logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie mniejszych paneli bezpośrednio pod instalację elektryczną.

sert 24 Sie 2025 10:52 600 9
  • #1 21642931
    sert
    Poziom 11  
    Potrzebuję podpiąć panele mniejszej mocy, takie jak 100 W, 165 W, bezpośrednio pod instalację elektryczną.
    Na obiekcie mam stały pobór prądu rzędu 1 kW oraz brak możliwości zamontowania paneli pełnowymiarowych.
    Proszę o informację, jak ugryźć temat: czy spinać po 2 panele szeregowo, aby osiągnąć wyższe napięcie i podpiąć to pod mikroinwerter, czy może inne rozwiązanie.
    Nie ukrywam, że najlepiej, jakby każdy panel był podpięty osobno, bo każdy panel będzie miał trochę inny kąt względem słońca.
  • #2 21642934
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6588
    sert napisał:
    bezpośrednio pod instalację elektryczną.

Chodzi o instalację elektryczną 230 V~? Jak to sobie wyobrażasz bez falownika podpiąć napięcie stałe jakie wytwarza panel PV do przemiennego 230 V?
  • #3 21642946
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7777
    SMI-360-72 + panel do 360 W i napięciu Uoc ~ 28-35 V. O podłączeniu bezpośrednim możesz zapomnieć, panel to prąd stały a w sieci jest przemienny.
  • #4 21642961
    3301
    Poziom 34  
    Ocena: 868
    Jak najbardziej pod mikroinwerter, nawet pojedynczo, byleby parametry paneli były dopasowane do mikro.
  • #5 21643007
    kmarkot
    Poziom 31  
    Ocena: 359
    @sert
    sert napisał:
    Proszę o informację jak ugryź temat, czy spinać po 2 panele szeregowo aby osiągnąć wyższe napięcie i podpiąć to pod mikroinwerter

Chyba jedyne słuszne rozwiązanie. Ze względu na niskie napięcia paneli fotowoltaicznych o mocy 100-160W
    Można było by użyć https://allegro.pl/oferta/mikroinwerter-hoymi...0w-do-fotowoltaiki-balkonowej-j37-16986403223
    Raczej mikroinwertera o mniejszej mocy nie znajdziesz, nawet jeżeli to niepotrzebnie zwiększy koszty wykonania instalacji gdy każdy panel będzie pracował niezależnie.

Można też zastanowić się nad budową małego offgrida
    Łącząc panele fotowoltaiczne szeregowo równolegle
    https://a.aliexpress.com/_EJgjwUA
    akumulator
    https://a.aliexpress.com/_EGmcPqW
    Dokupić też trzeba bms 4s
  • #6 21643013
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ciekawe kiedy któryś z domorosłych konstruktorów podłączy panele PV rzeczywiście wprost do gniazdka sieciowego? Może niektórzy już próbowali? Przecież nie każdy pyta na forum. Kupowanie falownika wg niektórych to zbędny koszt.
  • #7 21643076
    MichałS
    Poziom 35  
    Ocena: 680
    DiZMar napisał:
    Ciekawe kiedy któryś z domorosłych konstruktorów podłączy panele PV rzeczywiście wprost do gniazdka sieciowego

Pod sieć to nie słyszałem, ale pod aku tak. Kolega podłączył wprost do aku pełnowymiarowy panel, do tego + do - aku bo jak twierdził podpięcie + do + spowoduje zwarcie.
  • #8 21643090
    DiZMar
    Poziom 43  
    MichałS napisał:
    Pod sieć to nie słyszałem,

Autor tematu jak widać taką możliwość dopuszcza.
    MichałS napisał:
    pod aku tak

MichałS napisał:
    do tego + do - aku bo jak twierdził podpięcie + do + spowoduje zwarcie.

"Miał rację". Przecież różnoimienne przyciągają się a jednoimienne odpychają się. Nie chciał konfliktu takich samych biegunów.
  • #9 21643217
    pawel1148
    Poziom 24  
    Ocena: 230
    >>21643076
    Pomijając podłączenie panelu z przeciwną polaryzacją, to te najtańsze dostępne regulatory ładowania, które sprzedają w zestawach właśnie w ten sposób robią. Tzn. zwierają panel z akumulatorem, prawdopodobnie jedyną funkcją tego ustrojstwa jest zapobieganie przeładowaniu akumulatora...
    Do pastucha kiedyś widziałem taki zestaw. Jakież było moje zdziwienie, jak się okazało, ze panel 18V czy 24V ma na wyjściu napięcie akumulatora...
    To działa tzn. marnuje 50% energii z panelu, bo na zwarciu panel nie podniesie prądu...

A wracając do tematu, to warto by ten falownik był na liście tych dopuszczonych do użytku u operatora sieci i skontaktować się z jakimś elektrykiem, który to ogarnie technicznie i papierowo. Bo samowolka w zakresie podłączania takich rzeczy do sieci prawdopodobnie skończy się wyższymi rachunkami...
  • #10 21643339
    sert
    Poziom 11  
    DiZMar napisał:
    sert napisał:

Chodzi o instalację elektryczną 230 V~? Jak to sobie wyobrażasz bez falownika podpiąć napięcie stałe jakie wytwarza panel PV do przemiennego 230 V?

Hehe absolutnie nie chce podłączać DC do AC.
    W pierwszym zdaniu napisałem, że chce podpiąć bezpośrednio, chodził mi o to aby nie oddawać energii do sieci. W kolejnym zdaniu jasno napisałem, że podłączenie przez mikroinwerter czy może inne rozwiązanie. Dlatego dopytuje o inne rozwiązanie bo panele nietypowe, wiadomo standardowe mikroinwertery mają wyższe napięcie startowe.
    Dla wyjaśnienia nie jestem ekspertem ale również nie jestem laikiem, mam już własną instalację na falwoniku Deye + kilka mikroinerterów Hoymilesa po porcie generatora + magazyn 90kWh więc prądu DC z AC nie mylę :D

DiZMar napisał:
    sert napisał:

Absolutnie nie, panele nietypowe więc dopytuję czy są np. inne mikroinwertery które je obsłużą.

3301 napisał:
    Jak najbardziej pod mikroinwerter, nawet pojedynczo, byleby parametry paneli były dopasowane do mikro.

No właśnie w tym problem że nie znalazłem mikroinwerterów z tak niskim napięciem startowym, chyba zostaje połączenie ich w szereg.

Dodano po 7 [minuty]:

kmarkot napisał:
    @sert
    sert napisał:
    Proszę o informację jak ugryź temat, czy spinać po 2 panele szeregowo aby osiągnąć wyższe napięcie i podpiąć to pod mikroinwerter

Chyba jedyne słuszne rozwiązanie. Ze względu na niskie napięcia paneli fotowoltaicznych o mocy 100-160W
    Można było by użyć https://allegro.pl/oferta/mikroinwerter-hoymi...0w-do-fotowoltaiki-balkonowej-j37-16986403223
    Raczej mikroinwertera o mniejszej mocy nie znajdziesz, nawet jeżeli to niepotrzebnie zwiększy koszty wykonania instalacji gdy każdy panel będzie pracował niezależnie.

Można też zastanowić się nad budową małego offgrida
    Łącząc panele fotowoltaiczne szeregowo równolegle
    https://a.aliexpress.com/_EJgjwUA
    akumulator
    https://a.aliexpress.com/_EGmcPqW
    Dokupić też trzeba bms 4s

Offgrida nie potrzebuje bo cała produkcja idzie na bieżące zużycie. Chciałem rozwiązanie takie samo jak mikroinwerter spięty z panelami oraz podłączenie pod obwód wewnętrzny instalacji tylko tu pojawia się problem bo panele nietypowe. Przy mikroinwerterze np. Hoymiles jakie mam gdzie indziej zamontowane, to taki mikroinwerter nawet nie wystartuje, bo napięcie podawane z paneli jest poniżej napięcia startowego mikroinwertera.

Podsumowanie tematu

✨ Rozważane jest podłączenie paneli fotowoltaicznych o mniejszej mocy (100W, 165W) bezpośrednio do instalacji elektrycznej o napięciu 230 V AC, przy stałym poborze energii około 1 kW i braku możliwości montażu pełnowymiarowych paneli. Pojawia się pytanie, czy łączyć panele szeregowo po 2 sztuki, aby zwiększyć napięcie i podłączyć je do mikroinwertera, czy też lepszym rozwiązaniem jest indywidualne podłączenie każdego panelu, co umożliwi optymalizację względem różnych kątów padania światła słonecznego. W odpowiedzi zwrócono uwagę, że panele PV generują napięcie stałe (DC), które nie może być bezpośrednio podłączone do sieci 230 V AC bez zastosowania falownika (inwertera), co jest kluczowe dla prawidłowego i bezpiecznego działania instalacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA