logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Duży transformator z uszkodzonym uzwojeniem wtórnym - nada się do zgrzewarki robionej samodzielnie?

lookashECL 11 Wrz 2025 12:08 948 35
Najlepsze odpowiedzi

Czy transformator z mikrofalówki z uszkodzonym wtórnym uzwojeniem nada się do samodzielnej zgrzewarki?

Tak — po usunięciu uszkodzonego uzwojenia wtórnego i boczników magnetycznych ten transformator nada się do amatorskiej zgrzewarki, ale tylko do pracy impulsowej, nie ciągłej [#21687595][#21687410] Z forum wynika, że taki MOT ma zwykle około 1,2–1,3 kW mocy, a dla zgrzewarki najlepiej celować w wtórne 2–5 V; w praktyce często sprawdza się około 3 V, np. 3 zwoje przewodu 50 mm² dające prąd zwarciowy bliski 1000 A [#21701181][#21701514][#21700434][#21701986] Do takiego zastosowania typowy jest przewód spawalniczy 35–50 mm², a dobór przekroju zależy od tego, jaki prąd chcesz uzyskać i co chcesz zgrzewać [#21700124][#21707703] Zbyt wysokie napięcie obniża wydajność prądową, a zbyt niskie może nie wystarczyć do zgrzewania, więc trzeba dobrać kompromis, a nie walczyć o „jak największy amperaż” [#21701986][#21701514]
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA
  • #31 21702084
    gklub
    Poziom 34  
    Ocena: 755
    Ja mam jeden, ale można dwa, tylko nie pomylić końców i muszą być transformatory tego samego typu.
    Transformatorów mi jeszcze leży trochę, bo przez 25-30 lat naprawiałem mikrofalówki.
    Chciałem duże okno, bo bardzo miękki przewód jest wygodny do manipulacji.
    Zgrzewam techniką "płaski koniec do imadła - detale - ostry koniec w ręce". :)
    Po latach dorobiłem impulsator 555, bo zgrzewałem CR2035.
  • REKLAMA
  • #32 21706345
    Dobromir pomysłowy
    Poziom 25  
    Ocena: 147
    tomtim123 napisał:
    Płaskownik miedziany 30mm x10mm od 230 do 300zł za metr.
    Z obliczeń to 2,67 kg. Jedni na złom urobią się, by za profil dostać 30 zł, a inni kupują za stówkę za kg. Więc jak nie złom, to żaden problem mocno skręcić trochę drutu, ostatecznie rurkę Cu z instalacji wyżarzyć i sklepać.
  • REKLAMA
  • #33 21706426
    Staszek_Staszek
    Poziom 34  
    Ocena: 841
    tomtim123 napisał:
    Płaskownik miedziany 30mm x10mm od 230 do 300zł za metr.

Tylko że to jest 300 mm², OnS (H01N2-D) 50 mm² kosztuje ok. 40 zł.

300 : 50 = 6, 6 × 40 = 240

Płaskownik nawojowy nie jest droższy od przewodu spawalniczego o tym samym przekroju.
    Płaskownik nawojowy 50 mm² powinien kosztować podobnie jak przewód spawalniczy o tym samym przekroju.
    Płaskownik zapewni lepsze upakowanie miedzi w oknie, jakkolwiek ten transformator był chyba zaprojektowany dla uzwojenia drutem okrągłym.
    Płaskownik zapewni lepsze odprowadzenie ciepła.
  • REKLAMA
  • #34 21707654
    lookashECL
    Poziom 15  
    Ocena: 60
    Witam Panów
    Naoglądałem się filmików na YT i ludziska z reguły pakują jak najgrubszy przewód spawalniczy (niektórzy skórują go i zmieniają koszulkę na termokurcza lub oplot z włókna szklanego żeby zejść ze średnicy ... i ponoć lepiej się układa).

Tak czy siak widać że w moim przypadku 3 lub 4 zwoje (wyjdzie coś koło 3,2V) to najlepszy wybór w stosunku moc rdzenia / prąd i napięcie. Ktoś nawet wypowiadał się ze napięcie profesjonalnych zgrzewarek mieści się miedzy 2,5, a 3,5V.

No i teraz co wybrać ?
    Kabel bądź ten płaskownik miedziany.......
    Ludziska kupują sztywne kable i mają problemy żeby to jako tako upakować w okno i żeby to wyglądało i działało. Są na to jakieś patenty typu podgrzewanie, smarowanie itp.

Ale tak serio to jaki kabel polecacie do tego zastosowania?
    Może jakaś miękka linka? Ma ktoś w tym doświadczenie ?
  • REKLAMA
  • #35 21707670
    gklub
    Poziom 34  
    Ocena: 755
    Jeżeli to nie jest urządzenie profesjonalne lub na sprzedaż to robiłbym najłatwiejszą techniką.
    Tu problemem będzie układanie.
    A propo's składania rdzenia:
    Z ciekawości skleiłem rdzeń po cięciu przyzwoitym silikonem wysokotemperaturowym zamiast spawać.
    Wcześniej przeszlifowałem po rozcięciu na papierze wodnym na szybie.
    Działało - trzymało i nie buczało :)
  • #36 21707703
    Staszek_Staszek
    Poziom 34  
    Ocena: 841
    lookashECL napisał:
    No i teraz co wybrać ?

Zależy od budowy rdzenia i pomysłowości.
    Jeżeli rdzeń toroidalny to najłatwiej kupić przewód spawalniczy który jest wystarczająco giętki.
    Jeżeli rdzeń składany z blach to istotne może być czy był zaprojektowany dla uzwojenia z płaskowników czy z drutów okrągłych.
    Jeżeli było "płaskownikowe" to zastosowałbym płaskownikowe.
    Jeżeli było drutowe to można pokusić się o tańszy płaskownik aluminiowy.
    Płaskowniki nawojowe są już emaliowane.
    Z braku emaliowanych płaskowniki można owinąć taśmą papierową.
    Nie ma konieczności stosowania taśmy KAPTON, papierowa taśma lakiernicza będzie OK.

Dla małych zgrzewarek na bazie trafa z mikrofali moim zdaniem szkoda czasu na wymyślanie - przewód spawalniczy o długości na uzwojenia + doprowadzenia.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wykorzystania dużego transformatora z uszkodzonym uzwojeniem wtórnym, pochodzącego z mikrofalówki o mocy około 1200-1300 W, do budowy samodzielnej zgrzewarki. Usunięcie uzwojenia wtórnego i metalowych przekładek bocznikujących jest konieczne, aby transformator mógł pracować jako źródło prądu zgrzewczego. Optymalna liczba zwojów wtórnych powinna być niska (np. 3-4 zwoje) dla uzyskania niskiego napięcia (2,5-3,5 V) i wysokiego prądu (nawet do około 1000 A), co jest typowe dla amatorskich zgrzewarek. Przekrój przewodu wtórnego powinien być duży (35-100 mm²), a do upakowania w oknie transformatora można stosować przewody spawalnicze, płaskowniki miedziane lub linki miękkie, z ewentualnym usunięciem izolacji i zastosowaniem taśmy kaptonowej lub termokurczliwej dla zmniejszenia średnicy. Wydajność prądowa jest ograniczona mocą transformatora i impedancją zwarcia, a dobór przekładni uzwojenia wtórnego musi uwzględniać kompromis między napięciem a prądem. Do zgrzewania elementów takich jak ruszty piekarnicze ze stali nierdzewnej o grubości około 0,5 mm potrzebny jest prąd rzędu kilku tysięcy amperów, co przekracza możliwości pojedynczego transformatora z mikrofalówki, jednak krótkie impulsy i odpowiednia technika zgrzewania mogą pozwolić na skuteczne łączenie cienkich blach. Wskazane jest stosowanie sterowników impulsowych do regulacji prądu zgrzewania. Rdzeń transformatora można skleić silikonem wysokotemperaturowym zamiast spawać, co zmniejsza hałas. W przypadku większych wymagań można rozważyć użycie dwóch transformatorów tego samego typu połączonych równolegle.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA