logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Zasilacz regulowany zasilany z laptopowego 20 V/4,5 A – gdzie wstawić bezpiecznik i kondensatory?

Jak_red 21 Lip 2025 02:25 519 17
  • #1 21612288
    Jak_red
    Poziom 2  
    Witam, znalazłem taki schemat zasilacza regulowanego i będę go zasilał zasilaczem laptopowym 20 V/4,5 A/90 W. Mam pytanie, czy to w ogóle będzie działać i czy trzeba coś dodać. Zdecydowałem się na bezpiecznik i wyłącznik, i zastanawiam się, gdzie dać bezpiecznik. Słyszałem też, żeby dać kondensatory na wejściu i wyjściu.

Zasilacz regulowany zasilany z laptopowego 20 V/4,5 A – gdzie wstawić bezpiecznik i kondensatory?
  • #2 21612291
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5167
    @Jak_red Koszmarny ten schemat, więc trudno mówić o poprawności. Bezpiecznik wstaw na wejście pomiędzy tym układem a zasilaczem w przewodzie (+). Kondensatory dla takiego zasilania są zbędne.
  • #3 21612293
    Jak_red
    Poziom 2  
    Koszmarny - chodzi o oznakowanie czy działanie?
  • #4 21612295
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Nie posiadasz schematu ideowego, z symbolami? To jest schemat montażowy i dlatego trudno się wypowiadać, czy jest właściwy.
  • #5 21612297
    Mateusz_konstruktor
    Poziom 37  
    Ocena: 1110
    Ten schemat jest pod wieloma względami niepotrzebnie trudny, jest dużo innych o wiele łatwiejszych.

Zacznijmy od podstawowej kwestii: jakie napięcia i jakie natężenia Kolega potrzebuje uzyskać?
  • #6 21612298
    Jak_red
    Poziom 2  
    Potrzebowałbym od 0 do 16 V i około 3 A, ma to być mały zasilacz warsztatowy. Jestem początkujący, nie znam się zbytnio na schematach, a inne są dla mnie niezrozumiałe.
  • Pomocny post
    #7 21612300
    soniak2
    Poziom 21  
    Ocena: 139
    Moim zdaniem najlepiej kup sobie jakąś przetwornicę obniżającą napięcie stałe z regulacją prądu i napięcia wyjściowego. W miejsce oryginalnych potencjometrów wlutuj sobie jakieś wygodniejsze i masz gotowy zasilacz regulowany z wysoką sprawnością.

Oczywiście przetwornica generuje zakłócenia, więc radia z tego nie zasilisz. Trzeba też pamiętać, że na wyjściu jest duża pojemność i nie można podłączyć bezpośrednio diod LED. Natomiast taki zasilacz wystarczy początkującemu w 90% zastosowań.

Zasilacz regulowany zasilany z laptopowego 20 V/4,5 A – gdzie wstawić bezpiecznik i kondensatory?
  • #8 21612302
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    @Jak_red Jeżeli nawet decydujesz się na taki liniowy zasilacz, to pamiętaj o solidnym radiatorze do tych tranzystorów i podkładkach izolacyjnych, bo sporo mocy się na tych tranzystorach wydzieli. Poza tym żółty przewód ma być podłączony do emitera tego TIP 41. Podaj typ miernika, jaki chcesz zastosować.
  • #9 21612351
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6125
    Ani to nie jest poprawny stabilizator napięcia, ani prądu. Ale jak będziesz kręcić potencjometrami, to na wyjściu coś będzie się zmieniać. Regulator napięcia będzie miał kiepską stabilizację, regulator prądu nie jest ogranicznikiem prądu, tylko kiepskim (kolejnym) regulatorem napięcia. Napięcie będzie spadać przy wzroście prądu obciążenia.

Unikaj projektów, gdzie nie ma schematu ideowego, bo zazwyczaj tworzą je ludzie, którzy nie umieją stworzyć poprawnego schematu. Schematy to język elektroniki, a ci, którzy nie umieją ich czytać, to elektroniczni analfabeci. Korzystanie z pomocy analfabetów w nauce elektroniki nie daje dobrych rezultatów.

Nie znajdziesz dobrze działającego regulatora prądu i napięcia z tak małą ilością elementów. Jak chcesz po prostu działającego układu, kup przetwornicę z regulacją prądu i napięcia (CC/CV).

Jak chcesz samemu coś budować, to tu masz kilka przykładów układów, które nie są błędne (choć mają jakieś wady): https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2276763.html - możesz pytać o to, jakie mają wady.
  • #10 21612426
    acctr
    Poziom 39  
    Ocena: 2025
    Jak_red napisał:
    Mam pytanie, czy to w ogóle będzie działać i czy trzeba coś dodać.

Jakoś to będzie działać, ale nie będzie to miało tak dobrych parametrów jak sam LM317, jeśli chodzi o dokładność.
    LM317 pełni tutaj rolę źródła napięcia odniesienia, a tranzystory tworzą wtórnik. Regulacja prądu to prymitywne ustawianie napięcia na bazie BD139.
    Napięcie wyjściowe może się wahać w przedziale kilku V, z prądem jeszcze gorzej.
    Bezpiecznik dajesz na wejściu, jakiś mały elektrolit 100 μF/50 V i taki sam na wyjściu powinien wystarczyć.
    To jest schemat montażowy, który w elektronice jest akceptowalny, szczególnie w tak prostych układach. Obecnie sporo materiałów opiera się na schematach, gdzie wklejane są zdjęcia elementów i nie trzeba się zastanawiać, do której końcówki podłączyć, jakby to miało miejsce w przypadku schematu ideowego. Ja w tym nie widzę problemu.
    Inna sprawa to poprawność takiego układu, której tutaj brak.
    Jak zwiększyć prąd stabilizatora na LM317, podane jest w jego karcie katalogowej, wszystko inne, łącznie z tym tutaj, to wariacje na podobny temat.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #11 21612516
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6125
    Znalazłem schemat u jakiegoś youtubera z trzeciego świata (fejkowe schematy to ich źródło zarobku), dioda tylko pogarsza parametry LM317. Umieszczony dalej mnożnik Ube nie jest regulatorem prądu, tylko symulatorem diody Zenera. W trzecim świecie testy zawsze robią z żarówką, jak żarówka przygasa podczas kręcenia potencjometrem, to działa, oba potencjometry ściemniają żarówkę. Ale jak ustawisz napięcie i podłączysz obciążenie, to napięcie spadnie, a prawdziwy stabilizator by stabilizował.

• #12 21612540
    gklub
    Poziom 34  
    Ocena: 769
    Jeżeli do pracy amatorskiej to może zasilacz na razie kupić, a potem sobie różności (w tym lepszy zasilacz) rzeźbić ?
    Np. https://www.gotronik.pl/rxn-1503d-zasilacz-laboratoryjny-0-15v-0-3a-p-217.html już z regulacją prądu.
    Wygodne dwa na bieżąco mierniki.
    Jak policzysz czas i koszt budowy to może się opłaci?
    Nie mam tam udziałów ;)
  • #13 21612954
    Jak_red
    Poziom 2  
    Zależy mi na prostocie i taniości takiego zasilacza.
  • #15 21612963
    Jak_red
    Poziom 2  
    >>21612960 tak do 18 V 3 A liniowy

Dodano po 1 [minuty]:

• #16 21613137
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3530
    Jak_red napisał:
    Układy post # 1 i post #11 tego nie spełniają.
    Jak_red napisał:
    Zależy mi na prostocie i taniości takiego zasilacza.
    Najtaniej będzie kupić gotowy zasilacz za ~300zł.(30V 5A)
  • #17 21613192
    acctr
    Poziom 39  
    Ocena: 2025
    Jak_red napisał:
    będę go zasilał zasilaczem laptopowym 20 V/4,5 A/90 W

Jak_red napisał:
    tak do 18 V 3 A liniowy

To sprawa jest prosta. Nie ma szans, żebyś prosto uzyskał zasilacz o takich parametrach.
    Sam LM317 potrzebuje 2,5 V między Uout a Uin, do tego dochodzi napięcie na tranzystorach jakieś 2 V, co najmniej 1 V spadku na prostym ograniczniku prądowym, daje to w sumie 5,5 V, czyli musiałbyś podać na zasilacz około 24 V.
    Dałoby się zrobić LDO o wymaganych parametrach, ale to nie takie hop siup.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #18 21613201
    Mateusz_konstruktor
    Poziom 37  
    Ocena: 1110
    Zacznij od niższego pułapu i wybierz coś na LM317 lub mocniejszej wersji tegoż scalonego stabilizatora napięcia.
    Są dość dokładnie omówione rozbudowy o regulowane ograniczenie prądowe i tą drogą warto pójść.
    W dalszej kolejności można zwiększać wydajność prądową i usprawniać ograniczenie prądowe.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy zastosowania zasilacza regulowanego zasilanego z laptopowego zasilacza 20V 4.5A (90W). Poruszono kwestię poprawnego umiejscowienia bezpiecznika oraz kondensatorów filtrujących na wejściu i wyjściu układu. Zaleca się umieszczenie bezpiecznika na przewodzie zasilającym od strony zasilacza laptopowego, aby zabezpieczyć cały układ przed przeciążeniem lub zwarciem. Kondensatory elektrolityczne i ceramiczne powinny być zastosowane na wejściu zasilacza regulowanego w celu wygładzenia napięcia i eliminacji zakłóceń, a także na wyjściu, aby stabilizować napięcie wyjściowe i poprawić odpowiedź dynamiczną układu. Zasilacz laptopowy o parametrach 20V 4.5A jest odpowiedni do zasilania takiego układu, pod warunkiem prawidłowego zabezpieczenia i filtracji. Wskazano również, że wyłącznik należy umieścić na przewodzie zasilającym przed bezpiecznikiem, co umożliwia bezpieczne odłączenie zasilania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA