Yamaha RX-V673. Po upadku nie włącza sie.
Na wyświetlaczu po wciśnięciu kombinacji " info+tone" pokazuje się napis, ale po wyłączeniu, odczekaniu 5 sek. nie włącza sie. Słychać pykniecie jak by się chciał włączyć, po tem drugie i nic. Co można sprawdzić?
Takie coś w porcie powstało od upadku? Interesujące uszkodzenie. Stąd pewnie protekt zasilania, masz tutaj zapewne zwarcie na linii 5V, bo akurat PS2 podaje dwa takie napięcia i jedno jest zapewne jako zasilanie hdmi. Wymiana hdmi to tylko hot lub stacja. Nie kombinuj z lutownicą, bo tylko bezpowrotnie zniszczysz pola, które są delikatne.
Komunikat mówi o za wysokim napięciu, przy zwarciu było by z "L" na końcu nie "H". Także podejrzewam obwód monitorowania mógł oberwać. Akurat to jest podstawa diagnozy, rozumienie komunikatów diagnostycznych.
Trzeba zmierzyć linię PS2 przy CPU i obliczyć czy odczyt się pokrywa z wartością podaną z ADC.
Być może zawyżona wartość jest z powodu braku któregoś z ujemnych napięć, od stabilizatora ujemnego napięcia toru analogowego bym zaczął.
Ogólnie jak poprzednik napisał. Rozkręcić całość i sprawdzić pod kątem pęknięć PCB, zwłaszcza przy cięższych elementach np tranzystorach/stabilizatorach przykręconych do radiatora oraz miejscach przykręcania PCB do obudowy.
Nikt za ciebie tego nie namierzy. Tutaj trzeba lupy doświadczenia przy rozkręcaniu/skręcaniu i dużo czasu.
Komunikat mówi o za wysokim napięciu, przy zwarciu było by z "L" na końcu nie "H". Także podejrzewam obwód monitorowania mógł oberwać. Akurat to jest podstawa diagnozy, rozumienie komunikatów diagnostycznych..
Faktycznie, masz rację, zerknąłem tylko pobieżnie w serwisówkę od jakich napięć jest ps2. Powinno być w zakresie 90-166 lub 143 do 220 w przypadku efektu Pure. Jest 188, więc przekroczenie bardzo niewielkie i nie sugeruje, na pewno nie całkowitego uszkodzenia linii - 5V, bo wartość 255 to 3,3V, a Ps2 powinno być w okolicach 1,66V. Jest tam też układ limiterów i ma związek z masami i zasilaniem standby 3,3V. Dziwna byłaby to usterka tranzystorów od - 5V po upadku, bo nie ma tu stabilizatora. +-5V zasila analogowe video. Jest tutaj też brane pod uwagę 5V Tunera FM i - VP. Bez podstawowych pomiarów nic tu się nie wywróży.
Dziękuję za info. jak nappisalem jestem laikiem e tych sprawach i chciałbym znaleźć kogoś w okolicy Warszawy, kto by się podjął naprawy. W serwisie są takie ceny, ze pewnie nie opłacalna naprawa?
Dodano po 2 [godziny] 4 [minuty]:
Chyba znalazłem, ale nie wiem co tam mogło być? [img-0]
Załączniki:
20251107_182827.jpg(1.54 MB)
Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
W serwisie są takie ceny, ze pewnie nie opłacalna naprawa?
To pytanie, czy stwierdzenie? Jeśli pytanie, to nie do nas a do serwisu; tam mają obowiązek najpierw zdiagnozować usterkę i podać Ci koszt ew. naprawy. Od Ciebie będzie zależeć czy się zgodzisz czy nie. Jeśli nie masz doświadczenia i brak Ci wiedzy w dziedzinie napraw audio - sugerowałbym jednak skorzystać z serwisu.
Dziękuję za info. jak nappisalem jestem laikiem e tych sprawach
Nie wiem, po co zakładałeś ten temat, przecież taki ciężki sprzęt po upadku nie zawsze udaje się naprawić, ale dla dobrego elektronika temat jest do ogarnięcia.
No spoko, rozbierz całość na części pierwsze, skoro jesteś w stanie później poskładać i obejrzyj lupą wszystkie płyty pod kątem pęknięć i uszkodzonych lutów.
Żeby pomóc, naprowadzić na rozwiązanie problemu. Ale - niestety - podstawowe umiejętności musisz mieć. Nikt zdalnie nie jest w stanie sprawdzić co się w Twoim sprzęcie stało - to Ty masz go pod nosem i jeśłi masz wiedzę (tę podstawową w dziedzinie elektroniki) to od Ciebie zależy czy znajdziesz pęknięcia, czy inne usterki. Powtarzam - na odległość bez sprzętu przed sobą nikt za Ciebie tego nie zrobi. Tu cudotwórców nie ma.
Podałem Ci - moim zdaniem jedyną w takim wypadku jak Twój - informację co możesz zrobić żeby sprzęt działał. Czy z tego skorzystasz czy nie to już Twoja sprawa, ale nie oczekuj od nas cudów; w wypadku napraw sprzętu NIEZBĘDNE jest wykazanie się własną inicjatywą i umiejętnościami - czy chociaż obejrzałeś sprzęt pod kątem ew. pęknięć płytek? Urwania jakichś podzespołów? Najlepiej PRZED założeniem tematu? bo tak się składa, że;
(cyt.) "1. Główny dział "Audio Serwis" przeznaczony jest dla osób mających już pewne doświadczenie w zakresie napraw sprzętu audio.
1.1. Posty z których wynika, że ktoś nie bardzo orientuje się w temacie napraw urządzeń audio będą przenoszone do subforum "Audio Początkujący".
1.2. W dziale "Audio Początkujący" wymagane jest minimum wiedzy z zakresu elektroniki w tym: znajomość nazewnictwa elementów, obsługi podstawowych przyrządów pomiarowych oraz umiejętność posługiwania się narzędziami ręcznymi.
1.3 W obydwu wyżej wymienionych działach, należy przedstawić efekty wstępnych oględzin sprzętu - pomiary kluczowych napięć oraz elementów.
Posty nie spełniające tych wymagań mogą zostać usunięte z forum. "
Jak byś miał niewątpliwość skąd to wziąłem , masz link:
https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1355112.html#6716563 To PIERWSZY temat w tym dziale...
Z foto wynika że został urwany element SMD, proponuję schemat w dłonie i określić typ elementu i ewentualnie jego wartość, posprawdzaj połączenia lutowane, oczywiście zasilacz bo transformator jest jednak najcięższym elementem wzmacniacza/amplitunera.
Dla mnie patrząc na ten urwany kondensator, to historia opisana tego sprzętu jest grubymi nićmi szyta. Szczególnie biorąc pod uwagę też te poziome rysy w pobliżu. Ktoś tu wewnątrz już po prostu grzebał. Nie wierzę, że przy demontażu pokrywy można tak poharatać od razu płytę. Kondensator utrącony, ale być może pęknięty jest też rezystor. Do sprawdzenia. Może mieć to związek z PS2 bo jest to podciągnięte pod - VP. Ale gdybaniem się sprzętu nie robi tylko pomiarami, których tu brak.
Generalnie znajomość i to zaawansowana serwisowania urządzeń w wykonaniu SMD , wiedza praktyczna wieloletnia, urządzenia pomiarowe i prawidłowa interpretacja pomiarów,od tego zacznijmy.
Pomierz napięcie względem masy na tym punkcie (minus kondensatora C4015) . Powinno być -36V (-VP). Pomierz też napięcie na plusie kondensatora C4015. Powinno być +3.3V (+3.3FLD).
✨ Yamaha RX-V673 po upadku nie uruchamia się, słychać jedynie przekaźniki. Na wyświetlaczu pojawia się kod diagnostyczny wskazujący na problem z zasilaniem (power supply). Zalecane jest rozebranie urządzenia i dokładne sprawdzenie płytek PCB pod kątem pęknięć, uszkodzonych lutów oraz zerwanych elementów SMD, zwłaszcza w okolicach stabilizatorów i tranzystorów przy radiatorach. Uszkodzenie portu HDMI jest starszą usterką, ale może mieć wpływ na zabezpieczenia zasilania. Pomiar napięć na kluczowych punktach, takich jak linia PS2 przy CPU oraz napięcia -VP (-36V) i +3.3V, jest niezbędny do diagnozy. Wymiana uszkodzonych elementów, w tym urwanego rezystora i naprawa ścieżek, przywróciła działanie urządzenia. Naprawa wymaga zaawansowanej wiedzy serwisowej, odpowiednich narzędzi pomiarowych oraz doświadczenia w lutowaniu elementów SMD. W przypadku braku doświadczenia zalecane jest skorzystanie z profesjonalnego serwisu. Wygenerowane przez model językowy.