logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Google kończy wsparcie dla Nest Learning Thermostat (1 i 2 generacji) – od 25 października 2025

p.kaczmarek2 07 Wrz 2025 08:44 1164 7

TL;DR

• Google kończy wsparcie dla Nest Learning Thermostat 1. gen, 2. gen i 2. gen EU, odcinając starsze termostaty od ekosystemu Nest.
  • Od 25 października 2025 urządzenia znikną z Google Nest i Google Home, stracą zdalne sterowanie, powiadomienia, integracje z asystentami oraz Home/Away Assist.
  • Dotknięte modele to Nest Learning Thermostat 1. gen (2011), 2. gen (2012) i 2. gen EU (2014).
  • Termostat nadal będzie działał lokalnie, ale bez aktualizacji oprogramowania i zabezpieczeń; komentarze użytkowników mocno promują lokalną automatyzację zamiast chmury.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA
📢 Słuchaj (AI):
  • Termostat Nest z niebieskim ekranem, ustawiony na chłodzenie w 75°F
    Google poinformowało o zakończeniu wsparcia dla starszych modeli termostatów z serii Nest Learning. Od 25 października 2025 te urządzenia nie będą już łączyć się z aplikacjami Google Nest ani Google Home. Oznacza to, że sprzęt reklamowany jako inteligentny nagle straci znaczną część swoich funkcjonalności i samoczynnie zniknie z panelu aplikacji.

Dotyczy to modeli Nest Learning Thermostat 1. gen (2011), 2. gen (2012), oraz 2. gen EU (2014).

Co dokładnie się stanie z termostatami?
    - Termostat zostanie odłączony od aplikacji i usunięty z konta.
    - Nie będzie można sterować nim zdalnie, sprawdzać statusu ani otrzymywać powiadomień.
    - Przestaną działać integracje z asystentami oraz funkcje takie jak Home/Away Assist.
    - Nest Protect nie będzie już współpracować z termostatem (brak awaryjnego wyłączania).

Urządzenie nadal będzie działać lokalnie: sterowanie bezpośrednio na termostacie, obsługa harmonogramów i trybów temperatury, dostęp do ustawień dostępnych na samym urządzeniu. Nie będą już jednak udostępniane aktualizacje oprogramowania i zabezpieczeń, co może wpłynąć na długoterminową funkcjonalność.

Źródło: https://support.google.com/googlenest/answer/16233096

A jakie są komentarze użytkowników?
    https://news.ycombinator.com/item?id=45147385

1. Preferencja dla termostatów kompatybilnych z lokalną automatyzacją – wielu użytkowników docenia urządzenia, które działają w oparciu o Home Assistant i ZigBee/Z-Wave, podkreślając, że zwiększa to niezależność od chmurowych usług i uniezależnia od decyzji producentów.
    2. Rosnące zaufanie do rozwiązań open-source – niektórzy wskazują, że sami zajmują się tworzeniem otwartych wersji termostatów Nest, kontynuując życie sprzętu przy pomocy lokalnego oprogramowania i bez zależności od Google.
    3. Oburzenie z powodu decyzji producenta – frustracja wobec Google/Nest jest silna, ponieważ użytkownicy czują się zawiedzeni przez wycofanie wsparcia, choć sprzęt technicznie nadal działa.
    4. Rentowność zaawansowanych termostatów – część osób uważa, że wcale nie trzeba przepłacać za “inteligentny” sprzęt z zamkniętą infrastrukturą chmurową, skoro solidny tani termostat może działać dekady bez problemu.
    5. Trudność w znalezieniu trwałych i obsługujących lokalnie produktów – użytkownicy narzekają, że trudno trafić na urządzenia, które oferują nowoczesny interfejs użytkownika i jednocześnie działają bez konieczności łączności z Internetem.
    6. Rosnąca świadomość konsumencka – coraz więcej osób przyznaje, że kupując inteligentne urządzenia, zaczyna wybierać te, które można podłączyć do Home Assistant i są niezależne od zdalnych serwisów.
    7. Zaufanie do marek takich jak Honeywell czy Reolink – pojawiają się głosy, że warto inwestować w sprzęt od producentów, którzy oferują lokalne sterowanie i nie uzależniają użytkownika od subskrypcji ani chmury.
    8. Praktyczne obawy o przyszłość sprzętu – użytkownicy zauważają, że sprzęt przestaje być "inteligentny" po odejściu wsparcia, a obsługa lokalna staje się kluczową cechą warunkującą dłuższą żywotność.
    9. Częste porównania do zwykłych „głupich” termostatów – niektórzy twierdzą, że tradycyjny, niezawodny mechaniczny termostat może służyć pokolenia, co stawia obecne produkty cyfrowe w niekorzystnym świetle.
    10. Zachęta do zmian w modelu biznesowym IoT – komentarze sugerują, że firma technologiczna powinna umożliwić użytkownikowi lokalne zarządzanie urządzeniem nawet po zakończeniu wsparcia, zamiast zmuszać do zakupu nowego sprzętu.

Mój komentarz: Mamy tu typowy problem subskrypcji i usług w chmurze. Klient rzekomo "kupuje" produkt na własność, ale producent i tak może go w dowolnej chwili wyłączyć lub ograniczyć funkcjonalnie. W praktyce jest to nabycie praw do użytkowania sprzętu przy pozostaniu na łasce i niełasce producenta, który może celowo ograniczać starsze serie produktów by sprzedać więcej nowszych egzemplarzy. Większość użytkowników się nad tym nie zastanawia, ale w efekcie oddaje kontrolę nad własnym urządzeniem w ręce korporacji. Zamiast faktycznej własności mamy więc coś w rodzaju dzierżawy z niejasnymi warunkami, gdzie aktualizacja oprogramowania może wprowadzić ograniczenia zamiast ulepszeń, a zakończenie wsparcia staje się pretekstem do "wymuszonej" wymiany sprzętu. To prowadzi nie tylko do dodatkowych kosztów dla użytkownika, ale też do marnotrawstwa i szybszego starzenia się produktów. Z tego powodu polecam kupować produkty, które chociaż dają jakąś opcję sterowania lokalnego, zupełnie bez chmury.

Informacje o serii termostatów Nest: https://en.wikipedia.org/wiki/Nest_Thermostat
    Źródło tytułowego zdjęcia: https://en.wikipedia.org/wiki/Nest_Thermostat#/media/File:Nest_front_official.png (Domena Publiczna)

Fajne? Ranking DIY
    Pomogłem? Kup mi kawę.
    O autorze
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    Inżynier programista z wieloletnim doświadczeniem embedded i full stack developer.
    Specjalizuje się w: embedded, Full-Stack Developer
    p.kaczmarek2 napisał 14700 postów o ocenie 12745, pomógł 656 razy. Jest z nami od 2014 roku.
  • REKLAMA
  • #2 21655572
    pikarel
    Poziom 39  
    Ocena: 1838
    W pełni zgadzam się ze zdaniem kolegi @p.kaczmarek2.
    Dobrze, że mój mający 25 lat bojler gazowy ma termostat na gałce i tylko czasem czyszczę termoparę z nagaru, aplikując mu szczotkę mosiężną.

Januszów od wielkiego biznesu nie brakuje; po małym "miętkim" objawili się w góglach.
    I co Pan zrobisz?
    Nic Pan nie zrobisz.
    :)
  • REKLAMA
  • #3 21656220
    DJ_KLIMA
    Poziom 25  
    Ocena: 221
    I tak się robi $, dobre, ale nie za fajne. Aby było fajne, kup nowe, będzie fajne, ale nie wiadomo, jak długo będzie fajne.
  • REKLAMA
  • #4 21656470
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 21687089
    aadeer
    Poziom 17  
    Ocena: 165
    DJ_KLIMA napisał:
    I tak się robi $, dobre, ale nie za fajne. Aby było fajne, kup nowe, będzie fajne, ale nie wiadomo, jak długo będzie fajne.

Gdzieś tam w tematach dotyczących smart home było dużo narzekań na Matter, w tym chyba też @p.kaczmarek2 . Ale to może być rozwiązanie. Wadą jest brak możliwości flashowania - pewnie jakieś prawo unijne, nie wgłębiałem się jeszcze w to - albo chodzi o nowe dyrektywy albo o radio.

Ale z drugiej strony - zakładając, że wszystko będzie w jednym standardzie, to bez zabawy w tasmoty czy esp-home (ja mam na nim kilka rzeczy, jeszcze produkty sonoffa na ESP8266), dobieranie nazw, adresów można będzie takie urządzenie z marketu podłączyć od razu do swojej sieci/huba. A ona nie musi być podłączona do internetu i uzależniona od chmury, kilka reguł na routerze żeby dało się to sterować i tyle...

Obecnie mnie denerwuje sytuacji z falownikami PV, rekuperatorami, piecami. Każde urządzenie chciałoby dostępu do internetu, komunikacja przez chmurę producenta i jeszcze do tego osobna apka do każdego z nich.

Erbit napisał:
    silniki zamieniające mowę na tekst instalowane lokalnie są jeszcze mało wydajne oraz zbyt wymagające sprzętowo dlatego posiłkowałem się silnikami zewnętrznymi.

Tak było powiedzmy 2 lata temu. Zobacz sobie model Whisper od OpenAI. Ja mam na nim zrobiony system do notowania, wysyłam komunikat głosowy (co prawda przez Telegram, o którym opinie są różne), notatka wpada mi folderu na serwerze domowym już w postaci tekstowej...
  • #6 21692237
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 21692652
    aadeer
    Poziom 17  
    Ocena: 165
    Erbit napisał:
    Wysyłasz go na zewnątrz ? Też tak robię bo uruchomienie tego lokalnie u siebie jest jak pisałem wcześniej niewydajne i zbyt wymagające sprzętowo.

Nie, tylko przez telegrama, transkrypcja idzie lokalnie. Przez n8n odbieram i zrzucam notatkę do folderu na moim serwerze, a co jakiś czas z crona odpala się skrypt, który przerabia to na tekst, wywołując prosty kawałek kody w Pythonie w stylu:

import whisper model = whisper.load_model("base") 

result = model.transcribe("your_audio_file.mp3") 
    print(result["text"])

Wszystko działa lokalnie. Próbowałem początkowo na raspberry, ale się nie dało, obecnie rolę takiego mini serwera i też centrum do automatyki (HA) pełni u mnie mini desktop z Lenovo.
  • REKLAMA
  • #8 21755607
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    Ocena: 12745
    Użytkownicy już nie mają kontroli zdalnej przez serwery Google nad termostatami Nest, ale termostaty dalej wysyłają do Google po 50 MB danych dziennie:

Pomogłem? Kup mi kawę.
📢 Słuchaj (AI):

Podsumowanie tematu

✨ Google zakończy wsparcie dla Nest Learning Thermostat pierwszej i drugiej generacji (w tym wersji EU) od 25 października 2025 roku. Po tej dacie urządzenia te zostaną odłączone od aplikacji Google Nest i Google Home, co uniemożliwi zdalne sterowanie, monitorowanie statusu, otrzymywanie powiadomień oraz integrację z asystentami głosowymi i funkcjami takimi jak Home/Away Assist. Nest Protect przestanie współpracować z termostatami, eliminując funkcję awaryjnego wyłączania. Termostaty nadal będą działać lokalnie, umożliwiając manualne sterowanie i obsługę harmonogramów. W dyskusji pojawiły się opinie o konieczności uniezależnienia się od chmurowych rozwiązań producentów, z przykładami lokalnej automatyki opartej na Sonoff z oprogramowaniem Tasmota oraz projektach wykorzystujących lokalne silniki rozpoznawania mowy (np. OpenAI Whisper) uruchamiane na mini serwerach. Poruszono także temat standardu Matter jako potencjalnego rozwiązania dla interoperacyjności urządzeń smart home bez konieczności ciągłych aktualizacji i zależności od chmury. Zwrócono uwagę na problem nadmiernej komunikacji urządzeń smart home z internetem i producentami, co komplikuje zarządzanie systemami automatyki domowej.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA