logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Fiat Grande Punto 1.4 8V 2010 – czy to objawy zużycia akumulatora?

Grzegorz Markowski 13 Lis 2025 17:56 462 21
  • #1 21750339
    Grzegorz Markowski
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 754
    Fiat Grande Punto, 2010, 1,4 8V.
    Akumulator Bosch 52 Ah, 470A, P+

Etykieta akumulatora Bosch z ostrzeżeniami i danymi producenta

Napięcie na zaciskach akumulatora przy wyłączonym zapłonie 12,26 V.
    Napięcie na zaciskach akumulatora przy włączonym zapłonie 12,09 V. Jedyne obciążenie to włączone radio.
    Napięcie na zaciskach akumulatora przy uruchomionym silniku, ok. 1100 obr/min: 14,48 V.

Na akumulatorze podano

Zbliżenie na wskaźnik akumulatora z grafiką „min 12.4 V” i kodem QR

Samochód przejeżdża ok. 2 x 10 km dziennie, z odstępem pomiędzy jazdami 8 h, a i to nieregularnie.
    Czy zmierzone wartości napięć wskazują na zużycie akumulatora czy tylko na niedoładowanie związane ze sposobem jego eksploatacji?
  • Pomocny post
    #3 21750360
    shegipl
    Poziom 26  
    Ocena: 1140
    Do jakiej wartości spada napięcie podczas rozruchu jest najważniejsze.
  • Pomocny post
    #4 21750364
    danielzy
    Poziom 31  
    Ocena: 319
    Może być zużyty lub nie doładowany , choć 2x po 10km to powinno mu wystarczyć aby się doładować. Ile aku ma lat ?
  • Pomocny post
    #5 21750372
    sanfran
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 3004
    No, ja to bym nie tak do końca wierzył „że tylko radio”. Komputery też swoje biorą. Może już grzałka sondę grzeje? Wartało by zmierzyć faktyczny prąd cęgami.
  • Pomocny post
    #6 21750386
    Michał_74
    Poziom 34  
    Ocena: 625
    Witam.
    I dodatkowo sprawdzić pasek napędowy. W tych jednostkach to stały problem.
    Ale jak elektryczne wspomaganie kierownicy się nie "buntuje" to jest dobrze a nawet super.
    Ono pierwsze się buntuje z problemami ładowania i słabego akumulatora. w Fiatach.
    Pozdrawiam
  • #7 21750430
    Grzegorz Markowski
    Bardzo dziękuję za wszystkie porady i wskazówki.
    Odpowiadając na pytania.

78db78 napisał:
    Zmierz napięcie podczas kręcenia rozrusznika, możesz podładować akumulator jak mało jeździ ile ma lat?

Jestem na początku samochodowej przygody i jeszcze nie posiadam "prostownika" do ładowania z sieci. Kręci rozrusznikiem dobrze, pomijam już charakterystyczny dla tego auta "skrzek" rozrusznika gdy odbija bendiks. Jestem już umówiony na przegląd pozakupowy w celu eliminacji i wymiany tego, co trzeba będzie wymienić. Wieku aku nie określiłem.

shegipl napisał:
    Do jakiej wartości spada napięcie podczas rozruchu jest najważniejsze.

W międzyczasie znalazłem w pobliżu sklep z "bateriami", który oferuje sprawdzenie akumulatora i jutro się umówię na "wizytę" kontrolną.

danielzy napisał:
    Może być zużyty lub nie doładowany , choć 2x po 10km to powinno mu wystarczyć aby się doładować. Ile aku ma lat ?

Jak wyżej, nie sprawdziłem wieku.

sanfran napisał:
    No, ja to bym nie tak do końca wierzył „że tylko radio”. Komputery też swoje biorą. Może już grzałka sondę grzeje? Wartało by zmierzyć faktyczny prąd cęgami.

Słuszna uwaga. O tych układach zapomniałem. Pomiary wkrótce i podam wyniki.

Michał_74 napisał:
    I dodatkowo sprawdzić pasek napędowy. W tych jednostkach to stały problem.
    Ale jak elektryczne wspomaganie kierownicy się nie "buntuje" to jest dobrze a nawet super.
    Ono pierwsze się buntuje z problemami ładowania i słabego akumulatora. w Fiatach.

No i właśnie temat zaczął się od tego, że wczoraj, po ośmiu godzinach postoju, nie zgasła mi, jak mówi instrukcja obsługi po kilku sekundach od włączenia zapłonu, kontrolka wspomagania. Pojawił się również komunikat "Kontrola kierownicy, sprawdź instrukcję obsługi." Kontrolka zgasła po uruchomieniu silnika. Sprawdziłem dzisiaj po 24 godzinach postoju i było tak samo. Nie włączając silnika, wyłączyłem zapłon, włączyłem i kontrolka zachowała się prawidłowo.
    Samo wspomaganie działa bez zarzutu w obydwu trybach pracy, standardowym i "City".
    Po lekturze Internetu, zainteresowałem się baterią, stąd próba rozeznania tematu zanim auto trafi na wspomniany wcześniej przegląd.
    Kontrolkę mogę również zgasić przez delikatny ruch kierownicą. I tu może mieć udział czujnik położenia kierownicy.
    Ale najpierw akumulator.
  • Pomocny post
    #8 21750467
    balonika3
    Poziom 43  
    Ocena: 3758
    Dla świętego spokoju sprawdź wiek akumulatora. Link
  • Pomocny post
    #9 21750659
    78db78
    Poziom 43  
    Ocena: 3285
    Grzegorz Markowski napisał:
    Kontrola kierownicy, sprawdź instrukcję obsługi."

Nie zawsze to wina akumulatora, miałem tak przy nowym akumulatorze winne były przekaźniki przy silniku wspomagania.
    W serwisie na bank każą wymienić akumulator. :D Mierz napięcie podczas kręcenia rozrusznikiem po naładowaniu jak nie spadnie poniżej 10V akum ok.
  • Pomocny post
    #10 21750773
    Michał_74
    Poziom 34  
    Ocena: 625
    Tam jeszcze padały punkty lutownicze.
    Trzeba całość rozebrać, rozlutował przewody.
    Poprawić luty. I poskładać .

I wielka uwaga! Na kolumnie kierowniczej są potencjometry położenia kierownicy.
    Trzeba uważać żeby ich nie uszkodzić i nie rozregulować. Bo znowu one będą generować problemy.

Pozdrawiam.
  • Pomocny post
    #11 21750782
    andrzej20001
    Poziom 43  
    Ocena: 6669
    12,2 V spoczynkowo zakladajac że drzwi zamknięte i lampka kabiny itd off , oznacza akumulator trup.
    Zrób jeszcze pomiar poboru prądu.
  • Pomocny post
    #12 21750799
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2366
    Weź pojeźdź i podłącz akumulator do testera, bo jak odłączyło wspomaganie, to może być słaba ta bateria.
    Czy to jest jego pierwsza wymiana, czy już był akumulator wymieniany?
  • #13 21750907
    Grzegorz Markowski
    Dzięki za podpowiedzi.
    O czujnikach położenia koła sterowego wiem, ale nie będę tam zaglądał.
    Te 12,2V było przy zamkniętych drzwiach i wyłączonym oświetleniu.
    Dzisiaj rano kontrolka zgasła jak powinna. Wspomaganie w żadnym momencie nie zostało odłączone i działa właściwe. W trakcie jazdy kontrolka wygaszona cały czas i brak zmian zachowania kierownicy.
    Jestem już umówiony na jutro do sprawdzenia aku tak jak powinno się to zrobić zgodnie ze sztuką, napięcia, prądy, itd.
    Akumulator na pewno był wymieniany, bo z fabryki ten model wyjeżdżał z Magneti Menelli, a ASO przy wymianie wkładało Centrę. Tak piszą w sieci.
    Daty produkcji nie miałem okazji sprawdzić, okaże się jutro.
  • #14 21751975
    Grzegorz Markowski
    Podsumowanie.
    Data produkcji Boscha, marzec 2018.
    Z nominalnego prądu rozruchowego 470 A, pozostało ok. 360. Rezystancja wewnętrzna 9 mΩ.
    Napięcie na akumulatorze przy rozruchu silnika ok. ... 7V (sic!).
    Zainstalowano Grom 50 Ah 480 A, napięcie na akumulatorze przed podłączeniem, 12,67 V.
    Kontrolka wspomagania gaśnie po kilku sekundach od przekręcenia kluczyka w pozycję MAR.

Bardzo dziękuję za pomoc i wszystkie wskazówki.
  • Pomocny post
    #15 21752021
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Ocena: 3426
    7 V podczas rozruchu to stanowczo za mało, elektronika głupieje i są problemy z odpaleniem.
    W Fiatach po jakimś czasie warto sprawdzić rozrusznik, zużyte tulejki powodują zbyt duże obciążenie akumulatora i skracają jego żywot.
  • #16 21752039
    Karaczan
    Poziom 42  
    Ocena: 1127
    Warto też dodać że przy takich spadkach napięcia przy rozruchu, we FIATach lubią padać centralki Airbag!
    Wykrzacza się w nich software.
  • Pomocny post
    #17 21752088
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2366
    Idzie zima zainwestuj w nowy akumulator nie ma co potem się denerwowac ze nie zapali.
  • #18 21752100
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Ocena: 2905
    Pytanie, czy akumulator przed pomiarami był naładowany? Bo przy dodatniej temperaturze akumulator może być niedoładowany i będzie dobrze kręcił rozrusznikiem. Więc jeśli nie był naładowany, to 7V podczas kręcenia wcale nie oznacza że akumulator trzeba na złom oddać, może trzeba go naładować, albo zbadać czy nie ma za dużo oporów mechanicznych.
    Jeśli chodzi o napięcie 12,2V to tak się składa że też mam Boscha i też trzyma takie napięcie przez większość czasu bez obciążenia. Ten stan rzeczy utrzymuje się już od 7-8 (?) lat, czyli od pomiarów jakie robiłem, nawet po naładowaniu, następnego dnia napięcie takie ma. Czy to oznacza że już 7, 8 lat temu powinienem go na złom oddać, mimo że z nim nic złego się nie dzieje?
  • #19 21752136
    Grzegorz Markowski
    Nie wiem czy istotnie ten poprzedni akumulator był jednak OK, czy nie, nowy został już zamontowany, więc temat dla mnie się zakończył.
    Samochód jedzie za tydzień na serwis hamulców i rozrządu, poproszę również o zajęcie się rozrusznikiem, który lubi sobie piszczeć, sczytanie błędów i ogólny przegląd. Będę po tym wiedział, czy auto jest szrotem w większym stopniu niż się tego spodziewam. :-)
  • #20 21752155
    user64
    Poziom 36  
    Ocena: 697
    Pojęcie szrota jest dość obszerne i w dużej mierze zależy jak ktoś do tego podchodzi oraz od tego co powie mechanik. A mechanicy jak i cała populacja, są różni i nawet nie chodzi o to czy znają się na robocie.
    Niemniej podstawowy serwis jak hamulce, rozrząd, olej to robi się zawsze.
    A jak opony? To często pomijany temat.
  • #21 21752167
    Grzegorz Markowski
    >>21752155

Oponki zmienione na nówki sztuki miesiąc temu.
    Poprzednie miały takie daty produkcji, że aż wstyd było patrzeć. Olej zmieniony w czerwcu tego roku.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W samochodzie Fiat Grande Punto 1.4 8V z 2010 roku zainstalowano akumulator Bosch 52 Ah, 470A, P+. Pomiar napięcia na zaciskach akumulatora wykazał 12,26 V przy wyłączonym zapłonie, 12,09 V przy włączonym zapłonie z obciążeniem w postaci radia oraz 14,48 V przy uruchomionym silniku na około 1100 obr/min. Samochód jest użytkowany na krótkich trasach (2 x 10 km dziennie) z około 8-godzinną przerwą między jazdami, co jest nieregularne. Pomiary wskazują, że napięcie ładowania jest prawidłowe (około 14,5 V przy pracy silnika), natomiast napięcie spoczynkowe i pod obciążeniem jest nieco obniżone, co może sugerować częściowe rozładowanie lub niedoładowanie akumulatora wynikające ze sposobu eksploatacji, a niekoniecznie jego zużycie. Krótkie i nieregularne przejazdy mogą nie pozwalać na pełne doładowanie akumulatora, co wymaga monitorowania stanu akumulatora i ewentualnej diagnostyki, aby wykluczyć jego degradację.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA