logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaka jest maksymalna temperatura obudowy silnika trójfazowego 5,5 kW.

magnum2271 22 Lis 2025 21:09 744 11
REKLAMA
  • #1 21759286
    magnum2271
    Poziom 6  
    Cześć, zbudowałem sprężarkę na silniku VEB KMR 112.M4 5,5 kW, klasa izolacji uzwojeń B. Silnik podłączyłem w trójkąt, podczas pracy maksymalny pobór prądu dochodzi do 13 A, więc jest minimalnie przeciążony. Moje pytanie dotyczy: jak prawidłowo zmierzyć temperaturę obudowy takiego silnika - pirometrem podczas pracy? Obudowa robi się bardzo gorąca, więc chciałbym sprawdzić, czy wszystko jest okej. Brak przebicia na obudowę. Rezystancja uzwojeń zmierzona multimetrem około 3,8 Ω na każdej parze uzwojeń.

Tabliczka znamionowa silnika elektrycznego VEB KMR 112 M4 o mocy 5,5 kW
    Silnik elektryczny z otwartą puszką przyłączeniową i miernikiem wskazującym 12,4 A
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21759308
    Plumpi
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 2624
    Silniki są produkowane dla różnych rodzajów pracy.
    S1 - praca ciągła.
    S2 - praca dorywcza, krótkotrwała.
    S3 - praca cykliczna (okresowa), krótkotrwała z długimi przerwami.

Musisz poszukać w dokumentacji do jakiej pracy jest przeznaczony ten silnik.

Temperaturę najlepiej jest zmierzyć termometrem. Pirometry mogą przekłamywać.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 21759321
    Michał_74
    Poziom 34  
    Ocena: 621
    Witam.
    https://shop.pagus.eu/Wyposażenie-warsztatowe...r-promieniowy-4-6-kW-1435-obr-min::22997.html
    Tu chyba ten sam typ KMR112M4. Więc coś koło 85*C wytrzyma.
    Ale żeby miał lżej, to daj mu koło pasowe na silniku ciut mniejsze - a i sprężarka się odwdzięczy. Wbrew pozorom sprężarki nie lubią wysokich obrotów.
    Pozdrawiam.
  • #4 21759988
    Mateusz_konstruktor
    Poziom 37  
    Ocena: 1104
    Jest to silnik mający już kilkadziesiąt lat.
    Trzeba przyjrzeć się też kwestii oporów łożysk.
    Na początek, zaś, zmierz pobór prądu w stanie bez obciążenia.
    Warto też poszukać miejsc najbardziej się nagrzewających, to będzie dodatkowa wskazówka co do stanu łożysk.
  • #5 21759994
    magnum2271
    Poziom 6  
    Bez obciążenia silnik pobiera około 2,5 A na każdej fazie. Generalnie łożysk mega nie słychać, jednak słuszna uwaga, aby się im przyjrzeć. We wtorek będę miał pirometr, więc będę mógł zlokalizować najgorętszy punkt.

Edit. Rozebrałem silnik w celu weryfikacji. Czy na podstawie zdjęć można stwierdzić coś niepokojącego? Uzwojenia nigdzie nie są "czarne".

Rotor silnika elektrycznego wyjęty z obudowy, widoczne stalowe blachy i łożyskoZbliżenie na uzwojenia stojana silnika elektrycznego, miedziane przewody wyglądają na nienaruszoneWnętrze stojana silnika z widocznym uzwojeniem miedzianym i papierową izolacjąWnętrze rozebranego silnika elektrycznego z widocznym uzwojeniem miedzianymWnętrze rozebranego silnika elektrycznego z widocznymi uzwojeniami miedzianymiWnętrze stojana silnika z widocznym uzwojeniem miedzianym i izolacjąWnętrze rozebranego silnika elektrycznego z widocznym uzwojeniem i wałemWnętrze rozebranego silnika elektrycznego z widocznym uzwojeniem miedzianym
  • #6 21760073
    Lisek64
    Poziom 33  
    Ocena: 588
    A co to za niebieski pasek na końcu wirnika i przytarcie przy końcu na stojanie ? "Rzeźbią" o siebie ? łożysko i jego gniazdo nie mają luzów ?
  • REKLAMA
  • #7 21760077
    krzysiek7
    Moderator Elektrycy
    Ocena: 1934
    magnum2271 napisał:
    Czy na podstawie zdjęć można stwierdzić coś niepokojącego?

Masz rozebrany to sprawdź czy nie ma śladów ocierania wirnika o stojan i stan łożysk, ze zdjęć trudno coś jednoznacznie ocenić.
    Jedno pewne, że silnik był przezwajany i na obecną chwilę, to nie jest klasa izolacji B, tylko A.
  • #8 21760103
    magnum2271
    Poziom 6  
    >>21760073

Wydaje mi się, że to jakiś stary ślad. Przednie łożysko można wymienić, jednak jak mam to na wierzchu, to wymienię oba. Łożyska pracują luźno w obudowach, normalnie palcami wychodzą.

>>21760077

Aj, szkoda. Czyli powinien być sporo chłodniejszy w tej klasie izolacji.
  • REKLAMA
  • #9 21760649
    cranky
    Poziom 30  
    Ocena: 385
    Sprężarka raczej nie lubi "lekkiego przeciążenia" silnika. Zazwyczaj projektuje się raczej niedociążone. Jeśli silnik jest przezwajany, to jeszcze gorzej. Temperatura obudowy to nie temperatura uzwojeń. Rośnie dużo później i o mniejszą wartość niż na uzwojeniach.
    Kiedyś pakowałem termoparę multimetra do uzwojeń i tak określałem dokładniej ich temperaturę (przez otwartą puszkę).
    Jak uzwojenia będą czarne, to będzie za późno na sprawdzanie czegokolwiek.
    Ogólnie - jeśli to ma pracować "raczej ciągle" to nie ma szans na pracę z tą mocą.
  • #10 21760714
    magnum2271
    Poziom 6  
    Mam jeszcze jeden kompresor, zawierający dwie takie pompy, jednak napędzam go krajowym silnikiem indukta 11 kW. Działa on już prawie 4 lata, więc dlatego uznałem, że silnik 5,5 kW do pojedynczej pompy będzie ok. Zmierzę jutro jego temperaturę, jednak przy wymianie łożysk uzwojenia wyglądały dużo gorzej.

Silnik indukcyjny połączony z pompą sprężarki na wspólnej ramie montażowej

Zbliżenie na uszkodzone uzwojenia silnika elektrycznego z widoczną izolacją
  • #11 21761528
    cranky
    Poziom 30  
    Ocena: 385
    Sprężarka nie daje równego obciążenia dla silnika. Pojedyncza" pompa" to w zasadzie ogromny opór, ale tylko w jednym miejscu obrotu koła i niewielka moc potrzebna poza tym. Stąd 11kW ze swoją bezwładnością może działać znacznie lepiej dla 2 "pomp", niż 5,5 dla jednej.
  • #12 21763477
    magnum2271
    Poziom 6  
    Przy 8,5 bar silnik pobiera 13,1 A. Mam dwa wyjścia w tej sytuacji: albo zmniejszę koło pasowe o 15%, albo zamontuję większy silnik.

Być może po przewinięciu nie trzyma parametrów — silnik zwalnia przy dobijaniu do około 1 380 rpm.

13,1 × 0,85 = 11,13 A

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy pomiaru i oceny temperatury obudowy silnika trójfazowego 5,5 kW typu VEB KMR 112.M4 z klasą izolacji B, podłączonego w trójkąt i pracującego z lekkim przeciążeniem (prąd do 13 A). Zaleca się pomiar temperatury termometrem, gdyż pirometry mogą dawać przekłamania. Silnik jest starszy, prawdopodobnie przezwajany, co obniża klasę izolacji do A, co wpływa na dopuszczalną temperaturę pracy. Temperatura obudowy może sięgać około 85°C, ale ważniejsza jest temperatura uzwojeń, która rośnie szybciej i jest krytyczna dla trwałości silnika. Wskazane jest sprawdzenie stanu łożysk i luzów, gdyż ich zużycie może powodować nadmierne nagrzewanie. Sprężarka generuje nierównomierne obciążenie, co utrudnia pracę silnika 5,5 kW, a lepsze efekty daje większy silnik 11 kW z większą bezwładnością. Proponowane rozwiązania to zmniejszenie koła pasowego o około 15% lub wymiana silnika na mocniejszy. Pomiar prądu bez obciążenia wynosi około 2,5 A, co wskazuje na stan silnika. Zdjęcia uzwojeń nie wykazują śladów przegrzania (brak czernienia).
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA