logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wnętrze routera ADSL Wi-Fi Telekom Speedport W724V 2013

p.kaczmarek2 18 Wrz 2025 09:07 582 0

TL;DR LABEL_AI_GENERATED

• Rozebrano router Telekom Speedport W724V z 2013 roku, czyli ADSL/Wi‑Fi z czterema gigabitowymi portami, dwoma USB i obsługą VoIP oraz DLNA.
  • Wnętrze pokazuje osobny moduł Wi‑Fi na złączu PCI-E, trzy przetwornice MP1493/MP1942, izolowane transformatory Ethernet i układ Broadcom BCM63168 w obudowie BGA.
  • Procesor Broadcom BCM63168 pracuje z zegarem 400 MHz, a pamięć MX30LF1G08AA-TI ma pojemność 128 MB.
  • Najłatwiej odzyskać kość Winbond SPI Flash i moduły przetwornic, bo reszta to głównie mocno zintegrowana elektronika lutowana w BGA.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
Słuchaj:
  • Wnętrze routera ADSL Wi-Fi Telekom Speedport W724V 2013
    Zapraszam na kolejną prezentację sprzętu sieciowego. Tym razem na tapetę biorę dwunastoletni sprzęt - router Speedport W724V. W724V to urządzenie do Internetu i sieci domowej, oferujące szybkie połączenie DSL, Wi-Fi w standardzie 802.11ac, cztery porty gigabitowe i dwa USB do podłączenia drukarki lub dysku zewnętrznego.
    W724V obsługuje telefonię VoIP i analogową, synchronizację z chmurą Telekomu oraz przesył multimediów do urządzeń UPnP/DLNA. Posiada wbudowane bezpieczeństwo: WPA2/WPA/WEP, firewall z filtrowaniem pakietów i domyślną konfigurację WLAN/DECT. Router automatycznie aktualizuje firmware i umożliwia wsparcie zdalne. W zestawie dostawało się zasilacz, kable oraz instrukcję.
    Do zestawu można podłączyć różne peryferia, takie jak telefony lub telewizyjny odbiornik multimediów Media Receiver przez kabel LAN. Pokażę go w osobnym temacie.
    Niefortunnie to wyszło na zdjęciu, ale router ma też nóżkę. Na zdjęciu powyżej jest ona skierowana w stronę kamery. Panel frontowy:
    Obudowa jest zaprojektowana z myślą o opcji zawieszenia routera na ścianie. Jeden z dwóch portów USB dostępny jest z boku, ułatwiając tym częstą zmianę podłączonych peryferiów. Pokrywa zakładana jest na zaczepy:
    Pod pokrywą są dopiero śrubki. Dość dziwny projekt, choć to tylko moje zdanie.
    Na tym etapie już widać wbudowaną antenkę od Wi-Fi oraz część elektroniki, choć większość jest po drugiej stronie PCB. Potem też sprawdzę co znajduje się pod prostokątnym metalowym ekranowaniem.
    Już po kondensatorach odsprzęgających widać, gdzie może być procesor. One są zawsze blisko pinów zasilania danego układu.
    Antenka, a przed nią fragment miedzianej wylewki bez soldermaski z większą ilością przelotek, służy on do odprowadzania ciepła z grzejących się układów:
    W rogu jest nieco ciekawiej. Układ scalony i dławik - tak, ten element z oznaczeniem 3R3 to dławik, nie rezystor. Taka sekcja sugeruje mi przetwornicę:
    Zgadza się - to MP1942, przetwornica step down (obniżająca napięcie) pracująca na napięciach od 4.2 do 16V. Prąd wyjścia do 2A.

Spójrzmy na drugą stronę PCB. Dzieje się tu znacznie więcej. Ten router nie ma jeszcze aż tak dużego stopnia integracji jak nowsze modele. Ciekawe też jest to, że moduł WiFi znajduje się w osobnym gnieździe.
    Tuż przy gnieździe Jack jest MOSFET FDS4435A (z kanałem typu P). Podejrzewam, że może to być sprytna metoda ochrony przed odwrotnym podłączeniem zasilania.
    Dalej jest sekcja przetwornic. Widzę tu co najmniej dwie - obie na MP1493.
    Wnętrze routera ADSL Wi-Fi Telekom Speedport W724V 2013 Wnętrze routera ADSL Wi-Fi Telekom Speedport W724V 2013 Wnętrze routera ADSL Wi-Fi Telekom Speedport W724V 2013
    MP1493 to z kolei przetwornica na prąd do 3A. Bardzo podobny układ jak wcześniej. Znów rzuca się w oczy dławik oraz duży kondensator elektrolityczny, zgodnie ze schematem aplikacji.

Teraz może część komunikacyjna. Dawno nie widziałem plastikowych gniazd RJ45. Warto zwrócić uwagę na obecne osobno transformatory izolacyjne sygnałowe. Ethernet jest galwanicznie izolowany od urządzeń, dzięki temu unikamy przenoszenia zakłóceń i różnic potencjałów między urządzeniami. Czasami spotykam to zintegrowane razem - tzw. gniazda "magjack".
    Ważną częścią komunikacji jest moduł od łączności bezprzewodowej. Nie znalazłem jednak o nim dużo informacji. Moduł ma złącze PCI-E.
    Zajrzałem pod ekran. Znajdują się tam trzy końcówki 4501.
    Roli LE88262TQC i układu DSP nie określiłem. Kość Winbond to pamięć Flash 2MB z interfejsem SPI. O rozmiarze mówi samo oznaczenie - 25Q16DVSIG - 16 megabitów:
    Wnętrze routera ADSL Wi-Fi Telekom Speedport W724V 2013 Wnętrze routera ADSL Wi-Fi Telekom Speedport W724V 2013
    Został jeszcze sam CPU i pamięci - trzeba zdjąć radiatory:
    MX30LF1G08AA-TI nie ma radiatora, to pamięć Flash. Cały jeden gigabit - czyli 128 MB. Co ciekawe, większość z pinów tej pamięci nie ma żadnej roli. Nie trzeba aż tak wielu GPIO by ją obsłużyć, chociaż wejścia/wyjścia i tak ma równoległe (8 bitów):
    Zostaje jeszcze RAM - NT5TU64M16HG-AC - DDR2 1Gb SDRAM:
    No i CPU - Broadcom BCM63168, 400 MHz:
    Sprzęt zutylizowałem - mam za dużo tych routerów, a nikt ich nie chce. Można więc zobaczyć, jak wlutowany jest procesor. Opiera się on na macierzy małych kulek; ta metoda łączenia nazywa się BGA (Ball Grid Array).

Na koniec specyfikacja:
    Router Speedport W724V w kolorze białym, z przodu przyciski i diody LED

Podsumowując, to była prezentacja wnętrza sprzętu mającego nieco ponad 10 lat. W tym przypadku raczej początkujący nie może ze środka dużo odzyskać, chociaż ta kość pamięci Flash Winbond może się przydać do pracy z MCU, opisywałem już uruchomienie takich z Arduino:
    Dodatkowa pamięć Flash na pomiary za darmo? Protokół komunikacji, zapis, odczyt, kasowanie
    Dodatkowo ze środka można też łatwo odzyskać moduły przetwornic, pokazywałem to w kontekście starszych modemów:
    Stary modem ADSL Acer Surf USB - wnętrze, wykorzystanie przetwornic ze środka
    Ponadto zainteresowała mnie jeszcze ta pamięć MX30LF1G08AA-TI. Myślałem, że potrzebować ona będzie więcej pinów do komunikacji, a tu tylko 8 linii danych oraz sterowanie... chyba pokuszę się o własną konstrukcję prostego dla niej programatora, może coś na PIC? Pewnie będzie to działać wolno, ale wyjdzie z tego ciekawa prezentacja.
    To był już w zasadzie kolejny temat o wnętrzu urządzenia sieciowego. Pokazywałem już też większego switcha oraz starsze routery:
    Wnętrze starego, 24-portowego switcha PoE Summit 300-24 po powodzi
    Było też o nowych switchach:
    Czym różni się switch smart od zwykłego switcha? TL-SG108 vs TL-SG108E porównanie
    Z szeroko pojętej telekomunikacji mam do prezentacji jeszcze m. in. to urządzenie:
    Spoiler:

Białe urządzenie Telefonica z przewodem zasilającym i panelem diodowym

Ale to już innym razem... a do czego Wy wykorzystujecie stare routery? Ja mam już ich tyle, że bym mógł porobić sieci w całym bloku.

Fajne? Ranking DIY
    Pomogłem? Kup mi kawę.
    O autorze
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    Inżynier programista z wieloletnim doświadczeniem embedded i full stack developer.
    Specjalizuje się w: embedded, Full-Stack Developer
    p.kaczmarek2 napisał 14772 postów o ocenie 12914, pomógł 659 razy. Jest z nami od 2014 roku.
Słuchaj:
REKLAMA