logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Renault Megane 2 2007 – typ czujnika wałka rozrządu, analiza sygnału z oscyloskopu

SHXCXCHCXSH 03 Wrz 2025 23:17 648 23
REKLAMA
  • #1 21652744
    SHXCXCHCXSH
    Poziom 3  
    Witam.
    Mierzyłem w samochodzie czujnik położenia wałka rozrządu. Czujnik ma 3 wyprowadzenia: standardowo masa, plus i sygnałowe. Chciałem przetestować oscyloskop, przy okazji się pouczyć. Oscyloskop powinien pokazać sygnał prostokątny, jednak nie pokazuje prostokątnego, a "kopniętą" sinusoidę. Na zamieszczonym zdjęciu wrzucam ss z oscyloskopu. Ogólnie samochód odpala, a błędów przez zalogowanie się do OBD nie ma żadnych. Z tego, co się orientuję, to czujniki Halla pokazują prostokąt, a indukcyjne pokazują właściwie coś na modłę sinusoidy. Próbowałem mierzyć czujnik na napięcie, ale nic nie pokazuje, jedynie zmianę rezystancji na jednym z pinów (na wyłączonym jest 1,5 Ω, a na włączonym około 100 Ω) - tak, wiem, czujników Halla nie powinno się mierzyć omomierzem, z tym że mam przypuszczenia, czy to nie jest indukcyjny, aczkolwiek samochód to Renault
    Ekran oscyloskopu pokazujący powtarzalny sygnał przypominający zakłóconą sinusoidę Megane 2 2007 r.
  • REKLAMA
  • #2 21652791
    ladamaniac
    Poziom 40  
    Ocena: 2066
    Podaj jeszcze jak podstawa czasu i ile wolt na działkę. To wygląda jak zaśmiecona masa albo zasilanie, nie sygnał czujnika. Poniżej przykładowe sygnały z czujnika Halla i indukcyjnego
    Wykres sygnału czujnika z widocznym przebiegiem napięcia oraz zdjęcie z podłączeniem sondy.
    Przebieg prostokątny na ekranie oscyloskopu cyfrowego, napięcie około 5V

U Ciebie korelacja wał-wałek powinna prawdopodobnie wyglądać tak :

Wykres dwóch sygnałów: prostokątnego (zielony) i sinusoidalnego (niebieski) z naniesionymi miarami kątowymi.

Górny sygnał to wałek, dolny to wał.
  • #3 21652839
    grala1
    Specjalista grupy V.A.G.
    Ocena: 5049
    Zazwyczaj na wałku czy też kole sygnałowym (w zależności od rozwiązania) jest kilka (ok 4-6) zębów o różnych szerokościach i odstępach między sobą przez co sygnał z wałka nie ma na jednym obrocie identycznych kształtów.
    Z przebiegu taki jak twój nie dało by rady odczytać pozycji wałka bo sygnał jest identyczny w każdym miejscu.
    Też powiedziałabym, jak kolega wcześniej że to jakieś zakłócenia.
    Może dokonujesz pomiaru na sprzężeniu AC?
    Może sondy nie mają kontaktu z przewodami czujnika i tak powiększyłeś obraz, że coś widać ale to nie jest sygnał z czujnika.
    Jak podasz podstawę czasu i czułość napięcia to będzie można powiedzieć coś więcej o tym sygnale.

Wytłumacz proszę jak dokonujesz tego pomiaru?
    SHXCXCHCXSH napisał:
    Próbowałem mierzyć czujnik na napięcie, ale nic nie pokazuje, jedynie zmianę rezystancji na jednym z pinów (na wyłączonym jest 1,5 Ω, a na włączonym około 100 Ω)

Z opisu powiedziałbym że mierzysz rezystancję podpiętego czujnika do instalacji auta przy włączonym i wyłączonym zapłonie. W taki sposób to można sobie narobić problemów.
    Kiedyś zapomniałem na multimetrze przełączyć z Ω na V i mierzyłem napięcie w sieci 230V. Miernik tego nie przeżył.
    Pomiary rezystancji tyko przy braku napięcia w obwodzie i w tym przypadku mierzymy przy odłączonej wtyczce.

Jakbyś podał kod silnika to można by ci jakieś oscylogramy do tego silnika pokazać. Teraz nawet nie wiemy czy to benzyna czy diesel.
  • #4 21653400
    SHXCXCHCXSH
    Poziom 3  
    Samochód to diesel 1,5 dCi 103 lub 106 KM (nigdy nie pamiętam), a silnik ma symbol K9K. Poniżej wrzucam więcej zdjęć. Ogólnie to chciałem zrobić pomiar samego czujnika wałka rozrządu bez tego na wale korbowym. Wpinam takie jakby szpilki między te gumki a kabel we wtyczce. A potem patrzę miernikiem, czy jest przejście między tą szpilką a pinami we wtyczce. Jeśli jest przejście, to wpinam ją w czujnik i mierzę oscyloskopem, no i właśnie wychodzą takie babole. Dodam, że jak mierzyłem sobie wtryskiwacze, to w miarę coś wyszło, więc nie wiem, o co chodzi.

Wykres napięcia z oscyloskopu przedstawiający sygnał z czujnika wałka rozrządu
    Skala napięcia ±5 V, sonda x10, kanał A, pomiar DC.
    Zrzut ekranu z oscyloskopu z ustawieniem 20 ms na działkę i próbkowaniem ~24,4 kS/s
    Wykres napięcia z czujnika wałka rozrządu w czasie, oscylujący między +3V a -3V
  • #5 21653408
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6667
    Wykres dla tego samochodu z tym silnikiem i typem czujnika jest jak najbardziej prawidłowy. Tak to tam wygląda. Ściągnij sobie instrukcję stag tap 01. I tam są przedstawione wykresy z różnych typów samochodów.
  • #6 21653468
    marszałekkom
    Poziom 31  
    Ocena: 508
    Oj kolego chyba jednak nie masz racji, to jest wykres z tego samochodu
    Zrzut ekranu z programu oscyloskopowego z sygnałami z czujników silnika 1.5 dCi

W 1.5 dci nie ma czujnika wałka rozrządu, sygnał brany jest z koła pompy wtryskowej, które ma taką samą średnicę. Na kole jest jeden niewielki wypust, więc siłą rzeczy nie może on dawać sygnału sinusoidalnego tylko prostokątne załamanie raz na obrót.
  • #7 21653516
    SHXCXCHCXSH
    Poziom 3  
    >>21653468
    Na pewno? W pokrywie górnej jest dokładnie taki czujnik jak na zdjęciu, koło wtryskiwacza. Jak się przyłoży magnes, to się styka.
    Czujnik położenia wału korbowego z czarną obudową i czerwoną uszczelką
  • #8 21653531
    milejow

Poziom 43  
    Ocena: 5132
    SHXCXCHCXSH napisał:
    Napewno ?

Na pewno, w pierwszych K9K czujnik wałka czytał położenie z koła pompy, w nowszych czujnik już siedział w deklu nad wałkami
    Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388
  • REKLAMA
  • #9 21653538
    SHXCXCHCXSH
    Poziom 3  
    >>21653531
    Rozumiem, ale skoro mam czujnik w tym dekielku, to dlaczego mam taki zaburzony przebieg?
  • #10 21653550
    kkknc
    Poziom 43  
    Jest różnica między oscyloskopem a styloskopem w dalszym ciągu mówię że sygnał jest okej.
  • #11 21653558
    marszałekkom
    Poziom 31  
    A, to sorry za zamieszanie.
    Ale tak patrzę na wałek rozrządu i on ma parę wycięć i zębów ułożonych nieregularnie, jak on niby ma dawać taką sinusoidę? Moim zdaniem sygnał z wałka rozrządu w takiej formie jest dla sterownika bezużyteczny.
  • Pomocny post
    #12 21653759
    grala1
    Specjalista grupy V.A.G.
    Ocena: 5049
    Co to jest styloskop? Może to jakaś literówka? Nic do głowy mi nie przychodzi co dawało by taki obraz a stetoskop jest tu niepoprawnym domysłem.
    Panowie, ten przebieg jest bez sensu. W jaki to niby sposób sterownik silnika ma z niego mieć punkt odniesienia? Może jestem w błędzie ale ja jeszcze się nie spotkałem z wałkiem gdzie byłby tylko jedna ząb i jego szerokość była by równa połowie obwodu.
    Pomyślcie trochę. Odczyt robiony raczej przy prędkości biegu jałowego. Czyli załóżmy że to 1000 obr/min. Czyli jakieś 16 obr/sek dla wału. Wałek kręci się dwa razy wolniej czyli 8 obr/sek. Z oscylogramu widać że okres to 10 ms co daje 100 Hz. Czyli na tym wałku musiało by być ok 12 zębów identycznie rozmieszczonych. Pomyliłem się w wyliczeniach?
    Ja się z czymś takim nie spotkałem.
    Na wałku rozrządu też nigdy się nie spotkałem (robiąc pomiary) z czujnikiem indukcyjnym. Zawsze był tam Hall. 3V z Halla? Trochę mało. Druga sprawa to wygląd sygnału w ogóle nie przypomina Halla (ujemna wartość).
    Jeżeli to indukcyjny to niech kolega obserwuje obraz z oscyloskopu przy zwiększaniu obrotów - czy amplituda jest stała czy się zmienia? Przy indukcyjnym powinna się zmieniać.
    Proponował bym koledze wyjąć ten czujnik z pokrywy i przez otwór zajrzeć co tam widać. Wrzucić wyższy bieg i przepchnąć auto patrząc na wałek. Ile tam jest zębów i jak one są rozmieszczone.
    Dla mnie tych impulsów jest zbyt dużo.

Przy jakiej prędkości obrotowej jest robiony ten oscylogram?
    Czy on się zmienia przy zmianie prędkości obrotowej - amplituda, częstotliwość?

Może jest to rozwiązanie, którego nie znam. Z miłą chęcią dowiem się co tam jest.

Opisz kolego jeszcze te swoje próby pomiarów napięcia i rezystancji. Co i gdzie mierzysz.
    Są czujniki indukcyjne z 3 przewodami gdzie jeden robi jako ekran.
    Może ty się źle tam podpinasz.

Co do oznaczenia silnika to po tym K9K powinny być jeszcze trzy cyfry.
  • #13 21653760
    kkknc
    Poziom 43  
    Ja tu piszę o samym kształcie nie o charakterystyce bo to co pokazał to nie zwałka rozrządu tylko bardziej mi z wału korbowego wygląda. Okej to masz rację na wałku rozrządu te wycięcia to są naprawdę różne.
  • #14 21654453
    SHXCXCHCXSH
    Poziom 3  
    >>21653759
    Silnik to - k9k734.
    Prawdopodobnie mam coś źle ustawione, bo też nie sądzę, że taki wykres by był, gdzie mam cały czas sinusoidę, bo sterownik silnika nie wie, kiedy jest pełny jeden obrót wałka rozrządu.

Czujnik mierzyłem tylko na biegu jałowym, ale rozumiem to w taki sposób, że jeśli dodam gazu, to ten wykres się zmieni (pod kątem częstotliwości). Mogę to też przetestować, jak się jutro podepnę.

Mógłbyś opisać, o co chodzi z tym ekranem? Chodzi ci o ten sygnałowy, co wzmacnia wartość? I jakie zwykle napięcie Halla powinno występować?
  • #15 21655144
    marszałekkom
    Poziom 31  
    Ekran to oplot kabli sygnałowych z jakiegoś magnetycznego materiału, jego zadaniem jest zbieranie zakłóceń elektromagnetycznych i odprowadzanie ich do masy, żeby nie wpływały na przebieg sygnału. A właśnie, sondę pomiarową oscyloskopu masz ekranowaną?
  • REKLAMA
  • #16 21656155
    SHXCXCHCXSH
    Poziom 3  
    Robiłem dzisiaj i wczoraj jeszcze raz pomiar czujnika, tak jak powiedział @grala1, miałem nie podpiętą masę. Masę podpiąłem sobie do akumulatora i od razu wyszedł mi przebieg prostokątny. Co prawda chyba powinienem lepiej skalibrować ten oscyloskop; niemniej już jest lepiej niż było. Problem tylko w tym, że trzymałem tak samochód na biegu jałowym przez 2–3 minuty, ale ten wykres jest cały czas taki sam — nie zmienia się ten prostokąt, a powinien w jakimś momencie. Specjalnie dziś powtarzałem pomiar i dalej mam to samo. Pomiary robiłem raz dla wartości 20 V i 100 ms, a drugi dla 20 V i 1 s
    Wykres prostokątny sygnału napięcia 12–14 V mierzony oscyloskopem na skali 20 V i 10 s
    Wykres przebiegu prostokątnego z czujnika pokazany na ekranie oscyloskopu
  • #17 21657035
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #18 21657116
    milejow

Poziom 43  
    Ma 4 i nie na kole tylko na walku, to poprawione K9K na Siemensie

Wałek rozrządu z czterema krzywkami na tle tektury falistej
    Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388
  • REKLAMA
  • #19 21657138
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #20 21657146
    milejow

Poziom 43  
    mirrexW napisał:
    Czekam.

Takie teksty to do Zochy rzucaj
    Co do dopasowania- co za różnica ile będzie piknięć na obrót wałka, 1 czy 4 skoro nie ma odczytu z wału( albo czasu pełnego obrotu wałka) Z wykresu autora nie wynika ile jest impulsów na obrót
    Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388
  • #21 21657264
    ladamaniac
    Poziom 40  
    Ocena: 2066
    Przy jednym zębie byłoby to prawdopodobne. Mamy 800 obr/min, dzielimy to przez 60 sekund i przez dwa, bo wałek kręci się dwa razy wolniej niż wał i dostajemy 6,66 impulsów na sekundę.
  • #22 21658325
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #23 21658448
    SHXCXCHCXSH
    Poziom 3  
    Wałek, jak patrzyłem, jest goły w środku; on ma dosłownie jeden ząb, taki jakby blaszka. Poniżej wrzucę lepszy wykres, który udało mi się wczoraj osiągnąć. Z tym, że trochę tego nie rozumiem: dlaczego te prostokąty są takie, że są 3 bardzo krótkie, a jeden bardzo długi. Tzn. rozumiem, że ten długi to jest "dłuższy ząb" i on daje informację, w jakim położeniu jest wałek dla sterownika silnika
    Zrzut ekranu z PicoScope z wykresem sygnału prostokątnego z długim impulsem

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy pomiaru sygnału czujnika położenia wałka rozrządu w Renault Megane 2 z 2007 roku, silnik 1,5 dCi (symbol K9K734). Czujnik ma trzy wyprowadzenia: masę, plus i sygnałowe. Pomiar oscyloskopem początkowo pokazywał sygnał o kształcie sinusoidalnym, co budziło wątpliwości, ponieważ czujniki Halla powinny generować sygnał prostokątny, a indukcyjne – sinusoidalny. Wskazano, że problemem mogło być niepodłączenie masy oscyloskopu do akumulatora, co po poprawieniu dało sygnał prostokątny. W silnikach K9K starszych wersji sygnał wałka rozrządu pochodził z koła pompy wtryskowej, a w nowszych czujnik jest umieszczony w pokrywie wałka rozrządu. Sygnał z wałka rozrządu ma nieregularne wycięcia i zęby, co powoduje, że sygnał nie jest idealnie prostokątny, ale sterownik silnika wykorzystuje charakterystyczne impulsy do określenia pozycji wałka. Zwrócono uwagę na konieczność stosowania ekranowanych przewodów i sond oscyloskopowych, aby uniknąć zakłóceń. Pomiar na biegu jałowym wykazał stabilny sygnał prostokątny, który nie zmienia się znacząco przy utrzymaniu stałych obrotów. Dyskusja podkreśla znaczenie prawidłowego podłączenia oscyloskopu, kalibracji oraz interpretacji sygnału w kontekście konstrukcji czujnika i silnika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA