logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Fiat Punto: Nierozwiązywany problem z akumulatorem, stacyjką, rozrusznikiem i brakiem wspomagania

onimusza666 03 Paź 2022 15:29 330 8
REKLAMA
  • #1 20219424
    onimusza666
    Poziom 9  
    Ocena: 28
    Witam , z ciekawości założyłem ten temat - może komuś się przyda taka informacja a i ja z ciekawości chciałbym poznać przyczynę tej usterki :) Pacjentem był fiat Punto dawno nie jeżdżony , nie chciał zapalić , więc pierwsza rzecz został podłączony pod prostownik . Następnie kolejna próba odpalenia nie powiodła się :( miernik pokazywał 12.62v to przyjęliśmy że akumulator jest ok a wina leży po stronie stacyjki lub rozrusznika ,gdyż po przekręceniu kluczykiem , wpierw drgały wskazówki w licznikach , a chwilę później zapalały się kontrolki , lecz rozrusznik nie wydawał żadnych dźwięków . Kolejną próbą która się powiodła , było odpalenie na popych :) i tu pojawiła się kolejna usterka brak wspomagania! (elektryczne) no i już mieliśmy zagwozdkę co to może być ? ale aby sprawdzić jeszcze ten rozrusznik podjęliśmy próbę rozruchu na kable co zdało egzamin no i zdziwko bo znalazło się wspomaganie :) potem podmieniliśmy akumulator i było wszystko ok ,tak więc został kupiony nowy akumulator i punciak jeździ - ciekawi mnie jednak czemu nie chciał palić ze starego mimo że miernik pokazywał że prąd jest? no i podczas pracy silnika gdzie uciekło te wspomaganie, szkoda że nie sprawdziłem czy jest ładowanie . Przed zakupem nowego akumulatora , stary sprawdziłem na iskrę i nie iskrzył ?!
  • REKLAMA
  • #2 20219434
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4684
    Super działania
    onimusza666 napisał:
    było odpalenie na popych
    onimusza666 napisał:
    stary sprawdziłem na iskrę i nie iskrzył ?!
    Gratuluję wiedzy i wyobraźni.
  • REKLAMA
  • #3 20219436
    speedy9
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2424
    onimusza666 napisał:
    miernik pokazywał że prąd jest?

Miernik p[okazywał, że jest napięcie, a nie prąd. Rozrusznik jak dostanie odpowiednią ilość prądu to i na 10V kręci. Jeśli akumulator jest zużyty, to ładunek w nim zgromadzony jest niski i taki akumulator nie jest w stanie dać odpowiedniego prądu.
  • #4 20219440
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15541
    onimusza666 napisał:
    miernik pokazywał 12.62v

Jeśli już to V i mierzone na sucho - co niczego nie dowodzi.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 20219447
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6712
    Zmierzyłeś tylko SEM. Trzeba było włączyć światła.
    Akumulator po prostu złom.
  • REKLAMA
  • #6 20219466
    onimusza666
    Poziom 9  
    sosarek napisał:
    onimusza666 napisał:
    miernik pokazywał 12.62v

Jeśli już to V i mierzone na sucho - co niczego nie dowodzi.
    może i tak , po prostu na tym się nie znam , inny akumulator ''nowy'' który z 2-3 miesiące wcześniej wymieniłem w wózku widłowym pokazywał podobną wartość już nie pamiętam dokładnie ile ale jakieś 12,80? a wózek używany od ''święta'' mechanikiem nie jestem po to założyłem ten temat - wychodzi na to że nie ma co sobie zawracać głowy jakimiś miernikami :wink:
  • REKLAMA
  • #7 20219471
    andrzej20001
    Poziom 43  
    Ocena: 6672
    To że aku ma spoczynkowe 13V nie oznacza że uruchomi auto.
  • #8 20219478
    onimusza666
    Poziom 9  
    stanislaw1954 napisał:
    Super działania
    onimusza666 napisał:
    było odpalenie na popych
    onimusza666 napisał:
    stary sprawdziłem na iskrę i nie iskrzył ?!
    Gratuluję wiedzy i wyobraźni.
    Wyobraźnię to mam gorzej z wiedzą :please:
  • #9 20219499
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15541
    onimusza666 napisał:
    gorzej z wiedzą

Dlatego nawet nie wiesz jak poprawnie zmierzyć napięcie pod obciążeniem.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik opisał problem z Fiatem Punto, który nie chciał zapalić po dłuższym postoju. Po podłączeniu do prostownika, akumulator pokazywał napięcie 12.62V, co sugerowało, że jest sprawny. Jednak po przekręceniu kluczyka, rozrusznik nie reagował, a kontrolki się zapalały. Użytkownik zdołał uruchomić pojazd na popych, ale wystąpił brak wspomagania elektrycznego. Po próbie rozruchu na kable, wspomaganie wróciło, a po wymianie akumulatora problem został rozwiązany. Dyskusja skupiła się na znaczeniu pomiaru prądu oraz obciążenia akumulatora, wskazując, że napięcie spoczynkowe nie zawsze oznacza sprawność akumulatora.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA