logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Chmura od Futurehome staje się płatna - użytkownicy tracą dostęp do wcześniej kupionych urządzeń

p.kaczmarek2 01 Gru 2025 12:55 1593 38

TL;DR

• Futurehome wprowadza obowiązkową roczną subskrypcję dla kontrolerów Smarthub, aby użytkownicy zachowali dostęp do aplikacji, automatyzacji i „inteligentnych” funkcji.
  • Od czerwca 2025 brak opłaty oznacza utratę zdalnego dostępu do wcześniej kupionych urządzeń, mimo że sprzedawano je jako jednorazowy zakup.
  • Opłata ma wynosić około 117 dolarów rocznie, a firma tłumaczy zmianę bankructwem poprzedniego właściciela oraz potrzebą utrzymania usług, wsparcia i rozwoju.
  • Decyzja wywołała oburzenie i dyskusję o prawie własności: czy dostawca chmury może wyłączyć darmowe funkcje po sprzedaży sprzętu?
Wygenerowane przez model językowy.
📢 Słuchaj (AI):
  • #31 21771512
    mkmt81
    Poziom 13  
    Ocena: 30
    Ja mam 4 accesspointy z OpenWRT z wydzieloną siecią bez dostępu do internetu (osobny SSID w wydzielonym VLAN), sieć opiera się o VLAN'y, wszystkie urządzenia sieciowe na UPSach. Niektóre urządzenia są na WiFi - te oparte o ESPhome. Sam HomeAssistant na dedykowanym do tego celu RPi 5, osobny RPi do Frigate z Google Coral. Więc jestem zdania, że niektóre urządzenia mogą być na WiFi, jednak te kluczowe - jak sterowanie zaworem wody, głowice termostatyczne, czujniku CO, gazu czy dymu, czujniki otwarcia okna są na Zigbee. Tutaj dochodzi kwestia zasilania, urządzenia na WiFi nie są zasilane bateryjnie, na Zigbee jak najbardziej i działają latami. W sumie na WiFi mam BT proxy z czujnikami temperatury, wilgotności i ciśnienia na I2C, wyświetlacze, niektóre elementy wykonawcze, wyłączniki światła (wgrany ESPhome do wyłączników Sonoff).

Dzięki dobremu podtrzymaniu zasilania (w sumie mam 5 UPSów, 4 do urządzeń sieciowych/smart home, 1 do kotła gazowego) dodatkowo cała instalacja techniczna jest na osobnej fazie z przełączaniem na zasilanie z agregatu gaz/benzyna - o ile gaz można magazynować w butli latami o tyle benzyna się dość szybko starzeje.

PS. System skonstruowany tak aby działał bez internetu i w razie jego awarii żebym mógł się z nim połączyć z domu i jego okolic przez WiFi.
  • #32 21771556
    roman106
    Poziom 28  
    Ocena: 239
    krzbor napisał:
    Wszystko podłączasz do RPi i działa świetnie z HA

Tylko HA nie jest dla osób, które oczekują rozpakowania urządzenia z pudełka, lekkiej konfiguracji i ma działać. Konfiguracja jest złożona, trzeba sporo posiedzieć, poszukać, żeby ogarnąć.
  • #33 21771569
    kris8888
    Poziom 41  
    Ocena: 1901
    krzbor napisał:
    Ja miałem problem z moim routerem. Okazało się, że po przekroczeniu kilkunastu urządzeń nie chciał działać

Zgadza się, starsze rotery z wolniejszymi procesorami nie wyrabiają się. Mój jeszcze jakoś daje radę.
  • #34 21777428
    Jacek Rutkowski
    Poziom 28  
    Ocena: 274
    >>21771512 Niestety ale 95% ludzi nie ma potrzeby montowania takich bajerów a i tak je montuje :)
    Jaką moc pobierają te Twoje urządzenia z UPSami w standby?
    Ja mam 200m2 dom z 2 routerami MESH i na nich działają wszystkie smart sprzęty i kompy. Zasilanie mam pociągnięte do nich oraz rejestratora i switcha PoE z jednego punktu w gwiazdę z jednym UPSem własnej konstrukcji 12V bo się okazało że UPSy wiecej od kamer ciągną...
  • #35 21777462
    roman106
    Poziom 28  
    Te bajery montują, bo mogą. Wiele urządzeń w domu jest, bo jest. Kieliszek do wina białego, kieliszek do czerwonego, widelec zwykły, widelec do owoców... można mnożyć. Czy potrzebne czy nie każdy, decyduje jak uważa.

Rzeczywiście, taka rozbudowana automatyka prądu trochę bierze. Kiedyś mierzyłem ile gniazdko pobiera i dokładnie nie pamiętam, ale ze 2.5W. Przecież to wszystko musi czuwać. Jak ktoś się boi o pobór prądu, to nikt nikogo nie zmusza do takich zabaw.
  • #36 21777563
    kris8888
    Poziom 41  
    Ocena: 1901
    roman106 napisał:
    Te bajery montują, bo mogą.

Pewnie że mogą, tyle że nadrzędnym celem tak rozbudowanej automatyki domowej na pewno nie jest już oszczędność energii a po prostu wygoda. A czasami też zwykły "bajer".
    To też potrafi w jakiś sposób uzależnić, co widzę po znajomych, którzy jak weszli w temat to co chwilę dokupują kolejne, moim zdaniem zbędne, gadżety smart.
  • #37 21777570
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7789
    Widzę że chmury zbierają się nad "chmurami"... Było to do przewidzenia. W zamyśle, fajne i ciekawe rozwiązanie. W życiu bywa z tym różnie.
  • #38 21777609
    Urgon
    Poziom 38  
    Ocena: 2632
    AVE...

Używam Autodesk Fusion, który to program też cierpi na posiadanie obowiązkowej chmury. Już raz straciłem stare projekty, bo z jakiegoś powodu program je widzi, ale nie otwiera. Dlatego teraz zapisuję wszystko jako "archiwa" na lokalnym dysku.

Adobe wcisnęło wszystkim swoim użytkownikom chmurę, a potem jeszcze się okazało, iż kradli prace swoich klientów by uczyć swój LLM, co skończyło się grubą aferą w środowisku grafików i innych artystów. Do tego ich model abonamentowy był i wciąż jest o wiele gorszy od jednorazowej opłaty za konkretną wersję programu. Teraz jest sporo konkurencji, od darmowych GIMPa czy DaVinci Resolve, po płatne alternatywy, gdzie płaci się raz za konkretną wersję, a cena jest niższa niż abonament do Photoshopa czy innego programu. Ludzie generalnie nie chcą chmur i oprogramowania jako usługi...

Jedyna chmura, z której ja korzystam to dysk Google, który ma kopie zapasowe moich artykułów i projektów. Synchronizowane automatycznie za każdym razem, jak coś edytuję. I to jest w zupełności wystarczające. Google nie zbankrutuje, a w razie awarii po ich stronie nadal mam kopię lokalną do użycia...
  • #39 21777722
    roman106
    Poziom 28  
    kris8888 napisał:
    tyle że nadrzędnym celem tak rozbudowanej automatyki domowej na pewno nie jest już oszczędność energii a po prostu wygoda

Oczywiście, że tak. Wygoda przede wszystkim. Ludzie wiele rzeczy robią dla wygody, wynalazki powstają dla wygody. Nawet samochodem jeżdżą dla wygody, a praca jest 1 km od domu. Oszczędność energii - jak to reklamują w artykułach - to tylko taki slogan. Choć w pewnych wypadkach może tak być, bo ktoś załącza jakieś urządzenie, zapomina wyłączyć, a daną pracę wykonało. Ja też mam jakąś automatykę "dla bajeru" i dobrze mi z tym. Dla jednego jest to zbędne, a drugiemu sprawia przyjemność. Moja żona też mówiła: "a na co to, komu to potrzebne?", a jak przyszła koleżanka, to jej demonstrowała załączanie jednym przyciskiem kilka źródeł swoich lampek.

A co do "wchodzenia butami" chmur wszędzie, gdzie się da, te modele subskrypcyjne, to po to, żeby kasę wyciągnąć. Jak policzyć miesięczne opłaty za jakiś program, to wychodzi, że po 3 latach miałoby się normalną wersję kiedyś. Ale zwykłej wersji już nie ma.

W przypadku smart urządzeń chmura jest po to, żeby móc załączać, mieć podgląd na stan urządzeń spoza domu. Ktoś napisze, że samemu można takie coś osiągnąć. Tylko ile osób byłoby w stanie takie coś zrobić? To już nie są rzeczy dla Kowalskiego.
📢 Słuchaj (AI):

Podsumowanie tematu

✨ Norweska firma Futurehome wprowadziła obowiązkową roczną subskrypcję (około 117 USD) dla użytkowników kontrolerów Smarthub, co od czerwca 2025 roku skutkuje utratą dostępu do aplikacji, automatyzacji i urządzeń bez opłacenia abonamentu. Użytkownicy krytykują tę decyzję, podnosząc kwestie prawa własności do zakupionego sprzętu oraz ryzyka uzależnienia działania urządzeń od chmury. Firma tłumaczy zmianę bankructwem poprzedniego właściciela i koniecznością zapewnienia dalszego wsparcia i rozwoju usług. Dyskusja wskazuje na powszechne ryzyko związane z urządzeniami IoT zależnymi od chmury, podkreślając zalety rozwiązań lokalnych i otwartych, takich jak HomeAssistant, Zigbee, ESPhome, Supla czy Tasmota, które umożliwiają działanie bez stałego dostępu do internetu i chmury. Wspomniano także o inicjatywach prawnych i technicznych mających na celu umożliwienie użytkownikom samodzielnego zarządzania urządzeniami oraz o nagrodach za złamanie zabezpieczeń Futurehome. Poruszono również temat bezpieczeństwa kamer chmurowych i alternatyw lokalnych rejestratorów. Wskazano na potrzebę regulacji prawnych w UE dotyczących trwałości usług chmurowych i praw użytkowników do pełnej kontroli nad zakupionym sprzętem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA