logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wnętrze współczesnego programatora od zmywarki - EE228 z Electrolux Ako

p.kaczmarek2 05 Cze 2025 12:55 1077 3

TL;DR

• Rozebrano elektroniczny programator EE228 z zmywarki Electrolux Ako i porównano go ze starym mechanicznym programatorem Polar Typ 770.
  • Sterowanie realizuje mikrokontroler z nieizolowanym zasilaczem opartym na TNY253GN, a wyjścia obsługują przekaźnik, triak T43570 i triaki ACS1026.
  • MCU pracuje na 5V, a wyświetlacz zbudowano z osobnych diod LED oraz rejestru HCF4094 zamiast gotowego modułu 7-segmentowego.
  • Po podaniu zasilania panel reaguje na przyciski, pozwala ustawiać czasy pracy i nie pokazuje kodów błędów.
  • Sekcja zasilania uchodzi za awaryjną: często padają TNY253GN, spalony R60 i dioda D8, a masa mikrokontrolera może mieć potencjał sieciowy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
📢 Słuchaj (Głos AI):
  • Moduł elektroniczny programatora ze zmywarki, z podłączonym przewodem i płytką wyświetlacza.
    Kilka lat temu pokazywałem wnętrze starego programatora Typ 770 Polar z pralki PS 663 S Bio - Made in Poland. Sterowanie tam odbywało się mechanicznie. Dziś, w celu porównania, pokażę bardziej współczesny programator. Przy okazji też spróbuję go uruchomić poza zmywarką. Taki programator jest zrealizowany już w pełni elektronicznie. W przeciwieństwie do starszych, mechanicznych konstrukcji, tutaj za logikę pracy odpowiada mikrokontroler, a całość obsługuje zarówno czujniki (np. temperatury, poziomu wody, przelania), jak i elementy wykonawcze, takie jak elektrozawory, pompy czy grzałki.

Moduł odzyskałem z elektrośmieci, nie miałem nawet okazji określić, co poszło nie tak w zmywarce. Odzyskałem tylko przewody i programator - nie było czasu grzebać dalej. Programator znajduje się w plastikowej obudowie.
    Programator elektroniczny do zmywarki w białej plastikowej obudowie, widok z góry. Elektroniczny moduł programatora zmywarki w białej, plastikowej obudowie z etykietą identyfikacyjną. Biały elektroniczny programator zmywarki w plastikowej obudowie, leżący na drewnianej powierzchni.
    Do programatora bezpośrednio podłączony jest przewód sieciowy oraz zawory i silniki, natomiast z zewnątrz widać, że zmywarka ma wyświetlacz 7-segmentowy. Wewnątrz musi być jakiś zasilacz.
    Płytka sterująca programatora zmywarki w plastikowej obudowie, z widocznymi elementami elektronicznymi i złączami.
    W środku miesza się montaż powierzchniowy i przewlekany, choć komponenty znajdują się tylko po jednej stronie płytki. W ramach eksperymentu krótko przeanalizowałem PCB i podłączyłem do niej zasilanie:
    Widok od spodu dwóch płytek drukowanych z programatora zmywarki, połączonych taśmą przewodową. Elektroniczny programator zmywarki — płytka PCB z elementami i taśmą łączącą z panelem przycisków.
    Przyciski są podświetlane. Programator reaguje na przyciski - mogę ustawić różne czasy pracy. Nie wyświetla żadnych kodów błędów.
    Zbliżenie na programator zmywarki z wyświetlaczem 7-segmentowym pokazującym 8H oraz świecącymi czerwonymi wskaźnikami LED. Wyświetlacz 7-segmentowy LED i podświetlane wskaźniki na płytce PCB programatora zmywarki, świecące na czerwono. Panel sterujący i płytka drukowana programatora zmywarki z podświetlonymi przyciskami i wyświetlaczem LED na stole.
    Wyświetlacz LED na płytce PCB programatora zmywarki, pokazujący liczbę 16 i podświetlane czerwone przyciski. Wyświetlacz 7-segmentowy programatora zmywarki pokazujący 3h, zamontowany na płytce PCB.
    Krótki pomiar pokazuje, że główny MCU pracuje na napięciu 5V. Również można zobaczyć (po odłączeniu zasilania), że zasilacz jest nieizolowany, a więc potencjał sieciowy może być na masie mikrokontrolera.
    Ręka wykonuje pomiar napięcia na płytce programatora zmywarki za pomocą multimetru cyfrowego, widoczny wyświetlacz siedmiosegmentowy. Osoba dokonuje pomiaru na płytce drukowanej programatora zmywarki przy użyciu multimetru cyfrowego.
    Przyjrzyjmy się bliżej płytce.
    Zbliżenie na płytkę drukowaną nowoczesnego programatora zmywarki z widocznymi elementami: przekaźnikiem, cewką, kondensatorami i triakiem. Zbliżenie na płytkę PCB programatora zmywarki z widocznymi elementami elektronicznymi, w tym układ TNY253GN, kondensatory, rezystory, cewki oraz przekaźnik.
    Fragment elektronicznej płytki PCB z elementami zasilania, przekaźnikiem, cewkami i kondensatorami, widoczne ścieżki i oznaczenia. Zbliżenie na fragment płytki drukowanej programatora zmywarki, widoczne elementy: warystor, filtr, triak ST T435-600T oraz transformatorek.
    Tutaj mamy przede wszystkim sekcję zasilania - zdawać by się mogło, że mamy dwa transformatorki, ale nie - pierwszy to filtr, wraz z kondensatorem i z warystorem (przeciwko zakłóceniom). Transformator od zasilania jest nieco dalej, a samo zasilanie jest zrealizowane w oparciu o TNY253GN. Sam TNY253GN, z tego co czytałem, jest tu dość problematyczny - często zasilacz się uszkadza i zmywarka nie daje oznak życia. Rezystor R60 zostaje spalony (rezystor bezpiecznikowy), często uszkadza się też dioda D8 (test diody na multimetrze pozwoli to sprawdzić). Warto też sprawdzić elementy w pobliżu.
    Widać tu również dwa elementy wykonawcze - przekaźnik i triak T43570, pewnie od sterowania grzałką i pompą.
    Fragment karty katalogowej triaka STMicroelectronics serii T4 z rysunkami obudów, tabelą parametrów oraz zastosowaniami.
    Spójrzmy dalej:
    Zbliżenie na fragment płytki drukowanej programatora zmywarki z widocznymi układami ACS1026T, rezystorem R60 oraz innymi elementami elektronicznymi. Zbliżenie na fragment płytki drukowanej z widocznymi elementami elektronicznymi, takimi jak triaki ACS1026T, rezystory, cewka i warystor. Zbliżenie na fragment zielonej płytki drukowanej programatora zmywarki z elementami elektronicznymi SMD oraz oznaczeniami.
    Pozostała część podzespołów sterowana jest mniejszymi triakami, też montowanymi powierzchniowo - ACS1026.
    Fragment karty katalogowej komponentu ACS102-6T, przedstawiający opis, cechy i schemat funkcjonalny przełącznika AC.
    Obok tych triaków widzę też tranzystory - pewnie część sygnałów to wejścia, np. czujnik zalania, czujnik temperatury.
    Teraz część z MCU - DMA24MRELUX oraz z pamięcią EEPROM - pewnie z interfejsem I2C - 24C64WP. Na zdjęciu jest też oscylator kwarcowy - pewnie 32.768 kHz, zegarkowy, do czasu RTC.
    Zbliżenie na płytkę PCB z elementami elektronicznymi programatora zmywarki, widoczny czarny buzzer, mikrokontroler i różne podzespoły SMD.
    Schemat wyprowadzeń układu pamięci M24C64/M24C32 oraz tabela opisująca sygnały pinów.
    Swoją drogą, wie ktoś, po co tam ta pamięć jest? Co takiego tam jest zapisywane, jakieś ustawienia, preferencje, czy tam kalibracja?
    W pobliżu też widać buzzer - daje sygnał gdy mycie zostanie ukończone.
    Zostaje tylko wyświetlacz - czy będzie tu jakiś przeznaczony do tego układ w stylu TM1650 lub TM1638?
    Panel elektroniczny programatora zmywarki z segmentowym wyświetlaczem LED i czterema przyciskami. Widok płytki drukowanej programatora elektronicznego zmywarki, z wyraźnie widocznym taśmowym złączem i elementami elektronicznymi.
    Widzę tu tylko tranzystory (od multipleksingu) i HCF4094:
    Zbliżenie na fragment płytki PCB, widoczny układ scalony HCF4094 firmy STMicroelectronics i elementy SMD.
    HCF4094 to rejestr przesuwny - na wejściu podajemy mu dane szeregowo, a on na wyjściach wystawia je równolegle. Sterujemy trzema pinami (Strobe, Data, Clock - nie licząc Enable), a uzyskujemy 8 wyjść. Tu wyjścia są trójstanowe.
    Ilustracja z dokumentacji układu scalonego HCF4094 pokazująca schemat wyprowadzeń oraz tabelę opisującą funkcje poszczególnych pinów.
    Zostaje sama budowa przycisków i wyświetlacza - jaki 7-segmentowy moduł jest tu zastosowany?
    Dwie płytki PCB z programatora zmywarki, połączone taśmą; widoczne przyciski i elementy elektroniczne. Widok zbliżony na płytkę PCB z przyciskami i elementami elektronicznymi z programatora zmywarki.
    Elementy plastikowej obudowy i optyczne części programatora zmywarki rozłożone na drewnianym blacie. Elementy plastikowe i wyświetlacz LED z rozebranego programatora zmywarki ułożone na drewnianym blacie. Wyświetlacz 7-segmentowy z plastikową przesłoną, demontowany z programatora zmywarki.
    Okazuje się, że użyto tu po prostu osobnych diod LED lutowanych na PCB. Cały efekt dają plastikowe elementy z czarnego i przeźroczystego tworzywa.

Podsumowując, wszystko zbudowane jest w oparciu o jeden mikrokontroler, o prosty zasilacz oraz o niezbędne do sterowania odbiornikami triaki i jeden przekaźnik. Wyświetlacz też jest dość prosty - w ciekawy sposób rozwiązano w środku problem dystansu płytki od obudowy. Spodziewałem się raczej gotowego modułu 7-segmentowego, a nie diod LED, ale jak widać wyszło im to całkiem nieźle. Sekcja przetwornicy natomiast widzę, że ma opinię dość awaryjnej, więc pokazany tu moduł niewątpliwie mi (lub komuś) się jeszcze przyda.
    A co Wy sądzicie o budowie tego programatora? Czy naprawialiście sprzęty tego typu?

Fajne? Ranking DIY
    Pomogłem? Kup mi kawę.
    O autorze
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    Inżynier programista z wieloletnim doświadczeniem embedded i full stack developer.
    Specjalizuje się w: embedded, Full-Stack Developer
    p.kaczmarek2 napisał 14721 postów o ocenie 12805, pomógł 659 razy. Jest z nami od 2014 roku.
  • REKLAMA
  • #2 21570684
    piotrku
    Poziom 16  
    Ocena: 55
    >>21570552 Zmywarki innych producentów, stąd pewnie też i ta, z ktorej pochodzi prezentowany programator są w stanie zapamiętać ustawienia konfiguracyjne, np.: ostatnio wykonaywany program czy preferencje odnośnie sposobu sygnalizacji zakończenia programu. Pamięć więc się przydaje.
  • REKLAMA
  • #3 21572033
    William Bonawentura
    Poziom 34  
    Ocena: 619
    p.kaczmarek2 napisał:
    A co Wy sądzicie o budowie tego programatora? Czy naprawialiście sprzęty tego typu?

Tak. Zdarzyło mi się dwa razy wymienić jednoukładowy kontroler - driver przetwornicy impulsowej. W programatorze Whirpool główna przetwornica wytwarzała 12V (przekaźniki) a kontroler miał dodatkowy LM7805.

p.kaczmarek2 napisał:
    Swoją drogą, wie ktoś, po co tam ta pamięć jest? Co takiego tam jest zapisywane, jakieś ustawienia, preferencje, czy tam kalibracja?

Bieżący stan programu. Bez tego programator elektroniczny byłby ... gorszy niż mechaniczny tj. nie potrafiłby kontynuować cyklu zmywania po zaniku zasilania.
  • #4 21699776
    quetzalcoatl.pl
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    W mojej circa 15-letniej zmywarce jest taki sam sterownik EE228. Przestało mi działać w niej grzanie wody, więc rozebrałem - i okazało się, że jeden kondensatorek wyskoczył z kapci, trzy spuchły, oraz spalił się przekaźnik od grzałki. Nie wiem w jakiej kolejności, pewnie kondensatory były pierwsze, bo od jakiegoś czasu sterownik lekko 'piszczał'.

Zbliżenie na płytkę sterownika zmywarki z kondensatorami i cewkami

Uszkodzona ścieżka lutownicza na zielonej płytce PCB z przypaleniem wokół pinu

Po wymianie, zmywarka znowu śmiga, grzeje, i nie sterownik piszczy. Co ciekawe, jak odpaliłem program testowy (trzeci przycisk w service mode), to znowu zarejestrowała błąd i60 (czyli problem z grzaniem wody), ale wnętrze było porządnie ciepłe, więc na pewno grzała działa. Może temperatura wzrastała zbyt wolno, bo połowa przednich drzwi była jeszcze wtedy zdemontowana. Jakby nie patrzeć, to całkiem spora dziura w izolacji.

Korciło mnie trochę, ale niestety nie ruszałem JTAG'a, ani mikrokontrolera. Nie znalazłem datasheeta, więc wolałem nie ryzykować. Podejrzewam, że w EEPROM'ie trzymane są kody błędów. Może również jakieś flagi konfiguracyjne typu czy jest auto-otwieranie drzwi, suszenie, która program był ostatnio wybrany, która opcja pracy (np. extra rinse, pulse washing) jest włączona itd itp.
📢 Słuchaj (Głos AI):
REKLAMA