logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Piec gazowy drogi z niższą mocą czy tańszy z wyższą mocą minimalną?

cichy koksik 19 Maj 2025 19:24 2877 50
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Czy warto dopłacić do kotła gazowego z minimalną mocą 3 kW zamiast tańszego modelu z minimalną mocą 4,8 kW, jeśli dom ma 100% ogrzewanie podłogowe, zapotrzebowanie ok. 3,5 kW przy -16°C i będzie ogrzewany tylko okresowo?

Nie, przy 100% podłogówce zwykle nie ma sensu dopłacać 2× za niższą moc minimalną, bo sama podłogówka działa jak spory bufor i ważniejsze są trwałość kotła, lokalny serwis oraz poprawne sterowanie niż zejście z 4,8 do 3 kW [#21554289] Żeby ograniczyć taktowanie, lepiej zastosować termostat pokojowy albo pogodówkę, bo wtedy podłoga pozwala na długie cykle grzania zamiast częstego załączania i wyłączania [#21554244] Jeśli masz miejsce, można dołożyć bufor ciepła, ale przy podłogówce nie jest on konieczny [#21554208][#21554289] W praktyce tańszy Bosch 4,8 kW powinien być wystarczający dla takiej instalacji i trybu użytkowania, a różnica w zużyciu gazu między tymi mocami nie będzie zwykle na tyle duża, by uzasadniać podwojenie ceny [#21554289][#21554244] Gdy dom ma stać pusty, obniżenie temperatury dodatkowo zmniejszy potrzebną moc i liczbę cykli pracy [#21554201]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 21553985
    cichy koksik
    Poziom 17  
    Ocena: 84
    Cześć forumowicze,

Być może znajdzie się tutaj jakiś fachowiec,który rozwieje moje wątpliwości.

Otóż muszę kupić piec gazowy do domu (bliźniak),gdzie zapotrzebowanie wynosi 3.5kW przy -16°C
    Ogrzewanie 100% podłogowe
    Gaz z butli

Wybieram między piecem:
    Bosch/junkers minimalna 3kW 7600zł
    Bosch/junkers minimalna 4.8kW 3700zł

Tematu by nie było gdybyśmy mieszkali w tym domu, ale będziemy tam przebywać jedynie 1.5-2mc rocznie z czego w zimie maks 3tyg.
    Dom będzie dogrzewany zimą do temperatury 13°C-do tej pory tak miałem i meble/podłogi nie ucierpiały.

Ogólnie zastanawiam się czy jest zasadne wydawać 2× tyle tylko dla niższej mocy minimalnej.
    Wiem, że kocioł będzie bardziej taktował, ale czy więcej przez to spali itp?
  • REKLAMA
  • #3 21554162
    cichy koksik
    Poziom 17  
    @78db78
    Moc wcale nie jest mała.
    Metrów ~110 po podłodze(55 dół i 55góra),ale bardzo dobrze ocieplony+okna 3 szybowe.
    Przy wyliczeniach przyjęte zostało,że jednak ktoś po drugiej stronie będzie mieszkał,więc i zapotrzebowanie nieco mniejsze.
  • #5 21554187
    cichy koksik
    Poziom 17  
    @78db78
    Tak,pewnie masz na myśli model 050 boka.
    Tyle,że on kiepskie opinie ma to raz a dwa to jest problem z podłączeniem termostatu zewnętrznego i jego sterowaniem.
  • REKLAMA
  • #6 21554201
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #7 21554204
    cichy koksik
    Poziom 17  
    @rasputnik6502
    No właśnie.
    Zapotrzebowanie będzie mniejsze skoro grzane będzie do tych 13°C
    rasputnik6502 napisał:
    Piec będzie się włączał i wyłączał, ale żeby uniknąć 'taktowania' proponuję użyć termostatu pokojowego, który w połączeniu z podłogówką zapewni dość długie cykle grzania (kilka godzin grzanie, kilka godzin postój, bo podłoga akumuluje ciepło).

Mam akurat w obecnym mieszkaniu taki sterownik i on o tyle jest dobry,że działa na zasadzie modulacji oraz ma tryb pogodówki.
    W sumie będzie to działało na zasadzie bufora (podłogówka),ale komfortu może nie być.
    Ciekawe czy poza lepszym komfortem byłyby oszczędności wrzucając lepszy piec (ten od 3kW)
  • #9 21554216
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #10 21554227
    cichy koksik
    Poziom 17  
    78db78 napisał:
    Jak masz miejsce możesz zastosować bufor ciepła przyda się przy panelach foto itd.

To też jest pomysł,ale na bufor faktycznie by się przydało dużo miejsca,którego zawsze szkoda😉
    rasputnik6502 napisał:
    Ale jak dasz termostat to jest inaczej

W tym akurat histereza jest chyba do maks 0.5°C,ale faktycznie ma to sens-tyle,że się traci na komforcie,coś za coś.
    Termostat i tak chcę zastosować żeby odpalać kocioł zdalnie.
  • Pomocny post
    #11 21554244
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #12 21554289
    Plumpi
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 2674
    Nie patrz na moc minimalną, bo tutaj to więcej jest to voodoo niż w rzeczywistości ma to wpływ na taktowanie i zmniejszanie sprawności, jeżeli masz 100% podłogówek.
    Bufor także jest bezsensem jeżeli chodzi o kumulację ciepła i ograniczenie taktowania, ponieważ przy tak niskich temperaturach grzewczych jakie są potrzebne dla podłogówki, bufor musiałby mieć kilka tysięcy litrów, aby miał jakikolwiek sens.

Bierz kocioł ten, który jest trwały i mało awaryjny oraz ma dobry, lokalny serwis. Nie patrz na moc minimalną, bo przy podłogówce, która sama w sobie jest sporym buforem ciepła, nie ma to większego znaczenia.

Osobiście polecam kotły Thermagen/ACV Kompakt HRE. Fakt, że kotły te mają jeszcze wyższą moc minimalną niż ww przez Ciebie kotły, ale są ponadprzeciętnie trwałe i wyjątkowo bezawaryjne. Ponadto tanie w serwisowaniu, bo czyści się je bez użycia drogiej chemii i nie wymagają wymiany uszczelek przy każdym serwisie.
    Bezawaryjność w Twoim przypadku powinna być priorytetem, jeżeli kocioł ma pracować bez nadzoru.

Dodano po 1 [minuty]:

78db78 napisał:
    To albo będzie taktowało, Jak masz miejsce możesz zastosować bufor ciepła przyda się przy panelach foto itd.

Co niby ten bufor miałby robić z tą fotowoltaiką?
    Gromadzić energię do celów grzewczych w okresie od maja do września? :)
  • #13 21554375
    cichy koksik
    Poziom 17  
    I chyba tak zrobię,że wpakuję ten "gorszy" piec bo chyba faktycznie nie ma co płacić 2× tyle dla cyferek.
  • Pomocny post
    #14 21558662
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Ocena: 2122
    Termet Crystal II 3-20kW za 4 tys brutto
  • #16 21558673
    cichy koksik
    Poziom 17  
    @andrzej lukaszewicz
    Andrzeju,ale ten terme według jednego ze sklepów nie ma open therma.
    Poza tym nie wiem czy akurat ten termet,ale przy innym widziałem,że fabraczna moc minimalna wynosi ~5kW
  • #17 21558727
    Plumpi
    78db78 napisał:
    Plumpi napisał:
    Co niby ten bufor miałby robić z tą fotowoltaiką?
    Gromadzić energię do celów grzewczych w okresie od maja do września?

może podgrzaewć CWU latem np.

Napisałeś o "buforze", a nie zasobniku CWU.
    Dogrzewanie CWU latem panelami PV to totalna bzdura, kiedy się posiada kocioł gazowy.
    Wiesz dlaczego?
    Bo to podgrzewanie panelami PV będzie droższe niż podgrzewanie kotłem gazowym.

Zasobnik CWU przy kotle gazowym i tak musisz mieć, bo poza okresem letnim fotowoltaiką nie zagrzejesz CWU, czyli musisz grzać CWU innym źródłem.

Ale w przypadku grzania kotłem gazowym, dla 4-6-osobowej rodziny wystarczy zasobnik CWU 100-160 litrów.
    Jeżeli chcesz grzać wodę słońcem, to dla 4 osób musisz już mieć zasobnik co najmniej 300 litrów. To jest absolutne minimum.
    Wiesz, jakie są problemy z podgrzewaniem takiego zasobnika przy użyciu fotowoltaiki? Ano takie, że nie możesz zamontować grzałek o mocy takiej, jaka jest maksymalna moc ogniw fotowoltaicznych, bo po prostu falowniki będą się wyłączać.
    Zatem jak zainstalujesz PV 3 kWp, to grzałka musi być znacznie mniejszej mocy. Ale przy małej mocy grzałki to podgrzewanie będzie trwało wiele godzin.
    Jak zamontujesz mocniejszą grzałkę, to skrócisz czas, kiedy słońce będzie operować wystarczającą mocą w ciągu dnia, aby zasilić taką grzałkę.
    Tak czy siak to i tak sporo energii słońca "idzie w gwizdek". Co z tego, że świeci słońce, jak nie będziesz miał możliwości wykorzystania tej energii.
    Aby nieco poprawić wydajność takiego grzania, stosuje się specjalne regulatory np. MPPT, ale tutaj też cudów nie uzyskasz. Są pewne ograniczenia, wynikające z praw fizyki.
    Całość inwestycji w PV, regulatory MPPT, okablowanie, złączki MC4, zabezpieczenia, mocowanie paneli, większy zasobnik CWU, koszt grzałek to jest dobrze ponad 10 tys. zł.
    Pół biedy, jak umiesz to jeszcze samemu zamontować, ale jak zlecisz montaż tego komuś, to musisz zapłacić za robociznę i tak robi się już 15-20 tys. zł.

Za taką kwotę, którą wydać na to wszystko, aby grzać CWU fotowoltaiką, kupisz gazu do podgrzewania tego CWU dla tej rodziny na co najmniej 30-50 lat.
    Czyli o wiele dłużej niż wynosi żywotność takiej instalacji fotowoltaicznej.

Reasumując:
    Nigdy w życiu nie zwrócą się koszty inwestycji w PV do podgrzewania CWU osobie, która posiada kocioł gazowy.
    Sens może mieć ewentualnie montaż kolektorów słonecznych, bo ich koszt jest o wiele niższy, żywotność o wiele dłuższa, wydajność dużo lepsza, a przy tym nie ma takich problemów jak przy PV. Solary potrafią podgrzewać CWU nawet w okresie zimowym. Nawet jak nie zagrzeją do wymaganej temperatury np. tych 40 czy 50°C, to podgrzanie choćby nawet do 20 czy 30°C sprawi, że o tyle mniej kocioł gazowy zużyje gazu. Stąd też wydajność solarów jest o wiele wyższa od PV.
  • #18 21561358
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Ocena: 2122
    cichy koksik napisał:
    Andrzeju,ale ten terme według jednego ze sklepów nie ma open therma.
    Poza tym nie wiem czy akurat ten termet,ale przy innym widziałem,że fabraczna moc minimalna wynosi ~5kW

Ile razy można pisać, ma open therm , kocioł 2f 20kW
    Moc cieplna (przy temp. 80/60°C)

2,7 - 20,0 kW

Moc cieplna (przy temp. 50/30°C)

3,0 - 22,0 kW

Obciążenie cieplne

2,8 - 20,4 kW
    Udany , cichy kocioł, montuje ich dużo, lepszy od silvera i nie ma z nimi praktycznie żadnych problemów.
    Moc minimalna ma znaczenie, bo ten 5kW już się wyłączy, a 3kW dalej sobie równo pracuje, ponadto moc jest ustalana wydatkiem wentylatora, większa moc minimalna większy hałąs na tejże mocy. Crystal jest bardzo cichy na mocy minimalnej w tej klasie cenowej, klienci sa w szoku, jak mówię, że już pracuje.
    Kupujcie polskie, a nie zagraniczne kotły, bo niczym im nie ustępują.
  • #19 21561417
    cichy koksik
    Poziom 17  
    andrzej lukaszewicz napisał:
    Ile razy można pisać, ma open therm

Nie ważne ile razy-instrukcja jest zbiorcza.
    Jeśli jest to niepewne a termet mi odpowiada na infolinii "nie wiem" to uznaję to za minus.
    Poza tym nie wiem czy ta moc minimalna w przyszłości nie zaowocuje odkształceniem palnika-na yt są filmiki jak po dwóch latach on wygląda.
    andrzej lukaszewicz napisał:
    Kupujcie polsie, a nie zagraniczne kotły, bo niczym im nie ustępują.

Problem w tym,że ja już kolejny raz zderzyłem się ze ścianą,gdy chcę kupić termeta-pierwszy raz ze 3 lata temu (nikt dosłownie nie odpisał na meile) i teraz,gdy termet na zadane pytanie-czy crystal 2 plus 20kW 2f ma open therma odpowiada mi "nie wiem"🤦‍♂️
    Wybieram boscha 4.8kW-na moje potrzeby będzie ok
  • #20 21561628
    Plumpi
    cichy koksik napisał:
    Problem w tym,że ja już kolejny raz zderzyłem się ze ścianą,gdy chcę kupić termeta-pierwszy raz ze 3 lata temu (nikt dosłownie nie odpisał na meile) i teraz,gdy termet na zadane pytanie-czy crystal 2 plus 20kW 2f ma open therma odpowiada mi "nie wiem"🤦‍♂️

Ja myślę, że Termet trzyma tę informację w tajemnicy:
    https://www.termet.com.pl/produkt/ecocondens-crystal-ii-plus/4

Oczywiście lepiej kup Boscha. W tym przypadku przynajmniej będziesz miał pewność, że nie posiada OpenTherm, a tylko swój własny standard transmisji. Ale dedykowane regulatory Bosch Smart zapewne są lepsze, skoro są droższe.
    Nie przejmuj się też tym, że w Boschu będziesz miał dużo trudniejszy dostęp do wymiennika, bo to i tak serwisant będzie czyścił kocioł i będzie się męczył. Najwyżej koszt serwisu będzie nieco wyższy.
    Wyższymi cenami części zamiennych, nierzadko 2-krotnie wyższymi, też się nie przejmuj. Skoro są droższe, to na pewno są lepszej jakości. Nie przejmuj się też umiejscowieniem wentylatora tuż pod wlotem powietrza do kotła i tego, że w razie nieszczelności komina woda zaleje wentylator. Wszak w Termecie też się to może zdarzyć, kiedy woda będzie się lać pełnym strumieniem.
    Bosch na pewno jest lepszy, bo to przecież jest Bosch ;)
  • #21 21561643
    cichy koksik
    Poziom 17  
    Plumpi napisał:
    Ja myślę, że Termet trzyma tę informację w tajemnicy:

Nie ważne co myślisz.
    Ważne jest to jak termet reaguje i tego zanegować nie możesz.
    Kontaktowałem się ze sklepem (partner termet),gdzie usłyszałem,że nie ma open therma wersja 20kW-mogą się mylić,ale termet nie rozwiewa tych wątpliwości mówiąc "nie wiem".
    Plumpi napisał:
    Ale dedykowane regulatory Bosch Smart zapewne są lepsze, skoro są droższe.

Bzdura-cena porównywalna.
    Plumpi napisał:
    Najwyżej koszt serwisu będzie nieco wyższy

Kolejna bzdura.Za pełny serwis z dojazdem w zeszłym roku płaciłem ~400zł (dojazd około 100zł)
    Za termeta wychodzi podobnie jak nie więcej.
    Plumpi napisał:
    Wyższymi cenami części zamiennych, nierzadko 2-krotnie wyższymi, też się nie przejmuj

Tutaj prawda,ale w przypadku,gdy dojdzie do awarii co jest loterią.
    Plumpi napisał:
    Nie przejmuj się też umiejscowieniem wentylatora tuż pod wlotem powietrza do kotła i tego, że w razie nieszczelności komina woda zaleje wentylator.

Nie przejmuję się.Wszak i piorun może walnąć niszcząc wszystko😉
    Plumpi napisał:
    Bosch na pewno jest lepszy, bo to przecież jest Bosch

Nikt tak nie napisał.Wybór padł na bosch bo po pierwsze mam już taki kocioł a po drugie termet kolejny raz olewa klienta.
    Z pewnością ACV jest najlepszym kotłem a to,że ma moc min 7kW to mało istotne bo przecież Ty go każdemu polecasz🤷‍♂️
  • #22 21561742
    Plumpi
    cichy koksik napisał:
    Kontaktowałem się ze sklepem (partner termet),gdzie usłyszałem,że nie ma open therma wersja 20kW-mogą się mylić,ale termet nie rozwiewa tych wątpliwości mówiąc "nie wiem".

Masz pretensje do firmy Termet, że jakaś paniusia czy paniuś w sklepie handlującym tymi kotłami nie znał odpowiedzi. Zapewne jakbyś ich zapytał o inny kocioł innej marki, które także sprzedają, to możliwe, że dostałbyś podobną odpowiedź.
    A wystarczyło tylko zadzwonić na infolinię Termeta lub do ich serwisu:
    https://www.termet.com.pl/kontakt/7
    Wiele razy korzystałem z pomocy i porad. Wyobraź sobie, że nigdy nie miałem problemów z uzyskaniem rzetelnych informacji.

cichy koksik napisał:
    Za termeta wychodzi podobnie jak nie więcej.

Wiesz czy tylko się domyślasz?

cichy koksik napisał:
    Tutaj prawda,ale w przypadku,gdy dojdzie do awarii co jest loterią.

Wyobraź sobie, że wcale nie musi dojść do awarii. Niektóre elementy po prostu zużywają się naturalnie w każdym kotle i należy je wymieniać.

cichy koksik napisał:
    termet kolejny raz olewa klienta.

Nie Termet, tylko firma sprzedająca kotły tej firmy.

cichy koksik napisał:
    Z pewnością ACV jest najlepszym kotłem a to,że ma moc min 7kW to mało istotne bo przecież Ty go każdemu polecasz🤷‍♂️

Rozpowszechniasz nieprawdziwe informacje. Piszesz bzdury, bo nawet nie chce Ci się wejść na stronę firmy i ściągnąć prawdziwe informacje w oryginalnej dokumentacji. Moc minimalna kotłów ACV Kompakt HRE to 5,4–5,9 kW w zależności od temperatury grzewczej wody.

Nie. Kotły ACV absolutnie nie są dla Ciebie. Kotły te są dla osób trzeźwo myślących i potrafiących liczyć i docenić niezawodność ponad marketing oraz nie stosujących praktyk voodoo mocy minimalnej.
    Poza tym nie polecałem tylko i wyłącznie ACV-ów, ale także i Thermageny, a te w wersji DuoX 30 mają bardzo duży zakres modulacji, bo od 3,6 do 30 kW. Czyli lepiej niż ten Twój Bosch 4,8 kW.

Poza tym to, co napisałem, to tylko porównałem Termeta i Boscha i tutaj jestem takiego samego zdania jak kolega Andrzej Łukaszewicz. Lepiej wybrać polskie, tańsze i tak samo dobre, jak nie lepsze.

Ostatnio montowałem kocioł Brötje z wymiennikiem z aluminium. Klient wybrał ten kocioł, bo rzekomo wyszedł taniej niż ACV/Thermagen, no i lepszy od innych, bo miemiecki. Powiem Ci, że osobiście nawet za darmo bym nie chciał tego kotła ze względu na bardzo trudny dostęp do wymiennika, którego nie da się w pełni wyczyścić. Czyszczenie tylko i wyłącznie chemią po wyjęciu całego wymiennika na zewnątrz. Sama chemia do czyszczenia tego kotła to wydatek 150–200zł minimum.

Jak myślisz, serwis którego kotła będzie tańszy?
    1. Tego, gdzie serwisant po odkręceniu kilku śrub wyczyści wymiennik na sucho bez użycia chemii, używając odkurzacza i plastikowej szczotki i bez najmniejszego problemu dostanie się do każdego, najmniejszego zakamarka wymiennika bez wyjmowania tego wymiennika i gdzie cała robota będzie trwać 1–2 godziny?
    2. Czy może jednak ten, w którym serwisant musi wyjąć cały wymiennik do czyszczenia, musi użyć chemii, aby rozpuścić osady z zakamarków, do których nie ma dostępu mechanicznego, musi przy tym używać myjki ciśnieniowej, a musi spędzić przy tym 4–5 godzin?
    Ale na szczęście nikt nikogo do niczego nie zmusza. Każdy ma swój rozum i decyzję podejmuje sam.
  • #23 21561781
    cichy koksik
    Poziom 17  
    @Plumpi
    Wiem, że masz olewający stosunek do ludzi i mienisz się "samozwańczym" mentorem i tak, w wielu aspektach masz rację i nie godzisz się z tym, gdy jej nie masz 🤷‍♂️
    Nawet nie chciało Ci się ze zrozumieniem przeczytać tego, co napisałem, a już leci "kazanie" 😉
    Plumpi napisał:
    Masz pretensje do firmy Termet, że jakaś paniusia czy paniuś w sklepie handlującym tymi kotłami nie znał odpowiedzi.

Znał - powiedział, że model 20 kW nie ma open therma, ale sam chciałem to potwierdzić w Termecie.
    A tutaj link, gdzie inny sklep mówi, że nie ma open therma:
    https://youtu.be/U43eP_wcHz0?feature=shared

Plumpi napisał:
    A wystarczyło tylko zadzwonić na infolinię Termeta lub do ich serwisu

Łał, właśnie tutaj i paniusia, i pancio odpowiedzieli mi, że "nie wiem", co wprost zaznaczyłem w poprzednim wpisie.
    Plumpi napisał:
    Wyobraź sobie, że nigdy nie miałem problemów z uzyskaniem rzetelnych informacji.

No popatrz, nie piszemy tylko o Tobie 🤣
    Plumpi napisał:
    Wiesz czy tylko się domyślasz?

Naprawdę? Przecież w warunkach gwarancji masz napisane, ile serwis kosztuje, tj. 350 zł brutto + dojazd + ewentualne uszczelki/części.
    Koszt serwisu będzie taki sam co Boscha.
    Plumpi napisał:
    Niektóre elementy po prostu zużywają się naturalnie w każdym kotle i należy je wymieniać

Zgadza się
    Plumpi napisał:
    Nie Termet, tylko firma sprzedająca kotły tej firmy

Termet, patrz wyżej.
    Plumpi napisał:
    Moc minimalna kotłów ACV Kompakt HRE to 5,4–5,9 kW w zależności od temperatury grzewczej wody.

Więc nabijasz się z 4,8 kW, a polecasz 5,9 kW? 🤦‍♂️
    Plumpi napisał:
    Kotły te są dla osób trzeźwo myślących i potrafiących liczyć i docenić niezawodność ponad marketing

Przestań pleść bzdury.
    Ja wiem, że kocioł z mocą min. 4,8 kW będzie "słaby", a ty z uporem maniaka od kilku lat wciskasz kit, że 5,9 kW to rewelacja...
    Plumpi napisał:
    Lepiej wybrać polskie, tańsze i tak samo dobre, jak nie lepsze

I znów to samo. Ani to tańsze, ani lepsze, tyle że fakt, nie polskie.
    No, ale ACV to typowy (francuski) Polak 🤣

Dodano po 53 [minuty]:

quote="andrzej lukaszewicz,post=21561358"]Ile razy można pisać, ma open therm , kocioł 2f 20kW[/quote]
    W prospekcie reklamowym efektywnośc z A na A+ jest niemożliwa dla wersji 20kW i nie można podłączyć regulatora cr11011 przez open therm.
    Być może inny regulator można,np st2801-"nie wiem"🤣
  • #24 21561984
    Plumpi
    cichy koksik napisał:
    Naprawdę? Przecież w warunkach gwarancji masz napisane, ile serwis kosztuje, tj. 350 zł brutto + dojazd + ewentualne uszczelki/części.
    Koszt serwisu będzie taki sam co Boscha.

Gdzie to wyczytałeś?
    W warunkach gwarancyjnych na stronie Termeta jest 307,50 zł.
    Teraz pokaż, jaki jest koszt serwisu Boscha.

cichy koksik napisał:
    Więc nabijasz się z 4,8 kW, a polecasz 5,9 kW?

cichy koksik napisał:
    Ja wiem, że kocioł z mocą min. 4,8 kW będzie "słaby", a ty z uporem maniaka od kilku lat wciskasz kit, że 5,9 kW to rewelacja...

Nie. To Ty nie rozumiesz, co się do Ciebie pisze.
    Zbyt duża minimalna moc ma znaczenie tylko przy bardzo małej akumulacyjności instalacji CO. Gdybyś miał instalację wykonaną z cienkich rurek i do tego wszędzie grzejniki, a do tego bardzo małą powierzchnię grzewczą, to wtedy miałoby to jakieś znaczenie. Przy ogrzewaniu podłogowym, które ma dużą akumulacyjność, nie jest to już tak istotne i naprawdę nie ma znaczenia, czy kocioł będzie mógł pracować z mocą minimalną 3 kW, czy 4,8 kW, czy też 5,9 kW.
    Po prostu podłogówka jest dużym buforem ciepła.
    Choć powiem Ci, że w wielu mieszkaniach o powierzchni 50–60 m² pracują kotły te ACV/Thermagen o mocy minimalnej 5,4–5,9 kW bezawaryjnie już od prawie 20 lat i ludzie są mega zadowoleni.
    W kotłach tych jest dostępny w trybie serwisowym dodatkowy parametr, którym można dość mocno ograniczyć taktowanie kotła przy tak małej instalacji. Aby wejść do ustawień tego parametru, potrzebne jest tajne hasło/kod, które brzmi [15], a następnie trzeba wyszukać parametr [P], w którym wydłużamy czas przerwy w taktowaniu. Po to, aby kocioł zbyt często się nie załączał i wyłączał.
    Tylko nie zdradzaj nikomu tego tajnego kodu, bo nikt o tym nie wie i podałem Ci to w wielkiej tajemnicy. Podpowiem tylko, że gdybyś zapomniał ten ściśle tajny kod, to znajduje się on w rozdziale 7.3 na stronie 24 instrukcji obsługi. Ale cicho sza, ani mru mru....

cichy koksik napisał:
    I znów to samo. Ani to tańsze, ani lepsze, tyle że fakt, nie polskie.
    No, ale ACV to typowy (francuski) Polak

Piszesz tak, jakbyś znał te kotły, a Ty ich nawet nie widziałeś na oczy, a wypowiadasz się jak "wielki znafca".
    Nie mam zamiaru Cię przekonywać i tłumaczyć, jakie te kotły mają zalety i dlaczego są lepsze od wszystkich Termetów, Boschów oraz kotłów innej maści. Tu na Elektrodzie jest bardzo dużo informacji na ich temat i dlaczego są tak wyjątkowe.

Poza tym co oznacza (francuski) Polak?
    Firma ACV powstała w Belgii i działała przez wiele lat jako firma belgijska. Została jednak sprzedana francuskiemu koncernowi Atlantic. Firma ACV nigdy nie produkowała i nie produkuje tych kotłów, o których piszę i które polecam, t.j. kotły serii ACV Kompakt. Natomiast firma ACV produkowała inne kotły z wymiennikami nierdzewnymi (moim zdaniem niezbyt udanymi) oraz jedne z najlepszych na świecie zasobników ciepłej wody typu zbiornik w zbiorniku. ACV nie jest polską firmą. ACV ma tylko swoje przedstawicielstwo w Polsce pod nazwą ACV Polska.

Natomiast marka Thermagen jest marką polskiej firmy Secespol. Secespol natomiast jest liderem światowym w produkcji różnego rodzaju wymienników ciepła typu płytowego oraz JAD.
    Secespol także nigdy nie produkował ani nie produkuje kotłów marki Thermagen.

Zarówno kotły ACV Kompakt, jak i Thermagen to są kotły wyprodukowane całkowicie w Europie przez holenderską firmę Intergas. Zarówno ACV Kompakt, jak i Thermagen są produktami holenderskimi, produkowanymi przez firmę Intergas.
    Są nieco droższe, bo nie są produkowane w Chinach, jak niektóre marki: De Dietrich, Ariston, Bosch i wiele innych.

Te kotły są po prostu genialne w prostocie budowy i dlatego są obecnie jednymi z najbardziej niezawodnych kotłów na świecie. Ich konstrukcja jest tak dopracowana, że nie zmieniła się zasadniczo od ok. 20 lat.
    Kotły te posiadają wymienniki wykonane z alu-krzemu. W kotłach każdego producenta z takimi wymiennikami alu-krzemowymi moc minimalna jest wyższa niż moc minimalna kotłów z wymiennikami ze stali nierdzewnej. Ale w zamian za to są odporne na korozję, na którą nie są odporne kotły z wymiennikami nierdzewnymi, oraz na szoki termiczne, zapowietrzenie czy zabrudzenie, które doprowadza do zniszczenia wymienników ze stali nierdzewnej.

Kotły z wymiennikami alu-krzemowymi także mają nieco mniejszą sprawność, bo kotły z wymiennikami nierdzewnymi dochodzą do 109%, a te z wymiennikami alu-krzemowymi do 107%. Czyli o ok. 2% niższa sprawność. Ale w zamian oferują wiele innych zalet. Chcesz się dowiedzieć o tych zaletach, to poczytaj moje i nie tylko moje wypowiedzi w tematach kotłów ACV Kompakt i Thermagen.

Fakt, kotły ACV Kompakt i Thermagen nie należą do budżetowych, tak jak wymienione w tym wątku inne kotły.

Ja u siebie użytkuję ACV Kompakt HR od ok. 9 czy 10 lat. Do tej pory wymieniłem tylko jedną uszczelkę (oring) za 30 groszy w wewnętrznym syfonie kondensatu, bo ją sam zniszczyłem źle podpinając syfon. Oring kupiłem w pobliskim sklepie u mnie na wsi, co to handluje wszystkim: maść na szczury, lep na muchy, garnki, narzędzia, mydło i powidło.

Czyszczę kocioł raz na 3–4 lata, jak już sam zacznie się tego domagać ("szewc boso chodzi"), to znaczy jak już się zapcha odpływ kondensatu :)
    Gdybyś tak zrobił z kotłem z wymiennikiem z nierdzewki, to masz już po kotle.
    Do tego kocioł ten to kocioł 2-funkcyjny grzejący CO oraz CWU przepływowo. Pomimo że jest to kocioł 2-funkcyjny, to normalnie u mnie działa cyrkulacja ciepłej wody, a kocioł niepotrzebnie nie marnuje gazu na podgrzewanie ciepłej wody, kiedy nas nie ma w domu i kiedy śpimy. Ciepła woda dostępna jest natychmiast po odkręceniu kranu – kocioł uczy się naszego zachowania i wie, kiedy ma trzymać porcję ciepłej wody na tzw. "pierwsze uderzenie", czyli zaraz po odkręceniu kranu.
    Poza tym mam także zasobnik CWU, który po prostu sobie jest, ale w razie potrzeby korzystania z dwóch łazienek jednocześnie + korzystania z dwóch kuchni w tym samym czasie (jak się zjedzie rodzinka i jest sporo osób), wtedy przełączam kocioł z trybu 2-funkcyjnego na tryb 1-funkcyjny i kocioł zaczyna grzać wodę w tym zasobniku.
    Takie czary-mary tylko w przypadku tych kotłów.
    Znam te kotły bardzo dobrze, bo sporo ich zamontowałem i serwisowałem.
    Wszelkie awarie tych kotłów mogę policzyć na palcach jednej ręki, a mam z nimi do czynienia od prawie 20 lat. Każdy inny kocioł, który mam okazję montować czy serwisować zawsze oceniam poprzez pryzmat tych kotłów firmy Intergas.
    (Nie mylić z włoską firmą Immergas)
    Jak chcesz zobaczyć jak są zbudowane i jak wygląda serwis tych kotłów to poszukaj na YT pod hasłem "Intergas Kompakt".
  • REKLAMA
  • #25 21562020
    cichy koksik
    Poziom 17  
    Plumpi napisał:
    Gdzie to wyczytałeś?
    W warunkach gwarancyjnych na stronie Termeta jest 307,50 zł.

Na stronie www,ale być może jest to zależne od serwisu/serwisanta.
    W każdym bądź razie tam jest napisane 350zł a Ty piszesz 307,50zł+dojazd da dokładnie to samo lub więcej co ja płaciłem za boscha.
    Ja w zeszłym roku płaciłem 400zł z dojazdem (serwisant chciał 380zł)
    Dojazd ~40km w jedną stronę
    Plumpi napisał:
    Nie. To Ty nie rozumiesz, co się do Ciebie pisze.
    Zbyt duża minimalna moc ma znaczenie tylko przy bardzo małej akumulacyjności instalacji CO. Gdybyś miał instalację wykonaną z cienkich rurek i do tego wszędzie grzejniki, a do tego bardzo małą powierzchnię grzewczą, to wtedy miałoby to jakieś znaczenie. Przy ogrzewaniu podłogowym, które ma dużą akumulacyjność, nie jest to już tak istotne i naprawdę nie ma znaczenia, czy kocioł będzie mógł pracować z mocą minimalną 3 kW, czy 4,8 kW, czy też 5,9 kW.

Widzę idziesz pod prąd.
    Myślałem,że kocioł dobiera się na zapotrzebowanie a nie na akumulację🤣
    Niska temp czynnika grzewczego+ciągła praca+niska moc kotła=komfort
    Akumulując ciepło masz wahania tempertatury.
    Ja w obecnym mieszkaniu miałem atmosferyka chyba z minimalną 9kW i zmieniłem na kondensat minimalna 5kW-komfort cieplny od razu widoczny.
    Jestem pewny,że to wiesz,ale nie przyznasz się bo byś z automatu musiał zrezygnował z reklamowania produktu...
    Plumpi napisał:
    Te kotły są po prostu genialne w prostocie budowy i dlatego są obecnie jednymi z najbardziej niezawodnych kotłów na świecie

Może.Ja pracując za granicą u różnych klientów nigdy go nie spotkłem...

Fragment cennika usług serwisowych Termet dla kotłów kondensacyjnych na stronie internetowej, z wyszczególnionymi cenami przeglądu technicznego i kuponu gwarancyjnego.
  • #26 21562137
    Plumpi
    cichy koksik napisał:
    Widzę idziesz pod prąd.

Nie idę pod prąd, tylko nie daję się ogłupiać propagandą minimalnej mocy kotła, która stała się w ostatnich czasach jakąś religią czy voodoo.

cichy koksik napisał:
    Myślałem,że kocioł dobiera się na zapotrzebowanie a nie na akumulację

To źle myślałeś. Kotły na zapotrzebowanie to się dobiera wtedy, kiedy instalacja ma bardzo małą akumulacyjność cieplną - cienkie rurki + grzejniki i do tego znikoma ilość wody w obiegu.
    Rzecz jest w tym, że obecnie zapotrzebowanie na moc cieplną przy -20°C na zewnątrz, nawet w dużych domach o powierzchniach 250-300 m² to raptem 7-9 kW, a najmniejsze moce kotłów obecnie produkowanych to 14 kW. Zatem jakiego byś kotła gazowego nie kupił, to on i tak jest przewymiarowany 2-3 krotnie.

cichy koksik napisał:
    Akumulując ciepło masz wahania tempertatury.

Chyba żartujesz. Myślisz, że odczujesz różnicę przy ogrzewaniu podłogowym, kiedy kocioł będzie grzał stale z mocą 1 kW, a kiedy załączy się z mocą 6 kW na 10 minut co godzinę? :)
    Idę o zakład o dużą skrzynkę gorzały, że nie będziesz nawet w stanie zauważyć i zarejestrować tych wahań temperatury w domu. Przy grzejnikach jak najbardziej, ale nie przy podłogówce.

cichy koksik napisał:
    Ja w obecnym mieszkaniu miałem atmosferyka chyba z minimalną 9kW i zmieniłem na kondensat minimalna 5kW-komfort cieplny od razu widoczny.

Kolego, Twoja wiedza w temacie kotłów, zasady ich budowy, a przede wszystkim zasady działania jest żadna. Ja w porównaniu do Ciebie trochę takich instalacji już ogarnąłem w życiu i takich kotłów także, a zajmuję się tym od 20 lat.
    To, że wymieniłeś kocioł z otwartą komorą spalania o mocy minimalnej 9 kW na kocioł z zamkniętą komorą spalania o mocy minimalnej 5 kW i że poprawił Ci się komfort cieplny, nie ma nic wspólnego ze zmniejszeniem mocy minimalnej kotła.
    Ma natomiast związek z tym, że kocioł z otwartą komorą spalania pobierał powietrze do spalania z pomieszczenia, a tym samym, kiedy zaczynał pracować, to wychładzał mocno pomieszczenia, gdyż w miejsce tego pobieranego powietrza do spalania napływało zimne powietrze. Jak okna były za szczelne, to powietrze napływało kanałami wentylacyjnymi.
    Uwierz mi, że gdyby to był kocioł z zamkniętą komorą spalania o mocy minimalnej 9 kW i zamieniłbyś na kocioł z zamkniętą komorą spalania o mocy nawet 3 kW, to po prostu nie odczułbyś zmiany w komforcie. Co najwyżej w koszcie ogrzewania. Ale i tak są to tak znikome różnice, że trudno jest je uchwycić. Weź też pod uwagę, że nie piszę tego jako Cichy Koksik zajmujący się kulturystyką, ale jako człowiek zajmujący się ogrzewnictwem i kotłami od 20 lat, który takich tematów już przerobił całą masę.

cichy koksik napisał:
    Jestem pewny,że to wiesz,ale nie przyznasz się bo byś z automatu musiał zrezygnował z reklamowania produktu...

Niczego nie reklamuję i nie mam z tego tytułu żadnych profitów. Po prostu chcę pomóc takim jak Ty, którzy są kompletnie zieloni i nie mają pojęcia, co wybrać w podjęciu decyzji.
    Tacy ludzie nie zdają sobie sprawy, że kupując najtaniej, przepłacają, bo takie tanie kotły są bardziej wymagające. Brak corocznego serwisu może się zakończyć wymianą całego kotła, że co roku serwisant będzie wymieniał komplet uszczelek. Że bez wymiany tych uszczelek szlak trafi kocioł w przeciągu 4-5 lat.
    Poza tym, jeżeli miałbym już wybierać pomiędzy budżetowymi kotłami, to wolę dać zarobić Polakowi zamiast Chińczykowi, a kocioł żeby był łatwiejszy w serwisowaniu, bo serwis będzie dużo tańszy, zwłaszcza ten pogwarancyjny.

Pokazałeś fragment cennika usług gwarancyjnych. Poczytaj jeszcze warunki przedłużonej gwarancji.
    Kocioł, za który zapłacisz 3700 zł, będzie Cię kosztował 8-9 tys. zł, gdybyś chciał skorzystać z tej przedłużonej gwarancji 5 czy 7 lat, bo trzeba wykupić dodatkowe pakiety.
    Niestety wiele firm teraz kombinuje w taki sposób, aby podstępnie wydoić klienta.

Teraz dla porównania:
    Kotły Thermagen, za które zapłacisz powiedzmy 3 tys. zł więcej, masz 5 lat gwarancji na kocioł i na wymiennik ciepła 10 lat.
    Jedyny warunek to coroczny serwis, który kosztuje obecnie 300 zł + dojazd. Wymiana uszczelek raz na kilka lat.
    Nie potrzeba dodatkowej chemii do czyszczenia kotła, jak jest to w przypadku kotłów z innymi markami. Koszty tej chemii to 150-200 zł i jest doliczane do kosztu usługi jako dodatkowe materiały.
    Czyli finalny koszt będzie niższy :)
  • #27 21562167
    cichy koksik
    Poziom 17  
    Plumpi napisał:
    Nie idę pod prąd, tylko nie daję się ogłupiać propagandą minimalnej mocy kotła, która stała się w ostatnich czasach jakąś religią czy voodoo.

Zwyczajnie nie masz pojęcia i widzę na jakiego "majstra" w tym momencie wyrastasz🤣
    Moc minimalna to kluczowa wartość i wiedzą o tym posiadacze kotłów węglowych,pelletowych czy w końcu gazowych.
    A najlepszym przykładem niech będą pompy ciepła,gdzie im niższa temperatura tym wyższy COP i niższe rachunki.Jedyny warunek? Niska moc minimalna.
    Przestań pisać takie bzdury bo szkodzisz🤦‍♂️
    Plumpi napisał:
    To źle myślałeś. Kotły na zapotrzebowanie to się dobiera wtedy, kiedy instalacja ma bardzo małą akumulacyjność cieplną - cienkie rurki + grzejniki i do tego znikoma ilość wody w obiegu

Dobrze,że mamy jednego fachowca w Polsce,który tylko tym się kieruje.Brawo,wygrałeś konkurs👍
    Dzięki Tobie gazownie,elektrownie nigdy nie zbankrutują-gorzej z klientami😉
    Plumpi napisał:
    Rzecz jest w tym, że obecnie zapotrzebowanie na moc cieplną przy -20°C na zewnątrz, nawet w dużych domach o powierzchniach 250-300 m² to raptem 7-9 kW, a najmniejsze moce kotłów obecnie produkowanych to 14 kW. Zatem jakiego byś kotła gazowego nie kupił, to on i tak jest przewymiarowany 2-3 krotnie.

Odleciałeś widzę.
    Najmniejsze moce minimalne dobrych kotłów 1f(nie maksymalne) są poniżej 2kW
    Plumpi napisał:
    Myślisz, że odczujesz różnicę przy ogrzewaniu podłogowym, kiedy kocioł będzie grzał stale z mocą 1 kW, a kiedy załączy się z mocą 6 kW na 10 minut co godzinę?

Wcale nie odczuję🤦‍♂️
    Plumpi napisał:
    Ja w porównaniu do Ciebie trochę takich instalacji już ogarnąłem w życiu i takich kotłów także, a zajmuję się tym od 20 lat.

Widać
    Plumpi napisał:
    Jak okna były za szczelne, to powietrze napływało kanałami wentylacyjnymi.

Kocioł miał swój własny nawiew i był odizolowany od pokoi/sypialni.
    Plumpi napisał:
    którzy są kompletnie zieloni

Jak widać powyżej raczej to Ty jesteś zielony a jutro rano zczerwieniejesz,gdy uświadomisz sobie jakie bzdury napisałeś🤣
    Dobrze Ci radzę,nie brnij w to👍
  • #28 21562222
    Plumpi
    cichy koksik napisał:
    Zwyczajnie nie masz pojęcia i widzę na jakiego "majstra" w tym momencie wyrastasz🤣
    Moc minimalna to kluczowa wartość i wiedzą o tym posiadacze kotłów węglowych,pelletowych czy w końcu gazowych.
    A najlepszym przykładem niech będą pompy ciepła,gdzie im niższa temperatura tym wyższy COP i niższe rachunki.Jedyny warunek? Niska moc minimalna.
    Przestań pisać takie bzdury bo szkodzisz

Takie głupoty piszesz, że szkoda gadać. Nie masz kompletnie pojęcia, o czym piszesz.

Kotły stałopalne (węglowe czy na pelet) pracując z mocami minimalnymi, mają najniższą sprawność. Ich sprawność jest najwyższa, kiedy pracują z mocami nominalnymi. Ale przy pracy z mocami nominalnymi muszą mocno taktować. Dlatego bardzo ważnym jest, aby posiadały duży bufor ciepła - wodny. Tutaj podłogówka nie spełni roli bufora, ponieważ parametry pracy takich kotłów są bardzo wysokie. Aby kotły te nie korodowały, to muszą pracować z temperaturami powyżej 60°C. Taka temperatura wpuszczona wprost w podłogę po pierwsze powodowałaby duże wahania temperatury w domu (duże przegrzania), a po drugie zniszczyłaby ogrzewanie podłogowe.

Podobnie wysokimi temperaturami musi grzać także kocioł gazowy niekondensacyjny, bo w przeciwnym razie szlak trafi taki kocioł w bardzo krótkim czasie. Kocioł niekondensacyjny grzejący temperaturą poniżej 57°C po prostu szybko koroduje.

Tutaj także Twój problem z dużymi wahaniami temperatury przy kotle z otwartą komorą spalania polegał na tym, że kocioł ten grzał ze stałą temperaturą 40°C, bo nie dało się ustawić niższej, gdyż kotły tego typu mają zablokowaną możliwość ustawienia niższej temperatury grzewczej ze względu na tzw. korozję niskotemperaturową.
    U Ciebie był efekt taki, że kocioł się uruchamiał, wychładzał powietrze w mieszkaniu, czujnik dostawał błędny sygnał, że kocioł musi długo grzać, więc kocioł grzał wysoką temperaturą, bo nie mógł grzać temperaturami, jakie potrzebowała podłogówka, tj. 25-40°C. Przez to wciskał w podłogę ogromną ilość ciepła. Kiedy czujnik wykrył, że w domu już zrobiło się ciepło i wyłączył kocioł, to przestawało napływać chłodne powietrze, a podłogówka była przegrzana i przez wiele godzin oddawała ciepło, a temperatura mocno rosła. Zamiast przyjemnej temperatury 21-22°C to rosła ona do 24-25°C albo jeszcze wyżej. Im było cieplej na zewnątrz, tym gorzej w domu i tym większe wahania temperatury wewnątrz.
    Kiedy kocioł się wyłączał to też nie było już wychładzania powietrza, którego temperatura mocno rosła na skutek przegrzanej podłogi.
    Kiedy znów temperatura po wielu godzinach przegrzania w domu spadła poniżej ustawionej wartości to znów uruchamiał się kocioł i znów zaczynał wychładzać dom, przez co temperatura powietrza znów gwałtownie spadała i znów pojawiał się kolejny cykl dużego wychłodzenia i dużego przegrzania domu. I tak w kółko.

Wahania temperatury były duże, nie dlatego, że moc minimalna kotła była wysoka, ale dlatego, że kocioł nie posiadał regulacji pogodowej, a o jego pracy decydował regulator pokojowy, zamiast pogodowego, a do tego kocioł grzał ze stała temperaturą wody. Ponadto kocioł pobierał powietrze z pomieszczeń, wychładzając je i zafałszowując pomiary temperatury przez czujnik regulatora pokojowego.

Jeszcze raz Ci to napiszę: Gdyby to był kocioł kondensacyjny nawet o mocy minimalnej 15 kW, ale pracujący w pełnym zakresie temperatur grzewczych dla podłogówki (25-40°C), sterowany pogodowo, to nie zauważyłbyś żadnej różnicy w porównaniu do kotła o mocy minimalnej 5 kW czy nawet 3 kW.
    Jedyną różnicą byłoby częstsze załączanie i wyłączanie kotła co wpłynęłoby na zmniejszenie sprawności grzewczej, a tym samym na nieco większe zużycie gazu.

W Twoim przypadku instalator popełnił poważny błąd, podłączając kocioł wymagający wysokiej temperatury grzewczej wprost do ogrzewania podłogowego, a przy tym zastosował złą metodę regulacji temperatury, bo zamiast regulacji pogodowej zastosował regulator pokojowy. Stąd się wzięły duże wahania temperatury.
    Gdybym to ja wykonywał tę instalację z tym kotłem o mocy minimalnej 9 kW, to zastosowałbym bufor ciepła taki ze 100-200 litrów wody jako sprzęgło + dodatkową pompę z mieszaczem sterowanym regulatorem pogodowym. Miałbyś komfort cieplny taki, że temperatura w domu utrzymywałaby się stała z dokładnością do 0,2°C, a komfort ciepła miałbyś lepszy niż przy obecnym kotle, który grzeje z mocą minimalną 5 kW. Choć zapewne namawiał bym Ciebie na kocioł kondensacyjny.
    Ponieważ zatrudniłeś osobę, która nie miała pojęcia o sterowaniu lub zrobiłeś tę instalację sam, to miałeś wahania kilka stopni Celsjusza, a teraz wyciągasz złe wnioski z tego doświadczenia.

Kotły gazowe oraz pompy ciepła natomiast im niższą temperaturą grzeją i niższą mocą, tym pracują sprawniej. Ponieważ współpracują bezpośrednio z ogrzewaniem podłogowym, to i tak ich parametry muszą być dostosowane do aktualnego zapotrzebowania temperaturowego instalacji ogrzewania podłogowego, a ta temperatura zależy od temperatury zewnętrznej i tzw. krzywej grzewczej, pogodowej.

Tak więc nie mieszaj kotłów stałopalnych oraz kotłów z otwartymi komorami spalania, które muszą grzać wysokimi temperaturami, z kondensacyjnymi kotłami gazowymi oraz pompami ciepła, które mogą grzać temperaturami takimi, jaka aktualnie potrzebna jest dla ogrzewania podłogowego.
    To są urządzenia o całkiem innej filozofii działania i odmiennej zasadzie sterowania.

Wybacz, że powiem to wprost. Pracuj dalej mięśniami, a pracę głową pozostaw takim osobom jak ja czy kolega Andrzej, które wiedzą, o co w tym wszystkim chodzi.
    Uważam, że dalsza nasza dyskusja jest już bezsensowna.

Moderowany przez ArturAVS:

3.1.9. Rozpowszechnianie treści ironizujących, prześmiewczych lub złośliwych, stanowiących przejaw braku szacunku do innych Użytkowników lub osób trzecich.

• #29 21562268
    cichy koksik
    Poziom 17  
    Plumpi napisał:
    Takie głupoty piszesz, że szkoda gadać. Nie masz kompletnie pojęcia, o czym piszesz.

I tym wpisem już kompletnie się pogrążyłeś-wielki Pan "instalator".
    Plumpi napisał:
    W Twoim przypadku instalator popełnił poważny błąd, podłączając kocioł wymagający wysokiej temperatury grzewczej wprost do ogrzewania podłogowego, a przy tym zastosował złą metodę regulacji temperatury, bo zamiast regulacji pogodowej zastosował regulator pokojowy. Stąd się wzięły duże wahania temperatury.

Jesteś mistrzem manipulacji🤣
    Nikt nie pisał,że stary kocioł pracował z podłogówką ani jaka temperatura czynnika była wymagana a Ty sobie stworzyłeś "historię"🤦‍♂️
    Plumpi napisał:
    Gdybym to ja wykonywał tę instalację z tym kotłem o mocy minimalnej 9 kW, to zastosowałbym bufor ciepła taki ze 100-200 litrów wody jako sprzęgło + dodatkową pompę z mieszaczem sterowanym regulatorem pogodowym. Miałbyś komfort cieplny taki, że temperatura w domu utrzymywałaby się stała z dokładnością do 0,2°C, a komfort ciepła miałbyś lepszy niż przy obecnym kotle, który grzeje z mocą minimalną 5 kW

Czyli co? Jednak grzanie z niską mocą (w tym przypadku za pomocą bufora) dałby mi lepszy komfort cieplny niż grzanie kotłem z mocą minimalną 5kW?
    Szybko zmieniasz zdanie🤣
    Plumpi napisał:
    Kotły gazowe oraz pompy ciepła natomiast im niższą temperaturą grzeją i niższą mocą, tym pracują sprawniej.

Z cylku: 50 wypowiedzi plumpi-50 wzajemnie się wykluczających🤷‍♂️
    Plumpi napisał:
    Pracuj dalej mięśniami, a pracę głową pozostaw takim osobom jak ja czy kolega Andrzej

Nie bądź śmieszny i nie porównuj się do Andrzeja bo po tym co piszesz widać,że Ty raczej podajesz klucze (i to raczej te w szatni) a nie robisz instalację.
    Tak "wybitnej" sagi z Twoim udziałem już dawno nie widziałem🤦‍♂️
    Plus jest jeden;
    Dzięki takim "fachowcom" fora zawsze będą przepełnione treścią😉
    Resztę zostawię do oceny czytających.
    Plumpi napisał:
    Uważam, że dalsza nasza dyskusja jest już bezsensowna.

Ja to natomiast wiem i nalegam byś nie wypowiadał się w moich wątkach bo Twoje wypowiedzi jedynie szkodzą-piszę to całkowicie serio.
    3 lata temu,gdy zmieniałem atmosferyka na kondensat też wciskałeś kocioł ACV z minimalną 5.9kW
    Swoje treści reklamowe umieszczaj na swoim profilu!
    Żegnam,plum plum plum😄

Moderowany przez ArturAVS:

3.1.9. Rozpowszechnianie treści ironizujących, prześmiewczych lub złośliwych, stanowiących przejaw braku szacunku do innych Użytkowników lub osób trzecich.

• #30 21562343
    Plumpi
    cichy koksik napisał:
    Nikt nie pisał,że stary kocioł pracował z podłogówką ani jaka temperatura czynnika była wymagana a Ty sobie stworzyłeś "historię"

To po jakiego grzyba stawiasz takie argumenty, że zmieniłeś kocioł, który miał moc minimalną 9 kW, na kocioł o mocy minimalnej 5 kW i dzięki temu poprawił się komfort cieplny - odnosząc się do ogrzewania podłogowego, o którym cały czas dyskutujemy?

Dyskusja się toczy o kotle do instalacji ze 100% ogrzewaniem podłogowym. Taki temat założyłeś, więc trzymajmy się takiej konfiguracji.
    Napisałem Ci, że tam, gdzie jest instalacja podłogowa 100%, moc minimalna już nie ma takiego znaczenia. Napisałem też, że ma znaczenie tam, gdzie są grzejniki.
    Ty zaś podważasz moją wypowiedź tę dotyczącą ogrzewania podłogowego, przedstawiając ww. argument. Skoro przedstawiasz taki argument, to znaczy, że odnosisz się do ogrzewania podłogowego. Wobec tego mam prawo sądzić, że chodziło Ci o konfigurację tego kotła z podłogówką.

Sytuacja, którą opisałem, jest sytuacją szablonową, która się powtarza w wielu domach, gdzie instalator bezmyślnie zamontował kocioł niekondensacyjny do grzania podłogówki bez mieszacza i regulatora pogodowego. Wielokrotnie się spotkałem z takimi instalacjami i z takimi sytuacjami.

Co do buforów, to właśnie po to się je dodaje, aby zminimalizować problemy związane ze zbyt wysoką mocą minimalną. Ale w tym, co napisałem, nie chodzi o problem z wahaniami temperatury, jak próbujesz mi znów wmówić, ale ze zmniejszeniem taktowania. Zbyt duże taktowanie wpływa na zwiększenie zużycia gazu.
    Natomiast aby ograniczyć wahania temperatury w domu z podłogówką i kotłem wysokotemperaturowym, jest niezbędny mieszacz sterowany pogodowo i to dotyczy zarówno kotłów gazowych niekondensacyjnych, jak i kotłów stałopalnych (węglowych, peletowych czy na drewno). Reasumując, do uzyskania komfortu ciepła potrzebne jest sterowanie, odpowiednie do rodzaju instalacji grzewczej.

cichy koksik napisał:
    Czyli co? Jednak grzanie z niską mocą (w tym przypadku za pomocą bufora) dałby mi lepszy komfort cieplny niż grzanie kotłem z mocą minimalną 5kW?
    Szybko zmieniasz zdanie

Znów piszesz bzdury.
    Jeżeli masz kocioł modulujący z niską mocą minimalną, to bufor nie jest potrzebny.
    Bufor też nie poprawia komfortu instalacji grzewczej, kiedy zasilana jest kotłem z wysoką mocą minimalną.
    Bufor natomiast pozwala ograniczyć taktowanie kotła, a tym samym poprawić jego sprawność.
    Powtórzę jeszcze raz: komfort cieplny uzyskuje się odpowiednim sposobem sterowania, dostosowanym do typu instalacji grzewczej.

cichy koksik napisał:
    Ja to natomiast wiem i nalegam byś nie wypowiadał się w moich wątkach bo Twoje wypowiedzi jedynie szkodzą-piszę to całkowicie serio.

Jesteś śmieszny. Przecież to nie ja szukam pomocy, tylko Ty. To Ty stracisz, bo nie dość, że już nigdy nie dostaniesz ode mnie żadnej pomocy, to obawiam się, że nie uzyskasz też pomocy od innych, widząc Twój stosunek do ludzi, którzy starają się Tobie pomagać.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy wyboru kotła gazowego do domu o zapotrzebowaniu cieplnym około 3,5 kW przy -16°C, z ogrzewaniem 100% podłogowym i zasilaniem z butli gazowej. Porównywano dwa kotły Bosch/Junkers: droższy z minimalną mocą 3 kW (7600 zł) oraz tańszy z minimalną mocą 4,8 kW (3700 zł). Wątpliwości dotyczyły zasadności dopłacania za niższą moc minimalną, wpływu na taktowanie kotła, zużycie gazu oraz komfort cieplny przy sporadycznym użytkowaniu domu (1,5-2 miesiące rocznie, zimą do 13°C).

Wielu uczestników podkreślało, że przy ogrzewaniu podłogowym, które ma dużą akumulacyjność cieplną, różnice w minimalnej mocy kotła mają niewielkie znaczenie dla komfortu i efektywności pracy. Taktowanie kotła można ograniczyć stosując termostat pokojowy z histerezą oraz modulację mocy, a bufor ciepła jest mało praktyczny ze względu na wymaganą dużą pojemność. Dyskusja poruszała także kwestie kompatybilności z protokołem OpenTherm, serwisu, trwałości i opinii o markach oraz modelach kotłów.

Pojawiły się rekomendacje kotłów Thermagen/ACV Kompakt HRE jako trwałych i bezawaryjnych, mimo wyższej mocy minimalnej. Wspomniano także o modelu Viessmann Vitodens 050 Boka z mocą minimalną 3,2 kW, ale z problemami sterowania termostatem zewnętrznym. Termet Crystal II 3-20 kW był wskazywany jako tańsza alternatywa, jednak pojawiły się wątpliwości dotyczące braku OpenTherm i jakości obsługi klienta. Ostatecznie autor zdecydował się na tańszy Bosch z mocą minimalną 4,8 kW, uznając, że dopłata za niższą moc minimalną nie jest opłacalna w jego przypadku.

W dyskusji podkreślano, że dobór kotła powinien uwzględniać nie tylko moc minimalną, ale także charakterystykę instalacji, sposób użytkowania, akumulacyjność podłogówki oraz dostępność i jakość serwisu. Komfort cieplny przy ogrzewaniu podłogowym jest mniej wrażliwy na taktowanie kotła niż przy grzejnikach. Wymiana doświadczeń ujawniła różne podejścia do tematu, ale dominowało stanowisko, że przy dobrze zaprojektowanej instalacji podłogowej różnice w minimalnej mocy kotła mają ograniczone znaczenie praktyczne.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA