logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ogrzewanie podłogowe Devi i fotowoltaika – czy generują szkodliwe pole EM?

arra12 04 Paź 2025 13:42 732 32
  • #1 21709711
    arra12
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Cześć wszystkim, jestem tu nowa. Założyłam konto, ponieważ martwi mnie jedna rzecz.

Kupiłam niedawno mieszkanie w szeregówce, w którym mam ogrzewanie podłogowe akumulacyjne firmy Devi oraz instalację fotowoltaiczną. Niedawno przypadkiem trafiłam na tematy związane z polem elektromagnetycznym. Naprawdę podczas wyboru mieszkania kompletnie nie zdawałam sobie z tego sprawy i nawet nie przyszło mi do głowy, by się zastanowić nad tymi rozwiązaniami.

I tu moje pytanie: czy takie instalacje są bezpieczne w kontekście pola elektromagnetycznego?

Raczej staram się nie popadać w tym kontekście w paranoję. Normalnie używam telefonu, Wi-Fi i różnych sprzętów, jednak to wydają mi się spore instalacje i boję się, czy nie mają dużego wpływu na zdrowie. Odebrało mi to radość z urządzania mieszkania.
  • #2 21709874
    gbksiazczak
    Poziom 31  
    Ocena: 320
    arra12 napisał:
    Normalnie używam telefonu, Wi-Fi i różnych sprzętów,

Według mnie to stanowi większe zagrożenie niż ogrzewanie, chociaż faktycznie instalacja grzewcza jest większa.
    Pole elektromagnetyczne sieci energetycznej czy fotowoltaiki chociaż moce są znaczne
    - to tę częstotliwość (50Hz) mamy przetestowaną przez dziesiątki lat.
    5G, płyta indukcyjna czy mikrofala mogą stanowić zagrożenie jeśli urządzenia nie są sprawne
    albo źle je obsługujemy.
    arra12 napisał:
    Raczej staram się nie popadać w tym kontekście w paranoję.

jakoś nie pasuje do
    arra12 napisał:
    Odebrało mi to radość z urządzania mieszkania.
  • #3 21709966
    dzidek1968
    Poziom 28  
    Ocena: 396
    arra12 napisał:

Raczej staram się nie popadać w tym kontekście w paranoję.
    ..........
    Odebrało mi to radość z urządzania mieszkania.

Jedno przeczy drugiemu ;-)
    A tak poważnie to nie czytaj tego typu głupot, a zacznij cieszyć się mieszkanem. Zagłębiając się w tego typu teorie spiskowe można nie zauważyć cienkiej granicy i dość szybko zacząć wierzyć np. w to, że Ziemia jest płaska. Było tu już sporo wątków w podobnych tematach, w końcu umierały śmiercią naturalną :-).
  • #4 21709977
    arra12
    Poziom 2  
    Zgadza się, to sobie przeczy. Przyznaję, popadłam w paranoję…
  • #5 21709984
    dzidek1968
    Poziom 28  
    arra12 napisał:
    Zgadza się, to sobie przeczy. Przyznaję popadłam w paranoję…

Ale nie przejmuj się, zapewne każdy z nas był w podobnej sytuacji (nie mówię o elektryce, ale o każdej innej dziedzinie życia). Jak ktoś nie zna się na jakiejś dziedzinie to bardzo łatwo zaszczepić w nim obawę. A później korzystają na tym wszelkiej maści "uzdrowiciele", proponujący "eliminatory promieniowania", cudowne oczyszczacze powietrza czy inne głupoty ;-)
  • #6 21709988
    Chris_W
    Poziom 39  
    Ocena: 1044
    Całe mieszkanie jest otoczone przewodami, siedzisz pośrodku klatki z metali generującej pole EM - wszędzie gdzie przebywasz - w pracy w tramwaju, w samochodzie - też siedzisz otoczona przewodami z emisją EM, chodzisz po parku gdzie elektryzuje się sweter, gdzie elektryzuje się powietrze, gdzie walą pioruny - i ludzie żyją z tym EM tysiące lat - a umierają na tysiące innych sposobów ale nie z powodu tych EM.

Pola EM w początkach życia na Ziemii były tysiące razy większe niż obecnie (pioruny waliły masowo) - i to życie powstawało przy tych polach, a być może taka elektryczność w powietrzu była kluczowa dla życia - ten miliard lat życia na ziemii - współobecności z EM niczego nie zniszczył.
    Dlaczego?
    Energie takich pól o niskich częstotliwościach (0-1GHZ) są niewystarczające żyby zrobić krzywdę komórkom, atomom - one tylko powodują rozedrganie materii (dość słabe) co razem z mikrofalami (duże drgania cząstek) tworzą temperaturę.
    Tak więc - nie bój się 50Hz (sieć energetyczna) bo 2,4Ghz (wifi, mikroifalówka) jest dużo groźniejsze - to częstotliwość rezonansowa wody - a więc każde pole o tej częstotliwości powoduje oscylacje wody, również w organizmach żywych.
  • #7 21710220
    arra12
    Poziom 2  
    Staram się sama siebie przekonać do tych 50 Hz, jednak znajduję informacje o tym, iż jej pole elektromagnetyczne jest uznawane za potencjalnie rakotwórcze, i wtedy sobie myślę, że wszystko mam w tym mieszkaniu na prąd, i jakoś nie mogę przestać się przejmować

Dodano po 3 minutach:

Próbowałam również znaleźć wypowiedzi osób, które takie instalacje posiadają u siebie od wielu lat, ale niestety nie znalazłam zbyt wielu.
  • #8 21710373
    dzidek1968
    Poziom 28  
    arra12 napisał:
    ....znajduję informacje o tym, iż jej pole elektromagnetyczne jest uznawane za potencjalnie rakotwórcze...

Generalnie samo życie jest rakotwórcze :-). Kobieto, wyluzuj. Skoro tak bardzo drążysz temat promieniowania to zachęcam Cię do podrążenia o żywności. Jak poczytasz trochę więcej w tym temacie to stwierdzisz że jednak żarcie jest dużo bardziej rakotwórcze niż to pole EM :-). Może się nawet zdarzyć że przestaniesz jeść...
  • #9 21710402
    Plumpi
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 2624
    arra12 napisał:
    I tu moje pytanie: czy takie instalacje są bezpieczne w kontekście pola elektromagnetycznego?

Oczywiście, że jest szkodliwe. Ale są na to metody i sposoby. Wystarczy tylko zaopatrzyć się w odpromiennik geopatyczny lub orgonalny
    https://vigomed.pl/japonski-odpromiennik-jonizator-quantum-5g-aniol

arra12 napisał:

Raczej staram się nie popadać w tym kontekście w paranoję. Normalnie używam telefonu, Wi-Fi i różnych sprzętów, jednak to wydają mi się spore instalacje i boję się, czy nie mają dużego wpływu na zdrowie. Odebrało mi to radość z urządzania mieszkania.

Ale największym problemem jest sieć GSM, zwłaszcza 5G oraz WiFi, które generują smog elektromagnetyczny.
    Ale jest na to sposób.
    https://vigomed.pl/odpromiennik-antyradiator-na-telefon-6szt-5g
    Tutaj masz zdecydowanie lepszy odpromiennik
    https://allegro.pl/oferta/rayguard-mobil-5g-odpromiennik-11611035449

Nie chcę Cię do niczego namawiać. Najlepiej poczytaj na ten temat:
    https://www.gov.pl/web/5g/powiedzsprawdzam-za...wa-razy-odpromiennik-do-telefonu-nie-zadziala
    oraz obejrzyj film, ale do samego końca
    https://www.youtube.com/watch?v=yzybexNl0rc
  • #10 21710406
    ppwielki
    Poziom 27  
    Ocena: 287
    Plumpi napisał:
    arra12 napisał:

Oczywiście, że jest szkodliwe. Ale są na to metody i sposoby. Wystarczy tylko zaopatrzyć się w odpromiennik geopatyczny lub orgonalny
    Nie tylko amulety działają. Kiedyś prowadzono eksperymenty na ten temat w Sieniawce.
  • #11 21710485
    TvWidget
    Poziom 39  
    Ocena: 694
    arra12 napisał:
    znajduję informacje o tym, iż jej pole elektromagnetyczne jest uznawane za potencjalnie rakotwórcze

Zdanie, że promieniowanie elektromagnetyczne może wywołać raka jest prawdziwe. Takie skutki może wywołać np. ekspozycja na promieniowanie elektromagnetyczne emitowane przez słońce. Zdanie, że każde promieniowane elektromagnetyczne może wywołać raka nie jest jednak prawdziwe.
    To podobnie jak z gorącą wodą. Zdanie, że kontakt z gorącą wodą może spowodować śmierć jest prawdziwe (np. poparzenie wrzątkiem). Zdanie, że każdy kontakt z gorącą wodą jest szkodliwy nie jest prawdą. Codzienne mycie się w wodzie o temperaturze 40 stopni nie skraca życia.
    Promieniowane elektromagnetyczne to bardzo szerokie pojęcie. Obejmuję zarówno coś co zabija w ciągu mikrosekund jak i promieniowanie jakiego wykrycie jest na skraju możliwości współczesnej techniki.
  • #12 21710500
    Chris_W
    Poziom 39  
    TvWidget napisał:
    Codzienne mycie się w wodzie o temperaturze 40 stopni nie skraca życia.

Ja słyszałem że częste mycie skraca życie ;)
    Woda jest zabójcza - potrafi niszczyć miasta, topić ludzi itd.
  • #13 21710514
    dzidek1968
    Poziom 28  
    Chris_W napisał:

Woda jest zabójcza - potrafi niszczyć miasta, topić ludzi itd.

Ba, woda portafi zabić nawet wtedy, gdy za dużo jej wypijesz.
  • #14 21710519
    TvWidget
    Poziom 39  
    Woda to straszny zabójca znacznie gorszy od promieniowania elektromagnetycznego. Nawet jej brak potrafi zabić.
    Oni sprzedają ją sklepach w butelkach. Chcą nas wykończyć ?
    Oni również rozpowiadają, że całkowity brak ekspozycji na promieniowane elektromagnetyczne emitowane przez słońce też niby może zabić.
  • #15 21710639
    m2606
    Poziom 34  
    Ocena: 569
    Wszyscy którzy umarli, pili wodę -woda zabija.
  • #16 21710885
    dzidek1968
    Poziom 28  
    m2606 napisał:
    Wszyscy którzy umarli, pili wodę -woda zabija.

Ale za to nie wszyscy, którzy umarli, byli narażeni na EM, a i tak umarli. Można wysnuć z tego przewrotny wniosek, że woda jest bardziej szkodliwa ;-). I na takich właśnie pół-, ćwierć- czy najczęściej nieprawdach opierają się teorie spiskowe :-).
  • #17 21711068
    arra12
    Poziom 2  
    Muszę przyznać, że jestem bardzo podatna na rzeczy w internecie, które mówią, że coś szkodzi, jednak byłoby mi miło, gdyby odpowiedzi nie były prześmiewcze
  • #18 21711131
    TvWidget
    Poziom 39  
    Fale elektromagnetyczne oddziaływają na ciało ludzkie w dwojaki sposób.
    1. Ogrzewają je podobnie jak w kuchence mikrofalowej. W przypadku mieszkania taki wpływ w praktyce jest zerowy. Wystawienie twarzy do słońca daje efekt wiele rzędów wielkości większy i daje się to przeżyć.
    2. Wywołują efekty kwantowe. Wraz wzrostem częstotliwości rośnie energia kwantów promieniowana. Jeśli przekroczy energię wiązania chemicznego w komórce to może je rozbić. Co w w przypadku DNA potencjalnie może wywołać raka. Poniżej progu energii wiązania jednak nic się nie dzieje. Tego typu efekty w praktyce są zauważalne dopiero dla częstotliwości światła UV. Energie takich kwantów są jednak miliony razy większe niż kwantów zakresu radiowego. W odniesieniu do zakresu radiowego używanie pojęcia kwantów w zasadzie nie ma sensu.
  • #19 21711175
    m2606
    Poziom 34  
    Ocena: 569
    arra12 napisał:
    byłoby mi miło gdyby odpowiedzi nie były prześmiewcze

Nie bierz tego do siebie,Nikt z Ciebie nie drwi,po prostu czasem odrobina żartu nie zaszkodzi .
    Każdy ma prawo nie wiedzieć i pytać.Tym bardziej że w internecie jest tyle dyrdymałów ,czasem ujętych w artykułach wydawałoby się wiarygodnych.
    W skrócie na temat tego ogrzewania,to można powiedzieć tyle że to zwyczajna "grzałka" jak w lokówce,żelazku,piekarniku ,"farelce",czajniku ,tylko większa. Nic Ci się od tego nie stanie.
  • Pomocny post
    #20 21711290
    Plumpi
    arra12 napisał:
    Muszę przyznać że jestem bardzo podatna na rzeczy w internecie, które mówią że coś szkodzi, jednak byłoby mi miło gdyby odpowiedzi nie były prześmiewcze

Odpowiedzi nie są prześmiewcze, ale chcemy Ci zwrócić uwagę, że internet bywa zwykłym rynsztokiem, w którym okłamuje się ludzi w celu uzyskania korzyści majątkowych. Mówiąc kolokwialnie, aby ludzi naiwnych i podatnych na teorie spiskowe orżnąć z kasy.
    Tutaj jest forum typowo techniczne, zrzeszające ludzi o dość sporej wiedzy technicznej.
    Czy elektromagnetyzm oddziałuje na organizmy żywe?
    Oczywiście, że tak.
    Czy szkodzi?
    I tak, i nie lub ta szkodliwość jest znikoma.
    Od czego zależy stopień oddziaływania?
    Przede wszystkim od częstotliwości oraz natężenia tego pola.
    Pole elektromagnetyczne wytwarzane przez urządzenia i instalacje elektryczne o bardzo małych częstotliwościach ma bardzo słabe oddziaływanie na organizmy żywe. Aby można było zauważyć jakieś szkodliwe wpływy, to człowiek musiałby być wystawiony na ekspozycję pola elektromagnetycznego wytwarzanego przez urządzenia o ogromnej mocy.
    Ogrzewanie podłogowe wytwarza znikome pole elektromagnetyczne. Po pierwsze, tutaj są bardzo małe moce, a ponadto kabel grzewczy posiada ekran, zabezpieczający ludzi przed porażeniem prądem. Ekran ten jest uziemiony. Poza zabezpieczeniem przeciwporażeniowym ten ekran także bardzo mocno tłumi pole elektromagnetyczne wytwarzane przez przewód grzewczy.
    Zatem jakie będzie oddziaływanie takiej podłogówki? Żadne albo tak niewielkie, że kompletnie nieistotne dla organizmu człowieka.
    Im częstotliwość pola elektromagnetycznego jest wyższa, tym mocniejsze jest oddziaływanie na organizmy żywe i tym mniejsza moc urządzenia będzie miała wpływ na organizm.
    Fale elektromagnetyczne dzielimy na:
    - bardzo niskich częstotliwości – to te generowane przez instalacje elektryczne i tu trzeba by operować mocami rzędu setek kilowatów czy wręcz nawet megawatów, aby można było mówić o wpływie tego promieniowania na organizm,
    - fale radiowe (to te, dzięki którym działa radio czy telewizja) i tutaj mamy fale długie, średnie, krótkie, ultrakrótkie i tutaj potrzeba by było mocy rzędu kilku kilowatów,
    - mikrofale (to te, dzięki którym działa telefonia komórkowa, sieć Wi-Fi czy kuchenka mikrofalowa) i tutaj mamy najgroźniejszą częstotliwość 2,45 GHz, ponieważ jest to częstotliwość rezonansu cząstek wody. Częstotliwość ta powoduje wydzielenie się energii w cząstkach wody w postaci ciepła. Tutaj już moce rzędu kilku watów mogą być groźne. Jednym z takich szkodliwych urządzeń, które oddziałuje na nasze organizmy i robimy to na własne życzenie, to telefony komórkowe. Niestety używamy je na własne życzenie, a kobiety w szczególności mają tendencję do długich rozmów i długich ekspozycji.
    Rozmawiając przez telefon komórkowy przez jedną godzinę, ma on tysiące razy większy wpływ niż całe życie grzania się podłogówką elektryczną.
    Idąc dalej z tym promieniowaniem elektromagnetycznym, mamy:
    - podczerwień, dzięki której możemy odczuwać ciepło słoneczne czy ciepło grzejnika. Zbyt duże natężenie tego promieniowania może doprowadzić do poparzeń, ale w małej ilości ma dość pozytywny wpływ na organizm, np. powoduje rozszerzenie naczyń krwionośnych,
    - później jest światło z zakresu widzialnego (od czerwonego do niebieskiego),
    - następnie jest ultrafiolet (od tzw. miękkiego typu A do tzw. twardego typu C). Dzięki światłu ultrafioletowemu typu A i B generowanemu przez słońce opalamy się, ale jednocześnie jest to promieniowanie, które uszkadza nasze komórki i nasze DNA w komórkach. Czyli zbyt duża ekspozycja może doprowadzić do zmian nowotworowych.
    Promieniowanie ultrafioletowe typu C jest bardzo destrukcyjne dla ludzkiego organizmu, ponieważ nawet niewielkie napromieniowanie potrafi doprowadzić do mocnych poparzeń skóry i uszkodzeń DNA, a także do trwałego uszkodzenia wzroku. Poza słońcem można się spotkać z takim promieniowaniem np. podczas spawania spawarkami elektrycznymi.
    Na szczęście nasza planeta posiada pewien mechanizm, a jest nim po prostu warstwa ozonowa. Promieniowanie ultrafioletowe typu C w zderzeniu z cząsteczkami tlenu w atmosferze powoduje, że cząsteczki te z O₂ (dwuatomowe cząsteczki tlenu) zamieniają się w O₃ (trójatomowe cząsteczki tlenu, popularnie nazywane ozonem). Jednocześnie ozon tworzy barierę dla promieniowania ultrafioletowego typu C. Dzięki tej warstwie ozonowej do naszej planety dociera znikoma ilość promieniowania ultrafioletowego typu C,
    - dalej jest promieniowanie rentgenowskie, które przenika większość materiałów (pierwiastków i związków chemicznych). Dzięki temu można wykonywać prześwietlenia organizmu,
    - dalej promieniowanie gamma.

Zarówno promieniowanie rentgenowskie, jak i gamma to promieniowanie jonizujące, które jest bardzo groźne dla organizmów żywych. Powoduje uszkadzanie komórek organizmów żywych oraz uszkodzenia DNA.

Reasumując.
    Nie wierz w bzdury wypisywane w internecie, że elektryczna podłogówka powoduje raka. Od dziesięcioleci ludzkość korzysta z prądu elektrycznego i dookoła nas instalacje elektryczne generują pola elektromagnetyczne i póki co nie ma żadnego dowodu naukowego, aby takie promieniowanie elektromagnetyczne generowane przez taką sieć w domu wpływało na organizmy żywe.
    Są natomiast dowody na oddziaływania pól elektromagnetycznych o wyższych częstotliwościach. Przy czym w przypadku fal radiowych to trzeba by było być wyeksponowanym przez wiele lat na działanie nadajników o mocach przynajmniej kilku kilowatów w bezpośredniej bliskości, np. pracownicy techniczni takich stacji nadawczych.
  • Pomocny post
    #21 21711510
    dzidek1968
    Poziom 28  
    Ludzie, dajcie już spokój. Wróciłem przed chwilą od kuzyna, z którym weekendami pijam piwo (niekoniecznie jedno). On przepracował na kolei ponad 30 lat, jeżdżąc lokomotywą elektryczną (różnymi typami). Chyba nikt nie powie że tam jest słabe pole EM :-), zaryzykowałbym tezę że trudno w codziennym życiu znaleźć silniejsze, przy którego źródle tak długo się przebywa. Jakoś żyje, nie nabawił się raka ani nic nie wskazuje że może na niego zapaść. Ma 71 lat i pewnie jeszcze sporo piw wypijemy :-).
    O czym my tu w ogóle dywagujemy?
    Do Autorki:
    Myślisz że jak wyjdziesz z tego domu to Twoja ekspozycja na promieniowanie spadnie? Nie wierz w to, w 21 wieku ono jest wszędzie, czy tego chcemy czy nie :-).
  • #22 21711620
    arra12
    Poziom 2  
    Dziękuję za merytoryczne odpowiedzi, w szczególności @Plumpi
    Jeszcze tak z ciekawości miałabym kilka pytań o te faktycznie złe częstotliwości.
    1. Czy w przypadku telefonu chodzi o rozmowy przy uchu, czy o każdy sposób jego użytkowania?
    2. Czy Wi-Fi samo w sobie jest złe, czy tylko blisko routera?
    3. Co z urządzeniami na Bluetooth?
  • Pomocny post
    #23 21711676
    Plumpi
    arra12 napisał:
    Dziękuję za merytoryczne odpowiedzi, w szczególności @Plumpi
    Jeszcze tak z ciekawości miałabym kilka pytań o te faktycznie złe częstotliwości.
    1. Czy w przypadku telefonu chodzi o rozmowy przy uchu czy o każdy sposób jego użytkowania?
    2. Czy wifi samo w sobie jest złe czy tylko blisko routera?
    3. Co z urządzeniami na bluetooth?

ad. 1
    Telefon w stanie gotowości wysyła do bazy i odbiera krótkie komunikaty z ograniczoną mocą do minimum i to w jakichś odstępach czasu. W chwili nawiązania połączenia przesyłane są dość intensywnie pakiety danych z dość dużą mocą. Dlatego też prowadzenie rozmów, zwłaszcza trzymając telefon przy uchu, może najbardziej wpływać na nasz organizm.
    ad. 2
    Natężenie promieniowania maleje wraz z odległością. Zależność ta jest mniej-więcej kwadratowa.
    ad. 3
    Bluetooth także działa w paśmie 2,4 GHz (2,402 do 2,480 GHz), podobnie jak Wi-Fi, i obejmuje zakres rezonansu cząsteczek wody, t.j. 2,45 GHz. Przy czym moc Bluetooth jest o wiele mniejsza niż Wi-Fi i zazwyczaj nie przekracza ona 2,5 mW.
    Natomiast Wi-Fi może nadawać z mocą do 100 mW.

Zarówno moc Wi-Fi, jak i Bluetooth jest ograniczona do bezpiecznego poziomu dla organizmów żywych, czyli do takich mocy, przy których nie stwierdzono szkodliwego oddziaływania na organizm. Ale niewiadomo, jak organizm może zareagować na wieloletnią stałą ekspozycję. Niestety takie badania są dość trudne do wykonania od strony technicznej.

Tak czy siak, przejmowanie się takimi rzeczami jest bardziej szkodliwe niż ekspozycja na takie promieniowanie. Zresztą i tak, żyjąc na Ziemi, jesteśmy wystawieni na stałą ekspozycję promieniowania jonizującego oraz przeróżnych fal elektromagnetycznych. Wyznawcy noszenia aluminiowych czapeczek twierdzą, że tylko taka czapeczka jest w stanie ich ochronić przed tym promieniowaniem. Niestety, ale nie. Są cząsteczki (neutrino), które przenikają przez nasze ciała oraz przez naszą Ziemię. Ponadto, poza neutrinami, stale przenika nas promieniowanie jonizujące, tzw. promieniowanie tła. Żadne czapeczki nie są w stanie tego powstrzymać, a aluminium samo w sobie niesie większe zagrożenie, ponieważ wchłonięte przez organizm wywołuje stany zapalne, alergię oraz jest jednym z czynników doprowadzających do choroby Alzheimera.
  • #25 21712033
    arra12
    Poziom 2  
    Kliknęłam ikonkę :)

Dziękuję, w kwestii podłogówki znacznie mi lepiej; argumenty są sensowne i chyba do mnie trafiły.

Z tego, co widzę, fotowoltaika działa na częstotliwości 50 Hz, ale również przeważnie w inwerterach są moduły Wi‑Fi do monitorowania na 2,4 GHz. Czy można je wyłączyć?
  • #26 21712054
    dzidek1968
    Poziom 28  
    arra12 napisał:

Z tego, co widzę, fotowoltaika działa na częstotliwości 50 Hz, ale również przeważnie w inwerterach są moduły Wi‑Fi do monitorowania na 2,4 GHz. Czy można je wyłączyć?

A po co? Czy wchodząc do domu wyłączasz telefon i router? Nie wiem czy wiesz ale większość telewizorów też ma WiFi.
  • #27 21712064
    arra12
    Poziom 2  
    No, skoro jest to najgorsza dla nas częstotliwość, to zakładam, że chyba lepiej, by w domu nie działało na niej wszystko, co możliwe, tylko to, co niezbędne :)
  • #28 21712071
    Chris_W
    Poziom 39  
    Wifi to małe moce - jak nie śpisz z routerem (100mW) pod poduszką, nie spisz z telefonem (1-2W) przy uchu to jest bezpiecznie. Niska moc i mała ekspozycja - bo człowiek zwykle jest z oddalony.
  • #29 21712077
    Plumpi
    arra12 napisał:
    No skoro jest to najgorsza dla nas częstotliwość to zakładam, że chyba lepiej by nie działało na niej w domu wszystko co możliwe tylko to co niezbędne :)

Ale ważny też jest poziom tego promieniowania.

Zobacz. Dzięki podczerwieni rehabilituje się urazy i stany pooperacyjne. Dzięki podczerwieni jest nam ciepło. Ale nadmiar podczerwieni może nas poparzyć, a nawet zwęglić.
    Podobnie jest z ultrafioletem. W niewielkich dawkach pozwala nam produkować w naszej skórze witaminę D, ale jego nadmiar doprowadza do poparzeń skóry, może się przyczynić do zmian nowotworowych.
    Podobnie mikrofale. W niewielkich ilościach co najwyżej spowodują niewielkie podniesienie temperatury skóry czy ciała. Ale w nadmiarze mogą nas ugotować i to jeszcze od środka.
    Zatem wszystko zależy od ilości.
    Do życia niezbędna jest woda, ale wypicie zbyt dużej jej ilości może zakończyć się śmiercią.
    Reasumując:
    Jak chcesz poprawić swój nastrój, to wyłącz, ale pamiętaj, że o wiele groźniejsze jest popadanie w hipochondrię czy paranoję.
  • #30 21712165
    kmarkot
    Poziom 31  
    Ocena: 359
    @arra12
    Kup wykrywacz przewodów. Ustaw na wykrywanie przewodów pod napięciem.

O ile instalacja ogrzewania podłogowego została prawidłowo wykonana a szczególności uziemiona taka instalacja nie emituje pola EM . Ze względu na konstrukcję użytego przewodu

Przekrój kabla grzewczego z opisanymi warstwami i ekranowaniem 360°

Dużo gorzej wypadną przewody od gniazd elektrycznych i wyłączników, opraw oświetleniowych, gdyż te nie są ekranowane.😒

Ciekawym zarazem pięknym zjawiskiem jest zorza polarna
    Schemat wiatru słonecznego oddziałującego z polem magnetycznym Ziemi
    https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Zorza_polarna
    Które może prowadzić do uszkodzenia infrastruktury technicznej.
    Ciekawe jaki wpływ ma to na nasze zdrowie 😀
    https://holistic.news/burze-na-sloncu-groza-blackoutem/

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestię bezpieczeństwa instalacji ogrzewania podłogowego akumulacyjnego firmy Devi oraz systemu fotowoltaicznego pod kątem emisji pola elektromagnetycznego (EM). Zwrócono uwagę, że takie instalacje generują pole EM, jednak jego natężenie jest zazwyczaj znacznie poniżej dopuszczalnych norm i nie stanowi zagrożenia dla zdrowia. Ogrzewanie podłogowe akumulacyjne działa na zasadzie przewodów grzewczych, które emitują pole elektromagnetyczne o niskiej częstotliwości, a instalacje fotowoltaiczne generują pole głównie w okolicach falowników, które również są projektowane tak, aby spełniać normy bezpieczeństwa. Wskazano, że codzienne korzystanie z urządzeń elektronicznych, takich jak telefony czy Wi-Fi, wiąże się z ekspozycją na pole EM o podobnym lub wyższym natężeniu. Zaleca się jednak zachowanie podstawowych zasad bezpieczeństwa, takich jak odpowiednie uziemienie instalacji i minimalizowanie bezpośredniego kontaktu z elementami generującymi pole EM. Podsumowując, instalacje Devi i fotowoltaiczne są bezpieczne pod względem emisji pola elektromagnetycznego, a obawy dotyczące ich wpływu na zdrowie są nieuzasadnione przy prawidłowym montażu i użytkowaniu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA