logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Einhell Boostcharger 6A – puchną i wybuchają kondensatory po wymianie

bodzio1883 26 Lip 2025 17:45 447 9
REKLAMA
  • #1 21617651
    bodzio1883
    Poziom 9  
    Ładowarka Einhell Boostcharger 6 A uszkodzona. Puchną kondensatory zaznaczone na foto. Po wymianie nawet jeden wybuchł. Pomocy, bo nie wiem, gdzie szukać przyczyny. Dlaczego puchną? Kondensator na foto?
    Zbliżenie na wnętrze ładowarki z widocznymi kondensatorami i radiatorem
    Widok wnętrza ładowarki z uszkodzonymi kondensatorami elektrolitycznymi przy radiatorze
    Zielony kondensator elektrolityczny 680 µF 35 V leży na granatowym materiale
    Zbliżenie na płytkę PCB ładowarki Einhell z napuchniętymi kondensatorami elektrolitycznymi
    Płytka PCB z uszkodzonym obszarem i przypalonymi ścieżkami w pobliżu kondensatorów
    Spalona płytka PCB z uszkodzonym obszarem lutowania i śladami przypalenia

AI: Jakie dokładnie kondensatory wstawiłeś na miejsce uszkodzonych? Podaj pojemność, napięcie i producenta, jeśli pamiętasz.
    Wymienione na takie same.
    AI: Czy po wymianie kondensatorów ładowarka była podłączona do zasilania i czy pojawiły się inne objawy (np. zwarcie, dym, zapach spalenizny)?
    Po wymianie jeden spuchł, a drugi wybuchnął.
  • REKLAMA
  • #2 21617662
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6546
    bodzio1883 napisał:
    Puchną kondensatory zaznaczone na foto

Nie widać Twojego zaznaczenia.
    Czy te zaznaczone czerwonymi obwódkami powinny być pozwierane?
    Zbliżenie na płytkę PCB z czterema punktami lutowniczymi zaznaczonymi czerwonymi obwódkami
  • REKLAMA
  • #3 21617664
    bodzio1883
    Poziom 9  
    Tak było w oryginale. W tym miejscu właśnie te kondensatory są przylutowane.

Dodano po 1 [minucie]:

Po wyczyszczeniu tam jest ścieżka, która to łączy.
  • REKLAMA
  • #4 21617668
    DiZMar
    Poziom 43  
    bodzio1883 napisał:
    Tak było w oryginale.

Ja pytam o te gluty zwierające sąsiednie ścieżki. Tak nie było w oryginale.
    Sprawdź diody między transformatorem a + kondensatorów.
  • REKLAMA
  • #5 21617679
    bodzio1883
    Poziom 9  
    Zaznaczone
    Zbliżenie na uszkodzone kondensatory elektrolityczne na płytce PCB ze spuchniętymi górnymi częściami.

Dodano po 2 [minuty]:

>>21617668 a możesz dokładnie zaznaczyć, co z czym, bo ja to tylko podstawy, typu widzę, że spuchło, to wymiana, ale nie wiem, gdzie patrzeć, dlaczego spuchło.
  • #6 21617685
    DiZMar
    Poziom 43  
    bodzio1883 napisał:
    Zaznaczone

Łaskawca po upomnieniu.
    bodzio1883 napisał:
    możesz dokładnie zaznaczyć co z czym

Przecież
    DiZMar napisał:

Jeżeli to za trudne to zleć fachowcowi.
  • #7 21617694
    bodzio1883
    Poziom 9  
    I po co to chamstwo? Nie każdy jest taki mądry jak ty. Przez to pytam, bo nie wiem i szukam pomocy. Jak nie chcesz pomóc, to po co się udzielasz?

Dodano po 2 [minuty]:

Między ścieżkami są otwory na te kondensatory i po wlutowaniu tak to wychodzi. W oryginale lut był maszynowo i też tak to było zlane.

Dodano po 3 [minuty]:

Które diody?

Dodano po 39 [minut]:

Ktoś? Coś? Dlaczego puchną?

Moderowany przez gulson:

3.1.9. Rozpowszechnianie treści ironizujących, prześmiewczych lub złośliwych, stanowiących przejaw braku szacunku do innych Użytkowników lub osób trzecich.

• Pomocny post
    #8 21617736
    DiZMar
    Poziom 43  
    bodzio1883 napisał:
    które diody?

Jasno napisałem
    DiZMar napisał:

Dioda między nóżką transformatora a + kondensatora. Jeżeli jest zwarta to napięcie przemienne powoduje uszkodzenie kondensatora elektrolitycznego. Zaznaczyć na 100% nie mogę ponieważ ze zdjęć nie wynika która to jest. Możliwe, że te w czerwonej obwódce. Pewności nie mam. Popatrz po ścieżkach.
    Zbliżenie na płytkę PCB z zaznaczonymi elementami przy radiatorze
  • #9 21618056
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  
    Ocena: 6387
    Zmierz diody jw.
  • Pomocny post
    #10 21622002
    W.P.
    Specjalista - zasilacze komputerowe
    Ocena: 1213
    Sprawdzenie diod na radiatorze, jak radzą Koledzy wyżej to oczywiście pierwszy punkt. Jakkolwiek mało to prawdopodobne by były uszkodzone to zauważ, że radiator jest na potencjale (+) a do niego są przymocowane w/w diody w obudowach TO220. Wystarczy uszkodzenie przekładki i masz zwarcie.

Wlutuj stare wybrzuszone kondensatory i podłącz do nich miernik. Na chwilkę włącz zasilacz i sprawdź do jakiego napięcia się ładują.
    Być może masz problem ze sprzężeniem zwrotnym.

Podsumowanie tematu

✨ W ładowarce Einhell Boostcharger 6 A pojawił się problem z puchnięciem i wybuchaniem kondensatorów elektrolitycznych po ich wymianie na identyczne modele. Przyczyną może być uszkodzenie diod prostowniczych między transformatorem a dodatnią nóżką kondensatorów, co powoduje przepływ napięcia przemiennego i uszkodzenie kondensatorów. Zaleca się sprawdzenie diod na radiatorze (w obudowach TO220) pod kątem zwarcia, zwłaszcza uszkodzenia przekładki izolacyjnej, które może powodować zwarcie. Warto również zmierzyć napięcie ładowania kondensatorów, wlutowując stare, wybrzuszone kondensatory i obserwując ich napięcie podczas krótkiego podłączenia zasilania. Problem może leżeć także w sprzężeniu zwrotnym układu. W oryginale kondensatory były przylutowane maszynowo, a po wymianie ręczne lutowanie może powodować zwarcia między ścieżkami, co należy dokładnie sprawdzić.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA