logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zasilić elektronarzędzia bez dostępnych akumulatorów?

rho_psi 10 Lip 2025 08:47 831 14
  • #1 21602483
    rho_psi
    Poziom 10  
    Ocena: 24
    Dzień dobry, co zrobić w sytuacji braku posiadania akumulatora do elektronarzędzia? Mam sprawną wkrętarkę Sparky jednak akumulatory się zepsuły. Wyrzucić? To samo z nożycami do żywopłotu Nac. Nożyce sprawne, mało co używane, a akumulator zepsuty, a nie ma nowego do dokupienia. O co tu chodzi? Są jakieś firmy co trzymają standard swoich akumulatorów?
  • Pomocny post
    #2 21602502
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #3 21602513
    mipix
    Poziom 38  
    Ocena: 1460
    rho_psi napisał:
    Są jakieś firmy co trzymają standard swoich akumulatorów?

Parkside serii X20V Team ma akumulatory wymienne między urządzeniami. W teorii możesz mieć jeden akumulator i cały warsztat narzędzi do których on pasuje.
  • Pomocny post
    #4 21602514
    odzidek
    Poziom 15  
    Ocena: 18
    Można:
    - istnieją zamienniki akumulatorów, np. do NAC po lekkiej kosmetyce, pasują akumulatory Parkside,
    - wymienić zużyte ogniwa na nowe,
    - nabyć dostępny na rynku akumulator i adapter do danego elektronarzędzia
  • #6 21602541
    rho_psi
    Poziom 10  
    Ocena: 24
    Skłaniam się do adaptera. Jak rozumiem podepnę do go akumulatora, np. firmy Makita 18V i będę miał dwa wystające przewody, które podepnę do styków w nożycach Nac (też 18V) i będzie działać? Wymiana ogniw wydaje się ryzykowna w stosunku do kosztów. Byłem przekonany, że Nac trzyma standard swoich akumulatorów i będę mógł je dokupić po ich zużyciu. W przeciągu 5 lat zmienili obudowy akumulatorów i nie pasują do starszych modeli. Celowe zagranie, to nie jest fair. Urzędnicy UE mogliby się tym zająć, przecież to ewidentny bajzel.
  • Pomocny post
    #7 21602570
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3769
    Prawdopodobnie najbardziej rozsądnym rozwiązaniem jest wymiana ogniw w zużytych akumulatorach na sprawne. Odzyskasz w ten sposób pełną funkcjonalność i lepsze możliwości posiadanych narzędzi, szczególnie jeśli użyjesz ogniw litowych. Jeśli regenerację wykonasz sam, koszt będzie znacznie niższy od kupowania nowych akumulatorów. Kolejna możliwość to użycie przejściówek-konwerterów oraz akumulatorów innych firm. Ale moim zdaniem to znacznie mniej wygodne. No i trzeba kupić zarówno akumulatory jak i owe przejściówki. Taniej więc chyba zregenerować te już posiadane?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • Pomocny post
    #8 21602571
    Justyniunia
    Poziom 36  
    Ocena: 1319
    Za dużo wymagasz.
    Urzędnicy UE ciężko pracują teraz nad tym, jak wieszać papier w kiblu.
    Czy ma się rozwijać od zewnątrz, czy od ściany.

A poważnie - adapter najszybciej, ale profesjonalnie - wymiana ogniw. No i koszt. Chcesz kupić używane np makity i adapter? Skąd wiesz ile te makity podziałają?
  • Pomocny post
    #9 21602603
    Sam Sung
    Poziom 33  
    Ocena: 571
    Można wyrzucić ze środka zużyte ogniwa, wyprowadzić przewody i podłączyć do dedykowanego zasilacza :)
    Jak zasilić elektronarzędzia bez dostępnych akumulatorów?
  • Pomocny post
    #10 21602606
    Justyniunia
    Poziom 36  
    Ocena: 1319
    Korzystam z zewnętrznego zasilacza 10A ale trzeba było dorobić softstart.
    U mnie jest ta wygoda, że pracuję w obrębie warsztatu więc nie jest to problem.

Nie wyobrażam sobie pracy w ogródku narzędziami aku z kablem.
  • Pomocny post
    #11 21602607
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3769
    Sam Sung napisał:
    ...i podłączyć do dedykowanego zasilacza
    Albo do akumulatora w garażu - używam tak jednej starej wkrętarki, z której wyprowadziłem przewody z krokodylkami. Jest lekka, poręczna i bardzo się sprawdza. Oczywiście moja stara wkrętarka akurat była na 12V.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • Pomocny post
    #12 21603338
    Michał_74
    Poziom 34  
    Ocena: 613
    Witam.
    Poszukać na necie - na FB się reklamują . Chyba z Warszawy - firma co naprawia akumulatory "nasze" , maja swoje zamienniki itp.
    Pozdrawiam.

To ci z FB- dziś mi się reklama pojawiła - co są warci nie wiem ale poczytać , poszukać...

http://abra-battery.pl/?fbclid=IwY2xjawLeTPpl...1H_7yDFnP5Jp6K1ATg_aem_Y4-LxZfR1dA9obwJMYMeQg

Pozdrawiam.
  • Pomocny post
    #13 21604396
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ocena: 2541
    Ta sama historia co u Autora - kupione elektronarzędzie przestało działać, bo padła bateria akumulatorów. Konkretnie dwa akumulatory były mocno rozładowane. Baterię można rozkręcić bez trudu, więc zostały wymienione akumulatory. Stara były o pojemności 1,3 Ah, nowe 2 Ah. Popsute było jeszcze zabezpieczenie - ono rozładowywało 2 akumulatory. Po wymianie zabezpieczenia wszystko działa.
    Bateria składa się z co najmniej 2 ogniw pierwotnych (pot. baterie) lub wtórnych (akumulator, pot. akumulatorek, ogniwo i teraz bateria...) połączonych szeregowo lub równolegle.
    Wymień akumulatory w swojej baterii i używaj jej. Jeżeli nie masz baterii, to kup podobną lub lepiej taką samą jak proponowali koleżanka i koledzy.
    Moje baterie są oznaczone jako Dao Long. Jest w nich 5 akumulatorów połączonych szeregowo. Nowe zabezpieczenia są z termistorami. Stare były bez nich.
  • Pomocny post
    #14 21604999
    Madrik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1164
    mipix napisał:

Parkside serii X20V Team ma akumulatory wymienne między urządzeniami. W teorii możesz mieć jeden akumulator i cały warsztat narzędzi do których on pasuje.

A jak się zepsuje akumulator, to nie masz całego warsztatu...
    Piękny model biznesowy dla producenta "systemu".

Ale jak coś robisz poważniejszego, to się szybko okazuje, że musisz mieć co najmniej jeden akumulator do każdego elektronarzędzia, a najlepiej dwa, albo spędzisz trzy dni, na robocie, która powinna ci zająć dwie godziny, bo będziesz w kółko ładował bateryjkę.
  • Pomocny post
    #15 21605155
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ocena: 2541
    U amatora taki model może funkcjonować. Raz w roku czy raz na kilka lat używane narzędzie może poczekać na nową baterię. Ja mam dwie - jedną starą z nowym zabezpieczeniem i jedną z nowym zabezpieczeniem i akumulatorami. Jedna sobie leżakuje, druga pracuje. Owo narzędzie to podkaszarka, więc da się bez niej żyć. Wkrętarka na budowie nie ma tak lekko.

Podsumowanie tematu

✨ W przypadku braku dostępnych lub uszkodzonych akumulatorów do elektronarzędzi, takich jak wkrętarka Sparky czy nożyce do żywopłotu Nac, problemem jest brak standaryzacji i dostępności zamienników. Akumulatory często są dedykowane do konkretnego modelu i producenta, co utrudnia ich wymianę lub zakup nowych ogniw. Rozwiązaniem może być poszukiwanie firm specjalizujących się w regeneracji lub wymianie ogniw w oryginalnych obudowach akumulatorów, co pozwala na przedłużenie żywotności elektronarzędzi bez konieczności zakupu nowych baterii. Alternatywnie, można rozważyć zakup uniwersalnych akumulatorów kompatybilnych z danym modelem lub zastosowanie zewnętrznych zasilaczy, jednak wymaga to odpowiedniej wiedzy technicznej i dostosowania elektroniki narzędzia. Brak standaryzacji akumulatorów w elektronarzędziach powoduje, że użytkownicy często muszą korzystać z usług serwisów specjalistycznych lub wymieniać całe narzędzie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA