logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Volumio-Player do zestawu Midi ty.ytka

tytka 30 Lis 2025 16:27 3669 62

TL;DR

• Powstał odtwarzacz/streamer audio Volumio na Raspberry Pi do zestawu audio w formacie MIDI, z 4,3” dotykowym ekranem i lokalnym dyskiem HDD.
  • Sterowanie oparto na mikrokontrolerze AVR na płytce standby, który obsługuje włączanie/wyłączanie, blokuje sterowanie podczas startu i przekazuje do Rpi komendy z odbiornika IR.
  • Projekt dojrzewał około dwa lata, a kluczowym układem audio jest DAC PCM5102A.
  • Urządzenie ma własny mechanizm bezpiecznego wyłączania: AVR najpierw wysyła do Rpi komendę zamknięcia systemu, a dopiero potem odcina zasilanie.
  • Zestaw nadal jest w modernizacji, więc dwa dolne elementy czekają na dokończenie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
📢 Słuchaj (AI):
  • Zbliżenie na odtwarzacz audio z ekranem dotykowym i srebrnym panelem

Zbliżenie na panel audio z wyświetlaczem TFT pokazującym odtwarzacz muzyczny

Prezentowany projekt jest odtwarzaczem/streamerem audio opartym na komputerze Raspberry pi z systemem Volumio.
    Projekt ten powstawał w bólach i rozterkach przez około dwa lata. Przez ten czas rozważałem wiele różnych opcji na wykonanie tego urządzenie. Pomysłów było co najmniej kilka, trochę to przeszkadzało, bo każda nowa wizja odwlekała finalizację projektu.
    Po wielu próbach i przymiarkach udało się obrać ostateczną wersję projektu. Wersja ta pozwala na pewną elastyczność w finalizacji projektu co do sterowania i typu wyświetlacza.

Aluminiowy odtwarzacz audio z ekranem dotykowym i przyciskami sterowania

Wersja którą tu prezentuję, powstała jako element do mojego zestawu audio w formacie MIDI.
    Odtwarzacz posiada 4,3” dotykowy ekran TFT z interfejsem DSI. Dzięki ekranowi z dotykiem, można było w zasadzie zrezygnować z prawie wszystkich manipulatorów lokalnych, ja jednak postanowiłem na użycie kilku podstawowych w wersji fizycznej. Urządzenie ma wbudowany dysk HDD, dzięki czemu urządzenie ma lokalną bazę plików audio. Wewnętrzny dysk jest połączony w sposób, który w czasie bezczynności urządzenia umożliwia zewnętrzny dostęp do niego w celu modyfikacji jego zawartości. Do zasilania urządzenia użyłem dwusekcyjnego małego zasilacza liniowego, oraz przetwornicy. Jedna z sekcji zasilacza liniowego pracuje w trybie ciągłym i przeznaczona jest do zasilania układu standby. Druga sekcja tego zasilacza, pracuje tylko w czasie aktywności urządzenia, a zasila wówczas przetwornik cyfrowo-analogowy. Przetwornica również pracuje tylko podczas aktywności urządzenia, a zasila ona płytkę Raspberry pi, oraz dysk twardy. Mikrokontroler AVR na płytce standby, oprócz sterowania funkcją włącz/wyłącz, nadzoruje wykonanie tych czynności, oraz przesyła do Rpi komendy odebrane przez odbiornik IR. Może jeszcze parę słów o co chodzi z tym nadzorem funkcji włącz/wyłącz. Przy włączeniu urządzenia załączane jest zasilanie zarówno Rpi, jak i DAC-a, po czym mikrokontroler blokuje wszelkie sterowanie na czas potrzebny do uruchomienia się systemu, jest to sygnalizowane diodą LED nad włącznikiem. Podobnie przy wyłączeniu, mikrokontroler wysyła do Rpi komendę zamknięcia systemu, po czym sprawdza, czy system został zamknięty i dopiero po stwierdzeniu tego faktu, wyłącza zasilanie Rpi i DAC-a.

Do projektu zaprojektowałem takie oto cztery płytki:

Cztery żółte płytki PCB leżące na niebieskim tle, z widocznymi ścieżkami i otworami montażowymi
    Cztery niezmontowane płytki PCB na niebieskim tle, z nadrukiem byutek.

- największa zawiera złącza do podłączenia zasilania, Raspberry pi, dysku twardego, opcjonalnych wyświetlaczy (z szyną i2c, bądź SPI), oraz DAC-a. Tu zdecydowałem się na użycie popularnego układu PCM5102A. ( Układ do audiofilskich nie należy, ale dla mnie jest Ok, bo audiofilem nie jestem :) )
    - najmniejsza płytka to zasilacz, który zasila płytkę standby, DAC-a, zawiera ona także przekaźnik włączający/wyłączający przetwornicę zasilającą Rpi.
    - Pierwsza z pozostałych płytek zawiera mikrokontroler, odbiornik podczerwieni, oraz włącznik urządzenia. Natomiast druga płytka przewidziana jest do montażu lokalnych manipulatorów.

Poniżej kilka zdjęć przedstawiających wnętrze mojego urządzenia:

Widok przodu DIY odtwarzacza audio z dotykowym ekranem i manipulatorami
    Panel tylny odtwarzacza audio DIY z portami USB, LAN, RCA i kablami wewnętrznymi
    Widok wnętrza odtwarzacza audio z Raspberry Pi, dyskiem HDD i płytkami PCB
    Wnętrze obudowy z zamontowanym dyskiem HDD, taśmami i ekranem 4,3 TFT
    Widok wnętrza obudowy odtwarzacza audio z komponentami elektronicznymi
    Wnętrze obudowy z zasilaczem, transformatorem i płytkami elektroniki audio
    Zbliżenie na Raspberry Pi i płytkę interfejsową z wpiętymi przewodami
    Wnętrze odtwarzacza audio z Raspberry Pi, dyskiem HDD i niestandardowymi płytkami

A te zdjęcia przedstawiają aktualny stan mojego zestawu Midi (przy różnym świetle), który jest w fazie modernizacji. Dwa dolne elementy nadal na nią czekają, a pozostałe już szczęśliwie po :)

Wieża audio złożona z pięciu urządzeń w formacie MIDI, jedno z ekranem dotykowym.
    Zestaw audio MIDI z odtwarzaczem opartym na Raspberry Pi z ekranem dotykowym

Na koniec informacja dla tych, których zdziwił fakt, że na wszystkich zamieszczonych tu przeze mnie zdjęcia widnieje znak wodny. Otóż ma to na celu zniechęcić osoby, które bez mojej wiedzy i bez wiedzy Elektrody wykorzystują moje artykuły na swoich portalach. Niestety nieraz dochodziło już do takich sytuacji. Dlatego więc zdecydowałem się na taki właśnie ruch.

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    tytka
    Poziom 23  
    tytka napisał 760 postów o ocenie 1836, pomógł 8 razy. Mieszka w mieście Pabianice. Jest z nami od 2006 roku.
  • REKLAMA
  • #2 21767284
    _ACeK_
    Poziom 15  
    Ocena: 194
    :smile: To jest mój pierwszy post na temat którego nie przeczytałem :wink:

Odtwarzacz audio online z postem użytkownika i ikonami mediów społecznościowych

🛠️ Jak zwykle nie ma się do czego przyczepić 👏 dla autora za wykonanie i dokładność 👍

:idea: Do słuchania muzyki wykorzystuję iTunes. Na komputerze zgrywam muzykę z CD a potem przesyłam na iPada.

Ekran iPada z aplikacją Apple Music i biblioteką albumów muzycznych

Leciwe iPady są w przystępnych cenach a 128 GB wystarcza na trochę płyt.

Ekran ustawień iPada z informacjami o systemie, modelu i stanie pamięci

Czasem gdy nie mam utworu który lubię przychodzi z pomocą YT oraz PI 😎

Zbliżenie na czarny ekran dotykowy zamontowany w obudowie elektronicznej

🙃 Co do zabezpieczeń zdjęć to łatwo je zniwelować 😛 Trzeba zrobić siatkę na całym zdjęciu by zniechęcić łobuzów 😎
  • #3 21767539
    TechEkspert
    Redaktor
    Ocena: 5539
    Super efekt końcowy. Kojarzę ten SMPS ma niski pobór mocy w trybie jałowym. Czy w takiej konstrukcji lepszy jest HDD czy nośnik flash?
  • #4 21767674
    Q-mac
    Poziom 27  
    Ocena: 191
    Jest chyba mały błąd w opisie. Zasilacz jest dwusekcyjny, ale nie dwusekcyjny liniowy, tylko dwusekcyjny liniowy i impulsowy. Trochę mnie to zmyliło. Opłacało się robić liniowy do standby, skoro ten MW załatwi wszystko i ograniczy moc w stand-by ?

Drugie pytanie to zabezpieczenie maliny przy zasilaniu -domyślam się, że zasilasz przez GPIO, zasilacz ma (jak na malinę) potężne 6A. Nie ma obaw o uszkodzenie przy zwarciu USB ? Nie wiem jakie zabezpieczenia tu oferuje malina, wiem że "na internetach" piszą że zasilając nie przez USB, tracimy zabezpieczenie. Ile to zgodne z prawdą to nie wiem- może brałeś to pod uwagę ?

Samo urządzenie prezentuje poziom który warto naśladować. Nie ukrywam że jest to dla mnie pewna inspiracja... Ale to w swoim czasie :)
  • REKLAMA
  • #5 21767695
    rafels
    Poziom 26  
    Ocena: 166
    Estetyka jak zawsze bardzo wysoka.
    Z jakich pluginów Volumio korzystasz? Jaka jest responsywność UI z tym Raspberry Pi 4?
  • #6 21767926
    bsw
    Poziom 22  
    Ocena: 728
    Jak zawsze wykonanie na wysokim poziomie!

Sam się przymierzam do kolejnego odtwarzacza, chociaż poprzedniego znów nie dokończyłem...
    Tym razem będzie na RP ale z piCorePlayer.

Garść pytań:
    1. Dlaczego Volumio? Czy testowałeś inne dystrybucje?
    2. Dlaczego HDD i a nie SSD?
    3. O co chodzi z tą modernizacją zestawu?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 21768241
    tytka
    Poziom 23  
    Ocena: 1836
    TechEkspert napisał:
    Kojarzę ten SMPS

Lubię tą serię przetwornic MW. Całkiem niezłe urządzenia :)

TechEkspert napisał:
    Czy w takiej konstrukcji lepszy jest HDD czy nośnik flash?

bsw napisał:
    Dlaczego HDD i a nie SSD?

Rozważałem możliwe opcje, ale w tym przypadku wygrała ta z HDD, bo bezczynnie leżał w szufladzie. Więc po co miał się marnować.

bsw napisał:
    Dlaczego Volumio? Czy testowałeś inne dystrybucje?

Inne dystrybucje testowałem dość dawno i wówczas najlepiej pasowało mi Volumio. Muszę w wolnej chwili rozejrzeć się w tym co teraz oferują inni. Niewykluczone, że coś innego mnie zainteresuje. A na którą dystrybucję Twoim zdaniem warto zwrócić uwagę?

bsw napisał:
    O co chodzi z tą modernizacją zestawu?

Po prostu zdecydowałem się go przebudować i jednocześnie nieco odświeżyć wizualnie. Zadecydowało o tym kilka przyczyn, np.: ścierające się przyciski w poprzedniej wersji, DAC w przedwzmacniaczu, który postanowiłem zmienić i... Ogólnie przedwzmacniacz otrzymał najwięcej zmian, a najmniej tranzystorowa końcówka mocy. Teraz muszę zabrać się za odtwarzacz CD i tuner.

rafels napisał:
    Z jakich pluginów Volumio korzystasz? Jaka jest responsywność UI z tym Raspberry Pi 4?

Jeśli chodzi o sterowanie to używam: Touch Display, GPIO Buttons, Rotary Encoder II.
    Ten ekran ma rozdzielczość 800x480 i całkiem dobrze to wygląda. Podłączałem jeszcze ekrany 7" jeden DSI o takiej samej rozdzielczości, więc było tak samo, ale większe. natomiast przy ekranie z HDMI o rozdzielczości 1024X600 standardowe literki, jak dla mnie były zbyt małe.

Q-mac napisał:
    Jest chyba mały błąd w opisie. Zasilacz jest dwusekcyjny, ale nie dwusekcyjny liniowy, tylko dwusekcyjny liniowy i impulsowy.

Hmm, może i można to nazwać błędem w opisie. Bo przecież mogłem też napisać, że zasilanie jest w sumie trzysekcyjne, albo dwu i pół sekcyjne. Mój zasilacz liniowy ma jeden transformator i jeden prostownik, ale dwa niezależne bloki stabilizatorów z niezależnymi wyjściami. Pierwszy stabilizator dostarczający napięcie 3.3V pracuje cały czas i zasila układ dodatkowego mikrokontrolera (standby). Drugi stabilizator dostarczający napięcie 5V dla DAC-a jest włączany na czas aktywnej pracy urządzenia.
    A czy opłacało się dodatkowo robić zasilacz liniowy? Dla mnie tak, chociażby dlatego, że DAC-a chciałem zasilić z liniowego.

Q-mac napisał:
    Drugie pytanie to zabezpieczenie maliny przy zasilaniu -domyślam się, że zasilasz przez GPIO...

Tak zasilam przez GPIO. Czy te możliwe 6A to potężne zasilanie? Czy ja wiem. Ta przetwornica zasila nie tylko Rpi, ale także HDD. Wolę mieć pewne zasilani, niż by miało brakować mocy. Zasilając "malinę" z GPIO, faktycznie omijamy pewne układy zabezpieczające, które pracują tylko przy jej zasilaniu poprzez USB-C, dlatego należy mieć na uwadze poprawność/jakość używanego zasilacza. Bo gdy użyty zasilacz potrafi nieco przesadzić z napięciem ponad zadeklarowaną wartość, to faktycznie może to się wiązać z dodatkowymi kosztami. Więc przez GPIO jak najbardziej można zasilać, ale nie byle czym.
  • #8 21768246
    Q-mac
    Poziom 27  
    Cytat:

Hmm, może i można to nazwać błędem w opisie. Bo przecież mogłem też napisać, że zasilanie jest w sumie trzysekcyjne, albo dwu i pół sekcyjne. Mój zasilacz liniowy ma jeden transformator i jeden prostownik, ale dwa niezależne bloki stabilizatorów z niezależnymi wyjściami. Pierwszy stabilizator dostarczający napięcie 3.3V pracuje cały czas i zasila układ dodatkowego mikrokontrolera (standby). Drugi stabilizator dostarczający napięcie 5V dla DAC-a jest włączany na czas aktywnej pracy urządzenia.
    A czy opłacało się dodatkowo robić zasilacz liniowy? Dla mnie tak, chociażby dlatego, że DAC-a chciałem zasilić z liniowego.

Tak, no to teraz rozumiem. W takim wypadku liniowy zasilacz jak najbardziej, z tym że do użyłbym go wyłącznie do DAC. Stand-by jednak przez MW

Cytat:
    Tak zasilam przez GPIO. Czy te możliwe 6A to potężne zasilanie? Czy ja wiem. Ta przetwornica zasila nie tylko Rpi, ale także HDD. Wolę mieć pewne zasilani, niż by miało brakować mocy. Zasilając "malinę" z GPIO, faktycznie omijamy pewne układy zabezpieczające, które pracują tylko przy jej zasilaniu poprzez USB-C, dlatego należy mieć na uwadze poprawność/jakość używanego zasilacza. Bo gdy użyty zasilacz potrafi nieco przesadzić z napięciem ponad zadeklarowaną wartość, to faktycznie może to się wiązać z dodatkowymi kosztami. Więc przez GPIO jak najbardziej można zasilać, ale nie byle czym.

Zastanawiam się czy zwarcie na porcie USB nie uwali maliny. Oczywiście to rzadki przypadek, ale może wystąpić. Pewnie będę musiał zajrzeć do dokumentacji w tej kwestii.
  • #9 21768279
    tytka
    Poziom 23  
    Q-mac napisał:
    Zastanawiam się czy zwarcie na porcie USB nie uwali maliny.

Domyślam się, ze chodzi o zwarcie na gnieździe USB-A. Zdaje się, że te gniazda mają układy zabezpieczające, bo i "malina" potrafi tam włączyć i wyłączyć napięcie.
    Ja w tym projekcie sprawdzam obecność napięcia 5V na złączu USB-A, w celu detekcji zamknięcia systemu :)
  • REKLAMA
  • #10 21768765
    jackfinch
    Poziom 19  
    Ocena: 42
    Witam

Mam pytanie odnośnie obudowy i przedniego panelu. Jaki jest koszt wykonania takiego panelu i ta konstrukcja obudowy to budowa od zera czy adaptacja jakiejś istniejącej obudowy.

Pozdrawiam
  • #11 21769556
    tytka
    Poziom 23  
    Obudowa użyta w tym projekcie to odświeżona używka. Pochodzi ona z uszkodzonego tunera Diory.
    Na stary front nałożona została blacha aluminiowa, po czym wycięte zostały potrzebne otwory, powierzchnia została obrobiona i wygrawerowane zostały napisy.
    Co do kosztów wykonania/adaptacji obudowy, to z racji że wszystkie prace wykonałem samodzielnie, mogę powiedzieć tylko tyle, że kosztowało mnie to kilka godzin pracy.
  • #12 21770693
    aadeer
    Poziom 17  
    Ocena: 162
    Dumny z siebie jesteś? Nie wstyd Ci pokazywać tego jako DIY? Przecież to żadne DIY, to wygląda jak z fabryki. Nie pomyślałeś, że może to zniechęcać, a nawet obrażać innych, którzy nie będą w stanie powtórzyć takiego projektu? I do tego zaprojektowałeś PCB, przecież tak się nie robi. Teraz składamy projekty z gotowych "klocków", można ewentualnie wydrukować obudowę, ale też koniecznie w formie klocka...

Przepraszam, ale nie mogłem się powstrzymać 😏, szczególnie w porównaniu z niektórymi innymi projektami i zachwytem autorów na nimi.

A tak poważnie konstrukcja fajna, widać, że dopracowana. Muszę się zainteresować tym Volumio, ten DAC jest na I2S? Mam jeszcze w zapasach, jeszcze z próbek wysyłanych przez TI PCM2702 na USB, ciekawe czy da się to współcześnie uruchomić w połączeniu z Raspberry i jak będzie brzmiało.
  • #13 21770762
    jackfinch
    Poziom 19  
    Ocena: 42
    tytka napisał:
    Wewnętrzny dysk jest połączony w sposób, który w czasie bezczynności urządzenia umożliwia zewnętrzny dostęp do niego w celu modyfikacji jego zawartości.

W jaki sposób to się odbywa, coś jak winSCP czy inny klient do przesyłania plików po sieci? Odnośnie wycięcia ramki w panelu przednim pod wyświetlacz, jak ty to wykonałeś?
  • #14 21770888
    bsw
    Poziom 22  
    aadeer napisał:
    do tego zaprojektowałeś PCB, przecież tak się nie robi.

Tu akurat autor poszedł z współczesnym trendem i ograniczył się "tylko" do zaprojektowania PCB.
    Ale we wcześniejszych projektach sam trawił i wiercił płytki...
    ;-)

aadeer napisał:

Mam jeszcze w zapasach, jeszcze z próbek wysyłanych przez TI PCM2702 na USB, ciekawe czy da się to współcześnie uruchomić w połączeniu z Raspberry i jak będzie brzmiało.

Będzie działał ale trzeba go oczywiście podłączyć do USB a nie I2S . Na pewno będzie grał dużo lepiej niż standardowe gniazdo wyjściowe audio w RPI...

jackfinch napisał:
    Odnośnie wycięcia ramki w panelu przednim pod wyświetlacz, jak ty to wykonałeś?

Dołączam się do pytania. Ja używam zgrubnie wyrzynarki a później pilnik. Natomiast planuje nowy projekt i zastawiam się nad użyciem ręcznej frezarki...
    Z tego co wiem to autor posiada frezarkę numeryczną, m.in. frezuje nią napisy. Ale czy z krawędziami też daje radę?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #15 21772378
    grzgol
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Dobry Wieczór!
    A jak długo trwa włączenie Volumio?
    Ile czasu potrzeba, żeby Rpi wstało i załadowało Volumio?
    Jakiś czas temu do takiego rozwiązania na RPi zniechęciła mnie konieczność długiego czekania, aż komputerek ożyje.
    To było w czasach RPi 2 , a może to już 3'ka była.
    Jak to teraz wygląda ?
  • #16 21772519
    tytka
    Poziom 23  
    aadeer napisał:
    Teraz składamy projekty z gotowych "klocków",

No tak przyznaję się, zdarza mi się tak robić.

Oto przykład małego szybkiego projektu, który powstał z potrzeby chwili, dosłownie parę dni temu.
    Miniaturowy projekt elektroniczny na płytce prototypowej z wyświetlaczem OLED i akumulatorem
    Prototypowy układ elektroniczny z baterią 18650, ESP32 i wyświetlaczem OLED.
    Prototypowy układ elektroniczny na płytce perforowanej z akumulatorem 18650
    Samodzielnie wykonany układ elektroniczny z akumulatorem 18650 na płytce prototypowej

Jednak w tych ważniejszych dla mnie projektach wolę własne płytki od gotowych modułów. Chociażby dlatego, że niejednokrotnie w gotowych modułach coś mi nie bardzo pasuje, przeszkadza mi. Poza tym wolę projekty jak najbardziej "krojone" pod moje zachcianki :)

A co do PCM2702, to tak jak już kolega @bsw pisał, do Rpi można podłączyć DAC-a USB i bez problemów będzie działał. Sam czasami używam PCM2704 lub 2705 (jednak tu dostępne tylko 48kHz-16bit).

jackfinch napisał:
    W jaki sposób to się odbywa,

W najprostszy możliwy - przekaźnik. Przy wyłączonym urządzeniu styki przekaźnika łączą gniazdo USB przewidziane dla HDD z dodatkowym gniazdem na tylnej ściance urządzenia. Natomiast przy włączeniu urządzenia przekaźnik przełącza USB-HDD z tylnego gniazda na gniazdo USB w RPI
    Schemat elektroniczny z przekaźnikiem, złączami USB i tranzystorem BC338

bsw napisał:
    Tu akurat autor poszedł z współczesnym trendem i ograniczył się "tylko" do zaprojektowania PCB.
    Ale we wcześniejszych projektach sam trawił i wiercił płytki...

Tak tutaj poszedłem na łatwiznę. Nie lubię własnych płytek dwustronnych, bo irytuje mnie brak metalizacji otworów i przelotek. Poza tym planuję wykonać może trzy/cztery wersję podobnych odtwarzaczy.
    A prototyp był na jednostronnej płytce wytrawionej przeze mnie. Przy czym był on nieco prostszy, tam PCM był na gotowym module.
    Trzy domowej roboty płytki PCB, w tym jedna z gniazdem RCA i złączem USB

Tak więc zdarza mi się nadal trawić własne płytki.
    Tu przykład - zdjęcie robocze przedwzmacniacza z tego zestawu midi, z jego modyfikacji. Jak widać oprócz DAC-a pozostałe płytki trawione przeze mnie.
    Wnętrze urządzenia audio z wieloma ręcznie trawionymi płytkami PCB

jackfinch napisał:
    Odnośnie wycięcia ramki w panelu przednim pod wyświetlacz, jak ty to wykonałeś?

bsw napisał:
    Dołączam się do pytania. Ja używam zgrubnie wyrzynarki a później pilnik.

Szczerze mówiąc potrafię to dość dobrze zrobić za pomocą wiertarki, piły włosowej i kilku pilników.
    Tak mam mini frezarkę CNC, ale jest to dość delikatna konstrukcja, na jeden raz nie dała by sobie z tym rady. Trzeba by to robić w kilku przebiegach.
    Ten otwór wycinałem powiedzmy że ręczną frezarką. Bo to tak naprawdę jest to wiertarka z blokowanym ruchem wrzeciona w pionie i dołożonym małym stołem o ruchu w dwóch osiach.

grzgol napisał:
    A jak długo trwa włączenie Volumio?

Ja tutaj użyłem Rpi4. System wstaje niestety bez rewelacji w czasie około 80-100s nie pamiętam dokładnie. Przy próbach z Rpi2, trwało to na pewno dłużej.
  • #17 21772560
    bsw
    Poziom 22  
    tytka napisał:
    Oto przykład małego szybkiego projektu, który powstał z potrzeby chwili, dosłownie parę dni temu.

Jest ESP32 i PCM5102 - to musi być... radio internetowe :-)
    BTW:
    Właśnie kończę oprogramowanie urządzenia opartego na identycznym module.
    W czym programowałeś - Arduino czy PlotformIO?

tytka napisał:
    Szczerze mówiąc potrafię to dość dobrze zrobić za pomocą wiertarki, piły włosowej i kilku pilników.
    [..]
    Ten otwór wycinałem powiedzmy że ręczną frezarką. Bo to tak naprawdę jest to wiertarka z blokowanym ruchem wrzeciona w pionie i dołożonym małym stołem o ruchu w dwóch osiach.

Pilnik - klasyka :-)
    Ja też w kolejnym projekcie (też odtwarzaczu zresztą) muszę wyciąć okienko i zastanawiam się nad użyciem ręcznej frezarki...
    A jakiego frezu użyłeś?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #18 21772575
    tytka
    Poziom 23  
    bsw napisał:
    to musi być... radio internetowe

Nie inaczej.
    Nieco spersonalizowany projekt yoRadio.

bsw napisał:
    W czym programowałeś - Arduino czy PlotformIO?

Arduino, niestety nie jestem w tym dobry, niewiele potrafię, ale jakoś sobie z pewnymi rzeczami radzę :)

bsw napisał:
    A jakiego frezu użyłeś?

1.2mm, coś takiego:
    Siedem precyzyjnych frezów w szeregu, ustawionych na przezroczystej podstawce
    Później jeszcze małe dopracowanie ręczne :) Bo ta powierzchnia po takim frezie najpiękniejsza nie jest.
  • #19 21773831
    robgold
    Poziom 23  
    Ocena: 290
    @tytka Dałeś jakiś izolator (podkładkę z preszpanu, foli) pod ten mniejszy zasilacz ? Masz metalowa obudowę, dobrze było by zapewnić podwójną izolacje wewnątrz. Masz szczelinę powietrzną ale podkładka też powinna być.
  • #20 21773905
    bsw
    Poziom 22  
    tytka napisał:
    Arduino, niestety nie jestem w tym dobry, niewiele potrafię, ale jakoś sobie z pewnymi rzeczami radzę :)
    jest.

Ja też raczej Arduino, po prostu nie lubię M$ i unikam ich oprogramowania. Ale byłem na warsztatach z CoPilota i całą dość złożoną apkę na ESP "zredagowałem" nie pisząc ani linijki kodu w trybie "edit" w środowisku VSC z PlatformIO - całkowity "vibe coding"...
    Ale nawet bez wbudowanej w środowisko AI jego pomoc jest nieoceniona. Tylko strach się bać dokąd to może zaprowadzić...

tytka napisał:
    Później jeszcze małe dopracowanie ręczne :) Bo ta powierzchnia po takim frezie najpiękniejsza nie jest.

Czyli pilnik czy raczej papier?

Posiadam ręczną frezarkę, którą używam do obróbki drewna czy płyt wiórowych. Z jej pomocą zrobiłem też obudowy do mojej RetroTower. Ale z amelinium jeszcze nie pracowałem chociaż kupiłem specjalny frez...
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #21 21774132
    tytka
    Poziom 23  
    robgold napisał:
    Dałeś jakiś izolator (podkładkę z preszpanu, foli) pod ten mniejszy zasilacz ?

No tak kolejna moja konstrukcja w metalowej obudowie a zasilana napięciem sieciowym, to wraca jak bumerang temat izolacji.
    Gdy ją widać, to źle bo pewnie bez certyfikatu, poza tym obserwatorzy widzą i wmawiają mniejsze odległości izolacyjne, niż te faktyczne.
    Gdy nie widać dodatkowej izolacji, to pojawiają się uwagi o jej braku.

Tu nie zamontowałem dodatkowej podkładki izolacyjnej. Płytka tego zasilacza jest zamontowana na tulejkach dystansowych o wysokości 10mm. Moim zdaniem to bezpieczna odległość. Bo uwzględniając długość wyprowadzeń od spodu płytki, to realny odstęp metalowej płyty podłogowej od punktów na płytce o potencjale napięcia sieciowego, wynosi nie mniej niż 8mm.
    Chcesz abym zamieścił zdjęcie potwierdzające te wymiary?
    Widywałem fabryczne konstrukcje z certyfikatami, w których te odległości były mniejsze, a dodatkowych podkładek też nie było.

bsw napisał:
    Czyli pilnik czy raczej papier?

Przydaje się jedno i drugie (pierwsze w postaci iglaka).
  • #22 21774142
    Q-mac
    Poziom 27  
    Przedmówcy mają rację. Co do innych urządzeń o których wspominasz to były wykonane w 2 klasie ochronności ? Nie ma się o co burzyć, bezpieczeństwo najważniejsze ;) To nie musi być sprzedawane żeby było bezpieczne. W końcu ten sprzęt (DIY) często obsługuje nasza rodzina, bliscy.
  • #23 21774165
    robgold
    Poziom 23  
    @tytka Tu nie chodzi o to abyś się denerwował wyobraź sobie taką sytuacje, wchodzi do tego tunera mucha, tak taka zwykła cholerna mucha i nagle dotyka skrzydełkami 230V i obudowy nogami, a akurat Twoje dziecko cos kręciło gałeczką... cos więcej musze dopisać ? Właśnie po to daje się jakikolwiek "badziew" oddzielający. Nie chodzi o "czepialstwo" ale o takie głupie życiowe sytuacje.
  • #24 21774194
    tytka
    Poziom 23  
    Q-mac napisał:
    To nie musi być sprzedawane żeby było bezpieczne.

To proszę wykaż mi na ile jest to niebezpieczne i ile dodatkowych warunków, oraz jakich muszę spełnić aby to urządzenie było bezpieczne.
    Poprzednim razem dowiedziałem się, że najlepiej powinienem oddać projekt diy do certyfikacji, i dopiero to badanie mogłoby wykazać, że moje urządzenie jest bezpieczne.

robgold napisał:
    wyobraź sobie taką sytuacje, wchodzi do tego tunera mucha, tak taka zwykła cholerna mucha

W obudowie aktualnie nie ma otworów na tak duża muchę.

A jak zamieszczę fotkę z dodatkową podkładką izolacyjna, to i tak znajdzie się tu taki, co będzie udowadniał, że to izolacja nieodpowiednia, choćby dlatego, że nie mam na nią certyfikatu.

Deja vu ...?
  • #25 21774206
    robgold
    Poziom 23  
    @tytka padłem...przekonałeś mnie tym tekstem "W obudowie aktualnie nie ma otworów na tak duża muchę." :D
    Nie wiem jak inni.... ja się nie będę czepiać o certyfikaty bo musiał bym Ci zaraz normy emisji EMC wyciągnąć, potem zrobić RI, RE i przewodowe CE, CI...bez przesady :)

Zawsze można by tam cos wydrukować ale zaraz ktoś dopisze ze tylko z materiału V0 :D
  • #26 21774218
    Q-mac
    Poziom 27  
    W tym wypadku, nie mając urządzenia przed sobą, pomijając aspekty mechaniczne, zwrócił bym uwagę na:

-Bezpiecznik sieciowy powinien być opisany typem i wartością (jest dostępny dla użytkownika)
    -Widze że bezpiecznik jest wspólny dla zasilacza MW i Stand-by - czy jego wartość jest odpowiednia dla obu zasilaczy ? Jeśli transformator posiada osobne zabezpieczenie to nie było problemu. Ale zazwyczaj wymagają konkretnych zabezpieczeń
    -o przekładce izolacyjnej wspomniano. Dodam że wg. Normy EN-62368 musi mieć minimum 0,4mm grubości i spełniać odpowiednie wymogi.

Kwestie wymagane w instrukcjach pomijam z oczywistych względów, oznaczeń również nie przytaczam. Urządzenie nie wymaga certyfikatu (bo niby jakiego), ale gdyby miało być sprzedawane to wymagało by deklaracji zgodności. Choć jest to urządzenie radiowe (WiFi) więc podpada pod dyrektywę RED - ale w tej nie siedzę.

Zajmuje się tym zawodowo - jesteś usatysfakcjonowany ?
  • #27 21774225
    tytka
    Poziom 23  
    robgold napisał:
    przekonałeś mnie tym tekstem

Dobrze wiesz (przynajmniej mam nadzieję), w jakim celu ten tekst napisałem.

Po prostu, raz już przechodziłem podobną sytuację. Doskonale pamiętam co tam mi wykazywano i wmawiano.
    Gdyby nie wiadomo jaki nacisk położyć na daną kwestię, to i tak pewnie znajdzie się taki, który zechce to podważyć.

Zrobiłem to tak jak zrobiłem. Przyznaje się do tego jak zrobiłem.
    Szczerze to rozważałem podkładkę izolacyjną, bo i takie niejednokrotnie stosowałem. Jednak puki co tu takiej tu nie zastosowałem (może jeszcze nie)
    Oto przykład projektu z podkładką (tam zasilacz na niższych dystansach):

Moduł zasilacza zamontowany na płycie metalowej bez podkładki izolacyjnej

Q-mac napisał:

Myślę, że nie tylko ja byłbym usatysfakcjonowany, gdybyś w takim razie jako kompetentna osoba przedstawił parę wytycznych, które i jak powinny spełniać konstrukcje diy, aby można było je uważać za konstrukcje bezpieczne.
    Myślę że taki mini poradnik, przydał by się tu wielu osobom.
    Czasami pojawiają się tu zupełnie sprzeczne ze sobą opinie na temat bezpieczeństwa, rozmówcy przytaczają różne normy, czasami dotyczących urządzeń zupełnie innej kategorii. Tak więc często nie wiadomo komu i na ile wierzyć.
  • #28 21774253
    robgold
    Poziom 23  
    >>21774218 REDa masz na RPi chyba w standardzie a tu nie ma osobnego modułu wiec by przeszło :)
  • #29 21774263
    Q-mac
    Poziom 27  
    Cytat:

Q-mac napisał:

Myślę, że nie tylko ja byłbym usatysfakcjonowany, gdybyś w takim razie jako kompetentna osoba przedstawił parę wytycznych, które i jak powinny spełniać konstrukcje diy, aby można było je uważać za konstrukcje bezpieczne.

Norma ma kilkaset stron i mnóstwo odniesień do innych, jakby widział taki poradnik ? Jest tam mnóstwo kwestii które trzeba brać pod uwagę. Nawet to że klapki baterii w zabawkach są poza zatrzaskiem, blokowane śrubka (dla przykładu).

Cytat:
    REDa masz na RPi chyba w standardzie a tu nie ma osobnego modułu wiec by przeszło :)

To tak nie działa, co najwyżej mogłoby ograniczyć liczbę badań. Urządzenia na siebie współdziałają. Na seminariach w skrócie przedstawiane jest to tak:

CE + CE ≠ CE
  • #30 21774273
    robgold
    Poziom 23  
    >>21774263 Ja wiem jak to działa, też zawodowo w tym niestety siedzę :/
📢 Słuchaj (AI):

Podsumowanie tematu

✨ Projekt odtwarzacza/streamera audio opartego na Raspberry Pi z systemem Volumio, wyposażonego w 4,3” dotykowy ekran TFT z interfejsem DSI, został zaprezentowany jako element zestawu audio w formacie MIDI. Dyskusja obejmuje kwestie techniczne dotyczące wyboru nośnika danych (HDD vs. SSD), zastosowania zasilaczy liniowych i impulsowych (m.in. przetwornice MW), zabezpieczeń zasilania Raspberry Pi, a także sterowania urządzeniem za pomocą ekranu dotykowego, przycisków GPIO i enkodera obrotowego. Poruszono temat estetyki wykonania, adaptacji obudowy z uszkodzonego tunera Diory z aluminiowym frontem oraz metod obróbki mechanicznej (wycinanie otworów pod wyświetlacz frezarką numeryczną i ręczną). Wątki dotyczą również problematyki norm bezpieczeństwa i izolacji elektrycznej w konstrukcjach DIY, w tym stosowania podkładek izolacyjnych z preszpanu, bezpieczników sieciowych oraz praktycznych aspektów ochrony przed zwarciami i wyładowaniami. Użytkownicy dyskutowali o wadach i zaletach Volumio, jego responsywności i czasie uruchamiania na Raspberry Pi 4, porównując go z alternatywami jak piCorePlayer czy projektem yoRadio na ESP32. Wskazano na konieczność dbałości o zasilanie i filtrację sygnału w DAC PCM5102, a także na wyzwania związane z normami i certyfikacją urządzeń DIY. Projekt jest rozwijany i modernizowany, z naciskiem na wysoką jakość wykonania i bezpieczeństwo użytkowania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA