Dzisiaj sprawdzę stan małego elektronicznego gadżetu zalanego przez powódź. Powódź miała miejsce 15 września, a sprzęt wydobyłem z mułu 27 września, czyli po około dwóch tygodniach. Woda naniosła tyle piachu i ziemi, że musiałem bawić się w archeologa, a o poziomie wody świadczy linia na lampce:
Teraz zobaczmy sam przekaźnik. Piach zasadniczo zasechł:
Kształt przycisku RESET się odbił:
Sama ofiara to sterowany przez WiFi przekaźnik BW-SS1 współpracujący z aplikacją BlitzWolf.
Pierwsza sekcja:
Następnie wziąłem sprzęt na suszenie i odczekanie, minęło jakieś pół roku. Teraz mamy 11 kwietnia.
Samo działanie urządzenia jest bardzo proste - mamy tu nieizolowaną przetwornicę step down opartą o PN8016 a dalej jest tylko regulator LDO zapewniający 3.3V dla modułu WiFi, a ten moduł z kolei kontroluje przekaźnik.
Wygląda na to, że najwięcej ucierpiał przycisk - widać na nim korozję. Płytkę przeczyściłem alkoholem izopropylowym. Wylutowałem też moduł WiFi LM2:
Ekran zdjąłem gorącym powietrzem:
Nie widać uszkodzeń, więc pora wgrać Tasmotę i sprawdzić, czy działa WiFi:
Wgrywanie Tasmoty:
Jest access point:
Udało się wgrać szablon BW-SS1:
{"NAME":"BW-SS1","GPIO":[255,255,255,255,157,21,0,0,255,17,255,255,0],"FLAG":0,"BASE":18}
Pora na finalny test:
Wygląda na to, że wszystko działa, ale czy sytuacja się utrzyma, to czas pokaże.
Podsumowując, to był luźny temat - ciekawostka. Ostatecznie wyszło, że opłacało się zostawić moduł. Nawet obie diody LED działają. Teraz jeszcze zostało przejechać pilniczkiem terminale śrubowe aby upewnić się, że jest dobry kontakt.
To oczywiście nie koniec eksperymentów, bo zalanych sprzętów mam więcej - chociażby zostały mi płytki z zalanych oczyszczaczy powietrza Alfawise:
W kolejnej części sprawdzę też moduły WiFi z tych płytek. Sprawdzę, czy jeszcze się nadadzą na jakieś DIY czy jednak w tym przypadku wilgoć wygrała...
Z grubszych sprzętów mam m. in. do prezentacji switcha:
... ale w jego przypadku historia będzie krótka, bo i przed zalaniem był uszkodzony.
Fajne? Ranking DIY Pomogłem? Kup mi kawę.