Kilka lat temu pokazywałem wnętrze starego programatora Typ 770 Polar z pralki PS 663 S Bio - Made in Poland. Sterowanie tam odbywało się mechanicznie. Dziś, w celu porównania, pokażę bardziej współczesny programator. Przy okazji też spróbuję go uruchomić poza zmywarką. Taki programator jest zrealizowany już w pełni elektronicznie. W przeciwieństwie do starszych, mechanicznych konstrukcji, tutaj za logikę pracy odpowiada mikrokontroler, a całość obsługuje zarówno czujniki (np. temperatury, poziomu wody, przelania), jak i elementy wykonawcze, takie jak elektrozawory, pompy czy grzałki.
Moduł odzyskałem z elektrośmieci, nie miałem nawet okazji określić, co poszło nie tak w zmywarce. Odzyskałem tylko przewody i programator - nie było czasu grzebać dalej. Programator znajduje się w plastikowej obudowie.
Do programatora bezpośrednio podłączony jest przewód sieciowy oraz zawory i silniki, natomiast z zewnątrz widać, że zmywarka ma wyświetlacz 7-segmentowy. Wewnątrz musi być jakiś zasilacz.
W środku miesza się montaż powierzchniowy i przewlekany, choć komponenty znajdują się tylko po jednej stronie płytki. W ramach eksperymentu krótko przeanalizowałem PCB i podłączyłem do niej zasilanie:
Przyciski są podświetlane. Programator reaguje na przyciski - mogę ustawić różne czasy pracy. Nie wyświetla żadnych kodów błędów.
Krótki pomiar pokazuje, że główny MCU pracuje na napięciu 5V. Również można zobaczyć (po odłączeniu zasilania), że zasilacz jest nieizolowany, a więc potencjał sieciowy może być na masie mikrokontrolera.
Przyjrzyjmy się bliżej płytce.
Tutaj mamy przede wszystkim sekcję zasilania - zdawać by się mogło, że mamy dwa transformatorki, ale nie - pierwszy to filtr, wraz z kondensatorem i z warystorem (przeciwko zakłóceniom). Transformator od zasilania jest nieco dalej, a samo zasilanie jest zrealizowane w oparciu o TNY253GN. Sam TNY253GN, z tego co czytałem, jest tu dość problematyczny - często zasilacz się uszkadza i zmywarka nie daje oznak życia. Rezystor R60 zostaje spalony (rezystor bezpiecznikowy), często uszkadza się też dioda D8 (test diody na multimetrze pozwoli to sprawdzić). Warto też sprawdzić elementy w pobliżu.
Widać tu również dwa elementy wykonawcze - przekaźnik i triak T43570, pewnie od sterowania grzałką i pompą.
Spójrzmy dalej:
Pozostała część podzespołów sterowana jest mniejszymi triakami, też montowanymi powierzchniowo - ACS1026.
Obok tych triaków widzę też tranzystory - pewnie część sygnałów to wejścia, np. czujnik zalania, czujnik temperatury.
Teraz część z MCU - DMA24MRELUX oraz z pamięcią EEPROM - pewnie z interfejsem I2C - 24C64WP. Na zdjęciu jest też oscylator kwarcowy - pewnie 32.768 kHz, zegarkowy, do czasu RTC.
Swoją drogą, wie ktoś, po co tam ta pamięć jest? Co takiego tam jest zapisywane, jakieś ustawienia, preferencje, czy tam kalibracja?
W pobliżu też widać buzzer - daje sygnał gdy mycie zostanie ukończone.
Zostaje tylko wyświetlacz - czy będzie tu jakiś przeznaczony do tego układ w stylu TM1650 lub TM1638?
Widzę tu tylko tranzystory (od multipleksingu) i HCF4094:
HCF4094 to rejestr przesuwny - na wejściu podajemy mu dane szeregowo, a on na wyjściach wystawia je równolegle. Sterujemy trzema pinami (Strobe, Data, Clock - nie licząc Enable), a uzyskujemy 8 wyjść. Tu wyjścia są trójstanowe.
Zostaje sama budowa przycisków i wyświetlacza - jaki 7-segmentowy moduł jest tu zastosowany?
Okazuje się, że użyto tu po prostu osobnych diod LED lutowanych na PCB. Cały efekt dają plastikowe elementy z czarnego i przeźroczystego tworzywa.
Podsumowując, wszystko zbudowane jest w oparciu o jeden mikrokontroler, o prosty zasilacz oraz o niezbędne do sterowania odbiornikami triaki i jeden przekaźnik. Wyświetlacz też jest dość prosty - w ciekawy sposób rozwiązano w środku problem dystansu płytki od obudowy. Spodziewałem się raczej gotowego modułu 7-segmentowego, a nie diod LED, ale jak widać wyszło im to całkiem nieźle. Sekcja przetwornicy natomiast widzę, że ma opinię dość awaryjnej, więc pokazany tu moduł niewątpliwie mi (lub komuś) się jeszcze przyda.
A co Wy sądzicie o budowie tego programatora? Czy naprawialiście sprzęty tego typu?
Fajne? Ranking DIY Pomogłem? Kup mi kawę.