. Jeśli nie należysz do tej grupy, to zbuduj klasę AB, na scalaku albo tranzystorach. Moc zależy od napięcia, 12V to mało, nawet dla dobrego wzmacniacza. Te pracujące w mostku lepiej wykorzystują niskie napięcie
  • #13 21505992
    wineckibiuro
    Poziom 3  
    miecho18 napisał:
    Rezystory będą się grzać i to jest całkowicie normalne dla tego prymitywnego układu.

Ale aż tak? Po 40 sekundach parzą w palec...
  • Pomocny post
    #14 21505997
    miecho18
    Spec od komputerów
    Parzyć w palec to one będą już przy ~50°C a dla nich to tyle co nic. jarek_lnx wyjaśnił Ci, że sprawność tego "wzmacniacza" to zaledwie 5%, reszta mocy wytraca się min. w w/w rezystorach.
    Ogólnie to poczytaj trochę odnośnie klas wzmacniaczy audio. Budowanie wzmacniacza klasy A pod subwoofer jest całkowicie pozbawione sensu.
  • Pomocny post
    #15 21506086
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Rezystory grzeją się tak bardzo, bo mają małe wymiary jak na tę moc. Jakbyś rozłożył na więcej rezystorów temperatura była by niższa.
    Jakbyś zastosował rezystory w metalowych obudowach przykręcone do radiatora, temperatura była by niższa.
    Niektórzy w takich wzmacniaczach zastępowali rezystory żarówkami, żarówka większość mocy promieniuje w podczerwieni, więc łatwiej rozproszyć moc
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic289067.html

Gdyby rezystory zastąpić tranzystorami na radiatorze (źródłem prądowym) temperatura też była by mniejsza i trochę więcej mocy trafiło by do głośnika

Klasa A push-pull osiąga sprawność do 50% (tak są zbudowane wzmacniacze klasy A ze sklepu)
    klasa A ze źródłem prądowym do 25%
    klasa A z rezystorem do 10%
    To jest najgorsza wersja, najmniej sprawnego układu i na dodatek nie zoptymalizowana i zasilona za niskim napięciem. Stąd ledwie 0,5W. Ale hindusowi wyświetlenia na YT lecą. Jakby zrobił normalny wzmacniacz, to nie miał by tylu wyświetleń.
  • #16 21506159
    wineckibiuro
    Poziom 3  
    Temat z żarówkami świetny! Na pewno go zgłębię, bo naprawdę bardzo mi się spodobał... Wizualnie jak na razie, dzięki ;)

Natomiast jeśli chodzi o ustrojstwo z filmiku, to działa. Gra już ponad godzinę. Nic się nie dzieje, poza zapachem deski ;) Chciałbym jeszcze dopytać. Czy na tym etapie można coś zrobić z brzmieniem góry? Chodzi o to, że kolumny grają samą górę. W sumie nie brzmi to źle (jestem muzykiem) w takim secie, jak jest podłączone. Zastanawiam się, jakby wyciągnąć z nich trochę więcej środka?

Czy mogę poprosić jeszcze o wskazówki, jak ewentualnie zastosować do tej konfiguracji źródło prądowe? Czy dobrze myślę, że w takim przypadku można by się spodziewać 2,5 W? To dobra logika, czy jest pułapka? Jakim wyższym napięciem można zasilić ten układ?

Kolego Miecho18, dlaczego budowanie wzmacniacza klasy A pod sub jest bez sensu? Pytam, bo cały projekt budowy tego wzmacniacza to zabawa z 12-letnim synem, który chce być elektronikiem. Mam trochę zdolności technicznych, to patrząc krok po kroku, udało się go zrobić i o dziwo działa. Chętnie dowiem się więcej w tym temacie, bo nawet mnie to zaciekawiło. Zaraz sprawdzę sobie, czym są klasy wzmacniaczy...

Wyższe napięcie na wejściu to wyższa temperatura rezystorów i więcej zmarnowanej energii w postaci ciepła?
  • Pomocny post
    #17 21506271
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    wineckibiuro napisał:
    Chodzi o to, że kolumny grają samą górę. W sumie nie brzmi to źle (jestem muzykiem) w takim secie jak jest podłączone. Zastanawiam się jakby wyciągnąć z nich trochę więcej środka?
    Kondensatory 150nF na wejściu ograniczają, możesz je zewrzeć.

wineckibiuro napisał:
    Czy mogę poprosić jeszcze o wskazówki jak ewentualnie zastosować do tej konfiguracji źródło prądowe? Czy dobrze myślę, że w takim przypadku można by się spodziewać 2,5W? To dobra logika czy jest pułapka? Jakim wyższym napięciem można zasilić ten układ?

W symulacji wyszło mi 1,7W ale przy mocy zasilania 8W. Na więcej jest za mało napięcia, głośnik 4 Om dał by 2x więcej ale wymagał by ustawienia większego prądu.
    Symulacja obwodu wzmacniacza klasy A w LTspice z wykresem napięcia.
    R1,R5,Q3,Q4 to dodane źródło prądowe, R3 trzeba dobierać (u ciebie też) R4 symuluje rezystancję potencjometru.

wineckibiuro napisał:
    Kolego Miecho18, dlaczego budowanie wzmacniacza klasy a pod sub jest bez sensu? Pytam bo cały projekt budowy tego wzmacniacza to zabawa z 12 letnim synem który chce być elektronikiem. Mam trochę zdolności technicznych to patrząc krok po kroku udało się go zrobić i o dziwo działa. Chętnie dowiem się więcej w tym temacie, bo nawet mnie to zaciekawiło. Zaraz sprawdzę sobie czym są klasy wzmacniaczy...
    Wzmacniacz klasy A stanowi pewne utrudnienie.
    Youtubowe źródło uczy złych nawyków skupiając się na montażu, ja zaczynałem w wieku 12 lat od czasopism, tam zawsze był opis jak to działa. Najważniejsze jest zainteresowanie jak działa bo jak kogoś to nie interesuje to uczy się tylko lutowania.

wineckibiuro napisał:
    Wyższe napięcie na wejściu to wyższa temperatura rezystorów i więcej zmarnowanej energii w postaci ciepła?
    Większa moc zarówno pobierana (i w większości marnowana) jak i oddawana.
    Moc zależy od kwadratu napięcia na głośniku, 4V wartości szczytowej daje 1W, idealny wzmacniacz push-pull z 12V zrobi 6V wartości szczytowej czyli 2,2W, przy 2x wyższym napięciu masz 9W
  • #18 21506551
    wineckibiuro
    Poziom 3  
    jarek_lnx napisał:
    W symulacji wyszło mi 1,7 W, ale przy mocy zasilania 8 W. Na więcej jest za mało napięcia, głośnik 4 Ω dałby 2x więcej, ale wymagałby ustawienia większego prądu.

Mam właśnie podpięte do tego głośniki 4 Ω, przy czym zasilacz podaje 12 V 46 A. Odnośnie ciekawości, jak co działa, mam ją i dużo szperam i czytam, zanim o coś kogoś zapytam. Temat fascynuje mnie też od dawna, ale dopiero teraz, przy okazji, poza teorią zbieram wiedzę praktyczną. Łatwiej mi to zrozumieć i to, jak działają poszczególne układy. Chcę tu podziękować za szereg wskazówek. Wszystkim.

Jeśli chodzi o zestaw, trochę potestowałem. Skonfrontowałem z brzmieniem Hitachi HA250 i Canton GLE i wnioski są następujące. Bas w przypadku hindusa jest płytki. Dudni, bo jest średnica i skrzynka, ale nie ma siły ładnie zawibrować membraną. Nie jest mięciutki, choć jest miły. Myślę, że jest to kwestia braku odpowiedniego napędu suba... Ogólnie trzeba mu więcej mocy.
    Czy założenie większego kondensatora na wyjściu sub coś zmieni brzmieniowo? Teraz zaczął się, uważam, ciekawy temat. Proszę mi powiedzieć, jak podzespoły elektroniczne wpływają na brzmienie. Mam na myśli typowo kondensatory na tę chwilę. Dlaczego ich rodzaj, wielkość i pojemność powodują zmiany w brzmieniu oddanego sygnału? Czy budowa mocniejszego zasilacza dedykowanego do tego wzmacniacza i wyrzucenie rezystorów na rzecz źródła prądowego spowoduje elastyczniejszą pracę głośnika basowego? Ta skrzynka jeździła kiedyś ze wzmacniaczem Blaupunkt EMA255. Pamiętam, że membrana bardziej skakała, nawet przy niskim sygnale. Bas był o wiele bardziej miękki. Tu gra, ładnie uzupełnia górę, ale wierzę, że da się usłyszeć z tej deski coś więcej... ;)
    Zestaw audio z subwooferem, zasilaczem i okablowaniem.
  • Pomocny post
    #19 21506564
    waltersalata
    Poziom 25  
    Ocena: 283
    wineckibiuro napisał:
    Czy budowa mocniejszego zasilacza dedykowanego do tego wzmacniacza i wyrzucenie rezystorów na rzecz źródła prądowego spowoduje elastyczniejszą pracę głośnika basowego?

Nic nie zmieni i będzie tak samo kiepsko. Jeśli chcesz zrobić sensowny wzmacniacz to kup jakiś kit na scalonym wzmacniaczu. Jeśli chcesz się nauczyć elektroniki to zacznij czytać książki o elektronice. Raczej nikt nie streści Ci zawartości technikum elektronicznego na tym forum.
  • Pomocny post
    #20 21506572
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7779
    Ten wzmacniacz to fantazja hindusa, która ledwo do napędzania słuchawek się nadaje. Dla tego suwoofera potrzeba przynajmniej kilkadziesiąt wat, a jeśli ma
    wineckibiuro napisał:
    ładnie zawibrować membraną.

To bliżej 100 W. To już potrafią tanie wzmacniacze w klasie D za parę zł. Takie są efekty powielania populistycznych konstrukcji z YT.
  • Pomocny post
    #21 21506633
    tytka
    Poziom 23  
    Ocena: 1836
    @wineckibiuro Niestety ale wszystkie znaki na ziemi i niebie wskazują, że porwałeś się z motyką na słońce.
    Nie masz podstawowej wiedzy w temacie, a zapodałeś sobie spore wyzwanie, które Cię przerasta.
    Gdybyś dysponował podstawową wiedza o elektronice audio, to nawet nie spojrzał byś na takie rozwiązanie, jako wzmacniacz do subwoofera. To się niestety, do niczego nie nadaje. Nic zadawalającego z tej konstrukcji nie wyciągniesz (nawet gdybyś to pozłocił i użył kondensatorów zwijanych na udach dziewic).

Radzę uzupełnić podstawowa wiedzę i na początek przygody z elektroniką audio, to sugeruję "zabawę" z gotowymi modułami wzmacniaczy i własne konstrukcje na dedykowanych układach scalonych.
  • #22 21506654
    wineckibiuro
    Poziom 3  
    W takim układzie myślę, że już wszystko jest powiedziane, co było istotne w temacie. Dziękuję wszystkim za pomoc i wskazówki. Chętnie przy wolnej chwili spróbuję ogarnąć inną konstrukcję, ale wcześniej liznę trochę szkoły w kilku zakresach. Dzięki jeszcze raz i pozdrawiam ;) a Hindus niech se pierdzi na warsztacie jak na razie...

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemów z własnoręcznie zbudowanym wzmacniaczem audio na tranzystorach D718 (x2) do kolumn stereo oraz 2SC5200 do subwoofera. Autor zastosował rezystory ceramiczne 15W 15Ω, które zastąpił równolegle połączonymi rezystorami 10W 33Ω, co skutkowało ich nadmiernym nagrzewaniem się. Zasilanie pochodzi z zasilacza komputerowego 12V 46A. Wymiana kondensatora z błędnego 472 (0,0047 µF) na właściwy 473 (0,047 µF) ożywiła subwoofer, jednak moc i dynamika pozostają niewystarczające. Schemat układu wykazuje błędy w podłączeniu wyjścia i wejścia, a sam wzmacniacz charakteryzuje się bardzo niską sprawnością (~5%) i mocą wyjściową około 0,5W przy dużych zniekształceniach. Propozycje usprawnień obejmują podniesienie napięcia zasilania (14-18V), zastosowanie źródła prądowego zamiast rezystorów w stopniu wyjściowym oraz rozłożenie rezystorów na większą liczbę elementów lub ich montaż na radiatorach. Wzmacniacz klasy A push-pull z rezystorami ma niską sprawność i jest nieoptymalny do napędzania subwoofera, który wymaga mocy rzędu kilkudziesięciu watów. Zalecane jest stosowanie wzmacniaczy klasy AB lub cyfrowych (klasa D) na dedykowanych układach scalonych. Kondensatory na wejściu (np. 150nF) ograniczają pasmo i można je zewrzeć, aby poprawić brzmienie. Wzmacniacz zbudowany według schematu z filmu na YouTube jest raczej eksperymentem edukacyjnym niż praktycznym rozwiązaniem audio. Autor planuje dalszą naukę i eksperymenty z bardziej zaawansowanymi konstrukcjami.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA